Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, zamierzam kupić sunie DONka w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy ktoś ma wyrobioną opinię o hodowli "z domu lukasa"
2. Właściciele suni chcą ją wydać jak będzie miała7 tyg - czy to nie za wcześnie?
3. Pytałam o dokumenty badania itd powiedziano mi że do dokumentów matki będe miała wgląd, ale ojca lasso od zorby już nie, czy w metryczce którą otrzymam będzie potwierdzone, że to właśnie on jest ojcem suni. może głupie pytanie ale niechciałąbym wierzyć, że ojcem jest w/w a w rzeczywistości byłby to zupełnie inny piesek.

Będe wdzięczna za wszystkie podpowiedzi

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

7 tygodni to dośc wczesnie, najlepiej 8-9. Piesek jest wtedy odpowiednio zasocjalizowany. W metryce ( jesli ja otrzymasz) bedzie napisany ojciec i matka. A o hodowli tej nigdy nie słyszałam.

Czemu decydujesz sie na DONka a nie na ONka??

Posted

Przegromnie nam (z mężem) się ONki jak I DONki podobają z pewną przewagą dla tych drugich, a i nasza małą córcia marzy o psie z dużąilością kudełków:) - stąd ten wybór. Wiem, że przez wielu są one niżej oceniane (zamieszanie z rodowodami) ale dla nas to nie istotne bo sunia ma być członkiem rodziny a nie wystawowym pieskiem.

Posted

wiem że jest taka możliwość ale pewnie to dla wielu zabrzmi banalnie obawiamy się że bedzie miał większy "puch" niż ONki a nie prawdziwne długie kudełki:) a dwa że nie jest łatwo zdobyć takiego DOnka po ONkach, z tego co się zorjentowałam

Posted

Ja tam polecam ONki, moają inny charakter, przynjamiej dla mnie. A DONki to ONki z wadą i jeszcze ktos je rozmnarza:shake: Ale nie bede sie o tym rozwodzic. Kupując psa trzeba patrzyc na charakter a nie na to co chce dziecko. Takie jest moje skromne zdanie.;)

Posted

Marticus napisał(a):
a dwa że nie jest łatwo zdobyć takiego DOnka po ONkach, z tego co się zorjentowałam

Jednak na wymarzonego psa warto poczekac :cool3:

Posted

z tego co się zorjentowaliśmy nigdy nie masz gwarancji co do charakteru,zresztą dużo czytałam i wcale DONki nie odbiegają charakterem od ONków. A "co chce dziecko" jest jednym z killku czynników które zadecydowały o wyborze. Ale nie o tym w tym wątku miała być dyskusja:)

Posted

Marticus napisał(a):
z tego co się zorjentowaliśmy nigdy nie masz gwarancji co do charakteru

Ale wybierajac odpowiednia hodowle i skojarzenie masz wieksze prawdopodobienstwo tego.

Marticus napisał(a):
zresztą dużo czytałam i wcale DONki nie odbiegają charakterem od ONków.

W teorii nie. W praktyce...niestety w zwiazkach hodujacych DONki nie ma az tak wysokich wymagan hodowlanych najczesciej jak w ZK (chociaz i tutaj sprawa przedstawia wiele do zyczenia, dlatego warto poczytac i szukac hodowli ktora spelnia wymagania sv), wiec niestety DONki czesti maja o wiele slabsze popedy niz ONki.

Posted

Jeśli umie sie wybrac szczeniaka ( przeprowadza sie test) mozna wybrac z posrod szczeniakow dominanta, agresora i tego co bedzie wspaniałym kanapowcem. Tylko trzeba trafic na dobra hodowle ktora nie pozbedzie sie szczeniakow kluczowym dla nich momecie rozwoju. Szczeniaki zabrane za szybko w dorosłym zyciu przejawiają agresje.

DONki a ONki maja rozne charaktery, znam ONki z rodowodami i DONki na szkoleniu są zupełnie inne, i w zyciu codziennym zachowuja sie inaczej.

Posted

Po 1 wielkosc, wiekszy pies = mniejsza uzytkowosc, ONki są psami dosc małymi i zwinnymi, wiekszy pies nie jest az taki zwinny jaki miał byc pierwotnie.
2. Mają inne popędy tzn troszke ciezej sie z nimi pracuje ( z tego co widziałam i co mowią własciciele) Nakrecenie psa na piłke zajmuje wiecej czasu.
3. Psychika DONków jest strasznie zjechana, tzn tych po długowłosych rodzicach z tych " fajnych zwiazków". Po ONkach z dobrym wyszkoleniem psy maja dobra psychike( tzn teoretycznie)

Posted

Marticus-napisze tak:bi8erz szczeniaka po rodzicach z wyszkoleniem ipo/schh z korungiem,z przeswietleniem hd,a fajnie jak juz maja ed.i to tlye.to sa podstawowe wymogi dla rasy.jesli ktos tego nie ma to albo:niechcialo mu ise albo uwaza ze to niepotrzebna.w obu wypadkachnie nadaje sie na hodowce bo jest leniwy albo olewa.:evil_lol:

Posted

Zjechana psychika = psy ktore przejawiają agresje w stresujących sytuacjach, takie ktore boją sie przejsc przez głosna ulice. Takie ktore na obronie boją sie pozoranta albo wrecz przeciwnie z powodu agresji anwet nie podchodzą do niego. To tylko kilka przykładów, wystarczy przejsc sie na plac szkoleniowy i popatrzec na DONki jak wyglada ich szkolenie, połowa z nich sie nie nadaje.

Posted

Axusia-nie od konca sie z toba zgodze zt aki generalizowaniem bo znam pare onow dlugowlosych po czeskich uzytkach czy niemeickich ktore moglyby cie zadziwic:evil_lol: .chodiz raczej o to zeby rodzice przechodizli szkolenie,mieli to potwierdzone egzmainem oraz mieli korung.

Posted

Dobrze dobrze ale MARTICUS chce kupic DONka jak przypuszczam z hodowli w ktorej psy ( rodzice) szkolen super nie maja. I nie mozna wymagac od hodowcy DON zbyt wiele. Bo zwiazki do ktorych naleza nie wymagaja prawie nic, połowa psów nie spełnia podstawowych wymogów ( tzn spełniają je ale byle nic w nadmiarze, zaliczaja podstawowe i tyle) a jednak mają rodowody. Jak dla mnie DON to wada i nie powinny byc rozmanrzane. A jesli DON ma byc uznana za odmiane ON to moze podniesc kryteria hodowlane i wymagania co do szkolen. Bo one w zanym stopniu nie reprezentują ONka.

Troszke na i nny temat. Najsmieszniejsze jest to ze ludzie kupują DONy patrzac na ich wyglad, płacą przy tym kosmiczna kase gdzie mozna kupic za to dobrego ON, ( np to ogłoszenie http://www.allegro.pl/item210831820_owczarek_niemiecki_dlugowlosy.html rodzice są z PKPR ) psy maja rodowod ale jest on ze tak pwoiem najnizszej jakosci bo wymogi co do tego zeby go zdobyc tzn załozyc hodowle są tak małe ze szkoda gadac.

Posted

axusia właśnie się mylisz to że nie znasz hodowli wcale nie oznacza że jest do d..., tym bardziej żejak sama sugerujesz jesteś b w temacie ONków. Jeżeli wierzyc właścicielece (potwierzdenie będzie w rodowodzie) dziadek suni od strony matki to vice mistrz świata, ojciec suni to mistrz Polski oboje w klasie użytkowej. Naturalnie zarzucisz mi teraz pewnie, że konkursy organizaowane dla DOnków są dla ciebie bez znaczenia, ale nie zakładaj z góry moich intencji co do hodowli i jej wyboru.
ayshe naturalnie zapytam o te szkolenia bo prześwietlenia wiem ze maja

Posted

Są mistrzami? tak a nalezą do ZOND, PKPR ?? czy moze KOND ??
Jestem w temacie i ONków jak i DONków. I to ze pies ma rodowod to nie znaczy ze jest super. Jedna nazwa RODOWOD a tak naprwde rozni sie wszytskim. Wiele psów posiadajacych rodowody wogle nie pwoinno ich miec chociazby patrzac na ich charakter, anatomie. A zdobywają hodowlanke i rozmnarzaja psy.

W rodowodze nie ma ile wygrał wystaw jest tylko szkolenie, przeswietlenie i 4 pokolenia wstecz.

Nie neguje Cie za to ze wybierasz DON, ale mowie swoje zdanie. Jesli brac DON to tylko po ONkach. Jesli wejdziesz głebiej w temat zwiazków ZOND, PKPR przeczytasz regulaminy i zobaczysz roznice. Ja mam takie podjescie bo zalezy mi na rozwoju rasy, rasy ktora niestety ludzie psują i to bardzo skrupulatnie.