Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 272
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czyli niestety potwierdza się to co słyszałam już wcześniej....:-o
Kasiu czemu nie poszłaś do Niziołka, przecież to co zrobiła dr Garncarz tak naprawdę mógł zrobić twój wet. To nie jest badanie kardiologiczne. Jestem przerażona....Jak na podstawie osłuchania i zwykłego badania można stwierdzić, że pies nie ma wady serca?
Tzn ładny tekścik z certyfikatów Państwa Garncarz " nie znaleziono dowodów..."
Biorąc pod uwagę wiek MIlvy i Very, wywiad to oczywiście pewnie wszystko jest ok, ale idąc z psem w wieku 7-12 miesięcy np to niedopuszczalne by wydac takie orzeczenie na podstawie tych badań....

Mam nadzieję, że osoby, które chcą znać autentyczny stan zdrowia swojego psa a nie mieć jedynie papierek zastanowią się poważnie zanim pójdą do tej Pani.

Kasiu znając twoje podejście wiem, że badasz swoje psy z właściwych powodów i mam nadzieję,że w/w tekstu nie weźmiesz do siebie.

Dzwoniłam do znajomej wetki - za głowę się złapała!

• 2 weeks later...
Posted

Corvette Grzywacz::multi:
Badanie genetyczne prcd-PRA clear (LABOKLIN GmbH)
Cardiology Screning Examinanation Findings clear (całkowicie wolny od wrodzonych chorób serca)

tak więc cały miot Roingold jest też czysty od prcd-PRA:multi:

ur. 06.05.2007 (Full Monthy Man in Black x Corvette Grzywacz)
Ambrozja Roingold
Abstrakcja Roingold
Amarantt Roingold
Agatt Roingold
Ametyst Roingold
Avangarda roingold

Posted

Ciekawa pozycja:

http://www.vrcc.com/ophthamology/docs/OcularDisordersCanine2007.pdf

zwłaszcza strony: 24-30 oraz o grzywaczach

Prowadzone są badania nad zidentyfikowaniem genu/genów odpowiedzialnych za kolejną formę PRA (inną niż prcd-PRA) Myślę, że jest to bardzo ważna wiadomość:multi: i dająca nadzieję:loveu: Chociaż mówi się że wyróżnia się 3 formy PRA i prcd-PRA wcale nie jest tą najczęstrzą formą:shake:

"1. Dr Simon Petersen-Jones:
...
b. PRA
We are researching and actively seeking DNA samples and information from any breed with a PRA problem for which the gene mutation has not been identified, including the following breeds: (funded by the AKC-Canine Health Foundation and associated breed clubs)
Belgian Tervurens
Chinese Crested (non-prcd PRA)
Collies
Irish Wolfhounds
Italian Greyhounds
Miniature longhaired dachshunds
Old English Sheepdogs
Papillons
Tibetan Terriers
..."

Dr. Simon Petersen-Jones
Associate Professor, Comparative Ophthalmology,
Department of Small Animal Clinical Sciences,
Michigan State University
D-208 Veterinary Medical Center
East Lansing. MI 48824-1314
Office Phone: 517-353-3278
Lab 1 Phone: 517-432-0144
Lab 2 Phone: 517-432-0010
Fax: 517-355-5164
Email: peter315@cvm.msu.edu

• 2 weeks later...
Posted

Dudek , to juz jest wiadome od jakiegos czasu, dlatego tak wazne jest badanie kliniczne ;) prcd jest dodatkowo badane tylko na jednym poziomie receptorow a wystepuje na dwoch; zarowno laboklin jak i optigen badaja na jednym; wiec prawdopodobienstwo wykrycia jest nosicieli pozostalych typow jak i czesci prcd jest ... no wystrczy sobie obliczyc; ale w zwiazku z tym ze maja nowa sunia ma dzidka nosiciela napewno bedzie przebadana na prcd juz w styczniu;
na ten temat juz byly prowadzone zazarte dyskusje i to ze mamy wolne prcd nie powinno zwalniac z kliniki;

• 2 weeks later...
Posted

w takim razie usuwam,strasznie daleko, nie dałoby się go gdzies wrzucić bardziej do przodu?znalazłam odsyłacz:oops:,ale może skopiowałabyś je do 3 postu?[SIZE="1"]mieszam?

• 3 weeks later...
Posted

lothia napisał(a):
w takim razie usuwam,strasznie daleko, nie dałoby się go gdzies wrzucić bardziej do przodu?znalazłam odsyłacz:oops:,ale może skopiowałabyś je do 3 postu?mieszam?

zrobione:p

• 3 weeks later...
Posted

Do bazy zdrowych chińskich grzywaczy należy dodać:
Ch.PL. VOLCANO NEGRO SUB-O-DIVO (prcd-PRA - normal/clear)
oraz
CHATTANOOGA'S WHO LOVES ME (prcd-PRA - normal/clear)
a także ich potomstwo:
SPECIAL EDITION Galus Due (FCI)
STEWART THE LITTLE Galus Due (FCI)
SWEET MOMENT Galus Due (FCI)
SECRETS OF HEART Galus Due (FCI)

Certyfikaty do wglądu w hodowlach!!!!

Posted

LINDA Z JASNE HVEZDY (prcd-PRA-normal/clear)
CHERRIE CHERRIE SUB-O-DIVO (prcd-PRA-normalclear)
i te trzy grzywacze (całkowicie wolne od wrodzonych chorób serca)

Posted

[quote name='MOLA']Ch.PL. VOLCANO NEGRO SUB-O-DIVO (prcd-PRA - normal/clear)
LINDA Z JASNE HVEZDY (prcd-PRA-normal/clear)
CHERRIE CHERRIE SUB-O-DIVO (prcd-PRA-normalclear)
i te trzy grzywacze (całkowicie wolne od wrodzonych chorób serca)

Mariola robiłaś test genetyczny na prcd PRA?
Który lekarz badał serducho psiakom?

Posted

[quote name='edith156']Do bazy zdrowych chińskich grzywaczy należy dodać:
oraz
CHATTANOOGA'S WHO LOVES ME (prcd-PRA - normal/clear)
a także ich potomstwo:
SPECIAL EDITION Galus Due (FCI)
STEWART THE LITTLE Galus Due (FCI)
SWEET MOMENT Galus Due (FCI)
SECRETS OF HEART Galus Due (FCI)

Certyfikaty do wglądu w hodowlach!!!!

Przykro mi poinformować, że miot nie jest prcd Clear, ponieważ nie ma badań genetycznych, tylko badania kliniczne, którą mówią żże pies nie ma oznak choroby w danym momencie a nnie że jest zdrowy. Po za tym CERF (badanie kliniczne) nie odnosi się do samego Prcd Pra, ale wielu innych chorób i rodzjów PRA.

Badanie serca jak się domyślam również było robione tylko u dr Garcarz i NIE JEST TO BADANIE W KIERUNKU WAD WRODZONYCH SERCA!!! tylko zwykłe badanie kliniczne i nie można na jego podstawie napisać Że PIES JEST CAŁKOWICIE WOLNY OD WAD WRODZONYCH SERCA.

Posted

Agnieszko czy Ty nie masz innych problemów ?????Moje pieski zostały przebadane i są zdrowe ( mam certyfikaty)a badań genetycznych na dziń dzisiejszy nie wykonują .

Posted

a czy w takim razie można wstawić jakieś wzory porownawcze takich certyfikatów,coby każdy wiedział o co się upominac, bo ja już się w tym wszystkim zaczynam gubić,czym się które badania różnia i co dają,czy może jakiś osobny watek utworzyć?

Posted

Lothia.

Jeżeli chodzi o oczy to mamy badanie kliniczne, które wykonuje m.in dr Garcarz.
Lekarz bada psa i wystawia certyfikat, który mówi że w danym momencie pies nie ma oznak chorób t j np - Postępujący Zanik Siatkówki (z ang. PRA - Progressive Retinal Atrophy)
- Dziedziczna Zaćma (HC - Hereditary Cataract)
- Zespół Suchego Oka (KCS)
- Wrodzona Jaskra (Goniodysgenesis)
[COLOR=#000000]- Dysplazja Siatkówki (RD - Retinal Dysplasia)

[COLOR=#000000]- Przetrwała Błona Źreniczna (PPM - Persistent Pupillary Membarane)

Duża część tych chorób daje objawy np w 8 roku życia, więc lekarz nie może stwierdzić w 3 roku życia że pies jest zdrowy,.

Badanie Kliniczne oczu (np Pan Garcarz)

http://www.rosathea.com/Fot/badanie.jpg

[COLOR=#000000]badanie genetyczne prcd PRA (dotyczy tylko jednej formy PRA) ale mówi nam wyraźnie czy pies jest chory , zdrowy czy jest nosicielem i tylko mając dwa psy przebadane genetycznie na prcd PRA z wynikiem clear możemy napisać , że ich potomstwo jest clear !