Mokka Posted April 9, 2004 Posted April 9, 2004 Poza tym znalazlam jeszcze etykiete wystawowa gdzie wyraznie opisana jest sytuacja z ringu ON-ow i tez jest to zabronione. A ja na to CHA, CHA, CHA :( Quote
natasza Posted April 9, 2004 Posted April 9, 2004 Nie wiem czy sie nie mylę,ale to nie jest tylko nasze polskie lokalne dziwactwo.Widziałam film o ONach z USA(te to są dopiero kątowane :o ,nasze przy nich wygladają zupełnie normalnie) i tam wystawiane są identycznie. Quote
SZAMAN Posted April 9, 2004 Posted April 9, 2004 Też widziałam taki film z USA- ONy były na czymś co przypominało arenę, hałas był niemiłosierny, ludzie walili butelkami o bandy, używali gwizdków i w ogóle wyglądało to na chaos . Ale zobaczcie: przy takim wystawianiu od razu widać jaki ma On charakter- bojaźliwy pies nie wytrzyma minuty w takiej wrzawie i atmosferze. Przetrwa najsilniejszy psychicznie :lol: Quote
tunio Posted April 12, 2004 Posted April 12, 2004 Ale zobaczcie: przy takim wystawianiu od razu widać jaki ma On charakter- bojaźliwy pies nie wytrzyma minuty w takiej wrzawie i atmosferze. Przetrwa najsilniejszy psychicznie :lol: albo najbardziej zobojetnialy na otaczajacy go swiat 8) Quote
SZAMAN Posted April 12, 2004 Posted April 12, 2004 Ale zobaczcie: przy takim wystawianiu od razu widać jaki ma On charakter- bojaźliwy pies nie wytrzyma minuty w takiej wrzawie i atmosferze. Przetrwa najsilniejszy psychicznie :lol: albo najbardziej zobojetnialy na otaczajacy go swiat 8) Raczej reagujący na odpowiednie bodźce,płynące ze świata zew.= okrzyki II osoby, wołającej go. Toż to nie zobojętnienie, ale nastawienie na współpracę z człowiekiem. :P Quote
Małgoś J. Posted May 26, 2004 Posted May 26, 2004 Hej! Suuuuuuper!Dzieki za pokazanie zdjecia czarnego ON. :) Mój jest typowy,podpalany,ale nigdy nie widziałam czarnego.Znajomy szukał ostatnio takiego..i mówił,ze kiedys Niemcy hodowali takie..ale cos mi się nie zgadzało.Teraz wiem,ze to nasi południowi sąsiedzi specjalizuja się w hodowli.Za pózno zajrzałam na te posty,gdyz kolega ma juz psa...przygarnał go z ulicy-ON-a ktos wyrzucił z samochodu,bo biegał jak oszalały po ulicy.Z takimi "pseudo miłosnikami"najchetniej zrobiłabym porzadek :evilbat: .Tez ich bym wyrzuciła z samochodu-najchetniej na zakrecie i przy prędkosci 180 km/h ale jaki to musiałby byc zakret?..hahaha... Pozdrowionka! :) Quote
Agappe Posted May 30, 2004 Posted May 30, 2004 Też widziałam taki film z USA- ONy były na czymś co przypominało arenę, hałas był niemiłosierny, ludzie walili butelkami o bandy, używali gwizdków i w ogóle wyglądało to na chaos .Ale zobaczcie: przy takim wystawianiu od razu widać jaki ma On charakter- bojaźliwy pies nie wytrzyma minuty w takiej wrzawie i atmosferze. Przetrwa najsilniejszy psychicznie :lol: przpraszam bardzo ale jak ktoś już wczesniej mowil jak wystawa jest na hali to ten hałas słychać na całym terenie, a nie wszystkie pieski z 10ciu grup FCI są psami obronnym, użytkowymi, odważnymi.. niektóre psy sie denerwują przed samą wystawą a taki hałas na pewno niczego nie poprawia.. tak jak ktoś to napisał takie zachowanie świadczy o brakiem szacunku dla innych wystawców... Quote
SZAMAN Posted May 30, 2004 Posted May 30, 2004 Agappe: ale to było coś w rodzaju areny przeznaczonej którą organizatorzy przeznaczyli tylko i wyłącznie do prezentacji owczarków niemieckich.Właśnie by nie przeszkadzać innym wystawcom ONki były oddalone i "zamknięte". Nie wiem czy dźwiękoszczelne były sciany, ale domyślam się, że tak:wink: Zresztą to była jakaś wystawa w stylu klubowej. Quote
Agappe Posted June 2, 2004 Posted June 2, 2004 gdzieby to nie było to mi sie taki sposób wystawiania psów nie podoba... Quote
Miga Posted June 4, 2004 Posted June 4, 2004 Ja kiedyś na krakowskiej wystawie stałam sobie tak i przypatrywałam się. Widziałam wielkie zmecznie na twarzach ludzi wystawiających psy i mówie mojej mamie stojącej obok - Popatrz jaka ta dziewczyna jest zmęczona, to nie mały wysiłek, na to pan stojący obok -Ona się nie męczy, ona musi tak kłusować . Pomijam fakt że pan źle usłyszał, nie chodziło mi o suczkę tylko o dziewczyne ją wystawiającą. Poza tym `double handligowcy` nieraz są na tyle niemili że bez ogródek odpychają badź mówią wprost żeby się odsunąć, bo oni tu mają prawo "pobudzać" psa żeby sie ładnie wystawił . Wszystko jest dla ludzi, ale bez przesady. Ja bym np. musiała trenowac żeby sie tak nabiegać w sezonie wystawowym, nie mniej cieszą mnie widoki panów z brzuszkiem w siódmych potach, żartuję 8) , nie jestem sadystką ;) Quote
magia Posted November 13, 2004 Posted November 13, 2004 Czy ktos z was posiada czarnego owczarka niemieckiego??? Na kupnie psa będę dopiero za pare latek :) ale zbieram informacje :)) Quote
zakla Posted November 27, 2004 Posted November 27, 2004 Ja nie mam ale wiem, ze kilka uzytkowych czarnych se po Polsce biega... ISAURA-KIMBA Traho to sunia cala czarna, a jej brat prawie caly :wink: Bo u On-ów uzytkowych przewaza umaszczenie czarne, wilczaste i prawie cale czarne podpalane, a c zaprakowych raczej nie ma:) Quote
PATIszon Posted November 27, 2004 Author Posted November 27, 2004 Juz kiedys zalozylam podobny watek. ktory rozrosl sie bardzo ladnie. Proponuje zajrzec tu :lol: Quote
SZAMAN Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 zakla napisał(a):Ja nie mam ale wiem, ze kilka uzytkowych czarnych se po Polsce biega... ISAURA-KIMBA Traho to sunia cala czarna, a jej brat prawie caly :wink: Bo u On-ów uzytkowych przewaza umaszczenie czarne, wilczaste i prawie cale czarne podpalane, a c zaprakowych raczej nie ma:) Miałam duże szczęście, bo ostatnio jednego z tych biegajacych po Posce namierzyłam.Spotykam czarnego samca ONa w parku.Okazało się, że został przywieziony z Bratysławy od policji.Podobno treprezentuje typ NRD-owski. Czy w Polsce są hodowle linii typowo użytkowych? Z jakich hodowli czeskich i słowackich pochodzą te sprowadzone do Polski psy? Przegladał ostatnio katalogi wystawowe i wyniki zawodów IPO,ale pewnie macie jakieś rozeznanie co do tych psów-w czyich rękach są, skąd pochodzą itp.? :) Zbieram informacje. Nie trudno znaleźć namiary na hodowle ONów uzytkowych poza granicami,ale mnie interesują psy mieszkające w Polsce a pochodząc z linii użytkowych. Jakie hodowle są cenione, sprawdzone,z dobrym stażem hodowlanym? Quote
AM Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 Hodowla, z której mam swego ONka to Emitom z Czech. Jest to mloda hodowla, domowa, mają tylko 1 sukę. W rodowodzie mojego psa są w przeważającej wiekszości psy z Pohranicnej Straze- Grim z PS, Xero z PS, Kaso z PS (obecnie ta hodowla przeksztalcila sie Jinopo), ma również Bena z Bolfu, Arysa z Travnickova dvora. Moje wilczaste "bydle" jest mlode ma dopiero rok i bawimy się w przygotowania do zawodow IPO1 :wink: Hodowle cenione: W Czechach: Jinopo, ze Stribrnego Kamene (slynny Art z Lipin), Naspo, Anrebi, Bily Trpaslik, No Vikar, z Danaru. Na Slowacji: Black Chabet, Abel, Egidius, Z Polytanu. W Polsce są 4 hodowle użytkowe: Aki, Dangaj, Belkamp i bodajże Sądecki Gazda. Quote
SZAMAN Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! :D Możesz mi przesłać jakieś fotki swojego ONka? :P (e-mail w profilu) Quote
SZAMAN Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 Czy to jest może Twoje "maleństwo"?: Teraz powinno być go widać :D Quote
Nanami Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 Tak, to Kennolek - Ares Emitom :) Ostatnio u Iny w hodowli "Wilcze wrzosy" pojawił sie czarny długowłosy ONek - Gero z Kwiatowego Dworku. Cudo! :D Quote
AM Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 SZAMAN, ciężko mi powiedzieć czy to moje maleństwo bo nic nie widzę (nie wiem czy to wina kompa czy czegoś innego) ale skoro Nanami twierdzi, że to Kennolek to pewnie to on :D Na owczarek.pl w dzaile "Pokaż swego psa" w temacie "Kenny" jest dużo zdjęć Kennego - od 3 miesięcznego szczeniola do prawie rocznego "chlopa". Tu masz adres http://www.owczarek.pl/forum/forum_posts.asp?TID=4066&PN=5 - jeśli masz ochotę to sobie pooglądaj :wink: Nanami, Na owczarku piszesz jako Hikaru-ya? Quote
asher Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 AM napisał(a):W Polsce są 4 hodowle użytkowe: Aki, Dangaj, Belkamp i bodajże Sądecki Gazda. ja znalazlam jeszcze hodowle Rewir - Konin. Quote
AM Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 W hodowli Rewir byla krzyżowka użytka z eksterierem (Vat Cevaro X Emi Szumigajewo). Krzyzówka z tego co wiem jest b. udana a szczeniaki mają ogromny temperament i pasję pracy, zresztą na stronce Slawka można zobaczyć filmiki z treningu z maluchami: http://www.rewir.akcja.pl/hodowla/hodowla.htm#new - tak wyglądają maluchy, http://www.rewir.akcja.pl/szkolenie/szkolenie.htm#new - a tak się szkolą :D Quote
Nanami Posted February 1, 2005 Posted February 1, 2005 Tak Anetko, na owczarku pisze jak Hikaru-ya :) A zeby zobaczyc zdjecie trzeba bezposrednio do adresu i wkleic do przegladarki http://www.owczarek.friko.pl/ares.jpg poniewaz friko.pl zabrania hotlinkowania, czyli wklejania linków na inne strony i zamiast fotki pokazuje sie ich baner. Albo mozna tez odswiezyc okienko witryny. Czarnuchy są sliczne, moja sąsiadka ma czarną wilczurke, starszuszke juz, ale bez papierów. Hodowle Rewir znalazłam akurat wczoraj w necie, strasznie spodobały mi sie ich psy, a filmiki ze szkolenia - super! :D Quote
SZAMAN Posted February 1, 2005 Posted February 1, 2005 [quote name='AM']SZAMAN, Na owczarek.pl w dzaile "Pokaż swego psa" w temacie "Kenny" jest dużo zdjęć Kennego - od 3 miesięcznego szczeniola do prawie rocznego "chlopa". Tu masz adres http://www.owczarek.pl/forum/forum_posts.asp?TID=4066&PN=5 - jeśli masz ochotę to sobie pooglądaj :wink: Dzięki za link, pędzę poogladać fotki, wreszcie mam też pełny dostęp do zasobów serwisu owczarek! :D No to sobie popatrzę co tam wyrabiacie na forum :wink: Quote
SZAMAN Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 AM: A czy mówi Ci coś nazwa czeskiej hodowli-GYMOR? Możesz mi coś o niej napisać? Na ich stronie znajdują się informacje o psach z ich hodowli i muszę przyznać, że sporo psów ma zaliczone IPO3, SchH3 i inne... Wyłania się obraz dobrych psów pod względem psychiki: http://volny.cz/gymor/auvodc.htm Quote
Recommended Posts