Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czytałam ostatnio że są dwie drogi akceptowalne. Tylko sucha albo tylko barf.
Na forum widzę że dajecie rano suche, wieczorem mokre i różnie inne wariacje.
Jak to jest?

Chciałabym ułożyć jakiś sensowny plan obejmujący karmę suchą i gotowe mokre (puszki).
Gotuję tylko w weekendy więc wtedy pies dostanie "obiad". Będzie to pewnie głównie mięcho bo ja mięsożerna.

Temat samych karm mam obcykany z uwagi na sensowne żywienie kotów więc wiem jakie wybierać itd. Wiem jak czytać skład itd. Pies dostanie "najlepsze".

I jeszcze jedno ile suchego/mokrego (ilość posiłków) w zależności od wieku.

Posted

Niekoniecznie tylko te dwie opcje, bo wielu ludzi też karmi gotowanym właśnie :)
Mój rano dostaje karmę, po południu warzywa/nabiał/karmę w puszce (muszę mieć z czym zmieszać suplementy w proszku), a wieczorem dopiero surowiznę. Do tego siemię, żeby mi się nie "zatkał" ;)
Wydaje mi się, że w przypadku suchego i BARFa chodzi o nie mieszanie tego razem, bo karma rozkłada się zupełnie inaczej niż kości z mięchem (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę). Staraj się po prostu żeby pies miał jak najbardziej urozmaiconą dietę :)

Pamiętaj też, że gotowane mięso czy warzywa tracą nieco na wartości ;)

Posted

No właśnie, kotom się nie gotuje bo traci na wartości. Suche trawi się dłużej niż puszka więc nie mieszamy (nie ma opcji suche z mokrym żeby było smaczniej). Suche trawi się długo więc dostają na noc.
Rano puszka. Ale nie wiem ja te trawienne procesy przebiegają u psa, pewnie podobnie.

czyli jak samymi gotowcami karmić szczeniaka a jak dorosłego? Żeby było i suche i mokre? Bo szczeniak to je 3-4 razy dziennie. Na logikę (trawienie) to powinno być od rana dwa razy mokre później już suche. Ale nie wiem czy to nie za nudne.
Czyli dorosły może rano mokre a na noc suche? Mokre z puszki. I tak codziennie zasadniczo poza weekendami.

Posted

Może i fakt, będzie się lepiej spało a rano głodny zje chrupki ze smakiem.
I mogę mu przez cały tydzień pracujący nie gotować nic innego? Tylko puszki i suche?

Chyba z dorosłym to ok ale szczeniak powinien dostawać jakiś twaróg i co jeszcze?

Posted

A no i jeszcze jedno.
Hodowcy podobno dają te pakiety startowe RC. Świetna to reklama ale na mnie nie działa. Nie chciałabym żeby mój pies jadł żarcie w którym najlepsze "mięso", to mączka drobiowa i nie zawsze w składzie stoi na pierwszym miejscu. Naprawdę karmicie tym zwierzaki?
Fakt żywienie psów to coś innego niż kotów ale jednak chyba i tak za dużo w tym żarciu kukurydzy i ryżu.

Posted

[quote name='Julia.']A no i jeszcze jedno.
Hodowcy podobno dają te pakiety startowe RC. Świetna to reklama ale na mnie nie działa. Nie chciałabym żeby mój pies jadł żarcie w którym najlepsze "mięso", to mączka drobiowa i nie zawsze w składzie stoi na pierwszym miejscu. Naprawdę karmicie tym zwierzaki?
Fakt żywienie psów to coś innego niż kotów ale jednak chyba i tak za dużo w tym żarciu kukurydzy i ryżu.[/QUOTE]
Mój je Taste of the Wild. Za taką cenę chyba niczego lepszego nie znajdziesz. Psu smakuje, służy, a do tego dostaje surowiznę i inne luksusy :diabloti:

Ja właśnie słyszałam, żeby szczeniak miał jedzonko urozmaicone, a przynajmniej dostawał "naturalne" suplementy. Jakieś zioła, zmielone skorupki od jajek (najlepiej prażone) i tak dalej. Ja wiem, że mój drugi pies od papisia będzie dostawał jak najbardziej urozmaicone żarełko. Obecny dostawał sporadycznie twaróg czy jogurt/kefir, skorupki, żółtko od jajka, czasami całe jajko ugotowane, marchewkę (mrożona na zęby np.), jabłka, jakąś gruszkę... no sporo tego było w każdym razie. A i tak największe sensacje były po suchej karmie ;). Na Acanie atakował biegunkami niestety i trzeba było szybko zmienić.

Posted

Jeśli chodzi o suche karmy, zwrócę uwagę na fakt, że nieraz producent zmienia ich skład. Tak moja sucza ;) jadła Orijena. 13 kg wciągnęła bez sensacji (pół roku), a przy następnym worku gazy były takie, że nie można z nią było w pokoju wytrzymać. Także - warto na to też uważać. Teraz jesteśmy na TOTW właśnie i jest ok.

• 3 years later...