Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiza napisał(a):
on sobie moze twierdzić, napewno pies nie ma rodka

A dlaczego? Podawana na poprzedniej stronie krówka równie dobrze mogła mieć (i z tego co się orientuje - miała) papiery - i była RASOWYM RODOWODOWYM psem.
Co nie zmienia faktu, że niewzorcowym i niedopuszczonym do dalszej hodowli :-)

Posted

Wiza napisał(a):
moze ma dłuższą siersc bo go nie strzyzecie? :P

Nie strzyżemy go, ale to nie zmienia faktu, ze ma długą sierść. Gdyby miał wyglądac, jak ten golen na jednym ze zdjec, to musiałabym chyba wziasc maszynke i całego prawie go obciąć. :cool1:

W tym roku i tak jest dosyć łysy, w zeszłym to dopiero miał dłuuuugie futro latem.

Posted

[quote name='cuciola']
moze miec,jest to tak zwane bolo i standard rasy dopuszcza
"Dopuszczalna jest mała, biała plamka na przedpiersiu"

Mialam sie nie wtracac, ale nie wytrzymalam..... Cuciola, zdziwilo mnie to, ze majac labradora, calkowicie mylisz pojecia, a przerazil fakt, iz "nauczasz" innych :shake:.

O znaczeniach bolo, mozecie poczytac ( i zobaczyc ) tutaj:

http://www.woodhavenlabs.com/mismarks2.html

zas o roznorakich plamkach na przedpiersiu- tutaj:

http://www.blueknightlabs.com/mismarks/normal.html

Posted

hmmmm.....ale ze mnie ciamok:cool3:pierwszy raz spotkałam się z aż takimi nietypowymi znaczeniami u labów:shake:
jadnak tamted zdecydowanie nie był labem bo znaczenia miał naprawdę duże a sposów ich rozmieszczenia wskazywał na skoligacenie z przedstawicielem innej rasy;)na klatce piersiowej miał białą plamę na wzór szwajcara a na pysku coś a'la rottek.

Posted

Alter Idem nie wydaje mi sie zebym mylila znaczenia. U labka dopuszczalne jest bolo ktore pokazalam na fotkach.

a znaczenia i inne wypadki genetyczne to juz druga sprawa :) jeszcze raz to chcialam podkreslic :)

Posted

[quote name='cuciola']Alter Idem nie wydaje mi sie zebym mylila znaczenia. U labka dopuszczalne jest bolo ktore pokazalam na fotkach.

a znaczenia i inne wypadki genetyczne to juz druga sprawa :) jeszcze raz to chcialam podkreslic :)

Moja droga, po pierwsze to, co pokazalas na zdjeciach, nie bylo znaczeniem bolo ( luknij na link, ktory podalam i poczytaj o bolo, ktore jest tak specyficzne, ze trudno je pomylic z jakimkolwiek innym :evil_lol: i zapewniam Cie, ze nie moze wystepowac na przedpiersiu. Niestety, zdjec nie potrafie wstawiac :-( ), po drugie, na zdjeciach byl malutki szczyl ze sporym znaczeniem na przedpiersiu i, o ile, to znaczenie pozostalo w podobnej wielkosci , to nie jest ono raczej dopuszczalne ( tez mozesz poczytac w linku, ktory podalam, bo przeciez wierzyc na slowo mi nie musisz :cool3: ).

Problem jest taki- wiesz, ze gdzies dzwonia, ale nie wiesz, w ktorym kosciele. Bardzo wiec prosze, nie wypowiadaj sie w sposob tak autorytatywny, bo wprowadzasz ludzi w blad :shake:

Posted

wlasnie dlatego ze we wzorcu pisza ze plamka ma byc niewielka,pojecie to moze byc roznie interpretowane.
taka plamke w takim razie mozna uznac jako bolo?

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8b21e60748d5dd9f

ja przede wszystkim uwazam ze jesli ktos szuka psa na wystawy,to bedzie szukal o "normalnym umaszczeniu" bez jakichkolwiek plamek innego koloru.
A jesli ktos chce psa do kochania a woli wydac mniej, lepiej kupic wlasnie peta (np szczenie z nbp) niz nakrecac popyt u pseudohodowcow.

zapewniam Cie, ze nie moze wystepowac na przedpiersiu

standard mowi:
Dozwolone są małe, białe plamki na klatce piersiowej

wiec jak? :D (Alter Idem nie mam zamiaru sie klocic,zgadzam sie ze jak plamka jest spora np u biszkopta plamka czekoladowa na boku to pies jest petem)

to jeszcze black line:

jesli chcesz wstawic jakies zdjecia przeslij mi na maila deman@interia.pl chetnie wstawie a ty potem skomentujesz

Posted

[quote name='cuciola']wlasnie dlatego ze we wzorcu pisza ze plamka ma byc niewielka,pojecie to moze byc roznie interpretowane.
taka plamke w takim razie mozna uznac jako bolo?

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8b21e60748d5dd9f
[/html]

Nie, to nie jest bolo. Nawet niepodobne :diabloti: . Naprawde, niewiele czasu zajeloby Ci otworzenie linkow, ktore wstawilam. A tam jest swietne zdjecie znaczenia bolo- w dodatku opisane :cool3:

ja przede wszystkim uwazam ze jesli ktos szuka psa na wystawy,to bedzie szukal o "normalnym umaszczeniu" bez jakichkolwiek plamek innego koloru.

Znaczenie bolo nie jest wada. MALA biaala plamka na klacie- tez niem wiec nie rozumiem tego, co napisalas

standard mowi:
Dozwolone są małe, białe plamki na klatce piersiowej

wiec jak? :D (Alter Idem nie mam zamiaru sie klocic,zgadzam sie ze jak plamka jest spora np u biszkopta plamka czekoladowa na boku to pies jest petem)

No, klocic sie nie mozesz- inaczej: klocic sie mozesz, dyskutowac juz nie, bo, niestety, nie przygotowalas sie do dyskusji :roll:

[html]jesli chcesz wstawic jakies zdjecia przeslij mi na maila deman@interia.pl chetnie wstawie a ty potem skomentujesz

Niczego Ci na priva nie bede przesylac, bo podalam juz linki. A podalam je tylko dlatego, ze nie umiem wstawic zdjecia :eviltong:

Posted

Alter Idem zdjecia widzialam. Na wystawie jednak widzialam tez czarnego labradora ze sporym znaczeniem na piersi i z ringu nie wylecial.

na stronie ktora podalas pisze:
What is small and what is large, is up to the individual judge

zalezy od sedziego ktora plamke uzna za zbyt duza i poza wzorzec :D

nie rozumiem tylko ze napisalas ze bolo nie wystepuje na platce piersiowej,a wystepuje :D sam wzorzec o tym mowi

Posted

cuciola napisał(a):
nie rozumiem tylko ze napisalas ze bolo nie wystepuje na platce piersiowej,a wystepuje :D sam wzorzec o tym mowi

Nadal nie wiesz na czym polega znaczenie bolo :shake:

Posted

od tego sie zaczelo:

Blow napisał(a):

pytałam,bo pewien facet z mojego osiedla twierdzi,że ma laba a pies ma duże znaczenie na klacie i pysku,co wg mnie jest niedopuszczalne:o

wiec odpowiadam: niedopuszczalne.

koniec tematu :evil_lol:

Posted

nie rozumiem tylko ze napisalas ze bolo nie wystepuje na platce piersiowej,a wystepuje sam wzorzec o tym mowi

Cucci, zacznij szukac bolo na innej czesci ciala, moze wtedy cos zrozumiesz :diabloti: :evil_lol:

wiec odpowiadam: niedopuszczalne.

koniec tematu

No nie koniec tematu, bo Ty nadal nie wiesz, co to jest bolo :razz:

Posted

cuciola napisał(a):
prosze,wklejcie mi to co mowi wzorzec bo sie czuje jakas nieudolna :D
opisuje tez czesc ciala gdzie plamka moze wystapic,nie?

Nie patrz na wzorzec, jeno na linki, gdzie ja zdjecia znaczen bolo. :eviltong:

Posted

to w takim razie obalmy wzorzec skoro herezje glosi :evil_lol: :razz: :cool3:

oczywiscie mozna sie klocic odnosnie wielkosci bo wzorzec mowi "mala plamka" ale odnosnie miejsca-nie :eviltong:

Posted

oczywiscie mozna sie klocic odnosnie wielkosci bo wzorzec mowi "mala plamka" ale odnosnie miejsca-nie

Cucci, wydaje mi sie, ze zrobilas bledne zalozenie, ze plamka = bolo. I na tym polega caly Twoj problem :diabloti: :razz: :loveu:

Posted

cuciola napisał(a):
to w takim razie obalmy wzorzec skoro herezje glosi :evil_lol: :razz: :cool3:

oczywiscie mozna sie klocic odnosnie wielkosci bo wzorzec mowi "mala plamka" ale odnosnie miejsca-nie :eviltong:

Juz naprawde nie wiem jak Ci wytlumaczyc, pozwalajac jednoczenie, abys sama doszla do tego, czym jest znaczenie bolo.
Popelnilas duzy blad- gdzies slyszalas termin "znaczenie bolo", a ze we zworcu przeczytalas, ze dopuszczalna jest mala plamka na przedpiersiu, uznalas za pewnik, ze bolo to wlasnie ta plamka. A tak nie jest :cool3: .
Wzorzec w ogole nie wspomina o znaczeniu bolo :evil_lol:
Masz jednak racje co do jednego- nie mozna sie klocic o miejsce, w ktorym bolo wystepuje :p . Miejsce jest tylko jedno i zdecydowanie nie jest to przedpiersie :diabloti: