Madie Posted July 25, 2014 Posted July 25, 2014 Ja z szybkim pytankiem: ostatnio Sadza dosłownie rozwala mi dom - 3 ostatnie dni. Zjedzone pufy, fotele ( łącznie ze dykta i środkiem), zaczęła też kraść rzeczy z półek, nawet wysokich i je zjadać. Nie wiem czy w tym wieku lęk separacyjny bez powodu się przydarza, ale wiem że mniej więcej od tygodnia Sadzy znacznie powiększył się srom- jest strasznie obrzmiały i napuchnięty, bez przerwy wylizuje się w tym miejscu i Panda ją wącha kiedy tylko może i próbuje gwałcić. Pytanie moje brzmi, czy zwiększony niepokój może być związany ze zbliżającą się cieczką? ( Mam nadzieję, że tak!) Na razie radzimy sobie zwiększając ilość spacerów, ucząc innych komend niż dotychczas a potem powoli ją wyciszając. Zobaczymy czy coś da. No i jutro idziemy do weterynarza na kontrolę, bo Sadzulka ma też zwiększone pragnienie i przeokropnie dyszy. Quote
Madie Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 Dziś Sadza zaczęła krwawić.Cieczka się zaczęła. Chodzi niespokojna po domu im podgryza meble - mimo że wołowa kość leży na ziemi...:roll: Quote
a_niusia Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 kurde...jak wy mozecie tak zyc? czemu nie kupicie jej klatki? Quote
Madie Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 a_niusia Sadza jest przyzwyczajona do klatki, umie w niej zostawać, przeszła trening. Kłopoty pojawiły się teraz przy cieczce znów, wiemy co robić żeby zniszczeń nie było, pytamy tylko czy to początek lęku czy mogą to być kłopoty z cieczką. Quote
a_niusia Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 taaa jasne...wiecie co robic, jest przywyczajona, ale zdemolowala wam chate:)) Quote
Madie Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 (edited) Klatka od 2 miesiecy stała w składziku, bo kłopotów nie było albo były sporadyczne. masakra to się teraz zaczęła. I tak wiemy co robić doskonale, pytanie w poście nie dotyczy rozwiązania kłopotu, a czy jego źródłem może być cieczka. edit: generalnie brak klatki w tym momencie i jej przyzwyczajenie do niej nie ma nic wspólnego z ta sytuacją. Sadza zostawała sama bez klatki i nie niszczyła nic. Zauważyliśmy jednak np. że podczas zapalenia pęcherza albo innych dolegliwości stawała się drażliwa i zaczynała właśnie ciamkać. Teraz jest cieczka i się znów zaczęło. Młoda łazi po całym domu, mędzi, pcha się na kolana, wylizuje obsesyjnie i czysci podłoge. Póki co spi po 2 h spacerze. Edited July 26, 2014 by Madie Quote
a_niusia Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 zachowanie podczas cieczki moze troche sie zmienic, ale...:)) gdyby to, co opisujesz bylo reakcja psychiczna na cieczke to ja majac w chacie trzy niesterylizowane suki, bylabym juz bezdomna. po prostu macie nieprzepracowanie pewne rzeczy i nie chce mi sie sledzic twoich postow, ale jestem przekonana, ze pies wczesniej nie zostawal w domu bezkolizyjnie. pewnie tez bylo za kazdym razem jakies wytlumaczenie:)) Quote
Madie Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 A-niusia jestem pewna, że mamy do przepracowania wiele rzeczy, ale akurat siedzenie w klatce jest już zrobione. Nie zaprzeczam, że pracujemy nad różnymi rzeczami jednocześnie od początku posiadania psów, szkolimy siebie, je itd. Ale Chyba znam własne psy i ich zachowania i wiem, kiedy coś jest wyjątkiem od reguły.A to co się dzieje JEST wyjątkiem od reguły. I nie sam fakt niszczenia rzeczy, a sposób np. w jaki jest to robione, pora, ilość, itp. Sadza zabiera na swoje posłanie ściągnięte wcześnie rzeczy, zakopuje je w wielki ręcznik ( posłanie), dokładnie owija, kładzie się na tym a na koniec rozszarpuje. Dlatego zadałam pytanie: czy zmiany hormonalne przez cieczkę mogą tak rozregulować psa czy raczej mamy początek lęku. I to jest pytanie z pierwsze posta. nie rady o klatkę kenelową, nie rady o to jak klatkę wprowadzić i nie narzekanie na kilka starych mebli zjedzonych. Quote
Madie Posted August 10, 2014 Author Posted August 10, 2014 Może to komuś pomoże, kto będzie miał podobne obserwacje: dwa dni od zaczęcia się na dobre cieczki, kłopot z niszczeniem przestał istnieć. Może była to kwestia napięcia "przed" Quote
Recommended Posts