donya Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 Akitka - jak sie objawia aergia pokarmowa u twojej suni :roll: Może to nie jest alergia na drób tylko zbyt duża ilość bialka w pozywieniu - mięso drobiowe jest wysokobiałkowe. U akit dosyć czesto nastepuje przebiałczenie organizmu. Zmien karmę na taką, która ma mniejszą ilość białka. U mnie koty testują karmy - oczywiście kocie karmy. I wiem, że nie najlepsza jest eukanuba i royal :shake: Quote
Akitka Posted August 22, 2006 Author Posted August 22, 2006 Donya: badań jeszcze nie robiłyśmy pod kątem alergii, ale chyba jej zrobię. Jak się to objawia? Hm... Ambra ostatnio zaczęła bardzo intensywnie się drapie i gryzie (w takich miejscach, które wg pani weterynarz właśnie znamjonują objaw alergii), kupki są nie takie jak powinny i puszcza gazy. Hm... Spytam weterynarz jak u niej będę w czwartek o to przebiałczenie. Zastanawiam się tylko na, którą karmę kupić Ambrze Eukanubę Lamb &Rice czy Hill'sa Lamb & Rice. Ale piszesz coś, że Eukanuba pod tym względem nie będzie za dobra... Ech! :shake: Quote
Gosica Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Ajitko trzymam kcuki za Was :lol:, i aby wszytko wróciło do normy , bo jak ma sie coś już walić to wali się wszystko na raz. Oby bidulka Ambra wrociła do zdrówka ;). Iwona , jak tylko będę miała spoaobność a raczej możliowść wgrania zdjęc to uczynie to i pokaze zdjęcia :lol:. P.S jaki byście poliecili preparat na sierść ? Ponieważ ostanimi czasy Aresowi wypada sierść miom iż czesany jest a pore linienia ma za sobą , ogolnie chciałam sie dowiedziec czy moza podac mu gamolen? Pozdrówka Quote
Akitka Posted August 22, 2006 Author Posted August 22, 2006 Dziękujemy wszystkim za słowa otuchy! ;) Jeśli chodzi o uszy, to widzę drobne oznaki gojenia się. Poza tym Amberek mi odzyskuje humorek, a to ważne... :cool3: Quote
Iwona&Wiki Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 [quote name='Agappe']Akitka a może Ty pokazesz nam jak Twoja mała już urosła??? qrcze Galeria akit cierpi ostatnio na jakies przerazające braki zdjęc :( A może można cos zrobic, by GA wróciła znowu do szpiców - trudno ja znaleźć w galerii:roll:! Tak by było duuuuuuuuuużo wygodniej:razz:!? Nie sądzicie:roll:? Akitka - fajnie, że Twojemu Maluszkowi juz lepiej:multi:! PS. Teraz wyruszam na poszukiwania GA:(! Quote
Agappe Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 [quote name='Iwona&Wiki']A może można cos zrobic, by GA wróciła znowu do szpiców - trudno ja znaleźć w galerii:roll:! Tak by było duuuuuuuuuużo wygodniej:razz:!? Nie sądzicie:roll:? Akitka - fajnie, że Twojemu Maluszkowi juz lepiej:multi:! PS. Teraz wyruszam na poszukiwania GA:(! w tej sprawie chyba trzeba pisać do moderatora ? a link do Galerii akit podałam ostatnio http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2069901#post2069901 Quote
Iwona&Wiki Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 [quote name='Agappe']w tej sprawie chyba trzeba pisać do moderatora ? a link do Galerii akit podałam ostatnio http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2069901#post2069901 Ale którego:roll:, chyba szpiców:razz:? Myślę, że wiecej osób by zaglądało do GA, gdyby była tutaj:roll:. Ja napiszę, ale to pewnie nie wystarczy:shake:. Ale może inni wolą, żeby została w galerii:roll:. Nie wiem. Ostatnio Dogo okropnie mi się ślimaczy:p? Ciekawe, czy tylko mi:p? Quote
akita Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 donya napisał(a):Akitka - jak sie objawia aergia pokarmowa u twojej suni :roll: Może to nie jest alergia na drób tylko zbyt duża ilość bialka w pozywieniu - mięso drobiowe jest wysokobiałkowe. U akit dosyć czesto nastepuje przebiałczenie organizmu. Zmien karmę na taką, która ma mniejszą ilość białka. U mnie koty testują karmy - oczywiście kocie karmy. I wiem, że nie najlepsza jest eukanuba i royal :shake: prawdą jest że nie najlepszą w tym wypadku (przebiałkowanie)karmą jest eukanuba ale już royal ma w swojej ofercie duży wybór karm dietetycznych które proponuję po wykonaniu badań i dobraniu odpowiedniej przez weterynarza niestety mają one jedną wadę są stosunkowo drogie kosztują ok. 20/30% więcej Quote
Agappe Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 akita napisał(a):prawdą jest że nie najlepszą w tym wypadku (przebiałkowanie)karmą jest eukanuba ale już royal ma w swojej ofercie duży wybór karm dietetycznych które proponuję po wykonaniu badań i dobraniu odpowiedniej przez weterynarza niestety mają one jedną wadę są stosunkowo drogie kosztują ok. 20/30% więcej Witamy nowego akitomaniaka :)) może byś tak przedstawiła swoją pocieche??? :cool3: Quote
Akitka Posted August 28, 2006 Author Posted August 28, 2006 Przysłano mi dziś nową karmę i rozpoczęłam przestawianie. Nie chcę zapeszać, ale Ambrze posmakowała nowa karma... :cool3: A w ogóle to byłam dziś świadkiem uroczej scenki. Ambra z kotem została w kuchni, ja gdzieś poszłam na moment i wróciłam, patrzę: a tu Ambra leży na pleckach przed kotkiem, wije się i podszczekuje zachęcając go do zabawy. :lol: Nie ma co... Zgrany duecik! ;) Quote
Akitka Posted August 29, 2006 Author Posted August 29, 2006 Uhm... Co to jest to dopiero zobaczymy... Póki co dziś mamy dopiero II dzień przestawiania na nową karmę. Ach dziękuję za te komplementy dla Ambry... :loveu: Oj wybredne te nasze akitki! :cool3: Quote
sylwekw Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 Wejhajwej ... prawdaż jak miło popatrzeć jak psina zajada ze smakiem surowe .... nasza Shojo tak od czwartego miesiąca życia - a na dodatek my 90% posiłków karmimy z ręki. Sama rozkosz ... mołbym tak godzinami karmić ją i patrzeć na tą radość w oczach, cieknacą ślinkę i to jak sobie radzi z koścmi .. chciałbym się z nia zamienić na zęby :-) Quote
cavallo Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 No tak Iru rzeczywiście wyglada na zadowoloną. Czyli ona je wyłącznie surowe korpusiki. :eviltong: Hm, słyszałam jednak, że po takim surowym mięsku pieski mogą mieć nieprzyjemny zapach z mordki. :p Czy to prawda? Podobno wystarczy podawać preparaty z chlorofilem, który neutralizuje zapachy. Alpa już zjada szyjki i rzeczywiście aż miło słuchać jak chrupią kosteczki :lol: Pozdrawiamy, Agata&Alpa Quote
weihaiwej Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 Sylwekw, to rzeczywiście wielka radocha! :lol: :D Cavallo, Iru je teraz, od ok.dwóch tygodni, wyłącznie surowe, ale nie tylko korpusiki (kurze, indycze i kacze):) Oprócz tego szyje(indycze), skrzydełka, mostki (wołowe i cielęce z kością), ostatnio po raz pierwszy zjadła papkę owocowo-warzywno-podrobową :crazyeye: (Obawiałam się, że tego nie tknie...) Na razie na inne ciekawe mięsno-kostne fragmenty nie trafiłam, ale wypróbuję może też ogony, przełyki, tchawice - kiedyś to kupiłam, ale dawno nie widziałam. Czasami są wieprzowe, ale wolę nie dawać wieprzowiny. Zajada, aż jej się uszy trzęsą! :multi: Agatko, na zapach z ust nie możemy narzekać, czasami jej się pogarsza (widocznie jak coś gorzej trawi), ale tak samo było wcześniej. Generalnie ma oddech właściwie bezzapachowy. :) Nic, tylko całować :) Quote
cavallo Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 Dzięki Weihaiwej, ta surowo-mięskowa dieta coraz bardziej mi się podoba :razz: A jeżeli nadal można mordkę całować to już całkiem SUPER! :multi: Pozdrawiam, Agata&Alpa Quote
sylwekw Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 cavallo ... Ja nie stwierdzam, żadnego nieprzyjemnego zapachu z pyszczka naszej Shojo. Gdy była młoda i jadła suchą karmę to dopiero był "zapach". Teraz - przynajmniej ja - kompletnie nic nie czuję. Oczywiście dietę też ma urozmaiconą - nie tylko drób. Trochę mnie tylko "martwi", że jakoś surowe ryby jej nie za bardzo podchodzą :-) Quote
Iwona&Wiki Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 sylwekw napisał(a):Trochę mnie tylko "martwi", że jakoś surowe ryby jej nie za bardzo podchodzą :-) Mojej też nie. Coś tam tylko powacha pomemła:shake: I wszystko zostawia:p Quote
weihaiwej Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 Iru ma jakieś przebłyski i czasami rybę surową je. Ale kiedy już z radością kupuję następną - powącha i zostawia. Niedługo znowu spróbuję i opowiem :):eviltong: Quote
cavallo Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 Iwonko, a jak tam dietka Twojej Wiki? Czy już odważyłaś się dawać jej korpusiki? :cool3: Pozdrawiam, Agata&Alpa Quote
Iwona&Wiki Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 cavallo napisał(a):Iwonko, a jak tam dietka Twojej Wiki? Czy już odważyłaś się dawać jej korpusiki? :cool3: Pozdrawiam, Agata&Alpa Oj Cavallo, do korpusików jeszcze nie doszłam. Wiem jestem głupia, ale ciągle boję się tych kostek-ostek:oops: :oops: :oops:! No i po skrzydełkach miała rozwolnienie. Na buraczki już nie poszłam:lol:! Dziś przytargałam Niuni wołowy ogonek. O i zaraz polecę schować go do lodówki:p. Ale czytam, jak pięknie szaleje Irula. Choć sama już nie wiem, kto się tam lepiej bawi - Iru czy Weihaiwej;):razz::lol:! A Wam jak idzie? Dalej jesteście przy szyjkach?:razz: Quote
cavallo Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Tak Iwonko, my tak jak Wy, drobiowe - nadal tylko szyjki.:oops: Właśnie dla mnie też krowie kawałeczki jakoś tak "pewniej" wyglądają od kurzych szkielecików....:cool3: Napisz jak Wiki poradziła sobie z tym ogonkiem.Ja postanowiłam zrobić "próbę korpusikową" w czasie weekendu.:roll: Idę na zajęcia więc jakby co, to reszta rodzinki będzie biegać na częste spacerki:diabloti::diabloti::diabloti: Trzymajcie proszę kciuki, bo mam pierońskie kolokwium z włoskiego:placz: Pozdrawiam, Agata&Alpa Quote
Iwona&Wiki Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Ha, ha, Cavallo - to my jestesmy pierwsze!:eviltong: :eviltong: :eviltong: Dzisiaj Niunia schrupała kurczakowy korpusik:multi:! Po 15 minutach oblizywania z każdej strony:p poszło regularne chrupanie:eviltong:! I jadłaby jeszcze, ale się skończyło:lol:! Ja na wszelki wypadek ściągnęłam całą skórę, więc zeżarty korpusik był :roll: nagi? Zagryzła trzema jabłkami:lol:, a co będzie to zobaczymy jutro:evil_lol:! Na zakończenie beknęła:oops: sobie zdrowo! Chyba pierwszy raz w życiu:lol:! PS. Ogonek przenocował w lodówce, a rano znowu :shake:! Już pomaszerował do śmietnika.:p Quote
weihaiwej Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Iwonko, gratuluję! Tobie - odwagi, a Wiki - że świetnie poradziła sobie z korpusem! Toż to wyzwanie nie lada :D Mam nadzieję, że obędzie się bez kłopotów żołądkowych, ale jakby coś się działo, nie zniechęcaj się. To normalne, że żołądek musi przyzwyczaić się do nowości :) Masz całkowitą rację podejrzewając, że ja mam z tego jeszcze więcej radości niż Iru :lol: Ona teraz tak dużo je (tfu tfu), że aż mi się serce raduje :) Dziś - rano 45 dag serc cielęcych, a wieczorem 2 korpusy o łącznej wadze 75 dag :) Zbliża jej się cieczka, więc ma spory apetyt - i równocześnie coraz leniwiej się rusza. Wasze sunie też tak mają? Quote
Iwona&Wiki Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Śmiej się, śmiej! Łobuzie jeden:razz::lol:! A ja ledwie się powstrzymałam, żeby nie zajrzeć Dziewczynie po jedzeniu do paszczy:lol:! Ale nie zajrzałam! Co do kłopotów, to oby nie, bo u nas to pranie portek:p! No to już nie wiem, którą z Was cieszy to bardziej;)! Prawdziwy z Iru obżartuch:loveu::eviltong:! I dobrze też, że zamienia się w leniwca! Bo już zatrzęsienie kleszczy:angryy:! Poleniu****e sobie, a w tym czasie inni wyzbierają:eviltong:! Moja nie leniu****e - dziś przyniosła do domu 5 :p:placz:! I leniuchować nie będzie:p, bo wysterylizowana. Quote
cavallo Posted March 18, 2007 Posted March 18, 2007 Iwonko, to ja czekam na fotorelację korpusikową, bo aż miło patrzeć na te szczęśliwe pieski. Przyznaję, ja znowu przekładam BARFowe szaleństwo. :oops: Pozdarwiam, Agata&Alpa Quote
Recommended Posts