Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam problem z moim dwuletnim psem. W wieku około 3-4 miesięcy został adoptowany ze schroniska. Od tego czasu mam z nim pewien problem z którym nie potrafię sobie poradzić. Pierwszy z nich to szczekanie. Gdy jest na swoim terenie to gdy tylko zauważy psa przechodzącego po ulicy od razu zaczyna biec i szczekać na niego. Nie pomaga odwracanie uwagi pod postacią zabawy (biegnie z piłką w pysku i szczeka jednocześnie), nie pomagają komendy zostań, nie wolno, nie pomagają nagrody - gdy dostaje smaczek to biegnie do płotu i nadal szczeka nawet jak psa już nie widać. Nawet nie pomaga podejście do niego - od razu ucieka, bo wie, że źle robi. Podczas spotaknia z psem na ulicy niesamowicie ciągnie - nie pomaga korekta smyczą, stanięcie w miejscu i słowne uspokajanie psa. Nawet gdy pies już przejdzie to nadal na niego szczeka i ciągnie.

Drugim problemem jest jego reakcja na osoby pijane, lekko nietrzeźwe i idące z piwem w ręce. Jeśli zauważy na spacerze osobę pijaną chce rzucać się do na nią albo bardzo niespokojnie się zachowuje (zależnie od odległości) i tu nic nie pomaga, a przy osobach idących z otwartym piwem następuje kładzeniu uszu po sobie i baczna obserwacja.

Może macie jakieś pomysły jak wyrobić odpowiednie zachowania? Mnie już brakło sposobów.

• 3 weeks later...
Posted

Mam taki sam problem kiedy przyjeżdża pies mojej rodziny z Niemczech Jacky. Niby niewinny pinczerek, a w środku jego duszy jest diablisko po prostu :diabloti: Nie może chodzić spokojnie na spacery, bo rzuca się na niewinnych ludzi z zębami (dzieci, starsi i dorośli) i na psy, które nie zwracają na niego uwagi, chcąc sobie normalnie przejść. Awersja wobec psa nic tutaj nie zdziała. Nie wiem, może próbowałaś chodzić z psem na spacer z klikerem? W taki sposób możesz go nauczyć, jak się dobrze zachowywać. Klik = smakołyk. Pies wpaja sobie to, że dzięki tym kliknięciu dostanie nagrodę. Psa klikerem nie możesz oduczyć, lecz nauczyć dobrego zachowania. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Posted

Może faktycznie powinnam spróbować z klikerem. Przy najbliższej okazji kupię go sobie, bo być to on jest naprawdę madry, tylko tych dwóch rzeczy nie potrafię go oduczyć ;)

Posted

maradona napisał(a):
Może faktycznie powinnam spróbować z klikerem. Przy najbliższej okazji kupię go sobie, bo być to on jest naprawdę madry, tylko tych dwóch rzeczy nie potrafię go oduczyć ;)

Liczę powodzenia! :)