Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Strasznie proszę dogomaniaków o napisanie jak trymują swoje sznaucery. Ja mam miniaturę 4 miesięczną i chce ją trymować ale nie wiem jak. Tzn. wiem, że co tydzień wyczesuje się podszerstek, ale chciałabym się zaptać jak dokładnie trymuje się włos okrywowy? tzn. czy robi się to tym samym trymerem co podszerstek i co myslicie o trymreach 99M330 firmy MArs. CZekam na odpowiedzi...

Posted

Madziorku, też na początku się obawiałąm czy sobie poradzę, ale okazuje się że to nie takie straszne :D

Trymer Mars 330 jest jednym z najlepszych trymerów, polecany i używany przez większość groomerów (ja też go właśnie używam :wink: )

Jedynie ważną sprawą jest czy jetseś prawo czy lewo ręczna, to musisz powiedzieć kupując trymer.

A potem do dzieła, zaopatrz się w smakołyki żeby na przyszłość małej trymowanko kojarzyło się dobrze, na stole, lub innym podwyższeniu i lewą ręką (jeśli jesteś prawo ręczna) przytrzymujesz sobie psinkę a w prawej trzymasz trymer i jakbyś obierała, skrobała ziemniaczki, przetrzesujesz z włosem do kciuka, starając się by "ostrze" trymera było raczej prostopadle do skóry psa i tak po kawałeczku, pomalutku, można na raty, jednego dnia tyle potem dalej. Trymujesz szyjkę, grzbiet, boki, uważaj żeby ładnie zrobić talię, żeby nie wytrymować w lini prostej tylko właśnie ładną talię.

Mam nadzieję że choć trochę Ci pomogłam, sama jestem początkująca, ale ostatnio oglądała moją "pracę" zawodowa groomerka i stwierdział że super, sierści nie uszkodziłam (wyrywałam a nie przycinałam), i że dobrze się spisałam :D

Posted

Bardzo ci dziękuję za odpowiedź, już mniej więcej rozumiem, ale mam jeszcze jedno pytanie mam nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj przyjdzie i mi odpowie, za co z góry wielkie dzięki. Mam pytanie czy to co opisała alexandra to co ile się robi? i wtedy trymuje się podszerstek czy włos okrywowy? bo wiem ze wyczesuje sie podszerstek, ale ty opisalas wyczesywanie podszerstka czy trymowanie wlosa okrywowego? ale podobno po trymowaniu wlos jest krótszy, więc na czym to polega ze wlosa sie nie powinno skracac tylko wyrywac, a mozna wytrymowac prawie do golego? Aha i z tym trymerem to juz nie wiem bo dowiedzialam sie ze 330 to do bardzo grupej siersci np. dla CTR a dla sznaucerów ze lepszy model 329 wiec nei wiem a ty jakiego masz pieska alexandro? i tym samym trymerem trymuje sie podszerstek i okrywowy wlos? a jak robi sie ta talie? tzn. jakl prowadzic trymer inaczej niz w linii prostej?

Posted

Proponuję Ci podejść do DOBREGO fryzjera i on napewno doradzi Ci który trymer do sierści pieska bedzie najodpowiedniejszy.Każdy ma inny rodzaj.Ten co np.będzie idealny dla mojej suni ,Twojej zupełnie bedzie zbędny.Ja też planuję sama trymować,ale jak umawiałam się z fryzjerką,to powiedziała,że najpierw zobaczy rodzaj sierści,a potem dobierzemy odpowiedni trymer.Polecam tak właśnie zrobić.Idź i dowiedz się,żebyś niepotrzebnie nie wydała pieniędzy...

Posted

dzięki Meggy własnie znalazłam w krakowie podobno bardzoo miłą panią, która strzyze i mozna byc i patrzyc sie podczas gdy ona trymuje i strzyze. Polecila nam to znajoma mamy która strzyze u niej swoja sznaucerke i wlasnie wybierzemy sie do niej i ona (mam nadzieje) nam doradzo w doborze trymera itd.

Posted

Ta pani to Renata Małecka, która mieszka i strzyże na ul. Widok 22a a ty do kogo chodzisz? trymujesz w końcu w domu czy u pani? Ona ci tylko pokaże i będziesz to w domu robić?

Posted
.Ten co np.będzie idealny dla mojej suni ,Twojej zupełnie bedzie zbędny...

TAk apropos to ja mam pieska a nie sunię, no ale mniejsza o to nie napisałam tego na początku. Mój Denis ma 3,5 miesiąca i będzie maści pieprz i sól. A ty powiedz coś MEggy o swojej suni? Jest z jakiejś hodowli? BYła już trymowana? Ile ma miesięcy? Denis jest aż z LEgnicy, ale niema rodowodu, jego rodzice mają, ale nie jeżdżą na wsyawy, więc Denis będzie wyglądem identyczny jak sznaucer ale bez rodowodu.;)) Mnie to zadowala :D

Posted

Madzior_ka!Moja sunia urodziła się 02.10.2003r.w Krakowie w hodowli Liga Mistrzów.Jest koloru czarnego.Ma na imię Basza(jej rodowodowe imię),ale wołamy na nią Arika(tak już dawno wybrała moja córka).Jej rodzicami są Neska z Majowego Gniazda i Kankan Boy Rezlark.Arika to całkowite odbicie ojca.Mocnej budowy z długą,kręconą ,błyszczącą sierścią.Typowy amerykanin.Sunia ma obcięty( :cry: )ogonek,ale za to uszka całkowicie naturalne.Ja jej jeszcze nigdy nie ścinałam,gdyż warunki atmosferyczne nie są dogodne,by psiaka pozbawiać okrycia(jedna fryzjerka powiedziała,że jakby teraz na taką pogodę ścinać psa,to tak jakby wystawić niemowlaka w samych śpiochach!!I zgadzam się z nią całkowicie!!)Widzę,że idziesz do strzyżenia do pani,o której dużo różnych opinii słyszałm.Mieszkam niedaleko niej!!A może Twojego psiaka na żywo kiedyś zobaczę??Na kiedy jesteś umówiona?

Ja będę sama trymować w domku.Czekam teraz na trymer,który mam zamówiony,ale to dopiero będę robić po ścięciu!

Jak dla mnie nie ma żadnego znaczenia,że pies jest z rodowodem czy nie.I tego i tego należy kochać.Moja ma papiery,ale długo szukałam bez.O kupnie mojej suni zadecydowała kwota.Kupiłam ją w cenie psa nierodowodowego!

UUUps,niewiem czemu wydawało mi się,że Twój szczeniaczek to suczka?? :oops:

Posted

No to fajnie, a mogę wiedzieć jaki trymer zamówiłaś? I gdzie? Mój też jest po rodzicach amerykanach i sierść na łapkach ma ślicznie kręconą :lol: Ja jeszcze nie jestem umówiona bo jesczze niechc się ciut ociepli więc pójdziemy koło 14 maeca jak mały skończy 4 miesiące. Urodził się 16.11.2003 r. więc miesiąc po twojej. A ty byłaś już u jakiejś groomerki, która jak mówilaś miała ci doradzić dobór tryera i pokazac ci jak to się robi, a u kogo byłąś? A co słyszałaś o tej pani do której ide? POzytywne oceny czy nie zabardzo wiesz, jeszcze mozesz mi powiedziwec bo sie nie umówiłam,m wiec moge zmienic;) moze masz kogos lepszego do polecenia?

Posted

Madzior_ka!Opiszę Ci wszystko,tylko może prędzej na gg,bo to dużo pisania,a może lepiej nie przynudzać innych forumowiczów opowieściami o pani fryzjerce,czy trymerze...

Jak poczekasz,to mogę i Tobie zamówić dobrej firmy po niskiej cenie.

A tak pytanie z innej beczki,to czemu chcesz strzyc w Krakowie,skoro jesteś z Trzebini??U Was nie ma fryzjera psiego??

Zazdroszczę Ci mieszkania w takim mieście,bo niedaleko masz Chechło,a to najładniejsze miejsce jakie znam(oprócz JAWOREK!!)Mój nr.gg 3804526.Odezwij się jak będziesz dostępna.Ja cały czas jestem...