Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marudy, przestańcie narzekać :)
Ja lubię śnieg i przyznam się, że też należę do wariatów, bo zimą kocham jeździć rowerem. :) Oczywiście nie po ulicy, ale po lesie i mniej uczęszczanych miejscach (tam, gdzie kolizja jest mało prawdopodobna) - naprawdę to nie jest nic nadzwyczajnego ;) Trzeba mieć tylko dobre hamulce i trochę oleju w głowie (wiem, jestem skromna :lol: ), by zanadto się nie rozpędzić. Dla mnie nawet zimą jest lepiej - bo człowiekowi nie jest gorąco jak latem ;)

• Replies 32.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Izabela124.

14000

• taxelina

1144

• Sweet

996

• agaciaaa

802

Posted

[quote name='Ty$ka']Ja lubię śnieg i przyznam się, że też należę do wariatów, bo zimą kocham jeździć rowerem. :) Oczywiście nie po ulicy, ale po lesie i mniej uczęszczanych miejscach (tam, gdzie kolizja jest mało prawdopodobna) - naprawdę to nie jest nic nadzwyczajnego ;) Trzeba mieć tylko dobre hamulce i trochę oleju w głowie (wiem, jestem skromna :lol: ), by zanadto się nie rozpędzić. Dla mnie nawet zimą jest lepiej - bo człowiekowi nie jest gorąco jak latem ;)[/QUOTE]

Wiesz, ale ja nie mówię o jeździe po np. lesnych dróżkach.
Mówię o rowerzystach na drogach miejskich, uczęszczanych, zakorkowanych.
Hamulce nic tu nie pomogą, bo jak jedzie taki kretyn na kolażówce i wjedzie kołami w wał śniegu (a takie niestety są - służby nie nadążają z odśnieżaniem i się zbiera), to zwyczajnie się przewróci w tym maśle - jak w piachu. A do tego wszystkiego - ulice węższe przez zebrany na bokach śnieg i przez takich cwaniaków korki robią się potworne - bo nijak wyprzedzić i cały pas zablokowany.

Sama rower lubię i jeżdżę, mój TŻ praktycznie tylko na rowerze - ale czasem trzeba pomyśleć logicznie, żeby w momencie, gdy od 2 dni bez przerwy sypie nie wyjeżdżać na drogę na cieniuśkich oponkach. Mało to kurde ścieżek rowerowych? (stopień odśnieżenia podobny jak dróg).

Posted

No to tak :) Zgadzam się z Tobą - osoby jeżdżące ulicami są kompletnie bezmyślne. Co prawda u nas nie ma ścieżek rowerowych, ale niemniej jednak też uważam, że jeśli już wybieramy się do miasta to dla własnego (i innych) bezpieczeństwa lepiej to zrobić pieszo :). Tu się z Tobą całkowicie zgadzam.

Posted

[quote name='mańka_']Wiesz, ale ja nie mówię o jeździe po np. lesnych dróżkach.
Hamulce nic tu nie pomogą, bo jak jedzie taki kretyn na kolażówce i wjedzie kołami w wał śniegu (a takie niestety są - służby nie nadążają z odśnieżaniem i się zbiera), to zwyczajnie się przewróci w tym maśle - jak w piachu. A do tego wszystkiego - ulice węższe przez zebrany na bokach śnieg i przez takich cwaniaków korki robią się potworne - bo nijak wyprzedzić i cały pas zablokowany.

Sama rower lubię i jeżdżę, mój TŻ praktycznie tylko na rowerze - ale czasem trzeba pomyśleć logicznie, żeby w momencie, gdy od 2 dni bez przerwy sypie nie wyjeżdżać na drogę na cieniuśkich oponkach. Mało to kurde ścieżek rowerowych? (stopień odśnieżenia podobny jak dróg).[/QUOTE]

Ja jeżdżę tylko rowerem ( na grubych kolach ) ale nigdy jezdnia , jak widze ludzi którzy w śnieg jeżdzą rowrem po ulicy to az mnie trzesie , przeciez wystarczy chwila nieuwagi , koło sie poslizgnie i wpadnie taki prosto pod koła samochodu :roll: siebie zabiję albo trafi do szpitala , nie mowiąc juz jakich problemów narobi prowadzącemu auto :shake:

Posted

[quote name='agaciaaa']Masakra z tym śniegiem! Ja wczoraj trzy godziny do Białego jechałam z S-ki, i to tylko dlatego tak krótko (:lol:) bo odechciało nam się czekać i pojechaliśmy inną trasą, naokoło :roll:[/QUOTE]Ha ha strasznie krótko jechaliście :evil_lol:

[quote name='Ty$ka']Marudy, przestańcie narzekać :)
Ja lubię śnieg i przyznam się, że też należę do wariatów, bo zimą kocham jeździć rowerem. :) Oczywiście nie po ulicy, ale po lesie i mniej uczęszczanych miejscach (tam, gdzie kolizja jest mało prawdopodobna) - naprawdę to nie jest nic nadzwyczajnego ;) Trzeba mieć tylko dobre hamulce i trochę oleju w głowie (wiem, jestem skromna :lol: ), by zanadto się nie rozpędzić. Dla mnie nawet zimą jest lepiej - bo człowiekowi nie jest gorąco jak latem ;)[/QUOTE]

[quote name='mańka_']Wiesz, ale ja nie mówię o jeździe po np. lesnych dróżkach.

Sama rower lubię i jeżdżę, mój TŻ praktycznie tylko na rowerze - ale czasem trzeba pomyśleć logicznie, żeby w momencie, gdy od 2 dni bez przerwy sypie nie wyjeżdżać na drogę na cieniuśkich oponkach. Mało to kurde ścieżek rowerowych? (stopień odśnieżenia podobny jak dróg).[/QUOTE]

[quote name='Ty$ka']No to tak :) Zgadzam się z Tobą - osoby jeżdżące ulicami są kompletnie bezmyślne. Co prawda u nas nie ma ścieżek rowerowych, ale niemniej jednak też uważam, że jeśli już wybieramy się do miasta to dla własnego (i innych) bezpieczeństwa lepiej to zrobić pieszo :). Tu się z Tobą całkowicie zgadzam.[/QUOTE]

[quote name='dOgLoV']Ja jeżdżę tylko rowerem ( na grubych kolach ) ale nigdy jezdnia , jak widze ludzi którzy w śnieg jeżdzą rowrem po ulicy to az mnie trzesie , przeciez wystarczy chwila nieuwagi , koło sie poslizgnie i wpadnie taki prosto pod koła samochodu :roll: siebie zabiję albo trafi do szpitala , nie mowiąc juz jakich problemów narobi prowadzącemu auto :shake:[/QUOTE]Dla mnie jazda rowerem w zimę, gdzie jest pełno śniegu, mróz, ślisko jest totalnie bez sensu i nie wiem jak można tak robić.

Posted

[quote name='Izabela124.']
Dla mnie jazda rowerem w zimę, gdzie jest pełno śniegu, mróz, ślisko jest totalnie bez sensu i nie wiem jak można tak robić.[/QUOTE]

gdyby to był Twój jedyny środek transportu to byś pisała inaczej ;)

Posted

[quote name='mańka_']Nie przesadzajmy - nie istnieją autobusy?[/QUOTE]

istnieją ale sa dostosowane dla młodzieży szkolnej wiec do pracy bym się spóźniła , z popołudniówki nie mam w ogóle autobusu zeby wrócić do domu o nockach nie wspomnę , z buta bym szła z 2 godziny a na taksówkę 2 razy dziennie wydawać nie będę ;)

Posted

[quote name='dOgLoV']istnieją ale sa dostosowane dla młodzieży szkolnej wiec do pracy bym się spóźniła , z popołudniówki nie mam w ogóle autobusu zeby wrócić do domu o nockach nie wspomnę , z buta bym szła z 2 godziny a na taksówkę 2 razy dziennie wydawać nie będę ;)[/QUOTE]

No nie wiem, ja szczerze mówiąc wolałabym dla swojego własnego bezpieczeństwa znaleźć inny środek transportu, bo to co dziś na ulicy widziałam po prostu przyprawiało mnie o ciarki na plecach. I najgorzej, że jakby się taki jeden z drugim wywrócił w zaspie, a ja bym potrąciła, to JA bym miała problem, a nie rowerzysta....

Posted

[quote name='dOgLoV']gdyby to był Twój jedyny środek transportu to byś pisała inaczej ;)[/QUOTE]

[quote name='mańka_']Nie przesadzajmy - nie istnieją autobusy?[/QUOTE]

[quote name='dOgLoV']istnieją ale sa dostosowane dla młodzieży szkolnej wiec do pracy bym się spóźniła , z popołudniówki nie mam w ogóle autobusu zeby wrócić do domu o nockach nie wspomnę , z buta bym szła z 2 godziny a na taksówkę 2 razy dziennie wydawać nie będę ;)[/QUOTE]

[quote name='mańka_']No nie wiem, ja szczerze mówiąc wolałabym dla swojego własnego bezpieczeństwa znaleźć inny środek transportu, bo to co dziś na ulicy widziałam po prostu przyprawiało mnie o ciarki na plecach. I najgorzej, że jakby się taki jeden z drugim wywrócił w zaspie, a ja bym potrąciła, to JA bym miała problem, a nie rowerzysta....[/QUOTE]Rzadko kiedy jeżdżę rowerem w lato a w zimę nigdy i nie sądzę bym kiedykolwiek zdecydowała się na rower w zimę. Wolę jechać autobusem miejskim.

Posted

[quote name='mańka_']No nie wiem, ja szczerze mówiąc wolałabym dla swojego własnego bezpieczeństwa znaleźć inny środek transportu, bo to co dziś na ulicy widziałam po prostu przyprawiało mnie o ciarki na plecach. I najgorzej, że jakby się taki jeden z drugim wywrócił w zaspie, a ja bym potrąciła, to JA bym miała problem, a nie rowerzysta....[/QUOTE]

dokładnie , wyzej to napisalam ze bezmyslni rowerzyści nie myślą o konsekwencjach i ze sobie zrobia krzywde a do tego byc moze s*******..... reszte życia temu kto ich potraci , ja jezdze scieżkami rowerowymi a jak nie ma to chodnikiem ale wolno , na pasach przeprowadzam rower , prawka nie mam wiec na prawde tylko rowerem dotre na czas do pracy , mylisz ze miło mi jechac w 15sto stopniowym mrozie ze soplami na brwiach rowerem ??

Posted

[quote name='dOgLoV']dokładnie , wyzej to napisalam ze bezmyslni rowerzyści nie myślą o konsekwencjach i ze sobie zrobia krzywde a do tego byc moze s*******..... reszte życia temu kto ich potraci , ja jezdze scieżkami rowerowymi a jak nie ma to chodnikiem ale wolno , na pasach przeprowadzam rower , prawka nie mam wiec na prawde tylko rowerem dotre na czas do pracy , mylisz ze miło mi jechac w 15sto stopniowym mrozie ze soplami na brwiach rowerem ??[/QUOTE]
No i żeby więcej było takich myślących rowerzystów - do takich nic nie mam.
A prawo jazdy jest naprawdę dość prosto zrobić ;-)

Posted

[quote name='mańka_']No i żeby więcej było takich myślących rowerzystów - do takich nic nie mam.
A prawo jazdy jest naprawdę dość prosto zrobić ;-)[/QUOTE]

dziekuje za uznanie , ja sama twierdze ze jazda rowerem w snegu gdzie jest slisko i zimno to totalna głupota ale nie mam innego wyjścia i jade , prawie rycze z zimna ale jadę .....

tak wiem , do niedawna mieszkałam mozna powiedziec w centrum miasta , wszedzie miałam blisko a do pracy jechałam autobusem gdzie przystanek "do" miałam po drugiej stronie ulicy a " z " troszke za zakładem pracy , prawko nie było mi potrzebne , teraz mieszkam u męża na totalnym zadupiu gdzie psy tyłkami szczekają a ptaki zawracają ale pracowac trzeba , w lutym ide na prawko ale zanim zdam dalej bede jezdzila rowerem ....