tom666 Posted February 28, 2004 Posted February 28, 2004 Nie chce sklamac, ale chyba wlasnie w Timarze urodzil sie bull bialy z plama na zadku - czyli niewystawowy. Tufi, a dlaczego bull z plamą na zadku jest niewystawowy????? Bo, ja pierwsze słyszę. Quote
tufi Posted February 28, 2004 Posted February 28, 2004 Nie chce sklamac, ale chyba wlasnie w Timarze urodzil sie bull bialy z plama na zadku - czyli niewystawowy. Tufi, a dlaczego bull z plamą na zadku jest niewystawowy????? Bo, ja pierwsze słyszę. Bo - o ile wiem, to bialy bull moze miec znaczenia tylko na lbie, a jesli ma kolorowa plame gdzie indziej, to wada dyskwalifikujaca - myle sie? Cytat ze wzorca: SZATA Krótka, przylegająca, równa i twarda w dotyku, z delikatnym połyskiem. Skóra przylegająca, w zimie może występować podszerstek. KOLORY: Dla białych - czysto biały. Pigmentacja skóry i znaczenia na głowie nie są wadą. Dla kolorowych - dominuje kolor (musi być go więcej niż białego). Preferuje się kolor pręgowany. Czarne pręgowane, czerwone, płowe i tricolor dopuszczalne. Ja wiem, ze Ty sie znasz - ale juz wczesniej cos takiego slyszalam - czy ktos moze potwierdzic lub zaprzeczyc? Quote
MSMIMI Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 tom 666: Zaprzeczam ! :o jak to? to można wystawiac białe psy z czarnymi znaczeniami gdzie indziej niż na głowie? bo mysle ze biały bull nie może mieć czarnej łaty na grzbiecie :roll: no chyba ze ty tom masz na myśli kolorowe bulle, wtedy to dla mnie jasne , ale białe? pierwsze słysze Quote
tufi Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 Zaprzeczam ! A cos wiecej na ten temat? ;) Quote
tom666 Posted February 29, 2004 Author Posted February 29, 2004 Zaprzeczam ! A cos wiecej na ten temat? ;) Czarna plama (najczęściej występująca u nasady ogona) jest wadą ale w żadnym wypadku niedyskwalifikującą ! Większość sędziów nie będzie do tego przywiązywało większej wagi. Trudno sobie wyobrazić pięknego anatomicznie psa, który wylatuje z ringu z jakąś tam plamkę. Quote
tufi Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 Czarna plama (najczęściej występująca u nasady ogona) jest wadą ale w żadnym wypadku niedyskwalifikującą ! Większość sędziów nie będzie do tego przywiązywało większej wagi. Trudno sobie wyobrazić pięknego anatomicznie psa, który wylatuje z ringu z jakąś tam plamkę. Aha :) Ja wiem, ze trudno, ale takie sa czesto opisy we wzorcach, a na zywo takiego jeszcze nie spotkalam :) Zapewne masz racje, choc... ;) Quote
MSMIMI Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 co do tej plamki u nasady ogona - bardzo dziwne tom co piszesz w jednej kiedyś miaąłm okazje kupić takiego psa ale hodowca sam stwierdził, że dla mnie odpada (bo ja chciałam wystawowego) dla mnie jest to dziwne, myslałam ze takie szczenie to pet :o czy widziałeś tom na wystawach takiego psa? jak sędzia go ocenił? mam wątpliwości czy sędziowie rzeczywiście "nie przywiązują wagi" do tego- jest szansa aby taki pies odniósł sukces na jakiejś prestiżowej wystawie np na światówce albo innej- hauck etc? mnie sie wydaje ze nie ma szans- oświećcie mnie jeśli sie myle ???? Quote
tom666 Posted February 29, 2004 Author Posted February 29, 2004 Aha :) Ja wiem, ze trudno, ale takie sa czesto opisy we wzorcach, a na zywo takiego jeszcze nie spotkalam :) Zapewne masz racje, choc... ;) Wzorce ras angielskich są bardzo otwarte na interpretacje. Wzorzec jest tylko opisem cech porządanych, a każdy wie, że idealny pies jeszcze się nie urodził. Pozatym gdzie wyczytałaś, że plama na psie jest wadą dyskwalifikującą? Quote
tom666 Posted February 29, 2004 Author Posted February 29, 2004 co do tej plamki u nasady ogona - bardzo dziwne tom co piszesz w jednej kiedyś miaąłm okazje kupić takiego psa ale hodowca sam stwierdził, że dla mnie odpada (bo ja chciałam wystawowego) dla mnie jest to dziwne, myslałam ze takie szczenie to pet :o czy widziałeś tom na wystawach takiego psa? jak sędzia go ocenił? mam wątpliwości czy sędziowie rzeczywiście "nie przywiązują wagi" do tego- jest szansa aby taki pies odniósł sukces na jakiejś prestiżowej wystawie np na światówce albo innej- hauck etc? mnie sie wydaje ze nie ma szans- oświećcie mnie jeśli sie myle ???? Jak by jakikolwiek hodowca wiedział, że sprzedaje Ci przyszłego zwyciężce Haucka, czy światówki to by Ci go napewno nie sprzedał. A sprzedaje Ci psa bo wie, że prawdopodobieństwo, że będzie to przyszły zwycięzca świata = 0,000001%. Więc co ma do tego kropka? Odpowiadając na Twoje pytanie, czy widziałem takie psy na wystawach to tak widziałem i to w Polsce. Czy były dobrze oceniane? Były tak oceniane jak powinny być, czyli niezależnie od kropki. Jak będziesz miała super anatomicznie psa to u znawcy rasy wygra Haucka nawet z dwiema kropkami. Quote
tufi Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 "Umaszczenie: u bialych psow czysto biale. Pigmentacja skory i laty na glowie nie sa wada" - czyli w innych miejscach, logicznie rzecz biorac, powinny byc wada. "Bywa, ze bialy bull terrier ma w okolicy ogona (najczesciej u jego nasady) niewielka late. Jest to oczywiscie blad (...)" - Jendrasiak, "Teriery typu bull" Dyskwalifikacja jest za gluchote i wnetrostwo. Moglbys podac imiona psow, ktore widziales z takimi latami? I swietnie by bylo, jakbys jakies zdjecia jeszcze dorzucil. :) Quote
MSMIMI Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 tom666- nader świetnie zdaję sobie sprawę, że : Jak by jakikolwiek hodowca wiedział, że sprzedaje Ci przyszłego zwyciężce Haucka, czy światówki to by Ci go napewno nie sprzedał ja nawet nie myśle, że miałąbym szanse w Polsce czy za granicą na psa takiej klasy :D , napisałam o hauck w innym zupełnie kontekście ale nie istotne, nie chcę tworzyć już wątków pobocznych a co do "kropki" mnie się wydaje, że jeśli ktoś chce psa pokazywać i hodowcy o tym powie, to kropka lub jej brak ma jednak duże znaczenie, bo, jak sam napisałeś, jest wadą, więc żaden hodowca który wie że przyszły właściciel będzie wystawiał, chyba nie powinien sprzedac mu psa z ewidentną wadą? może nie dyskwalifikującą ( o czym wiem od teraz i dzieki Ci za to :wink: ) ale jednak jest to zawsze wada bardzo widoczna :roll: ja rozumiem, że budowa a maść to zupełnie dwie różne rzeczy, i że pies przy takiej wadzie może być świetnie zbudowany ale sędzia chyba powinien zwrócić uwage na "kropkę"oceniając psa skoro wzorzec mówi, że kropa jest wadą? Odpowiadając na Twoje pytanie, czy widziałem takie psy na wystawach to tak widziałem i to w Polsce. Czy były dobrze oceniane? Były tak oceniane jak powinny być, czyli niezależnie od kropki. zastanawia mnie tylko czy bez kropki byłyby ocenione lepiej, zajęły wyższe lokaty, generalnie- czy kropka w ogóle może nie mieć znaczenia przy ocenie czy też ma ale na tyle niewielkie że sędzia doceni np. piekną budowe i "kropkę" widzi ale nie jest to dla niego takie bardzo istotne? Quote
tom666 Posted February 29, 2004 Author Posted February 29, 2004 Umaszczenie: u bialych psow czysto biale. Pigmentacja skory i laty na glowie nie sa wada" - czyli w innych miejscach, logicznie rzecz biorac, powinny byc wada. Nikt nie mówił, że nie. "Bywa, ze bialy bull terrier ma w okolicy ogona (najczesciej u jego nasady) niewielka late. Jest to oczywiscie blad (...)" - Jendrasiak, "Teriery typu bull" Oczywiście tak. Dyskwalifikacja jest za gluchote i wnetrostwo. Prawda, no i za pokazywanie ząbków sędziemu 8) Moglbys podac imiona psow, ktore widziales z takimi latami? I swietnie by bylo, jakbys jakies zdjecia jeszcze dorzucil. Staram się publicznie nie komentować wad należących do kogoś innego psów. Quote
tufi Posted February 29, 2004 Posted February 29, 2004 Dyskwalifikacja jest za gluchote i wnetrostwo. Prawda, no i za pokazywanie ząbków sędziemu 8) Moglbys podac imiona psow, ktore widziales z takimi latami? I swietnie by bylo, jakbys jakies zdjecia jeszcze dorzucil. Staram się publicznie nie komentować wad należących do kogoś innego psów. No tak ;) - za agresywne zachowanie tez :D Ale mi nie chodzi o komentowanie jakichkolwiek wad - po prostu nie widzialam jeszcze takiego psiaka - ani na zdjeciu, ani "na zywo" :) Jesli nie chcesz tu publicznie, to napisz mi na priva, oki :) Prosze :D Quote
tom666 Posted February 29, 2004 Author Posted February 29, 2004 zastanawia mnie tylko czy bez kropki byłyby ocenione lepiej, zajęły wyższe lokaty, generalnie- czy kropka w ogóle może nie mieć znaczenia przy ocenie czy też ma ale na tyle niewielkie że sędzia doceni np. piekną budowe i "kropkę" widzi ale nie jest to dla niego takie bardzo istotne? Kropka jak każda wada ma znaczenie przy ocenie, ale bardzo małe, bo to bardzo mała wada. A czym mniejsza kropka, tym wada jest mniejsza :D Napiszę Ci to jeszcze inaczej, jeżeli jechał bym kupić sobie bulteriera w jakiejś hodowli to ostatnią rzeczą jakiej bym się przyglądał to jakieś kropki. Nie z takimi wadami niektóre psy wygrywały wielkie wystawy (w kraju i zagranicą). Mamy w Polsce wiele championów (nad którymi notabene wiele osób na tym forum się zachwyca) z walniętymi zębami, przełamanymi grzbietami, luźnymi łokciami etc, etc, etc. I to są dopiero wady, a nie kropka na tym czy na tamtym. Trzeba jeździć na wystawy i oglądać, oglądać i jeszcze raz oglądać. (Tylko niestety w Polsce jest mało do oglądania) Bo z książek się wiele nauczyć nie da. Quote
Dag Posted March 1, 2004 Posted March 1, 2004 Utworzyłam ten temat z postów wydzielonych z topiku "Giełda i cena". Mam nadzieję, że dla wszystkich logika dyskusji jest zachowana, a powód wydzielenia postów zrozumiały. Jeżeli nie- proszę o kontakt na priv. Dag-mod :evilbat: Quote
Recommended Posts