Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 425
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tania11 napisał(a):
Kanzaj zgadzam się z Tobą w 100%, ale wyczuwam że właśnie tej determinacji i zdecydowania jest za mało.:-(

No ale bez tego ani rusz...

Posted

Ma swoją budę, ma swoja Panią Danusie, która Go kocha i dba o Niego więc Jego życie nie może zakonczyć się w ten sposób!!!!

Pani Danusia chce Go zabrać do siebie, prawda? Ale pies boi sie windy - jeśli Ona mu nie pomoże jako osoba, której Łatek ufa to kto inny to zrobi??? :shake:

Posted

iwidzialam jak weterynarz w podobnym przypadku dal jakies leki uspokajace i potem narzucil koc na calego psa aby ten nie widzial gdzie go taszczy i potem chwycil ale to byl mniejszy egzemplarz niz ten na zdjeciu.

Posted

Kanzaj napisał(a):
O jesoooo - takie baby powinno się usypiać lub wywozić za 7 gór i lasów i zamykać w klatkach :mad: :angryy: :mad: !!!
Czy ten psiak ma już na stałe założoną obrożę - tak byłoby najlepiej, aby się do niej przyzwyczaił. Podawanie środków uspokajających lub nasennych w jego wieku bez kontroli weta może być dla niego niebezpieczne, więc dobrze byłoby podać mu coś b. delikatnego po konsultacji z wetem. Chyba jednak najlepiej byłoby zadziałać (przez tzw. zanużenie) - tak jak ktoś już tu proponował - na ręce i prosto do mieszkania Pani na 9 p. (wspomniana psych. Iracka jest w Anglii). Tam puścić go (przy szczelnie zamkniętych drzwiach) i pomimo Jego protestów i szaleństw - łagodnie, smakołykami, głaskami pokazać mu, że tu nie jest tak źle. Wymaga to jednak zdecydowania i sporej determinacji, aby w trakcie "akcji" pod żadnym pozorem nie "odpuścić". Potem w mieszkaniu też trzymać go jak najdłużej. W końcu jednak wyjść będzie trzeba, no i wówczas prawdopodobnie historia się powtórzy - tzn. psiak wejść nie zechce. I znów zdecydowanie na ręce i do domu. WYchodzić jak najrzadziej i robić wszystko, żeby mu w tym mieszkaniu było dobrze i miło. Trzeba do tego jednak oprócz Jego Opiekunki, do której ma największe zaufanie, jeszcze kogoś silnego, kto nie jest dla psa zupełnie obcy. Im mniej osób przy tym - tym lepiej. Po kilku, a może kilkunastu razach - jego opór musi w końću złągodnieć. Łatwo na pewno nie będzie, ale... może warto.

Ponieważ już kolejny raz czytam ten wątek, postanowiłam w końcu zabrać głos.
W ogromnej części jest prawdą, powyżej cytowany post.
Ja bym może dodała, że jeśli naprawdę chcecie pomóc - zróbcie wśród zainteresowanych pomocą zrzutkę na behawiorystę (koszt chyba 40zł. za godz.).
Przyjedzie, oceni sytuację, poradzi jak postępować.
To nie jest tak dużo zachodu.
I zgadzam się, że samym pisaniem tutaj, bez prób na miejscu i konsekwencji w działaniu nic się nie da zrobić...

Posted

To nie jest tak że tylko się pisze o tej sprawie i nic się nie robi. Wszyscy moi znajomi są w to zaangażowani i robią co mogą. Zostały przygotowane plakaty i ulotki żeby ludzie przyszli na zebranie Rady Osiedla gdzie zapadnie decyzja o Łatku. Przygotowuję petycję do władz gminy i osiedla. Jutro będą wysyłane listy do mediów. Proponowałam sfinansowanie behawiorysty dla psa. Jak narazie nikt się ostatecznie nie zdeklarował co do zabrania go do domu, więc jedyne co można zrobić to podjąć działania w wyniku których pies będzie mógł zostać na osiedlu.

Posted

Ja też zrozumiałam ,że Pani Danusia chce Go zabrać do siebie tylko problem jest w tym, że Łatek boi sie windy...
Teraz juz nie chce...? :roll:

Posted

Dzięki Olga. Dziś jest artykuł w Wyborczej, Super Express też zainteresowany. Mam też nadzieję, że jutro na zebranie też telewizja przyjedzie.

Czy ktoś z Was wybiera się jutro na to zebranie????