Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Akitka - jak sie objawia aergia pokarmowa u twojej suni :roll: Może to nie jest alergia na drób tylko zbyt duża ilość bialka w pozywieniu - mięso drobiowe jest wysokobiałkowe. U akit dosyć czesto nastepuje przebiałczenie organizmu. Zmien karmę na taką, która ma mniejszą ilość białka. U mnie koty testują karmy - oczywiście kocie karmy. I wiem, że nie najlepsza jest eukanuba i royal :shake:

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Donya: badań jeszcze nie robiłyśmy pod kątem alergii, ale chyba jej zrobię. Jak się to objawia? Hm... Ambra ostatnio zaczęła bardzo intensywnie się drapie i gryzie (w takich miejscach, które wg pani weterynarz właśnie znamjonują objaw alergii), kupki są nie takie jak powinny i puszcza gazy. Hm... Spytam weterynarz jak u niej będę w czwartek o to przebiałczenie. Zastanawiam się tylko na, którą karmę kupić Ambrze Eukanubę Lamb &Rice czy Hill'sa Lamb & Rice. Ale piszesz coś, że Eukanuba pod tym względem nie będzie za dobra... Ech! :shake:

Posted

Ajitko trzymam kcuki za Was :lol:, i aby wszytko wróciło do normy , bo jak ma sie coś już walić to wali się wszystko na raz. Oby bidulka Ambra wrociła do zdrówka ;).
Iwona , jak tylko będę miała spoaobność a raczej możliowść wgrania zdjęc to uczynie to i pokaze zdjęcia :lol:.
P.S jaki byście poliecili preparat na sierść ? Ponieważ ostanimi czasy Aresowi wypada sierść miom iż czesany jest a pore linienia ma za sobą , ogolnie chciałam sie dowiedziec czy moza podac mu gamolen?

Pozdrówka

Posted

Dziękujemy wszystkim za słowa otuchy! ;) Jeśli chodzi o uszy, to widzę drobne oznaki gojenia się. Poza tym Amberek mi odzyskuje humorek, a to ważne... :cool3:

Posted

[quote name='Agappe']Akitka a może Ty pokazesz nam jak Twoja mała już urosła???
qrcze Galeria akit cierpi ostatnio na jakies przerazające braki zdjęc :(
A może można cos zrobic, by GA wróciła znowu do szpiców - trudno ja znaleźć w galerii:roll:! Tak by było duuuuuuuuuużo wygodniej:razz:!? Nie sądzicie:roll:?

Akitka - fajnie, że Twojemu Maluszkowi juz lepiej:multi:!

PS. Teraz wyruszam na poszukiwania GA:(!

Posted

[quote name='Iwona&Wiki']A może można cos zrobic, by GA wróciła znowu do szpiców - trudno ja znaleźć w galerii:roll:! Tak by było duuuuuuuuuużo wygodniej:razz:!? Nie sądzicie:roll:?

Akitka - fajnie, że Twojemu Maluszkowi juz lepiej:multi:!

PS. Teraz wyruszam na poszukiwania GA:(!
w tej sprawie chyba trzeba pisać do moderatora ?

a link do Galerii akit podałam ostatnio
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2069901#post2069901

Posted

[quote name='Agappe']w tej sprawie chyba trzeba pisać do moderatora ?

a link do Galerii akit podałam ostatnio
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2069901#post2069901
Ale którego:roll:, chyba szpiców:razz:? Myślę, że wiecej osób by zaglądało do GA, gdyby była tutaj:roll:.
Ja napiszę, ale to pewnie nie wystarczy:shake:. Ale może inni wolą, żeby została w galerii:roll:. Nie wiem.
Ostatnio Dogo okropnie mi się ślimaczy:p? Ciekawe, czy tylko mi:p?

Posted

donya napisał(a):
Akitka - jak sie objawia aergia pokarmowa u twojej suni :roll: Może to nie jest alergia na drób tylko zbyt duża ilość bialka w pozywieniu - mięso drobiowe jest wysokobiałkowe. U akit dosyć czesto nastepuje przebiałczenie organizmu. Zmien karmę na taką, która ma mniejszą ilość białka. U mnie koty testują karmy - oczywiście kocie karmy. I wiem, że nie najlepsza jest eukanuba i royal :shake:

prawdą jest że nie najlepszą w tym wypadku (przebiałkowanie)karmą jest eukanuba ale już royal ma w swojej ofercie duży wybór karm dietetycznych które proponuję po wykonaniu badań i dobraniu odpowiedniej przez weterynarza
niestety mają one jedną wadę są stosunkowo drogie kosztują ok. 20/30% więcej

Posted

akita napisał(a):
prawdą jest że nie najlepszą w tym wypadku (przebiałkowanie)karmą jest eukanuba ale już royal ma w swojej ofercie duży wybór karm dietetycznych które proponuję po wykonaniu badań i dobraniu odpowiedniej przez weterynarza
niestety mają one jedną wadę są stosunkowo drogie kosztują ok. 20/30% więcej

Witamy nowego akitomaniaka :))
może byś tak przedstawiła swoją pocieche??? :cool3:

Posted

Przysłano mi dziś nową karmę i rozpoczęłam przestawianie. Nie chcę zapeszać, ale Ambrze posmakowała nowa karma... :cool3: A w ogóle to byłam dziś świadkiem uroczej scenki. Ambra z kotem została w kuchni, ja gdzieś poszłam na moment i wróciłam, patrzę: a tu Ambra leży na pleckach przed kotkiem, wije się i podszczekuje zachęcając go do zabawy. :lol: Nie ma co... Zgrany duecik! ;)

Posted

Uhm... Co to jest to dopiero zobaczymy... Póki co dziś mamy dopiero II dzień przestawiania na nową karmę. Ach dziękuję za te komplementy dla Ambry... :loveu: Oj wybredne te nasze akitki! :cool3:

• 6 months later...
Posted

Wejhajwej ... prawdaż jak miło popatrzeć jak psina zajada ze smakiem surowe .... nasza Shojo tak od czwartego miesiąca życia - a na dodatek my 90% posiłków karmimy z ręki. Sama rozkosz ... mołbym tak godzinami karmić ją i patrzeć na tą radość w oczach, cieknacą ślinkę i to jak sobie radzi z koścmi .. chciałbym się z nia zamienić na zęby :-)

Posted

No tak Iru rzeczywiście wyglada na zadowoloną. Czyli ona je wyłącznie surowe korpusiki. :eviltong: Hm, słyszałam jednak, że po takim surowym mięsku pieski mogą mieć nieprzyjemny zapach z mordki. :p Czy to prawda? Podobno wystarczy podawać preparaty z chlorofilem, który neutralizuje zapachy.
Alpa już zjada szyjki i rzeczywiście aż miło słuchać jak chrupią kosteczki :lol:
Pozdrawiamy, Agata&Alpa

Posted

Sylwekw, to rzeczywiście wielka radocha! :lol: :D

Cavallo, Iru je teraz, od ok.dwóch tygodni, wyłącznie surowe, ale nie tylko korpusiki (kurze, indycze i kacze):) Oprócz tego szyje(indycze), skrzydełka, mostki (wołowe i cielęce z kością), ostatnio po raz pierwszy zjadła papkę owocowo-warzywno-podrobową :crazyeye: (Obawiałam się, że tego nie tknie...)
Na razie na inne ciekawe mięsno-kostne fragmenty nie trafiłam, ale wypróbuję może też ogony, przełyki, tchawice - kiedyś to kupiłam, ale dawno nie widziałam. Czasami są wieprzowe, ale wolę nie dawać wieprzowiny.
Zajada, aż jej się uszy trzęsą! :multi:

Agatko, na zapach z ust nie możemy narzekać, czasami jej się pogarsza (widocznie jak coś gorzej trawi), ale tak samo było wcześniej. Generalnie ma oddech właściwie bezzapachowy. :) Nic, tylko całować :)

Posted

Dzięki Weihaiwej, ta surowo-mięskowa dieta coraz bardziej mi się podoba :razz:
A jeżeli nadal można mordkę całować to już całkiem SUPER! :multi:
Pozdrawiam, Agata&Alpa

Posted

cavallo ...

Ja nie stwierdzam, żadnego nieprzyjemnego zapachu z pyszczka naszej Shojo. Gdy była młoda i jadła suchą karmę to dopiero był "zapach". Teraz - przynajmniej ja - kompletnie nic nie czuję.

Oczywiście dietę też ma urozmaiconą - nie tylko drób.
Trochę mnie tylko "martwi", że jakoś surowe ryby jej nie za bardzo podchodzą :-)

Posted

cavallo napisał(a):
Iwonko, a jak tam dietka Twojej Wiki? Czy już odważyłaś się dawać jej korpusiki? :cool3:
Pozdrawiam, Agata&Alpa

Oj Cavallo, do korpusików jeszcze nie doszłam. Wiem jestem głupia, ale ciągle boję się tych kostek-ostek:oops: :oops: :oops:! No i po skrzydełkach miała rozwolnienie. Na buraczki już nie poszłam:lol:!

Dziś przytargałam Niuni wołowy ogonek. O i zaraz polecę schować go do lodówki:p.

Ale czytam, jak pięknie szaleje Irula.
Choć sama już nie wiem, kto się tam lepiej bawi - Iru czy Weihaiwej;):razz::lol:!
A Wam jak idzie? Dalej jesteście przy szyjkach?:razz:

Posted

Tak Iwonko, my tak jak Wy, drobiowe - nadal tylko szyjki.:oops: Właśnie dla mnie też krowie kawałeczki jakoś tak "pewniej" wyglądają od kurzych szkielecików....:cool3: Napisz jak Wiki poradziła sobie z tym ogonkiem.Ja postanowiłam zrobić "próbę korpusikową" w czasie weekendu.:roll: Idę na zajęcia więc jakby co, to reszta rodzinki będzie biegać na częste spacerki:diabloti::diabloti::diabloti:
Trzymajcie proszę kciuki, bo mam pierońskie kolokwium z włoskiego:placz:
Pozdrawiam, Agata&Alpa

Posted

Ha, ha, Cavallo - to my jestesmy pierwsze!:eviltong: :eviltong: :eviltong:

Dzisiaj Niunia schrupała kurczakowy korpusik:multi:!
Po 15 minutach oblizywania z każdej strony:p
poszło regularne chrupanie:eviltong:!
I jadłaby jeszcze, ale się skończyło:lol:!
Ja na wszelki wypadek ściągnęłam całą skórę,
więc zeżarty korpusik był :roll: nagi?
Zagryzła trzema jabłkami:lol:, a co będzie
to zobaczymy jutro:evil_lol:!
Na zakończenie beknęła:oops: sobie zdrowo!
Chyba pierwszy raz w życiu:lol:!

PS.
Ogonek przenocował w lodówce, a rano znowu :shake:!
Już pomaszerował do śmietnika.:p

Posted

Iwonko, gratuluję! Tobie - odwagi, a Wiki - że świetnie poradziła sobie z korpusem! Toż to wyzwanie nie lada :D Mam nadzieję, że obędzie się bez kłopotów żołądkowych, ale jakby coś się działo, nie zniechęcaj się. To normalne, że żołądek musi przyzwyczaić się do nowości :)

Masz całkowitą rację podejrzewając, że ja mam z tego jeszcze więcej radości niż Iru :lol: Ona teraz tak dużo je (tfu tfu), że aż mi się serce raduje :) Dziś - rano 45 dag serc cielęcych, a wieczorem 2 korpusy o łącznej wadze 75 dag :)

Zbliża jej się cieczka, więc ma spory apetyt - i równocześnie coraz leniwiej się rusza. Wasze sunie też tak mają?

Posted

Śmiej się, śmiej! Łobuzie jeden:razz::lol:!
A ja ledwie się powstrzymałam,
żeby nie zajrzeć Dziewczynie po jedzeniu do paszczy:lol:!
Ale nie zajrzałam!
Co do kłopotów, to oby nie, bo u nas to pranie portek:p!

No to już nie wiem, którą z Was cieszy to bardziej;)!
Prawdziwy z Iru obżartuch:loveu::eviltong:!
I dobrze też, że zamienia się w leniwca!
Bo już zatrzęsienie kleszczy:angryy:!
Poleniu****e sobie, a w tym czasie inni wyzbierają:eviltong:!

Moja nie leniu****e - dziś przyniosła do domu 5 :p:placz:!
I leniuchować nie będzie:p, bo wysterylizowana.

Posted

Iwonko, to ja czekam na fotorelację korpusikową, bo aż miło patrzeć na te szczęśliwe pieski. Przyznaję, ja znowu przekładam BARFowe szaleństwo. :oops:
Pozdarwiam, Agata&Alpa