Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pozdrowionka w Nowym Roku! :loveu::loveu::loveu:

Gaja nie boi się wystrzałów, na pojedyncze reagowała zaciekawieniem- "strzelają? ciekawe co dają?",
a kanonada o północy wyraźnie ją znudziła i zniecierpliwiła-
"co to za hałasy, spać nie można, a państwo też nienormalni, zamiast się ze mną bawić, to stoją w oknie i się gapią nie wiadomo na co!".

A jak wasze boksie? Boją się?

Posted

To świetnie, że w tym czasie nie była na dworzu. Przypadkowy wiwat z bliskiej odległości mógłby ją przestraszyć, tak często zdarza się, wówczas psiak do końca życia boi sie huku.
Moja Kiri też stała w oknie i podziwiała.

Posted

Zastanawiam się czym karmić Gajeczkę, żeby nabrała więcej masy. Obecnie jest nieco za szczupła i jej skóra wydziela nieprzyjemny zapach.

Posted

Jagoda* napisał(a):
Może poradzić się Weterynarza?
Może na podstawie tych objawów zaproponuje jakąś karmę?

Chyba będziemy musieli tak zrobić, żeby nie kupować w ciemno. Nie wydaje mi się, żeby Gaja wymagała jakiejś bardzo specjalistycznej karmy weterynaryjnej, ale może wet. ma większe doświadczenie i pomoże nam wybrać.

Posted

Evra napisał(a):
Chyba będziemy musieli tak zrobić, żeby nie kupować w ciemno. Nie wydaje mi się, żeby Gaja wymagała jakiejś bardzo specjalistycznej karmy weterynaryjnej, ale może wet. ma większe doświadczenie i pomoże nam wybrać.

Przejrzałam linki do "dermatoza u psów"...

Posted

tygra napisał(a):
Ja miałąm wychudzoną sucz i zmieniłam sposób żywienia - obeckie z 27 kg doszła do 30kg. Karmie teraz BARFem

Zastanawiałam się nad BARFem, ale nie mam w okolicy żadnego sklepu, w którym mogłabym kupować składniki po rozsądnej cenie, nie mam też dużej zamrażarki, ani maszynki do mielenia.

Gaja prawie przez całe lato była na gotowanym ryżu z kurczakiem i warzywami. Ogólnie wyglądała dobrze, ale kupa - masakra.:eek: 4-5 razy na dzień i częste biegunki.
Przeszliśmy więc na mieszankę suchego z gotowanym, a potem w całości na suche, także ze względów praktycznych. Gaja paćka przy jedzeniu gorzej niż świnki trzy! Nie pomogła większa i głębsza miska, ryż był po prostu wszędzie, na podłodze, na ścianach, w butach i na dywanie w salonie.

Gajka miała w zwyczaju nabierać sobie pełną paszczę ryżu i tak sobie spacerowała po mieszkaniu, po trochu upuszczając tu i ówdzie...czasem w akcie desperacji dawałam jej jeść na balkonie.

Suchym też się bawi, zanosi na dywan i się w tym tarza, ale suche łatwiej sprzątnąć.

Posted

Jagoda* napisał(a):
Przejrzałam linki do "dermatoza u psów"...

O rany, ile tego jest! :crazyeye: Biorę się za czytanie...

Posted

słuchaj ja miele tylko warzywka i owoce do papki, kości i podroby w calości daje. Jak narazie jestem zadowolona, Tygra przestała jak wieszak wyglądać i nie ma już biegunek i sierść ładna, i zapalenie jelita ustąpiło... jak dla mnie super. Rano daje kości mięsne np 60 dag szyjek z kuraka lub korpusy, ew szponder, czy łopatkę, nogę wieprzową (ale po nodze dostała zaparcia więc nie będę już dawała), wieczorem zaś papkę - ok 30 dag (np. marchew, jabłko, pietruszka, banan, seler itd + podroby +jogurt + siemie lniane + oliwa z oliwek), czasem zamiast papki ser biały z jajkiem. Ja mogę poświęcić jedną szufladkę w zamrażarce (ale na 2 suki) i kupuję na trzy dni dwie porcje mroże a jedna do lodówki

Posted

Kiri raz w tygodniu jako posiłek, dostaje dwie surowe porcje rosołowe, ale była przyzwyczajana stopniowo.
Teraz nie daję, tak na wszelki wypadek, ze względu na ptasią grypę.

Posted

[quote name='Evra']O rany, ile tego jest! :crazyeye: Biorę się za czytanie...

Przeczytałam. Czuję się mądrzejsza:eviltong:. Wiem już co znaczy "hydrolizat":evil_lol::evil_lol::evil_lol:.

Gaja ma typowe objawy alergii, na szczęście niezbyt nasilone, bez swędzenia i zapalenia uszu. Piszą, że trzeba zmienić karmę na hypoalergiczną i obserwować. Więc tak zrobimy i poczekamy na efekty. Będzie dobrze. ;)

"jaki pan taki pies" :diabloti:

P.S. Nie wiedziałam, że psom robi się testy alergiczne, takie jak ludziom.

Posted

[quote name='Evra']Przeczytałam. Czuję się mądrzejsza:eviltong:. Wiem już co znaczy "hydrolizat":evil_lol::evil_lol::evil_lol:.

Gaja ma typowe objawy alergii, na szczęście niezbyt nasilone, bez swędzenia i zapalenia uszu. Piszą, że trzeba zmienić karmę na hypoalergiczną i obserwować. Więc tak zrobimy i poczekamy na efekty. Będzie dobrze. ;)

"jaki pan taki pies" :diabloti:

P.S. Nie wiedziałam, że psom robi się testy alergiczne, takie jak ludziom.

Robi się takie testy, niestety, są b. drogie, potem następuje odczulanie i dobieranie karmy.
Wet. często alergię leczą objawowo, przepisują "encorton". Jednak w miarę upływu czasu trzeba większać dawkę, co nie jest obojętne dla organizmu, jak każdy steryd.

Posted

[quote name='apple'][FONT=Century Gothic]Czołem:loveu:[/FONT]

[quote name='Medorowa']Doberek:p:p

Witanko!!! :loveu:

A Gajeczka dziś z premedytacją zrobiła mnie w konia!!!:angryy::angryy::angryy:

TZ wyszedł z nią o świcie, ale jak wstałam ja to Gajusia zaczęła się kręcić, marudzić, popiskiwać. Pomyślałam: "czyżby TZ z nią nie wyszedł?". Więc lecę biegiem na złamanie karku z Gają na dwór! :diabloti: I wiecie na co ta małpka miała ochotę? Na tarzanko z pańcią w śniegu!!! :angryy: Czego to ona nie wyprawiała!:crazyeye: Wyskakiwała na pół metra w górę, szalała, przewróciła mnie! Zabrała czapkę i rękawiczki! Uciekła! Wróciła! Przeryła całą łąkę w poszukiwaniu myszy! Walczyła z workiem foliowym :loveu: i pozostałościami po petardach! Szkoda, że nie ma aparatu, byłyby super zdjęcia. Gaja uwielbia bawić się w śniegu, a napadało już chyba z 20 cm! :loveu: