Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piesek mojej koleżanki w tym wieku (2 miesiące) miał strasznie miękką i delikatną sierść. Co prawda był to pies w baardzo typie rasy, ale zawsze myślałam że husky właśnie taką mają. Natomiast moja Zara nie ma specjalnie delikatnej i miękkiej. W każdym bądź razie różni się bardzo jakichkolwiek innych psów z którymi miałam kontakt.

Posted

To co na górze - na grzbiecie to mniej więcej tak wygląda prawidłowa sierść, ten psiak ma dłuższą troszkę, ale myślę, że w normie, natomiast boczki - tu widać głównie podszerstek, taka bardziej miękka, wełnista wydaje się ta sierść. Niektóre husky z wiekiem czy na skutek zmian hormonalnych albo np. z powodu niedoczynności tarczycy nabierają takiej wełnistej, bardziej miękkiej sierści. Nie jest to prawidłowe, bo powinna być dwuwarstwowa i ten włos okrywowy bardziej twardy, ale jeśli chodzi o urodę to taki włos bardzo podoba się ludziom,bo sprawia wrażenie, że pies jest bardziej puchaty - pluszowy. Natomiast co do samej długości włosów, to wzorzec nie podaje dokładnie ile ma mieć sierść centymetrów długości, ale podszerstek ma dawać oparcie włosom okrywowym, a te mają nie zacierać kształtów ciała :) Wzorzec ze zdjęciami futra - dostępny jest tutaj: [url]http://www.huskyzone.pl/husky.html#wzorzec[/url]