Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy pragnę złożyć właśnie w tym wątku naszego forum wszystkim moim adwersarzom i przyjaciołom najserdeczniejsze życzenia spokojnych i zdrowych świat.

Dzieki i nawzajem. :lol:
Tylko nie wiem gdzie mam stanąć :eviltong: ;)

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mraulina ale Ty używasz języka dla mnie to gwara niezrozumiała... Ale słowa gibiruje i rep... O kurde ja nie spotkałem się z takimi i w związku z tym proponuję założyć oddzielny temat dotyczący gwary kynologicznej bo to może być na prawdę intrygujący pomysł. Każdy mógłby napisać coś od siebie jak nazywa po swojemu oficjalne określenia kynologiczne. Chętnie poczytałbym coś takiego bowiem podobne określenia były już kiedyś podawane w magazynie Pies (był na ten temat cały artykuł) i ten topic na Dogomanii mógłby być tego ciekawym uzupełnieniem albo kontynuacją. To tak na marginesie tego tematu ACE - PKPR.

Posted

Rep (nie mylić z TREP) to reproduktor.
A gibirować - to jakisik germanizm. Znaczy - zanosi się na coś.

Kiedyś w psie był Humor opisów kynologicznych. Można się było pośmiać.

Posted

Nie tylko w magazynie PONa!

A ja postaram się pojechać na wystawę PKPRu do Chorzowa. Strasznie chcę zobaczyć biewery. Chorzów niedaleko od Krakowa. Jest jeden problem: jak dojechać? Mam dużą niechęć do podróżowania pociągiem. Może ktoś z Krakowa jeszcze się wybierze?

Posted

Ja też wybieram się do Chorzowa na wystawę PKPR a może i... wystawię tam swojego psa... Może byłby z tego ciekawy eksperyment wystawowy? Jeszcze się nad tym zastanowię i zobaczę co i jak. Najwyżej wywalą mnie z ZKwP albo zawieszą w jakiś prawach. Zawsze musi być ten pierwszy raz i ofiara... Ale może będzie się to opłacało i wniesie coś nowego do dyskusji bo jak widzę to dyskusja stanęła w miejscu...

Posted

Nie ma jeszcze cennika na Chorzów, ale przypuszczam, że będą podobne opłaty jak na Międzynarodową we Wrocławiu, czyli dla psów z PKPR 50zł, dla pozostałych 65zł.
Opłaty za wystawy ACE są naprawdę niewysokie :)

Ja chyba się wybiorę do Chorzowa, miło byłoby Cię poznać, Mraulina :)

Posted

Mraulino dla mnie to nie zdzierstwo tylko jak pisze Marzena S ta różnica jest spowodowana min opłacona przez członków PKPR składką. Jednak najważniejsze jest to, że na wystawach PKPR można wystawiać psy zarejestrowane w innych organizacjach kynologicznych nie związanych z ACE ani UCI czyli też i w ZkwP. I to jest równouprawnienie a wyższa nieco opłata startowa i tak jest niższa od opłat wprowadzanych przez ZKwP, które na wystawach międzynarodowych wynoszą nawet 180 złotych a to już mówi samo za siebie.... Poza tym, członkowie danej organizacji w tym przypadku PKPR poprzez opłaconą składkę mają prawo pierwszeństwa i niższą wpłatę startową. To dla mnie całkiem normalne.

Posted

Pojawił się właśnie cennik na majową wystawę w Warszawie. Wynika z niego, że wszystkie psy (tzn. ich właściciele ;) ) płacą jednakowo, bez rozgraniczeń na "przynależność" ( 60zł ). Czyli bywa różnie, ale zawsze opłaty są więcej niż przyzwoite, jeśli chodzi o ich wysokość.

Posted

Azawakh napisał(a):
Może i my się pokoik1 poznamy na wystawie w Chorzowie? Lubię poznawać nowych ludzi z sieci.

Mam nadzieję, że się pojawimy tak jak w zeszłym roku :lol:, gdy pojechałam pooglądać biewiery, których byłam bardzo ciekawa :multi:.

Posted

Ja chętnie bym powitał na wystawie PKPR dobermany i beaucerony - moje sztandarowe rasy. Ale cóż chyba jak ja wystawię to się pierwszy beauceron na wystawie PKPR pojawi bo jakoś innych nie da się zmobilizować...