Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich i ma taki problem: moj golden 10-miesieczny bardzo ostatnio jest wybredny: ani wołowinka, ani kurczak, ani indyk (wszystko z ryżem lub makaronem oraz oczywiście z warzywkami) jakby nie bardzo mu smakują.... Kupne jedzonko też w misce leży...

Czy to przedwiosenne przesilenie, czy co?

I jeszcze mam problem, taki,jakby powiedzieć, osobisty (mojego psa, oczywiście)... i nie wiem, czy "tu nie jest pies pogrzebany" :roll:

Bo cos mi się wydaję,że z gazami (no, wiecie :oops:) , jakby nie było tak. Za mało ich słyszę i czuję... No i się martwię

Pozdrawiamy A&M

Posted

WITAJ W KLUBIE :D

MOJA (GRZYWACZ CHINSKI)NIC NIE LUBI!!!(SORRY UWIELBIA JAJKA SADZONE ALBO NA MIEKKO)

KORONA POLECILA MI ROYALA SENSIBLE-NO I MUSZE POWIEDZIEC ZE JEJ SMAKUJE!!NO NIE JE NA HURRRRRRAAAA ALE JE! :D

JAK BYLA MALA TO TEZ NIE CHCIALA JESC ALE POTEM JEJ PRZESZLO...ALE ILE JA STRACILAM NERWOW TO TYLKO JA WIEM :wink:

GOTOWANEGO NIE LUBI DO DZIS :o

DZIS DOSTALA MISKE GOTOWANEJ WOLOWINY....no i myslisz ze zjadla...???hahahahh :D

Posted

Gdybym byla na Twoim miejscu to zastosowalabym "chwilowa" glodowke-nie chcesz jesc to nie jak zglodniejesz to sie skusisz!Mialam podobny problem z moim bordogiem,ktory sam wybieral sobie skladniki diety a pozostale zostawial w misce.ale tak jak piszesz moze tu nie chodzic o wybrednosc ale cos powazniejszego :wink:

Posted

He he he do niedawna miałem ten sam problem....... Moja psiunia nie ruszała praktycznie niczego co było w misce no oczywiście poza tym co sama znalazła na spacerkach....... Martwiłem się, zwłaszcza ze miała dopiero 3 miesiące i "głodówki" nie były wskazane. Za poradą weta - zacząłem podawać "Citropepsin" ( płynny lek na apetyt dla dzieci) - po kilkudniowej kuracji - zadziałało !!!!! Przy okazji zmieniłem karme za Bento Kronen i teraz Schaka wcina az miło popatrzeć i rosnie jak na drożdżach :-)

Mozesz zupełnie bezpiecznie sprubowac podac Citropepsin ( w aptece bez recepty) - napewno nie zaszkodzi - 15 minut przed jedzeniem duza łyzke .

Jak to zwykłe "grymaszenie" - to powinno pomóc.

Pozdrawiam.

Posted

sprobuj ROYAL CANIN SENSIBLE

no moja z suchych je tylko to!

ma po tym piekna siersc!

na opakowaniu jest WESTI....

coś ty nie ma szans na royala juz próbowałam :(

Posted

hmmmmmmm.......ale na tego SENSIBLE?????

z calego ROYALOWSKIEGO MENU moja je tylko sensible!

a moze sprobuj dodatkowo dodac gotowane mieso....

albo...serek zolty zmielony na mial...albo parmezan-moja uwielbia parmezan...

a co ona je?????????

wiesz co moja lubi!!!!! mieso gotowane(samego nie zje! :o )z chlebem moczonym w tej wodzie....

albo sensacja jest makaron z duza iloscia masla i kurczak no i oczywiscie troche chlebka.. :D :o

MILVA uwielbia chleb : :lol:

a musze powiedziec ze po tym Royalu przybrala na wadze! :D 8)

• 2 weeks later...
Posted

Witajcie

A jak przekonać psa aby w ogóle jadł suchą karmę?

Moja Sami gotowane to i owszem ale na suche kręci nosem.

Ewentualnie jak zaparze i dodam trochę oleju to jeszcze się skusi ale samej suchej to nie.

Dawałam jej Royala, boscha, ariona, gilpę ( 4 rodzaje- dostałam próbki) , acanę i nic jej nie smakuje.

A ja jeszce mama ogromny problem z zakupem karmy ponieważ w moim małym mieście to tylko chappi , pedigree i purinę można kupić. Po każdą inną karmę albo muszę do dużego miasta jechać albo zamówienie przez internet a wiadomo że jak doliczę koszty paliwa lu przesyłkę to wychodzi straszna cena.

Może ktoś ma jakiś pomysł?

Ostatni 3 dni nic niejadła bo się uparłam i nie dałąm nic innego ale po 3 dniach serce mi zmiękło.

Pozdrawiam

Posted

Witajcie

A jak przekonać psa aby w ogóle jadł suchą karmę?

Moja Sami gotowane to i owszem ale na suche kręci nosem.

Ewentualnie jak zaparze i dodam trochę oleju to jeszcze się skusi ale samej suchej to nie.

Dawałam jej Royala, boscha, ariona, gilpę ( 4 rodzaje- dostałam próbki) , acanę i nic jej nie smakuje.

A ja jeszce mama ogromny problem z zakupem karmy ponieważ w moim małym mieście to tylko chappi , pedigree i purinę można kupić. Po każdą inną karmę albo muszę do dużego miasta jechać albo zamówienie przez internet a wiadomo że jak doliczę koszty paliwa lu przesyłkę to wychodzi straszna cena.

Może ktoś ma jakiś pomysł?

Ostatni 3 dni nic niejadła bo się uparłam i nie dałąm nic innego ale po 3 dniach serce mi zmiękło.

Pozdrawiam

Posted

musisz karme wprowadzic stopniowo, mieszac z gotowanym tak ze najpeirw bedzie to tylko troche suchej i powoli az do tego, ze cala miska zostanie suchej karmy.. jak nagle dasz miske suchego to pies nei bedzie nawet wiedzial o co ci chodzi

Posted

Mój pies wie co to sucha karma, bo przez dobre 2 miesiace ja jadła, czasmi dostawała gotowane.

A teraz po prostu nie chce pztrzec na suche.

Woli wszystko inne byle nie suche, smakuja jej śledzie, ogórki konserwowe, winogrona, rodzynki i wiele wiele innych. A najsaczniejsze wydaje jej się , że jest na naszym stole.

Posted

Mam taką uwagę - pytanie do właścicieli suk.

Czy zauważyliście u Waszych pupilek taką prawdiłowość, że przed cieczką

mają zwiększony apetyt? :confused:

Moja poprzednia nieżyjąca już sunia przed każdą cieczką miała wilczy, jak

na psa wielkości ratlerka, apetyt. Moja obecna suka jest młoda - mamy

za sobą dopiero jedną cieczkę i nie umiem stwierdzić, czy to dotyczy

każdej suki. Może ktoś ma podobne spostrzeżenia i zechce się nimi

podzielić. :D

Posted

To o czym piszesz jest calkiem normalne.

Keja (moja poprzednia sucz) miala po kazdej cieczce ciaze urojone. Bardzo przy tym cierpiala(psychicznie glownie). Jej cykl zywieniowy wygladal mniej wiecej tak:

przed cieczka w miare normalnie z tendencja do niedojadania

w trakcie cieczki wzmozony apetyt (jakby przygotrowywala sie do ciazy)

po cieczce juz troche mniej, a jakis miesiac po cieczce nie jadla prawie nic. Ciaza urojona dolowala ja na maksa.

Posted

Pozdrawiam

Myslę, że ciut za wcześnie to serce zmiękło.

My w zeszłe wakacje też mieliśmy problem z jedzeniem u Poświaty. Kręciła nosem, wybrzydzała...

Zastosowałam taką metodę: dostała michę, jeśli nie podeszła w ciągu 10-15 minut, micha znikała. Jeśli nie dojadła wszystkiego - micha znikała.

Jeść dostaje dwa razy dziennie, więc często śniadanie zjadała na kolację.

Teraz zjada suche bez gadania, gotowane dostaje wtedy kiedy my jej damy, a nie dlatego, że co innego jest bee.. Do suchego ma dodawaną łyżkę oleju jadalnego, co jest 1.zdrowe na sierść, 2. uatrakcyjnia jedzonko.

Poza tym nie słyszałam jeszcze o przypadku, żeby jakiś pies dobrowolnie zagłodził się na śmierć. Tylko trzeba się zawziąć. Ja jestem szefem stada i kuchni, a ty jesz to co ja podam - i koniec.

pozdrawiamy