Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja suka ma zapalenie sutka i przy lekkim uciśnięciu wypływa kropla krwi. Wymacałam, że przy tym sutku zrobił się zastój z tej krwi. Suka dostała zastrzyk i antybiotyki. Dodam, że miała ciąże urojone, w sierpniu będzie miała 2 lata.
Chciałam ją wysterylizować, ale wetka mówi, że sterylka nie rozwiąże ciąż urojonych, bo to siedzi w głowie :| Poleca mi zastrzyki antykoncepcyjne :| Z tego co wiem, to takowe zwiększają ryzyko ropomacicza.

Podpowiedzcie jeszcze co mam z tym dalej robić. Bo w mojej miejscowości o dobrego weta naprawdę ciężko :|

Może poratujcie radą, czym smarować to przy cycuchu.. czy to np wet może jakoś odessać żeby jej ta krew nie zalegała.. co mam z tym zrobić?

Posted

Najlepiej było by jednak pójść do innego weta. Sterylka rozwiąże problem cieczek i w związku z tym i ciąż urojonych. Fakt, że to nie macica produkuje hormony płciowe, ale jeśli nie ma cieczki to nie ma powodu do urojeń bo hormony tak "nie skaczą" Zastrzyków hormonalnych lepiej nie używać z definicji bo przynoszą więcej szkody jak pożytku. A na krwiaka możesz robić ciepłe okłady z roztworu sody kuchennej.

Posted

[quote name='psowa']
Chciałam ją wysterylizować, ale wetka mówi, że sterylka nie rozwiąże ciąż urojonych, bo to siedzi w głowie :| Poleca mi zastrzyki antykoncepcyjne :| Z tego co wiem, to takowe zwiększają ryzyko ropomacicza.
Sterylka rozwiąże problem ciąży urojonych.
Zastrzyki hormonalne prędzej czy później doprowadzą do ropomacicza a jeżeli nie zauważysz ropomacicza(co jest bardzo mozliwe,bo sa tzw bezobjawowe),to sunia może nawet umrzeć.
Dziwna wetak,przyznam szczerze :angryy:

Ja krwiaka pooperacyjnega u mojego boksia nagrzewałam termoforem.

Posted

Dzięki wielkie..
ja jestem jak najbardziej za sterylką.. z różnych powodów. Ale teraz najbardziej martwi mnie ten krwiak. Mówicie ciepłe okłady... zrobimy.

Suka bierze od zeszłej środy antybiotyki, no i tak powiem szczerze, że poprawy narazie nie widzę. :(

Jakby jeszcze kogoś olśniłoz podpowwiedzią to prosze o wypowiedż.

No i trzymajcie kciukasy !!

Posted

nasza dobermanka była na zastrzykach,po zmianie weta okazało się że za długo dostawała i po odstawieniu,pierwsza cieczka-nowotwór złośliwy sutka
chyba jednak lepsza sterylka

Posted

Wiecie co.. znalazłam w domu maść na hemoroidy.. (aesculan) działa przeciwzapalnie, ściągająco i jej wysmarowałam cycucha tym. No i po pewnym czasie zobaczyłam krople krwi na panelach. Dotykam sutka a ta krew :| Ale powycieralam, wymacałam ręką i nie ma już tego krwiaka. Zeszło? Nie wiem, muszę poobserwować.
Oby zeszło całkowicie i już nie wróciło.

Posted

i jak z sunia?
warto zmienic weta
zastrzyki hormonalne raczej nie sa godne polecenia tymbardziej ze to młodziutka sunia jeszcze:shake:

pozdrawiamy i trzymamy kciukaski za szybki powrot do zdrowka:)

Posted

boksiedwa napisał(a):
Sterylka rozwiąże problem cieczek i w związku z tym i ciąż urojonych. Fakt, że to nie macica produkuje hormony płciowe, ale jeśli nie ma cieczki to nie ma powodu do urojeń bo hormony tak "nie skaczą"

dokładnie

Napisz co z sunia, czy jest jakaś poprawa...

Posted

cześć,
po pierwsze pozdrawiamy z wakacji ;)
po drugie - po paskudnym sutku pozostały tylko złe wspomnienia - uuuuuuuffffffffffff.
Wszystko zeszło, cycuszki pikne ;) Teraz trzeba myśleć nad sterylką.
Dzięki za porady!

a to moja bestia ;)

• 5 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Suńka całkowicie cycuszki wyleczone.
Jutro mamy sterylizację..
Jak boksie przechodzą ten zabieg? Matko przecież ona nie usiedzi na doopce w jednym miejscu :?