Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O zawodach nie napisałam ani słowa. Możliwe, że ich nigdy nie było, ja w każdym razie o takich nie słyszalam.
Natomiast psy z PKPR brały udział w agility na pokazach. Szkoda, że nie działa stare forum PKPR, tam był fotki. Ale zaraz postaram sie poszukać jakichś.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wklejam link do toru agility działającego w hodowli Koziarnia. Masz tam fotki psów.
Z wystaw niestety nie mogę znależć na szybko.
http://koziarnia.republika.pl/

Szczegóły znam i to nie były psy tej organizacji
.

Słyszałam, że wysłannicy konkurencji monitorują wystawy ACE, ale nie sądziłam, że to prawda. Byłam, jak sie okazuje, w błędzie. No i nie są chyba do końca skuteczni.

Posted

Byłam, jak sie okazuje, w błędzie.

Dalej jesteś w błędzie. Ale chętnie poczekam na te z wystawy.
Bo te na podwórku trudno nazwać agilitami, szczególnie jak sie puszcza dwa psy na jedna przeszkode

Posted

Marzena S napisał(a):
Oj, Laluna, jesteś trudnym i napastliwym rozmówcą. Szkoda.

Wydaje Ci sie, a właściwie denerwuje, bo tak naprawde nie wiesz czy były to psy z PKPR a ja drąże ten temat. To dla Ciebie musi byc niewygodna sytuacja. Zaprzeczyłam jedynie Twoim niesprawdzonym a naciąganym informacjom. O tym szpiegowaniu także.
Jeżeli cos twierdzisz, to zasada dziennikarza powinno być sprawdz dobrze, aby niepodawac fałszywych informacji. Prawda?
Następnym razem, zanim stwierdzisz ze były to psy z PKPR sprawdz. Wystarczy podejsc i sie zapytać. Ja wiem kto robił ten pokaz Ty tego nie wiesz. I dlatego rozmowa jest niewygodna dla Ciebie.
Dobrze ze nie były to pokazy psów policyjnych bo też byś pewnie stwierdziła ze były to psy PKPR.
A co do pokazów z Chorzowa, zabawna rzecz. Tam był pokaz obrony. Prawda? A przeciez PKPR bardzo mocno krytykuje ten sport, jako niebezpieczny i uczacy niepotrzebną agresję. To powiedz jakie przesłanie niósł ten pokaz na tej wystawie? Miał popularyzować agresje czy zniechęcać do uczenia?

Posted

A krycia w hodowli twórców PKPR świadczą też o braku planu hodowlanego.

A w ZK jest taki?

Śledziłam krycia w rasach polskich. Aż żal w tym grzebać. 15 lat temu położono charta polskiego, kryjąc dosłownie wszystkie suki psem sprowadzonym z Rosji - i to rodowodowym chortajem. Teraz jest awantura, czy chart polski i chortaj to to samo. Ruscy mają argument, że wspomniany pies został wpisany na PKR (nie na KW!) jako chart polski. Kryto nim sprowadzone z Rosji bodajże dwie rodowodowe chortajki - potomstwo chortajów miało pełnopokoleniowe rodowody.

Dawniej był obowiązek otrzymywania skierowań do krycia. To dawało pole do manipulowania rasą, stosowania takich a nie innych połączeń, ale też do nadużyć. Teraz jest wolnoamerykanka. Jest moda na jakiegoś reproduktora - i kanał. Kryję się jedną sukę, przeciętną, do upadu, nasyca się rasę jej genami. Kryje się suki psami, jak się to mówi, "zza płota" (tzn. blisko "mieszkającymi"). No i często myśli się tylko o fenotypie - a genotyp - tragiczny....

Posted

Wklejam link do toru agility działającego w hodowli Koziarnia. Masz tam fotki psów.
Z wystaw niestety nie mogę znależć na szybko.
http://koziarnia.republika.pl/

A wracając do tych fotek co mi je poleciłas z tej strony. Widzisz za długo siedzę i startuję w agility, aby te fotki wziasć za agility.
Pokazane są tam jedynie psy na przeszkodach, ale to nie są psy z agility.
Ot jest takich kilka szczegółów które wskazuja ze fotki sa zrobione pod reklamę czegoś na czym sie nie zna. Psy skaczące razem jedna przeszkode, szeltiaki które jedynie pozuja do zdjecia idac sobie stępa przez slalom. Przeszkody z kilkoma tyczkami co juz sugeruje ze psy potrzebują zasłonięcia pustej przestrzeni pod tyczką.
Na zdjeciach pozują jedynie jej własne psy. Juz obecnie dosc sedziwe. Belg który ma juz obecnie 12 -13 lat i reszta jej psów, obecnie już dorosłe. Nie ma ani jednego z zajec, nie ma innych przeszkód, nie ma włascicieli z psami. Sa to zdjecia wyciągnięte z lamusa, jej psów.
Jest to reklama która nijak sie ma do wartosci tego co sie kryje pod tą reklama.
Ale reklama ponoć dźwignia handlu. TAk jak ogłoszenie o ostatnim miocie terverenów i dramatyczny apel. Miot ostatniej szansy ostatnia szansa aby kupić naprawdę ładnego belga w Polsce.
Znaczy wszystkie belgi w Polsce to maszkary oprócz tych z jej hodowli, no ale one widac tez daja u innych włascicieli maszkary skoro tylko w jednej hodowli sa te naprawdę ładne. :lol:

Posted

[quote name='Marzena S']Asher, wiem, że nie jesteś członkiem ZK, ale zauważam także twoją niechęć do PKPR.
Marzeno, ależ ja się nie wypieram niechęci do PKPR ;) Prostuję tylko opinię, że jest to niechęć bez konkretnego powodu, ot, taka bezinteresowna, spowodowana tym tylko, że PKPR nie jest Związkiem Kynologicznym, czy tym, że PKPR działa poza strukturami FCI.
Przynależność do takiej, czy innej międzynarodowej organizacji kynologicznej nie jest dla mnie kryterium oceny.
Związek Kynologiczny też niejednokrotnie krytykowałam ;)
FCI jako takiej nie, bo nie mam bladego pojęcia o tej organizacji, jedyne informacje jakie mam są bardzo ogólne. ACE też nie krytykuję.

[quote name='Marzena S']Hodowcy są różni w różnych związkach, są także przykłady prominentów ZK, których działalność hodowlana jest naganna (także sprzedawanie psów bez rodowodów, nie tylko akurat taka jak u państwa Kosińskich polityka hodowlana, zresztą dająca w rezultacie bardzo udane mioty). Jeśli ja krytykuję te osoby z ZK, to nie oskarżam całego związku, a tylko tych konkretnych "hodowców". I to jest właśnie różnica w twoich i moich ocenach, bo moje poglądy nie są oparte na niechęci i uogólnieniach.
Jeszcze raz napiszę, jeśli ktoś występuje z ZK i tworzy własną organizację, to ja od kogoś takiego oczekuję więcej, niż od ZK. Oczekuję, że stworzy coś lepszego, niż ZK. Oczekuję dużej etyki hodowlanej i dużej wiedzy o kynologii, których, jak wszyscy wiemy, niektórym członkom ZK brakuje.
Być może jestem naiwna, zbyt idealistyczna? :niewiem:
Bo niestety, Joanna Kosińska powiela najgorsze wzorce z ZK.
Jakie więc cele przyświecały stworzeniu PKPRu, skoro cele samej założycielki są dość kontrowersyjne?
Co mam sądzić o organizacji kynologicznej założonej przez osobę, która w moich oczach dyskredytuje się, jako kynolog?
Co mam sądzić o hodowcach, którzy wstępują do organizacji założonej przez taką osobę?
Automatycznie zakładam, że "ideały" mają wspólne. A mnie się "ideały" Joanny Kosińskiej nie podobają.

[quote name='Marzena S']O krytyce sportów kynologicznych wypowiadać się nie będę, bo po prostu się na tym nie znam. Jak sądzę, PKPR promuje hodowanie psów biorących udział raczej w Obedience i Agility
Super.
Tylko co z rasami użytkowymi? Agility i obedience nie sprawdzą się jako kwalifikacja hodowlana tych ras. Testy PKPR też użytkowości nie sprawdzają.
I nie chodzi mi tylko o owczarki niemieckie. To nie jest jedyna rasa użytkowa. IPO może nie jest najdoskonalszym sposobem testowania psychiki psów "obronnych" (spór o to pozostawiam specjalistom ;)), ale na pewno jest lepsze, niż brak jakichkolwiek testów użytkowości. A taki np. wyżeł? Uważasz, że agility/obi sprawdzi jego przydatność użytkową?

[quote name='Marzena S']A co do "dowalania" konkurencji, to wierz mi, rumieniłabyś się tak jak ja słuchając niektórych wypowiedzi i wstydziłabyś się za osoby takie opinie prezentujące. Nie ma zatem nawet czego porównywać. Tam są dopiero absurdy. Musiałabyś mieć psa z rodowodem ACE, żeby to usłyszeć.
Nie wątpię. Chciałam tylko pokazać, że "dowalanie" konkurencji nie jest domeną członków ZK. Obie strony zachowują się równie brzydko.
Przy czym ze strony PKPRu jest to nieco schizofreniczne, bo przecież większość hodowli tam zrzeszonych bazuje na psach organizacji, którą krytykują ;)

Posted

Tylko co z rasami użytkowymi? Agility i obedience nie sprawdzą się jako kwalifikacja hodowlana tych ras.

Małe sprostowanie. W PKPR nie ma obedience ani agility wiec nie mówmy co sprawdzaja sporty których nie ma.

Posted

Zaraz zaraz - obiło mi się o uszy, że oni jakieś zawody mają! To wymaga sprawdzenia.
A ja weszłam na stron.ę PKPR, z tej strony na foum, i z radością stwierdziłam, że PKPR zawiesił dwie hodowczynie za jakieś tam paragrafy. Stanę na głowie żeby się dowiedzieć, o co chodzi! Uruchomię koleżankę zaprzyjaźnioną z PKPRem. Może to chodzi o sprzedaż piesków bez rodowodu? Ależ ja jestem ciekawska!

Posted

Może to chodzi o sprzedaż piesków bez rodowodu?

Tak, dwie hodowle zostały ostatnio zawieszone za sprzedaż psów bez rodowodu.
Klub reaguje przy udowodnionych nieprawidłowościach. To mnie cieszy.

Posted

Laluna pisze

Jeżeli cos twierdzisz, to zasada dziennikarza powinno być sprawdz dobrze, aby niepodawac fałszywych informacji. Prawda?
Następnym razem, zanim stwierdzisz ze były to psy z PKPR sprawdz. Wystarczy podejsc i sie zapytać.

Laluno, niewiele o mnie wiesz, więc daruj sobie osobiste wycieczki. Właśnie słyszałam, jak mówiono, że są tam "nasze "psy, sądzisz, że powinnam sprawdzać rodowody antycypując twoje zapytania miesiące później?

Pokazane są tam jedynie psy na przeszkodach, ale to nie są psy z agility.

Pokazane są tam psy, które w domowych warunkach ćwiczą. Cos w tym złego?

jej własne psy. Juz obecnie dosc sedziwe. Belg który ma juz obecnie 12 -13 lat i reszta jej psów, obecnie już dorosłe.

Te psy są w PKPR. A że są sędziwe to chyba dobrze świadczy o hodowcach - psy są zdrowe i długowieczne, a na zasłużonej emeryturze uprawiają sport.

Asher napisała:
Chciałam tylko pokazać, że "dowalanie" konkurencji nie jest domeną członków ZK. Obie strony zachowują się równie brzydko.
Przy czym ze strony PKPRu jest to nieco schizofreniczne, bo przecież większość hodowli tam zrzeszonych bazuje na psach organizacji, którą krytykują ;-)

Nie znam wypowiedzi PKPR krytykujących ZK. Gdzie jest ten artykuł, o którym mówicie?
Wypowiedzi, paskudnych, na temat PKPR jest mnóstwo. I to raczej te wypowiedzi są schizofreniczne, bo kundlami nazywają psy przez siebie wyhodowane, na których, jak słusznie piszesz, w dużej mierze bazuje ACE.
Joanna Kosińska powiela najgorsze wzorce z ZK.

Czyli co?

Posted

Właśnie słyszałam, jak mówiono, że są tam "nasze "psy, sądzisz, że powinnam sprawdzać rodowody antycypując twoje zapytania miesiące później?

Trzeba było sie spytac skad były te psy z jakiego miasta, z jakiego klubu, bo na wystawie nikt nie mówił ze sa z PKPR. A jak nie miałas dobrego źródła, trzeba było nie powtarzac plotek.

Pokazane są tam psy, które w domowych warunkach ćwiczą. Cos w tym złego?

Nie ćwicza - pozują do zdjecia. I to jest ta zasadnicza róznica. Jest jeszcze pare innych drobiazgów o których nie pisałam a które mozna poznac po zdjeciach.

Te psy są w PKPR. A że są sędziwe to chyba dobrze świadczy o hodowcach - psy są zdrowe i długowieczne, a na zasłużonej emeryturze uprawiają sport.

Po pierwsze one nie uprawiały sportu, po drugie chyba nie wiesz co znaczy sport a co znaczy emerytura. W wieku 13 lat nikt nie kaze skakac psu tak wysoko przeszkód bo byłoby to bardziej znęcanie sie nad psem. Wiec sa to zdjecia robione kilka lat temu i juz sam fakt ze nie zostały zastapione innymi, nawet swoimi gdzie ten pies jest juz na wyższym etapie szkoleniowym, ma inna technike pokonywania przeszkód znaczy tylko tyle ze nie było i nie żadnych etapów. A zdjecia sa zwykłym chwytem reklamowym.

Posted

Laluno - wybacz, ale czepiasz się drugorzędnych szczegółów.

Koleżanka przeczytała ten temat i powiedziała, że ma pewien niesmak. Że widać zacietrzewienie, złą wolę, niechęć do przyjmowania argumentów. A PKPRowi zarzuciła, że całkiem zaniedbał informację o Klubie, że godzi się z "działaniem na marginesie" i jest cokolwiek sekciarski. - Tyle koleżanka. Koleżanka z ZK (z Warszawy nawiasem mówiąc). Koleżanka zauważyła też, że na forum udziela się właściwie jedna osoba z PKPRu, na szczęście sensowna, ale w pewnych sprawach niezbyt zorientowana (to ostatnie to nie zarzut, ale stwierdzenie faktu; Marzena może się nie znać na sprawach szkolenia - jak ja się nie znam kompletnie na próbach polowych psów myśliwskich).

Jeżeli PKPR chce zaistnieć, to nie powinien kisić się we własnym sosie, co robi. Tu koleżanka ma rację.

Posted

Mraulina napisał(a):
Laluno - wybacz, ale czepiasz się drugorzędnych szczegółów.

Wybacz Mraulino ale dla mnie uzytkowosc w hodowli jnie jest drugorzędny szczegółem.
Dla Pani przewodniczacej PKPR chyba tez nie skoro zadała sobie fatyge aby wprowadzic testy do PKPR i zajac sie ocena PO w hodowli ZK ( cokolwiek to miało oznaczac). A jezeli mamy sie wypowiadac o uzytkowsci, to albo wypowiadamy sie fachowo, albo wogóle nie wypowiadajmy sie skoro sie nie zjamujemy, nie mamy wiedzy, nie jestesmy zorientowani, albo musimy się pytac koleżanki o zdanie.

Posted

Mraulina napisał(a):
Miałam na mysli twoją dyskusję z Marzeną.

TA dyskusja wyłącznie dotyczyła uzytkowsci i sposobu propagowania tej uzytkowsci jak i sportów przez PKPR.

Posted

[quote name='Mraulina']Agility to dla mnie żadna uzytkowość. To zabawa.
Dla Ciebie moze i nie.
W wielu krajach w tym w Angli agility uprawnia do wystawienia psa w klasie użytkowej. Oczywscie odpowiednia ocena w agility.
Teoretycznie każdy sport to zabawa, ale osiągnac wysoki poziom wyszkolenia, to już cieżka praca.
Obedience tez w Anglii uprawnia do wystawienia w użytkowsci.

Zastanawiam się, czy sama byłabym w stanie przygotować psa do takich zawodów

PO co sie zastanawiać. Najlepiej sama spróbuj.

Posted

Cieszę się, że uznana zostałam za osobę "sensowną", bo jak pisałam w jednym ze swoich pierwszych postów, nie jestem ani kynologiem, ani szkoleniowcem, ani hodowcą, posiadam jedynie psa z rodowodem ACE. Nie jestem także działaczem PKPR lecz szeregowym członkiem tej organizacji, ale na potrzeby tej dyskusji i tak zgłębiłam sporo przepisów, aby w miarę "sensownie" się wypowiadać.
Tak czy owak trudno mi się tu rozmawia, bo od czasu do czasu zdarza mi się być niemile atakowaną, choć i tak na początku było gorzej. Sądzę, że z tych powodów nie piszą tu inni członkowie PKPR - nie każdy potrafi zachować "zimną krew" pod naporem krytycznych postów członków ZK, którzy są w większości.
Problem, moim zdaniem, bierze się stąd, że PKPR i ACE, ogólniej rzecz ujmując, uważa się jako konkurencję - stąd należy ją zwalczać, albo przynajmniej porządnie jej "przyłożyć". Ja natomiast uważam, że konkurencją nie jest, bo jest to (na razie przynajmniej) organizacja młoda i o znacznie mniejszym zasięgu. Jest za to ALTERNATYWĄ - i bardzo dobrze, bo już w praktycznie wszystkich dziedzinach od czasu jedynie słusznej polityki socjalistycznej mamy możliwości wyboru. Dobrze, że taki wybór istnieje i na polu posiadania i hodowli psów. Nikt nikogo nie zmusza do przepisywania się do PKPR, klub nie prowadzi ekspansywnej propagandy, o cóż więc ten cały raban? Doprawdy nie rozumiem. Mogą się komuś nie podobać przepisy PKPR, tak jak innym mogą nie podobać się te związkowe - i tyle. Natomiast brzydkie plotki i kłamstwa na temat ACE, które często -niestety- można usłyszeć, są niestosowne.
PKPR jest organizacją bardzo młodą, ale popatrzcie, jak się ładnie rozwija. Gdy kupiłam psa z rodowodem ACE, klub współpracował z kilkoma zaledwie organizacjami; teraz ta lista jest długa, a liczba krajów, gdzie można wystawiać psy jest naprawdę bardzo duża. Sama się zdziwiłam, gdy, na potrzeby tej dyskusji, sprawdziłam, gdzie uznają rodowody ACE. Może i mało się promuje, ale za to członkowie klubu integrują się coraz bardziej, powstają kolejne oddziały, jest wiele osób, które sama z siebie chcą coś zrobić dla klubu. To jest bardzo cenne i stanowi pewną nową jakość.
Jak pisałam wcześniej, nic nie mam do ZK, ale naprawdę sie cieszę, że jestem w PKPR. Nie jest to z pewnością organizacja doskonała, ale "nobody's perfect".

Posted

Wiesz, Marzenko - podziwiam cię chwilami.

A ja się właśnie dowiedziałam, że PKPR będzie miało dwa nowe oddziały: na Pomorzu i na Śląsku (ale nie wiem, w jakich miastach). Chyba jednak tej organizacji nie doceniłam. Myślałam, że nic się w niej nie dzieje - a tu widzę - rozmnażanie przez pączkowanie.

Mam sympatię do PKPR, ale jakoś, przyznam się, nie traktuję tek organizacji, że tak powiem, całkiem poważnie.

Jak będę miała trochę więcej czasu, to wejdę na stronę PKPR i trochę poczytam.