kuncewmr Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 FCI jest we współpracy z IRO, czyli w praktyce wygląda to tak, że w klasie użytkowej na wystawach pod patronatem FCI mogą startować psy z egzaminami IPO lub IRO. Myślę, że o to chodziło kuncewmr, ale poczekajmy, aż sama wyjśni. Na pierwszy rzut oka to sa te same regulaminy. Ratownictwo daje prawa do uzytkowosci chyba od 1.01.2002. Oczywiscie dla obronnych psow podlegajacym probom pracy. Nie wiem natomiast jak jest z niufkami, czy retriverami Maria i Loula Quote
zachraniarka Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 U retrieverów chyba niestety tego nie ma, u niufków nie wiem, ale chyba też nie. Egzaminy IRO weszły zamiennie dla ras, u których było wymagane IPO. Quote
Flaire Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 U retrieverów chyba niestety tego nie ma, u niufków nie wiem, ale chyba też nie. Egzaminy IRO weszły zamiennie dla ras, u których było wymagane IPO.No to wybitnie mądrze ktoś wymyślił :lol: :lol: :lol: . Quote
Robull Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Co to jest modioring?Jak wspomniałem, obie dyscyplny widziałem tylko na VHS, ale podobno jedną z podstawowych różnic jest to, że w ringu pozorant przy ataku frontalnym okłada psa bambusem, a w modioringu jest to zapbronione. Quote
Flaire Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 W wyglupie sie jesli sie Was spytam co znaczy IRO? :-? Czy dobrze rozumiem, ze to egzaminy dla psow ratowniczych? :lol:Internationale Rettungshunde Organisation - międzynarodowa organizacja psów ratowniczych. Quote
zachraniarka Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 IRO to skrót od nazwy międzynarodowej organizacji zajmującej się psami ratowniczymi, opracowała ona m.in. międzynarodowe egzaminy ratownicze w różnych dziedzinach. Flaire wymyślili to dla tych, którzy wolą pracę węchową od obrony. Problemem był fakt, że nie można było wystawiać psa ratowniczego w klasie użytkowej, no chyba że miałby sie zaliczoną obronę. Niestety właściciele retrieverów tych ratowniczych chcąc wystawić psa w użytkach nadal muszą szkolić się w aportowaniu kaczek tudzież innej mysliwskiej profesji.. Quote
Flaire Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 , Flairewymyślili to dla tych, którzy wolą pracę węchową od obrony. Problemem był fakt, że nie można było wystawiać psa ratowniczego w klasie użytkowej, no chyba że miałby sie zaliczoną obronę. z. :wink: , ja doskonale rozumiem intencje... Tylko to wyszło pochrzanione, jeżeli psy, które najlepiej się w danym użytku sprawdzają (u nas, z lawinowych psów, były to goldeny), nie mogą z tego korzystać, żeby występować w klasie użytkowej... :o Quote
zachraniarka Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 No cóż.. to tak jak u nas w grupie, najwięcej jest labów. Widać właściciele retrieverów nie umieją tak głośno krzyczeć o swoje prawa jak owczarkarze :wink: Quote
Recommended Posts