Brezyl Posted September 2, 2014 Posted September 2, 2014 Czekamy więc na ostateczną diagnozę. :p Ważne za zauważyłaś, że coś jest nie tak, zrobiłaś badania. Leki, które podajesz psu naprawdę znacznie ułatwiły mu życie, przedtem się męczył, choć starał sie tego nie okazywać. Szkoda, że nie każdy pies ma takiego własciciela, twój mimo wszystko jest szczęsciarzem. Quote
Madie Posted September 3, 2014 Author Posted September 3, 2014 (edited) Dzisiejsze wyniki: Niepokoi mnie ten stosunek albuminy do globuliny. Google podpowiada wątrobę, ale kojarzę z zajęć biologii, że przy roku tez coś może być... Czekamy jeszcze na rtg i z kompletem badań wracamy do dr Garncarz. edit: zagubiona cześć badania Edited September 3, 2014 by Madie Quote
Madie Posted September 3, 2014 Author Posted September 3, 2014 Dodam, że Panda od 3 dni paskudnie nam kaszle mimo leków...:/ Ale z drugiej strony rozrabia na dworze, je normlanie. Dusi się nad ranem najbardziej:( Ostatnie badania krwi miała w lipcu, ale tylko te podstawowe. Były książkowe, z resztą jak te teraz nie licząc kwasochłonnych. Gdyby wtedy zrobić rozszerzoną morfologię to pewnie wiedzielibyśmy wcześniej. Quote
Madie Posted September 6, 2014 Author Posted September 6, 2014 Prawie mamy diagnoze jak sadzę. Pani doktor odpisała po przesłaniu jej badań krwi i opisu rtg ( liczne nacieki na płucach i oskrzelach) ze wg niej Panda jest zarobaczona nicieniami płucnymi(?) Oraz moze mieć początek kłopotów z.nerkami. Tak sugerują badania. Nie wpadliśmy na to wcześnie bo przecież Pandusia jest regularnie odrobaczana i miała dwa razy robione badania kału...Mamy zrobić test z krwi - i ponoć to da wynik co do pasożytów. TŻ byl wczoraj u weta ale ten nie był pewien o jaki test chodzi,więc albo dowie się na dziś albo idziemy gdzoe indziej. Chce to miec.do poniedziałku zrobione. Myślę także profilaktycznie nad zrobieni posiewu moczu i usg nerek - już na wszelki wypadek skoro doktor sugeruje. Ciekawe,że furosemid zadziałał - zdaniem Pani doktor po prostu odprowadził nadmiar płynów i zakończył działanie. Dobrze, że też to usg zrobikiśmy bo jednak Panda ma wadę.Malutką ale ma. I będzie można to monitorować Quote
daśka Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 (edited) Nienor napisał(a):daśka, a odkąd to Theovent jest zamiennikiem Furosemidu?!?! "Theovent"300 zawiera teofilinę,która działa rozkurczająco na mięśnie gładkie dróg oddechowych,a także przeciwzapalnie i moczopędnie..." Edited September 6, 2014 by daśka Quote
Nienor Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 Mówienie, że teofilina jest lekiem moczopędnym, który może zastepować furosemid, diuretyk petlowy, z grupy najsilniejszych moczopędnych, jest sporym nadużyciem. Teofilina należy do grupy metyloksantyn, więc równie dobrze możesz powiedzieć, że herbata czy gorzka czekolada są zamiennikami furosemidu. Quote
Madie Posted September 6, 2014 Author Posted September 6, 2014 A u nas ciekawie...Testy z krwi są negatywne... W tym układzie będziemy dokładnie badać kał i pójdziemy na większe pobranie krwi wieczornej. Nie wiem już co o tym myślec, Czy ona może mieć aż taką alergię że są takie objawy i żadnych innnych? Quote
Brezyl Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 Madie napisał(a): Czy ona może mieć aż taką alergię że są takie objawy i żadnych innnych? Alergia nie powoduje nacieków na płucach i oskrzelach. Niestety wiem z doświadczenia, że największym problemem jest nie leczenie, a diagnostyka. Quote
isabelle301 Posted September 8, 2014 Posted September 8, 2014 Brezyl napisał(a):Alergia nie powoduje nacieków na płucach i oskrzelach. Niestety wiem z doświadczenia, że największym problemem jest nie leczenie, a diagnostyka. Blad.. podstawowy błąd. Alergen wywołuje stan zapalny. Ciagly stan zapalny w miejscu dzialania alergenu = nacieki zapalne a w dalszej perspektywie nawet nowotwór. Madie - przeleczylabym jednak pod katem nicienia plucnego... plus testy na alergeny - caloroczne - te ktore sa wziewne. Quote
Madie Posted September 8, 2014 Author Posted September 8, 2014 Dzięki za odwiedziny. Generalnie testy Snap 4Dx na obecności nicieni wyszły negatywnie. Dziś oddajemy kał do padania pod kątem wszystkiego co się da + w tygodniu krew wieczorną. Zostaje nam jeszcze usg nerek i te nieszczęsne testy alergiczne, ale wszystko po kolei, bo już nie nadążamy z badaniami i kasą... Pandusia codziennie kaszle i wypluwa mnóstwo białej flegmy. Quote
isabelle301 Posted September 8, 2014 Posted September 8, 2014 Zacznij od badan krwi i testów alergicznych. Ogolne odrobaczenie mozesz i tak przeprowadzić... zastanawiam sie nad postacią plucn dirofilarii Quote
Madie Posted September 8, 2014 Author Posted September 8, 2014 Panda była odrobaczana miesiąc temu, 3 kolejne dni aniprazolem, tak jak wszystkie moje zwierzaki. Weterynarz zasugerował zostawić sobie testy alergiczne na sam koniec, jak wyjdzie, że nie ma właśnie żadnych ukrytych pasażerów. Myślałam o dirofilarii od komara ale biorąc pod uwagę zainteresowania żywieniowe Pandy to równie dobrze mogą to być nicienie od ślimaków... USG nerek to osobna sprawa - wynika z badań krwi. Poniżej mail od dr Garncarz: Dzień dobry, [FONT=HelveticaNeue]dziękuję za maila z wynikami. Oddechy faktycznie bardzo szybkie. Wygląda na to, że furosemid nie przyniósł pozytywnego skutku. Badanie RTG również nie potwierdza serca jako przyczyny tego przyspieszonego oddechu, co z resztą idzie w parze z stękaniem suczki. Zatem proszę odstawić furosemid (zostawiamy na ten moment Lotensin). [/FONT] [FONT=HelveticaNeue]Badania krwi z kolei pokazują ew. problem z zarobaczeniem. Czyli z jednej strony trzeba suczkę solidnie odrobaczyć takimi standardowymi lekami, ale i też brać pod uwagę pasożyty płucne. Test w kierunku pasożytów płucnych wykonuje się prostym testem Snap 4Dx z kilku kropelek krwi. Można go wykonać w wielu dużych dobrze zaopatrzonych lecznicach (ew. u mnie). [/FONT] Zaburzony stosunek białka do kreatyniny może sugerować problem z nerkami, także tu będzie ew. potrzebna pomoc lekarza prowadzącego. Pozdrawiam serdecznie, Magda Garncarz Quote
isabelle301 Posted September 8, 2014 Posted September 8, 2014 Pamiętaj, ze kwasochlonne są podwyzszone i przy robalach i przy alergii Bardzo wiele cennych informacji na temat pasożytów znajdziesz na strobie ESCCAP - sa tam przewodniki na temat chyba wszystkiego co w Polsce moze się przytrafic naszym psom. Quote
Madie Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Kał jest w idealnym porzadku.Wczoraj oddalismy krew wieczorna do badan,Jak to wyjdzie negatywnie to mamy jeszcze albo badania alergiczne (weterynarz odmowil zrobienia ich teraz, najwczesnie wczesna zima) albo przewlekle zapalenie oskrzeli - w tym przypadku chca nas faszerowac 2 tygodnie antybiotykami. Rece juz powoli opadaja bo jednak pies sie meczy Quote
Madie Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Testy także negatywne. Na testy alergiczne wziewne, mamy się zgłosić koniec listopada/początek grudnia. Szacunkowy koszt ok 350zł. A od dziś przez następne 10 dni Panda dostaje synergal 2x500 i oczywiście osłonówki. Po tym czasie zobaczymy, czy się "na oko" jej stan poprawi i oczywiście rtg. Quote
Madie Posted September 18, 2014 Author Posted September 18, 2014 Tylko informacyjnie: Synergal nie działa.Ale ja tego nie widzę. Panda co prawda przesypia noce spokojnie, ale nadal chrząka, kaszle i odkrztusza flegmę. Quote
Madie Posted December 5, 2014 Author Posted December 5, 2014 Mały update: Od końca września do mniej więcej tygodnia temu mieliśmy spokój. Od tygodnia Panda znów kaszle potwornie przy wysiłku, pluje flegmą wszędzie itd. Nie ma jednak teraz niepokojącego dyszenia. Czekają nas RTG (sprawdzenie obecności płynów w płucach/oskrzelach) , badania krwi i w końcu testy alergiczne w 2 połowie miesiąca. Quote
Madie Posted December 5, 2014 Author Posted December 5, 2014 Wet powiedział, że nie...Ona kaszle tylko przy długotrwałym wysiłku i emocjach. Ma też delikatne szmery w oskrzelach Quote
gryf80 Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 czekaj(nie chce mi się odkopywac watku)-a tchawicę prześwietlaliście(zwężenie ewentualne)? Quote
Madie Posted December 5, 2014 Author Posted December 5, 2014 Nie,tylko płuca\klatkę piersiową. Nie wiedziałam, że można osobno tchawicę... Quote
gryf80 Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 jeśliby robili rtg odc.szyjnego to oczywiście tchawica wyjdzie Quote
Madie Posted December 6, 2014 Author Posted December 6, 2014 Ok, i tak będziemy powtarzać RTG więc mogę się na to też uprzeć. Niestety dziś Panda po 2 minutach szczekania (na Sadzę) i jakiś 2 szalonego biegu (za Sadzą) zaczęła się krztusić, potem upadła.Leżała na boku i dyszała. Tak nagle, pies idzie i przewraca się. Wygląda to typowo na serce, ale dr Garncarz powiedziała, że niemożliwością jest żeby wada w ciągu 3 miesięcy tak się rozwinęła. Przyczyna więc leży gdzie indziej. Jutro przejdę się z nią do lokalnego weta, niech ją jeszcze raz przesłucha, bo młoda zaczęła mi charczeć przy spaniu. Nie chrapać normalnie tylko tak zaciągać, jakby miała niedrożny nos, albo czegoś nie mogła odkrztusić. W styczniu na początku mieliśmy ją sterylizować, ale chyba jeszcze raz będzie trzeba echo i ekg zrobić w tym przypadku... Quote
Czekunia Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Kurczę pisałam już o tym w innym wątku, więc wyjdzie na to, że się powtarzam, ale... Madie może to "charczenie" to kaszel wsteczny?? Wygląda to tak jakby nie mogła złapać powietrza i próbowała wciągnąć je nosem? Quote
Madie Posted December 7, 2014 Author Posted December 7, 2014 Wiesz co? Muszę ją przyobserwować, bo akurat na to nie zwróciłam uwagi. Na pewno przy kaszlu wygląda jakby się dusiła, czasami wypluwa "wodę", "flegmę" w dużej ilości. Quote
Recommended Posts