Evra Posted December 31, 2007 Posted December 31, 2007 SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!! 2008 :thumbs: Quote
Jagoda1 Posted December 31, 2007 Author Posted December 31, 2007 Zdrowia, samych szczęśliwych i pięknych dni...:lol: Quote
Evra Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 Pozdrowionka w Nowym Roku! :loveu::loveu::loveu: Gaja nie boi się wystrzałów, na pojedyncze reagowała zaciekawieniem- "strzelają? ciekawe co dają?", a kanonada o północy wyraźnie ją znudziła i zniecierpliwiła- "co to za hałasy, spać nie można, a państwo też nienormalni, zamiast się ze mną bawić, to stoją w oknie i się gapią nie wiadomo na co!". A jak wasze boksie? Boją się? Quote
Jagoda1 Posted January 1, 2008 Author Posted January 1, 2008 To świetnie, że w tym czasie nie była na dworzu. Przypadkowy wiwat z bliskiej odległości mógłby ją przestraszyć, tak często zdarza się, wówczas psiak do końca życia boi sie huku. Moja Kiri też stała w oknie i podziwiała. Quote
Evra Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 Zastanawiam się czym karmić Gajeczkę, żeby nabrała więcej masy. Obecnie jest nieco za szczupła i jej skóra wydziela nieprzyjemny zapach. Quote
Jagoda1 Posted January 4, 2008 Author Posted January 4, 2008 Może poradzić się Weterynarza? Może na podstawie tych objawów zaproponuje jakąś karmę? Quote
Evra Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Jagoda* napisał(a):Może poradzić się Weterynarza? Może na podstawie tych objawów zaproponuje jakąś karmę? Chyba będziemy musieli tak zrobić, żeby nie kupować w ciemno. Nie wydaje mi się, żeby Gaja wymagała jakiejś bardzo specjalistycznej karmy weterynaryjnej, ale może wet. ma większe doświadczenie i pomoże nam wybrać. Quote
tygra Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Ja miałąm wychudzoną sucz i zmieniłam sposób żywienia - obeckie z 27 kg doszła do 30kg. Karmie teraz BARFem Quote
Jagoda1 Posted January 5, 2008 Author Posted January 5, 2008 Evra napisał(a):Chyba będziemy musieli tak zrobić, żeby nie kupować w ciemno. Nie wydaje mi się, żeby Gaja wymagała jakiejś bardzo specjalistycznej karmy weterynaryjnej, ale może wet. ma większe doświadczenie i pomoże nam wybrać. Przejrzałam linki do "dermatoza u psów"... Quote
Evra Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 tygra napisał(a):Ja miałąm wychudzoną sucz i zmieniłam sposób żywienia - obeckie z 27 kg doszła do 30kg. Karmie teraz BARFem Zastanawiałam się nad BARFem, ale nie mam w okolicy żadnego sklepu, w którym mogłabym kupować składniki po rozsądnej cenie, nie mam też dużej zamrażarki, ani maszynki do mielenia. Gaja prawie przez całe lato była na gotowanym ryżu z kurczakiem i warzywami. Ogólnie wyglądała dobrze, ale kupa - masakra.:eek: 4-5 razy na dzień i częste biegunki. Przeszliśmy więc na mieszankę suchego z gotowanym, a potem w całości na suche, także ze względów praktycznych. Gaja paćka przy jedzeniu gorzej niż świnki trzy! Nie pomogła większa i głębsza miska, ryż był po prostu wszędzie, na podłodze, na ścianach, w butach i na dywanie w salonie. Gajka miała w zwyczaju nabierać sobie pełną paszczę ryżu i tak sobie spacerowała po mieszkaniu, po trochu upuszczając tu i ówdzie...czasem w akcie desperacji dawałam jej jeść na balkonie. Suchym też się bawi, zanosi na dywan i się w tym tarza, ale suche łatwiej sprzątnąć. Quote
Evra Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Jagoda* napisał(a):Przejrzałam linki do "dermatoza u psów"... O rany, ile tego jest! :crazyeye: Biorę się za czytanie... Quote
Evra Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=102913 Spójrzcie jaka podobna do Gai...:placz::placz::placz: Quote
tygra Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 słuchaj ja miele tylko warzywka i owoce do papki, kości i podroby w calości daje. Jak narazie jestem zadowolona, Tygra przestała jak wieszak wyglądać i nie ma już biegunek i sierść ładna, i zapalenie jelita ustąpiło... jak dla mnie super. Rano daje kości mięsne np 60 dag szyjek z kuraka lub korpusy, ew szponder, czy łopatkę, nogę wieprzową (ale po nodze dostała zaparcia więc nie będę już dawała), wieczorem zaś papkę - ok 30 dag (np. marchew, jabłko, pietruszka, banan, seler itd + podroby +jogurt + siemie lniane + oliwa z oliwek), czasem zamiast papki ser biały z jajkiem. Ja mogę poświęcić jedną szufladkę w zamrażarce (ale na 2 suki) i kupuję na trzy dni dwie porcje mroże a jedna do lodówki Quote
Jagoda1 Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 Kiri raz w tygodniu jako posiłek, dostaje dwie surowe porcje rosołowe, ale była przyzwyczajana stopniowo. Teraz nie daję, tak na wszelki wypadek, ze względu na ptasią grypę. Quote
tygra Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 ja daje tylko z kościami i jogurcik wtedy jest ok Quote
apple Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [FONT=Century Gothic]Dzień Dobry niedzielnie :loveu::multi:[/FONT] Quote
Evra Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='Evra']O rany, ile tego jest! :crazyeye: Biorę się za czytanie... Przeczytałam. Czuję się mądrzejsza:eviltong:. Wiem już co znaczy "hydrolizat":evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Gaja ma typowe objawy alergii, na szczęście niezbyt nasilone, bez swędzenia i zapalenia uszu. Piszą, że trzeba zmienić karmę na hypoalergiczną i obserwować. Więc tak zrobimy i poczekamy na efekty. Będzie dobrze. ;) "jaki pan taki pies" :diabloti: P.S. Nie wiedziałam, że psom robi się testy alergiczne, takie jak ludziom. Quote
Jagoda1 Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 [quote name='Evra']Przeczytałam. Czuję się mądrzejsza:eviltong:. Wiem już co znaczy "hydrolizat":evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Gaja ma typowe objawy alergii, na szczęście niezbyt nasilone, bez swędzenia i zapalenia uszu. Piszą, że trzeba zmienić karmę na hypoalergiczną i obserwować. Więc tak zrobimy i poczekamy na efekty. Będzie dobrze. ;) "jaki pan taki pies" :diabloti: P.S. Nie wiedziałam, że psom robi się testy alergiczne, takie jak ludziom. Robi się takie testy, niestety, są b. drogie, potem następuje odczulanie i dobieranie karmy. Wet. często alergię leczą objawowo, przepisują "encorton". Jednak w miarę upływu czasu trzeba większać dawkę, co nie jest obojętne dla organizmu, jak każdy steryd. Quote
Evra Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 [quote name='apple'][FONT=Century Gothic]Czołem:loveu:[/FONT] [quote name='Medorowa']Doberek:p:p Witanko!!! :loveu: A Gajeczka dziś z premedytacją zrobiła mnie w konia!!!:angryy::angryy::angryy: TZ wyszedł z nią o świcie, ale jak wstałam ja to Gajusia zaczęła się kręcić, marudzić, popiskiwać. Pomyślałam: "czyżby TZ z nią nie wyszedł?". Więc lecę biegiem na złamanie karku z Gają na dwór! :diabloti: I wiecie na co ta małpka miała ochotę? Na tarzanko z pańcią w śniegu!!! :angryy: Czego to ona nie wyprawiała!:crazyeye: Wyskakiwała na pół metra w górę, szalała, przewróciła mnie! Zabrała czapkę i rękawiczki! Uciekła! Wróciła! Przeryła całą łąkę w poszukiwaniu myszy! Walczyła z workiem foliowym :loveu: i pozostałościami po petardach! Szkoda, że nie ma aparatu, byłyby super zdjęcia. Gaja uwielbia bawić się w śniegu, a napadało już chyba z 20 cm! :loveu: Quote
Recommended Posts