Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

aha, no to nie wiedzialam, myslalam ze afn tylko kase gromadzi dla psiakow a nie sie nimi bezposrednio zajmuje. w takim razie wyskrobie cos dla imienniczki mojej mamy :)

• Replies 499
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

GreenEvil napisał(a):
I dalej powtarzaj ploty i wierz w bajki. Lenka jest pod opieka AFN i AFN placi za jej pobyt na sggw.

Oj nie mam ja ci dzis humoru... nie mam...

pzdr
GreenEvil

Green nie wściekaj sie - AFN to chyba dogomaniacy? więc to oni Lenke sponsorują jakby co.
Biedna sunia, oby teraz już bylo dobrze.Pisz nam co i jak.

Posted

enia napisał(a):
Green nie wściekaj sie - AFN to chyba dogomaniacy? więc to oni Lenke sponsorują jakby co.
Biedna sunia, oby teraz już bylo dobrze.Pisz nam co i jak.

przepraszam enia... ja jestem dzis wybitnie drazliwa :roll: a juz zupelnie dobil mnie lekarz z sggw dzwoniac z radosna wiescia, ze Lenka ma puzzle zamiast czaszki :roll:.

rokowania sa ostrozne. Kazda operacja u psa w tym stanie, to zagrozenie zycia, a odlamki usunac trzeba ...

pzdr
GreenEvil

Posted

czy wiadomo ile mniej więcej będzie wynosił rachunek? chyba głupie pytanie zadałam... strzsznie mi zalezy, żeby ona przeżyła, jutro wpłacę pieniądze, dzisiaj padam na twarz, oddawaliśmy atosa do adopcji, nie wiadomo czy się uda... świat jest niesprawiedliwy..

Posted

Nie wiadomo, tym bardziej, ze nie wiadomo, czy jeszcze cos nie "wyskoczy" jedno jest pewne - kazdy dzien pobytu Lenki w szpitaliku to 20 zl + koszty zabiegow. Jesli chcecie, to moge Was informowac, powiedzmy co tydzien o wysokosci rachunku.

pozdrawiam
GreenEvil

Posted

Przekopiuję tu wypowiedz prawnika z innego,podobnego tematu:
cytat:
"Przeczytałam cały wątek ( na zaproszenie nikador ).
Sąd może orzecz zakaz posiadania psów ale tylko w wyroku.
Żeby doprowadzić do sprawy przed sądem należy złożyc zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do prokuratury właściwej ze względu na miejsce popełnienia przestępstwa albo na właściwy komisariat. Należy podać świadków zdarzenia,także weta , który widział i diagnozował pieska. Osoba zgłaszajaca będzie tylko świadkiem. Ale w charakterze zgłaszającego i pokrzywdzonego może także występować jakaś organizacja społeczna, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.

Zgodnie z art. 6 ustawy o ochronie zwierząt

1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione.
2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:
1) umyślne zranienie lub okaleczenie zwierzęcia, nie stanowiące dozwolonego prawem zabiegu lub doświadczenia na zwierzęciu,
2) doświadczenia na zwierzętach powodujące cierpienie, przeprowadzone z naruszeniem przepisów ustawy,
3) umyślne używanie do pracy lub w celach sportowych albo rozrywkowych zwierząt chorych, w tym rannych lub kulawych, albo zmuszanie ich do czynności mogących spowodować ból,
4) bicie zwierząt przedmiotami twardymi i ostrymi lub zaopatrzonymi w urządzenia obliczone na sprawianie specjalnego bólu, bicie po głowie, dolnej części brzucha, dolnych częściach kończyn,
5) przeciążanie zwierząt pociągowych i jucznych ładunkami w oczywisty sposób nie odpowiadającymi ich sile i kondycji lub stanowi dróg lub zmuszanie takich zwierząt do zbyt szybkiego biegu,
6) transport zwierząt, w tym zwierząt hodowlanych, rzeźnych i przewożonych na targowiska, przenoszenie lub przepędzanie zwierząt w sposób powodujący ich zbędne cierpienie i stres,
7) używanie uprzęży, pęt, stelaży, więzów lub innych urządzeń zmuszających zwierzę do przebywania w nienaturalnej pozycji, powodujących zbędny ból, uszkodzenia ciała albo śmierć,
:cool: dokonywanie na zwierzętach zabiegów i operacji chirurgicznych przez osoby nie posiadające wymaganych uprawnień bądź niezgodnie z zasadami sztuki lekarsko-weterynaryjnej, bez zachowania koniecznej ostrożności i oględności oraz w sposób sprawiający ból, któremu można było zapobiec,
9) złośliwe straszenie lub drażnienie zwierząt,
10) utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania, w tym utrzymywanie ich w stanie rażącego niechlujstwa oraz w pomieszczeniach albo klatkach uniemożliwiających im zachowanie naturalnej pozycji,
11) porzucanie zwierzęcia, a w szczególności psa lub kota, przez właściciela bądź przez inną osobę, pod której opieką zwierzę pozostaje,
12) stosowanie okrutnych metod w chowie lub hodowli zwierząt,
13) przeprowadzanie na zwierzętach testów środków higienicznych i kosmetycznych powodujących cierpienie, jeżeli znane są odpowiednie metody alternatywne,
14) trzymanie zwierząt na uwięzi, która powoduje u nich uszkodzenie ciała lub cierpienie oraz nie zapewnia możliwości niezbędnego ruchu,
15) organizowanie walk zwierząt.

Zgodnie z art.Art. 35.
1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31, podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnych okrucieństwem, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1, sąd może orzec przepadek zwierzęcia, a w razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2, sąd orzeka przepadek zwierzęcia - jeżeli sprawca jest jego właścicielem.

Zakaz, o którym piszecie Sąd orzeka jako środek dodatkowy.

Czy to będzie skuteczne? Zawsze należy próbować. Zapadają takie wyroki."

Posted

nikador napisał(a):
Jak to się stało,że maja psa a właściciela nie?

pies byl w lesie?? ...a wlasciciel wprost przeciwnie (przepraszam za malo powazny ton wypowiedzi, ale jestem ubawiona po pachy... bron boze nie Twoja wypowiedzia.. czym innym zupelnie)
Policja zna sprawe, ale kaktus mi wyrosnie, jesli cos znajda.

pozdrawiam
GreenEvil

Posted

Przeczytałam, zobaczyłam...........miałam nic nie pisać ale ............nie moge....co za skurwy....yn :angryy: :angryy: :angryy: ....siedze i rycze tak jak Beka i zaraz zacznie ryczeć moja Zalosia...panie Lenki......tak bardzo bym chciała wiedzieć kim jesteś :mad: :mad: mój TZ mimo tego iż ciągle się wkurza, że go zaniedbuje przez psiaki i dogo powiedział, że sam się do niego wybierze....nawet jemu poleciała łezka :-o.....a to bardzo dziwne w jego przypadku....nie chcij się dostać w jego ręce :mad: :mad: :angryy: :angryy:

Posted

Green Evil pisała ale chyba ta wiadomość umknęła.
Lenka ma zgruchotaną czaszkę.
Ten skur..... powinien zgnić w pace.

Jeżeli nie powsnie jakaś inicjatywa by zmieć ustawę lub też ja egzekwować to nic się nie zmieni.

Kasiaprodex mówiła mi że jakiś sędzia stwierdził ostatnio że skopanie 1 psa nie ma znamion przestępstwa :angryy: :angryy: