Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Poszukuję zdjęcia ogara ustawionego perfekcyjnie w pozycji wystawowej :-) Ogar to jednak nie CTR, środek ciężkości ma gdzieś nie wiadomo gdzie i po psach z II gr. ciężko mi się ustawia :-) Potrzebuję wskazówek, z góry bardzo dziękuję :-)

Posted

Dzięki wielkie, ale właśnie dlatego szukam zdjęcia, że moim zdaniem pies zatrzymany z kłusa i nieustawiony często wygląda fatalnie ;) Poradźcie, pokierujcie, przecież musi istnieć takie zdjęcie :cool3:

Posted

niech stoi po prostu jak mu wygodnie, łapy przednie rónoloegle do siebie na prosto i tylne to samo... ale naprawdę mało kto ustawia ogara...
sama mozesz przeciez ocenic, czy pies stoi ladnie, czy nie. W kazdym razie jakis ustalonych regul nie ma... a zdjęcia poszukam!

Posted

Ale mnie się tak ustawiony pies nie podoba :-) Śliczny - a stoi nieładnie, ma przełamany grzbiet ;-)

No co ja poradzę, ja szurnięta jestem i uwielbiam pięknie pokazywane psy ;-) i nie wierzę, że ogara tak się nie da :evil_lol:

Posted

to nie przełamany grzbiet, po prostu on ma duzo skory na karku i jak podniosl leb to mu sie ona zsunela ;) niektore goncze maja to samo... ja proponuje bys ustawila sama psa wspolnie z osoba towarzyszaca i jak pies wg was bedzie ladnie stal to ok. Ja tak ze swoja sunią robiłam :) poza tym jutro wystawa w Wawie i ogarow jest 20, wiec mozna sie poradzic na zywo :) choc pewnie wystawiacie sie skoro jestes z Wawy ;)

Posted

Hej nie wiem czy to w czyms pomoze ale moim zdaniem-ono jest raczej subiektywne w tej sytuacji ;) moja Gapa stoi niezle na jednej z fotek w galerii/galerii glownej na zakladce(opis: poza wystawowa :) )I moze sie tez wydawac ze ma nieco zalamany grzbiet ale wydaje mi sie ze ogary juz maja taki klab ale ja sie tak super nie znam :)
P.S Nie moge wklejac zdjec dlatego odsylam do galerii

Posted

Muszę się zgodzić z przedmówczyniami , że ogar naładniej wygląda zatrzymany w kłusie. Nie jestem zwolenniczą jakiegoś szczególnego ustawiania ogarów w statyce. Jakoś wydaje mi się, że ani zbytnie wyciaganie szyi ani rozciąganie łapek nie wygląda dobrze ;-). Pewna korekta owszem ale nie jakieś szczególne ustawianie.
To oczywiście nie znaczy , że nie doceniam jak pies jest ładnie wystawiany (dla mnie to nie to samo co ustawiany;-)). A ładnie wystawiony ogar jest skoncentrowany na osobie wystawiającej, skupiony i spokojny na ringu. To oczywiście kwestia współpracy z psem, obycia z wystawami i na pewno pewnej ilości ćwiczeń...
Kilka (prawie) losowo wybranych ogarków w statyce :-)
Hardy z Mazowieckich Łąk

Harmonia z Południowej Kniei

Hultaj z Południowej Kniei

Sówka Goniwiatr

DLa porównania psy zupełnie nieustawiane i niekorygowane - po prostu zatrzymane w ruchu.

Świtun Goniwiatr

I przypadkowo ;-) mój Bardzik

to tak kilka zdjęć poglądowych :-)
Najlepiej jednak chyba ogłądać wystawców na żywo i zdjęcia całych stawek - można się porównać z konkurencją ;-)

Posted

Dzięki wielkie, o takie zdjęcia mi chodziło :-)

Tak na marginesie dodam, że pan sędzie skomentował mój sobotni występ z Jeżynką "pięknie pokazywana" :loveu:

Posted

Ja też tak uważam :-) tzn. że Jeżyna była ładnie wystawiana.

I słyszałam, że gdyby zw. mł. był ładnie pokazywany to miałby szansę na zwyciestwo bo wystawa międzynarodowa zobowiązuje ;-)
Jednym słowem ładny pies, ładnie pokazywany to jest to ! :-)

A zdjęcie Barda też może być ;-) Ja miałam z nim dobrze na wystawach bo on bardzo dobrze reaguje na "stój, zostań" i wtedy można odejść od niego, zerknąć z odległości i ewentualnie coś skorygować ;-)

p.s. Zapomniałam napisać, że na pierwszym zdjęciu z serii "luźnych" jest Modra Galicyjska Sfora

Posted

Dzięki :-) Ona jest prawdziwa wiercipięta ;-) i ustawić ją na dłużej niż chwilę, to prawdziwa sztuka :-) Zwłaszcza że to nie mój pies, i zwłaszcza, że ze mną ćwiczy też do obedience, gdzie defaultowy jest siad :D Co zresztą Jeżak znudzona oczekiwaniem na finały oferowała mi non stop na ringu honorowym - próbowała nawet zrobić dostawianie do nogi :lol: Ale niezależnie od wszystkiego, to jest super pies - kiedy się pracuje, to się pracuje (obedience, wystawy, cokolwiek), kiedy się odpoczywa, to się odpoczywa, a w chwilę potem znowu można pracować. Luz - blues ;-) zresztą, zestaw sztuczek, jaki zaprezentowała już po ocenie, najlepiej dowodził jej temperamenciku ;) kółeczko? proszę bardzo ! ukłon? proszę bardzo! surykatka? może być :lol:

Dzięki jeszcze raz za zdjęcia, bardzo mi pomogą - ja mam spore doświadczenie w wystawianiu, ale do tej pory to były głównie psy z II grupy, a ogar to jednak zupełnie inna historia :-o