Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli PKPR jest nawet konkurencja jak pisze Lhapsot to jak na razie jest wyjątkowo słabą konkurencją ponieważ jest zbyt młodą organizacją i o zbyt ograniczonym zasięgu terytorialnym. Bardzo mnie cieszy kiedy czytam np w kwartalniku "Kynologia", że powstają nowe oddziały czy kluby PKPR ale martwi mnie, że ta ekspansja jest tak mała i tak mało osób się angażuje w działalność tego na prawdę interesującego stowarzyszenia. PKPR póki co przechodzi choroby wieku dziecięcego i jego Zarząd Główny nic z tym jakoś nie robi co mnie bardzo martwi. Ale mam nadzieję, ze to się zmieni dzięki takim ludziom jak MarzenaS bo PKPR potrzebuje ludzi aktywnych i szeroko patrzących na świat a nie dygnitarzy siedzących i pilnujących swych stołków rodem z ZKwP. A droga do tego jest już utorowana i pierwszy krok uczyniony poprzez stworzenie normalnego i nowoczesnego prawa czego przykładem jest statut, w którym nie ma nawet mowy o wykluczaniu kogokolwiek za to, ze ma ochotę myśleć i poszerzać swoje horyzonty w innych krajowych organizacjach kynologicznych. Taki statut to wielki krok do przodu przy tym co jest zapisane w statucie ZkwP gdzie jest zapisany wręcz lęk o swoje interesy a nie o dobro psa...

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No i bardzo mnie ucieszyłaś Mralulino swoim postem bowiem 2 nowe oddziały PKPR to kolejny krok naprzód. A dodatkowym krokiem jest to, że każdy oddział ma swoją osobowość prawną co jest nie do pomyślenia w ZkwP, którego Z.G. na wszystkich chce trzymać łapę.

Posted

A i przy okazji, doczytałam ze możliowsc wpisywania do KW nie tylko uzyskuja rzadkie rasy, ale kazda rasa .

"... Psy i suki innych ras w szczególnych przypadkach mogą być wpisane do KKW
po uzyskaniu zgody Zarządu Głównego Klubu, na pisemny wniosek właściciela
lub hodowcy, wraz z uzasadnieniem..."

Posted

Tak jest napisane w regulaminie ale z tego co wiem to PKPR nie chętnie wpisuje psy ras popularnych do KKW a jeśli już to czyni to bardzo rzadko a pies musi być na prawdę super. Byle jaki pies niema czego szukać w KKW.

Posted

Azawakh napisał(a):
Tak jest napisane w regulaminie

Wiec skoro tak jest to znaczy ze jest taka możliowsc.
A ten super pies tez moze miec nie wiadomo jakich miksów wcześniej.

A jezeli nie przyjmuja byle czego to wytłumacz mi dlaczego jedne szczeniaki maja wpis elita a inne nie.
Bo dla mnie to ewidentnie pierwsza i druga kategoria

Posted

Taka sama możliwość istniała jakiś czas temu również i w ZKwP gdzie można było wpisać psa rasy popularnej ale musiał być on rewelacyjny i wybitny. Znałem nawet takiego rottweilera z KW ZKwP przywiezionego z Rosji, która nie była przecież w FCI. Pies był wyśmienity jak na ówczesne czasy (początek lat 90) i nazywał się Rondo Pavarott.
A co do rodowodów elitarnych to otrzymują je szczeniaki po rodzicach, którzy zostali poddani testom psychicznym,otrzymali ocenę doskonałą na co najmniej 3 wystawach od minimum 2 różnych sędziów w klasie: otwartej, pośredniej lub pracującej. Z tego co mi wiadomo podobne różnicowanie rodowodów występuje w SV zrzeszającym hodowców owczarków niemieckich gdzie wydaje się kilka typów rodowodów i za najlepsze uznaje się te w kolorze różowym (miałem kiedyś taki rodowód w ręce, fajna sprawa bo podane są tam opisy wszystkich przodków szczeniaka czego zupełnie brakuje w rodowodach polskich organizacji kynologicznych).

Posted

Znałem nawet takiego rottweilera z KW ZKwP przywiezionego z Rosji, która nie była przecież w FCI. Pies był wyśmienity jak na ówczesne czasy (początek lat 90) i nazywał się Rondo Pavarott.

Czemu za przykład podajesz coś co miało miejsce 20lat temu :roll:.

A ja mam takie pytanie.
Jak mam wystawic psa w klasie pracujacej PKPR?
Naprzykład ON i border collie?
Co musialabym załaczyc przy zgłoszeniu do tej klasy?

Podejrzewam że skoro w rasowość wierzą na słowo to o prace też będą :diabloti:
Przecież cóż znaczy papier wobec słowa dżentelmena .

Posted

A co do rodowodów elitarnych to otrzymują je szczeniaki po rodzicach, którzy zostali poddani testom psychicznym,otrzymali ocenę doskonałą na co najmniej 3 wystawach od minimum 2 różnych sędziów w klasie: otwartej, pośredniej lub pracującej.

To w ZKwP wyglada na to ze wszystkie psy sa elitarne, bo kazdy musi miec wystawe i przeglad hodowlany no i testy te wymagace i nie ma furtki bocznej dla nie elitarnych

Posted

A ja mam takie pytanie.
Jak mam wystawic psa w klasie pracujacej PKPR?
Naprzykład ON i border collie?
Co musialabym załaczyc przy zgłoszeniu do tej klasy?

klasa pracująca - tylko dla psów pracujących lub użytkowych uznanych
przez ACE. Psy w tej klasie powinny posiadać książeczkę pracy
z wpisanymi nagrodami za tropienie, poszukiwanie, zawody obronne
lub próby polowe. Nie mogą być brane pod uwagę
zawody agility lub posłuszeństwa

Podejrzewam że skoro w rasowość wierzą na słowo to o prace też będą

Oj, sączy się jad.

To w ZKwP wyglada na to ze wszystkie psy sa elitarne, bo kazdy musi miec wystawe i przeglad hodowlany no i testy te wymagace i nie ma furtki bocznej dla nie elitarnych

Furtka boczna to nie jest dobre określenie. Regulaminy PKPR stanowią, że do uzyskania uprawnień hodowlanych wystarczy przegląd hodowlany (plus testy i rtg stawów dla niektórych ras). Natomiast psy właścicieli, którzy je wystawiaja uzyskują dodatkowo tzw. rodowód elita dla ich szczeniąt. Gdyby według tych regulaminów oceniać psy z ZK, to rzeczywiście wszystkie miałyby taki właśnie rodowód.

Posted

Oj, sączy się jad.
Odrobinkę kultury, poproszę.

Jeśli uznają rodowody WSZYSTKICH organizacji kynologicznych lub księgę wstępną dla ładnych psów to jak to nazwać:roll: ?
Wiesz, komuś udało się uzyyyyskać takie ładne setery ( nie w FCI o ile wiem ) - piękny włos, śliczny ruch - tylko raz na jakiś czas rodzi się jakiś z zakręconym ogonem lub taką jakąś afganią kufą... Dziwne co?
Ps. Ok wycofuje się z dyskusji zanim zrobi się "fajnie" :-/

Posted

W wyrażeniu "oj, sączy się jad" nie ma ani jednego słowa, które domaga się "odrobinki kultury"

Jeśli uznają rodowody WSZYSTKICH organizacji kynologicznych lub księgę wstępną dla ładnych psów to jak to nazwać:roll: ?

Radzę zapoznać się z regulaminami, bo posty powyżej pisały osoby spoza PKPR, które nie we wszystkim mają rację.

Posted

klasa pracująca - tylko dla psów pracujących lub użytkowych uznanych
przez ACE. Psy w tej klasie powinny posiadać książeczkę pracy
z wpisanymi nagrodami za tropienie, poszukiwanie, zawody obronne
lub próby polowe. Nie mogą być brane pod uwagę

Czyli co border collie jest rasą użytkową czy nie?
A jeżeli jest to co powinien mieć zaliczone obronę czy póby polowe?
Pozatym gdzie mogę taki wpis zdobyć?
PKPR istnieje juz chyba kilkanascie lat. Czy na jakiejś wystawie byla klasa pracująca?
I gdzie mogłabym te próby w tym roku zdać?
Nie mogą być brane pod uwagę

To jak sie to ma do tego co wczesniej napisałas
Jak sądzę, PKPR promuje hodowanie psów biorących udział raczej w Obedience i Agility niż IPO

Promuje się hodowanie psów biorących udział w obedience i agility poprzez nie uznanie tych prób w hodowli? Za to skrytykowane i zjechane przez przewodniczaca J Kosińska - IPO w ZKwP ze wzbudza jedynie agresje i psuje psychikę psów, obowiazuje w PKPR jako uprawnienia do hodowli?? :roll:
Wiesz jakos tego nie kumam. No chyba że "Nie chcem ale muszem"
Regulaminy PKPR stanowią, że do uzyskania uprawnień hodowlanych wystarczy przegląd hodowlany (plus testy i rtg stawów dla niektórych ras). Natomiast psy właścicieli, którzy je wystawiaja uzyskują dodatkowo tzw. rodowód elita dla ich szczeniąt.

Ale to dla mnie bardzo wyraźnie wskazuje na podział mniej wartościowych psów i bardziej wartosciowych psów. Tych co mogłyby nie zaliczyć na wystawie hodowlanki. Bo zakładam ze ktoś ma ocene dobrą zdaje sobie sprawe ze nie dostanie sie do elity, to robi taka niższą hodowlanke

Posted

[quote name='Marzena S']Nie znam wypowiedzi PKPR krytykujących ZK. Gdzie jest ten artykuł, o którym mówicie?
Między innymi tutaj

[quote name='Marzena S']Wypowiedzi, paskudnych, na temat PKPR jest mnóstwo. I to raczej te wypowiedzi są schizofreniczne, bo kundlami nazywają psy przez siebie wyhodowane, na których, jak słusznie piszesz, w dużej mierze bazuje ACE.
Sądzę, że "kundlami" nazywane są raczej psy wyhodowane z tych wyhodowanych w FCI. Różnica niby mała, ale znacząca ;)

[quote name='Marzena S']Czyli co?
Marzeno, pisałam już dwokrotnie chyba o tym.
Czyli "hodowanie" po najmniejszej linii oporu (cudzysłów celowy, bo dla mnie takie postępowanie jest raczej produkcją szczeniąt, a nie hodowlą). Czyli branie się za rzeczy, o których nie ma się dużego pojęcia, np. za stworzenie testów psychicznych, czy krytykę sportu kynologicznego i psychiki psów uprawiających ten sport.
W ZK też są tacy "hodowcy", tacy "szkoleniowcy" i tacy "behawioryści". Myślę jednak, że naśladować ich nie warto :D

Dobrze natomiast, że w PKPR przykłada się wagę do kwestii sprzedawania szczeniąt bez rodowodów. Ale dla mnie to za mało, by uznać organizację kynologiczną za wartościową.

A akurat pomysł z róznymi rangami rodowodów uważam za bardzo fajny. Bo dzięki temu nie ma takiej fikcji, jak w ZK, gdzie oceny z wystaw potrzebne sa do hodowlanki - no to daje się te "dosk." i "bdb" wszystkiemu, co z ringu nie zwieje i czemu nie trzeba się zbyt długo przyglądać, by stwierdzić co to za rasa.

Posted

border collie jest rasą użytkową czy nie?

Na tak szczegółowe pytania nie potrafię odpowiedzieć. Jeśli interesują cię takie informacje, skontaktuj się z Klubem a je otrzymasz.

Bo zakładam ze ktoś ma ocene dobrą zdaje sobie sprawe ze nie dostanie sie do elity, to robi taka niższą hodowlanke

Trudno mi mówić o decyzjach osób, które nie zamierzają wystawiać psów. Dlatego nic "nie zakładam".

Czy na jakiejś wystawie byla klasa pracująca?

Z moim psem byłam tylko na kilku wystawach. Nie było na nich psów w klasie pracującej.

Posted

Na tak szczegółowe pytania nie potrafię odpowiedzieć. Jeśli interesują cię takie informacje, skontaktuj się z Klubem a je otrzymasz.

Nie ma wyszczególnionych ras pracujacych na stronie PKPR, nie znalazłam też takiej informacji na stronie ACE
Nie ma informacji gdzie odbywaja sie próby pracy i czy wogóle odbywaja sie próby pracy
nie ma informacji jakie oceny kwalifikuja do tej klasy

Wiec wnioski nasuwaja sie same. To jest fikcyjny zapis w regulaminie. Tylko po co kogoś nim mamić ze cos jest jak jest to nieosiągalne.
I dochodzimy do bardzo ważnej sprawy. W PKPR w hodowli nie bierze się pod uwage cech użytkowych danej rasy. A przeciez pierwotne przeznaczenie i selekcja większosci ras była własnie w kierunku uzytkowsci.

Posted

Sądzę, że "kundlami" nazywane są raczej psy wyhodowane z tych wyhodowanych w FCI. Różnica niby mała, ale znacząca ;-)

Niestety nie. Każdy pies przerejestrowany do ACE, natychmiast traci rasowość i jest nazywany pogardliwie kundlem.

PKPR przykłada się wagę do kwestii sprzedawania szczeniąt bez rodowodów.

Wczoraj z tego powodu została zawieszona kolejna hodowla.

Posted

Nie ma wyszczególnionych ras pracujacych na stronie PKPR, nie znalazłam też takiej informacji na stronie ACE
Nie ma informacji gdzie odbywaja sie próby pracy i czy wogóle odbywaja sie próby pracy
nie ma informacji jakie oceny kwalifikuja do tej klasy

Zamiast wysnuwać wnioski skorzystaj z mojej rady i wyślij zapytanie do PKPR. Przynajmniej będziesz znała konkretną odpowiedź.

Posted

Marzena S napisał(a):
Zamiast wysnuwać wnioski skorzystaj z mojej rady i wyślij zapytanie do PKPR. Przynajmniej będziesz znała konkretną odpowiedź.

A nie mogłabyś zrobić tę grzecznosc i sama wysłać. Jako członkowi PKPR szybciej udziela informacji

Posted

Marzena S napisał(a):
Odpowiedzą każdemu. Mnie te kwestie nie dotyczą.

Nie interesuje Cie użytkowsc ras i w jakim celu były stworzone?
Przeciez to moze pwoiedziec wiele o psychice , zachowaniu danego psa, jak sie uczy.

Posted

Laluna, przeinaczasz moje słowa. To ty jesteś zainteresowana i pytasz:

border collie jest rasą użytkową czy nie?

Zadaj więc to pytanie tam, gdzie możesz uzyskać odpowiedź. Ja nie znam odpowiedzi, pomóc więc ci nie mogę.

Posted

asher pierwszy raz się z Tobą zgadzam co do tego, że PKPR przykłada rangę co do sprzedawania szczeniaków z rodowodami a nie metryczkami, które z tego co wiem są tylko polskimi wymysłami. Bardzo mi się też podoba to, ze PKPR wyklucza i zawiesza osoby sprzedające maluchy bez wymaganych papierów. To kolejne plusy dla tej organizacji. Jednak jak sam piszesz to trochę mało. I ja się z tym też przynajmniej po części zgodzę bowiem PKPR potrzebuje frontmena, kogoś kto będzie potrafił pokazać prawdziwe oblicze tej organizacji bo póki co takiej osoby nie spotkałem jeszcze choć myślę, że i na forum jedna by się taka znalazła gotowa do poprowadzenia PKPR do właściwego celu. Ta organizacja potrzebuje kogoś z charyzmą i wtedy będzie myślę jeszcze bardziej sprawna choć osoba uważna i zainteresowana dobrem tej organizacji i śledząca to co pisze się tu na forum mogłaby wyciągnąć odpowiednie wnioski i zastosować je w praktyce na co ja osobiście bardzo liczę bo pierwsze kroki ku dobremu zostały już przez PKPR uczynione. I szkoda, że wielu osobom się po prostu nie chce i olewają całą sprawę przez co stowarzyszenie wiele traci co jest uważam bardzo przykre...

Posted

Laluna, przeinaczasz moje słowa.

Gdzie? Zdanie miało jedynie formę pytającą.
O Twoja osobistą wizje hodowlaną. Nie jako członka PKPR tylko twoja prywatna.

Azawakh, a moze Ty odpowiesz na moje pytanie? Powinienes znać odpowiedz :razz:

Posted

Zdanie miało jedynie formę pytającą.
O Twoja osobistą wizje hodowlaną. Nie jako członka PKPR tylko twoja prywatna

Moje osobiste wizje w tej dyskusji nie mają znaczenia.