Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Suczka - ratlerkowata - czarna podpalana. Wiek ok 6 lat. Wzrost - do polowy lydki. Waga "kogucia". Mila i przyjazna ale przestraszona cala sytuacja. Przywieziona z Zbroslawic. Jest teraz w schronisku w Miedarach. Nie wiemy czy suczka jest chora ale ma jakies problemy z utrzymaniem rownowagi (nie zawsze). Wyglada troche tak jakby miala zawroty glowy. Moze to pozostalosc po jakiejs dawnej chorobie. SPÓJRZCIE JAKIE TO BIEDACTWO - błagam pomóżcie!!!! /Więcej informacji u Dogomaniaka Israel/

• Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ta niunia jest bardzo biedna - maciupenka i w dodatku z tymi dziwnymi zawrotami... Na ostatnim zdjeciu w pierwszym poscie widac jak sunia ma przechylona glowke - czasami cos takiego jej sie dzieje i jeszcze ma zaburzenia rownowagi przy tym... Mniej wiecej tak to wyglada - trudno mi to okreslic.
Mam nadzieje ze jak sie przyzwyczai do miejsca to minie - moze jest spowodowane stresem...

Posted

W schronisku bylismy tydzien temu - wtedy jeszcze weterynarz jej nie ogladal. Jutro sie dowiem czy badal ja w ciagu tego tygodnia.
Tez myslelismy od razu o padaczce - ale mala nie miala ataku w schronisku - pocieszamy sie ze to nie to.

Posted

Dzwonilem dzis do Pani Kierownik schroniska - sunie ogladal weterynarz ktory przyjezdza do schroniska - niestety nie potrafil ustalic bez dokladniejszych badan co powoduje zaburzenia suni (moze to byc padaczka - choc nie miala ataku, lub pozostalosc po jakiejs chorobie). Bardzo sie o nia martwimy, jej stan sie pogarsza :(.
Nie wiemy jak jej pomoc! Czy ktos ma jakis pomysl?

Posted

My niestety nie mozemy zapewnic jej tymczasu :( mamy juz 3 - dwie starsze sunie i ONka ktory nie znosi innych zwierzat. Sunie zaakceptowal chyba tylko dla tego ze one juz byly...

Balibysmy sie o jej bezpieczenstwo...

Posted

No nie:mad: :angryy: :shake: :-( :placz: :placz: a czy maleństwo miało robione badania? COKOLWIEK?? cholera-porazmawiałabym ze swoim TZ-by ją na tymczas wziąc-mam jeszcze ślepą Viktorię z rakiem i 2 maluszki po 6 i 4 kg, VIKORIA JEST staruszką waży ok.14 kg-a te maleństwo waży ze 3 kg? ale pieniędzy kompletnie brak na diagnostykę i ew, leczenie....nie chce nic obiecywać bo to od TZ zależy-będę się starać-powiem, że właścicielka wyjedźa:eviltong: i na wakacje:cool3: z Viktorią było tak samo:evil_lol: -powiedziałam, że właścicielka jedzie do chin a tam na granicy jakby z psem się pojawiła to biorą na psi targ i od razu zdejmują skórę i na mięso-więc zgodził się i to szybko:diabloti: potem dopiero prawdę powiedziałam:evil_lol:

Posted

Przed momentem przeczytałam PW:roll: tak Viktoria ma raka-nie ma jeszcze przerzutów, jest zadbaną staruszką-co 2 miesiące przyjeżdża do niej fryzjerka-teraz jest już zsocjalizowana-wcześniej nie mogłabym zaryzykować z taką propozycją-do moich maluszków jest uprzejma do piesków na spacerku też merda ogonkiem, chyba, że jest jakiś natarczywy to odwraca się i tyle, jest ślepa ale ma dobry węch jest bardzo grzeczna-w sumie cały dzień śpi, trochę się pokokosi w przerwie i w nocy pod kołderkę, takie maleństwo jak tu-potrzebuje na pewno badania pełnego krwi, konsultacji neurologicznej-być może problem jest drobny - z błędnikiem lub po chronicznym stanie zapalnym kanału słuchowego, prześwietlenia-jutro będzie odpowiedź mojego TZ. Na bazarju kilka aukcji można by zrobić fundusze by się nazbierały, transport też by się załatwiło jakby co-ja nie mam auta, do lekarza też dogomaniaczka by mi pomogła pojechać-na pewno podróż pociągiem jest wykluczona pies w takim stanie i do tego dodatkowy stres-wiem tylko jedno-zawsze jak do serca przypada (i pragnę coś dla niego zdziałać-choć tymczas) mi jakiś piesek to zaraz potem umiera-tak było ostatnio z Dussie, Pekinka-Migotka, która "uciekła" ze schroniska i ślad po niej zaginął z tych przeżyła tylko Migotka bez oczu-jest obecnie u Maupy4-Maupa4 ma u siebie ok.8 psów-wszystkie szczęśliwe i ciągle u lekarza na wizycie-w tzw. międzyczasie.
Znam też kilka cienkich przypadków z Ratlerkami, był taki jeden z przypaloną nóżką-znaleziony w lesie (Cacuś bodajże...z Kielc)-pani jak na sraczkę go pragnęła zaadoptować-potem wydzwaniała na drugi dzień, że pies jej działa na nerwy bo w nocy kaszle-a ona spać nie może (wymagał leczenia) albo Białasek-ślepy-uciekł z domu z ogrodem i "nie wrócił" i inne kwiatki.
Jutro będę znać odpowiedź TZ to od razu dam znak-czas jest tu ważny-liczy się życie-teraz zagrożone.

Posted

[quote name='oktawia6'](...)-wiem tylko jedno-zawsze jak do serca przypada (i pragnę coś dla niego zdziałać-choć tymczas) mi jakiś piesek to zaraz potem umiera-tak było ostatnio z Dussie, (...)
Oktawia, bo Tobie przypadaja do gustu najczęściej takie najbiedniejsze, stare, schorowane biedactwa....;) - mnie zreszta też....

Posted

Jezeli Ty juz podjelas decyzje to teraz czekamy na decyzje TZta. Szanse na staly domek mala ma raczej nie wielkie... U ciebie bedzie jej na pewno dobrze. Jak bedziesz znac odpowiedz - napisz od razu na watku - bedziemy myslec co i jak (musimy miec czas na dzialanie a kazda minuta sie liczy).
jeszcze raz dziekuje :)

Posted

[quote name='ulvhedinn']
Oktawia, bo Tobie przypadaja do gustu najczęściej takie najbiedniejsze, stare, schorowane biedactwa....;) - mnie zreszta też....

:placz: :placz: :placz: nie żyje Skorek:placz: :placz: :placz: teraz widzę...no właśnie Skorek był na mojej liście-tej najbliżej sercu...
P.S. a tamta Pekinka to Gagatka-nie Migotka

Posted

Biedne maleństwo :shake: Szczerze mówiąc, to nie jestem pewna, czy morfologia wykaże cokolwiek co może być związane z zaburzeniami u suni. Trzymaj się psineczko.

Posted

Po przeczytaniu wątku podejrzewam na "oko" przebyty błędnik, gdyż te zawroty i przechylanie głowki w jedną strone o tym świadczą, mojej mamy sunia tak właśnie się zachowuje po tej chorobie.
Byc może się myle....

Posted

Pegaza - moglabys napisac jak najwiecej o psince Twojej mamy? Jakie miala dokladnie objawy, czym byla spowodowana choroba, jakie leczenie? Wszystko co wiesz - sunia ma jechac na tymczas i nie wiemy czy jest sens teraz zaczynac leczenie - czy poczekac az bedzie w DT.

Posted

Hmm tym pytaniem mnie zaskoczyłaś bo to było przeszło rok temu a z rodzicami już dawno nie mieszkam wiec nie byłam na bierząco,
wiem że leczenie bylo zastrzykami być moze jeszcze coś, kurcze nie pamiętam ale sunia ma 15 lat i wyszła z tego, czasem ma gorsze dni
nieraz lepsze.W tej chwili rodzice są na wakacjach ale postaram się
fonem jutro posłużyc i czegos się dowiedzieć .

Posted

dokładnie-jak napisałam i Pegaza sugeruje "na oko"- kiedyś widziałam psa-zachowywał się jak pies z ciężkimi zaburzeniami po doświadczeniach a on po prostu miał zaburzenia w funkcjonowaniu błędnika-jego oczy fiksowały i głową kręcił na boki-uporczywie, potem widziałam na Paluchu Cocker Spaniela-ma totalnią na bok wykrzywioną głowę-(jak vxłoeirk z kręczem szyji)ale ten z koleji miał usunięty cały kanał słuchowy-po ostrym stanie zapalnym-chronicznym i bardzo paskudnym-i tak będzie miał do końca życia-tj. przekrzywioną głowę-nie stan zapalny.
Jeszcze dodatkowe pytanie: czy maluńka jest wysterylizowana? Czy była zaszczepiona p/wściekliźnie i chorobom zakaźnym i odrobaczona? Czy trafiła do schronu bez książeczki...no właśnie w jakich okolicznościach ona tam się znalazła-bo nie doczytałm się tego na początku.
P.S.
oto wątek jednego z tych maciupeńkich psów z PWP:jeden z Ratlerków o których wcześniej pisałam:

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=34996&goto=newpost

Posted

Otóż TZ się zgodził-to był podstęp-Tanitke w to wszystko zaangażowałam-napiszczcie proszę o te rzeczy, o które pytałam wcześniej-czy mała zgadza się z innymi pieskami-Tanitka zaraz coś tutaj dopisze od siebie.....może pomoże w transporcie?:-( Malutka by zgasła-to kwestia czasu a tak jest uratowana