Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Ares (843/14)

http://schronisko.in/nr843-14/

Ares to prawie owczarek niemiecki. Jest przeraźliwie chudy - już dawno nie głaskałam psa, który dosłownie miałby kości obleczone skórą... Został oceniony na 10 lat. Faktem jest, że ma tylne łapy w fatalnym stanie, ale wcale nie jestem pewna, czy ma aż tyle lat. Być może ma o połowę mniej. Pewne jest, że potrzebuje na cito dobrej karmy i preparatów na stawy, a tego w schronisku nie dostanie. Zatem potrzebny jest na cito dom. Dom jest potrzebny też właśnie dlatego, że został oceniony aż na tyle lat - pamiętajmy, że starych i chorych psów nie przechowuje się wiecznie w schronisku. (Zwłaszcza, że ciut się u nas we Wrocławiu pogorszyło pod pewnym względami, o czym oczywiście nie mogę tu pisać).

Ares czasem nie potrafi wyjść z budy, z powodu wygiętego kręgosłupa i słabych łap. Na spacerze pędzi zdenerwowany, oczywiście na pewno chciałby z powrotem do domu. Łapy przy tym mu się plączą, tak że czasem pędzi bokiem, a czasem się wywraca. Nie mam pojęcia co będzie, jak nastaną mrozy...

Jego stosunek do ludzi i psów oceniam pozytywnie. Dał się spokojnie wyczesać, dał się pogłaskać. Inne psy obwąchiwał, a szczekające ignorował.

Będę wdzięczna za pomoc w ogłaszaniu chłopaka!!!

Ares ma szansę pojechać do hoteliku Tymczasik pod Częstochową. Koszt: 300 zł miesięcznie plus opłaty weterynaryjne.

Deklaracje na hotelik:

20 zł - Zosia123
30 zł - Agata O. (FB)
10 zł - Magdalena Ć. (FB)
10 zł - Szira
30 zł - Kufcio
5 zł - Edyta Sz-T. (FB)
100 zł Małgosia
20 zł Agnieszka K. (FB)
Razem: 225 zł

Harley - jednorazowo 100 zł po 10 września.

P6060183.jpg

P6050242.jpg

Edited by Zosia123
  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękuję dziewczyny za przybycie!
Ja myślałam, że on ma mniej lat, a potem na schronisko.in doczytałam, że ocenili go na 10 lat... Ale spójrzcie na jego zęby, są naprawdę jeszcze bardzo fajne.

Brzośka - byłoby super, gdybyś mogła mu dać dt, tylko trzeba by jakoś sprawdzić, jak on chodzi po schodach - a w schronie nie ma schodów. No i trzeba się liczyć z tym, że nikt takiego psa nie będzie chciał adoptować - skoro nawet mam problemy żeby wyadoptować szczeniora :(

Posted

Zosiu, nie sądzę żeby pies, który ledwo chodzi, dał radę kilka razy dziennie pokonywać tyle schodów :shake:
A poza tym mogłabym dać jedynie dosłowny tymczas, czyli tymczasowe schronienie, a co potem? :(

Posted

Tekst może taki:

Ares to śliczny, ale strasznie zaniedbany pies w typie czarnego owczarka niemieckiego. W schronisku został oceniony na 10 lat, ale jego zęby są białe, więc być może ma mniej. Pies na cito potrzebuje dobrej karmy i preparatów na stawy, co oznacza że pilnie potrzebny jest dom - stały lub tymczasowy. Stosunek Aresa do ludzi i psów jest pozytywny. Pies daje się spokojnie pogłaskać i wyczasać. Inne psy grzecznie obwąchuje, a gdy na niego szczekają, to ignoruje je. Więcej informacji: Zosia: 783 302 665.

Posted

[quote name='Zosia123']Dzięki kochana za informację! A dlaczego jest w izolatce?[/QUOTE]

Zosia w nim coś siedzi:( Zostałprzeniesiony do izo z powodu biegunki, jest teraz na intestinalu, nie wiem czy dostaje jakieś leki.Nie jest wychudzenie z zaniedbania czy wyglodzenia.Na głowie można się uczyć anatomii czaszki psa, nie wiem czy zarobaczony, czy problemy jak kiedyś i Atosa czy może jakieś raczysko go zżera, ale z psem nie jest dobrze, a wiesz jakie są diagnozy w schronisku. Trzeba go albo szybko wyciągnąć albo przynajmniej zdiagnozowac!

Posted

jeżeli go nie wyciągniecie to czarno to widzę :-( tylko najlepsze schroniska leczą psy. Większość po prostu morduje .

Może ma robale ?

Posted

Mdk niestety to jest prawda... Chociaż Wrocław to takie duże miasto, opieka wet. jest łagodnie mowiąc poniżej normy.

Dziewczyny rozmawiałyście już może w sprawie ewentualnego diagnozowania poza schronem?

Posted

Rozmawiałam dzisiaj telefonicznie z biurem i z lekarzem schroniskowym, powiedziałam że zastanawiam się nad zabraniem chłopaka i zapytałam o jego leczenie. On teraz dostaje jakieś sulfonamidy, miał robione też usg, które nic nie pokazało. Wet powiedział że być może ma zespół jelita drażliwego.

Posted

[quote name='mdk8']mam nadzieję ,że nie zrobią mu " krzywdy" ?[/QUOTE]

Po to przede wszystkim dzwoniłam, żeby wiedzieli że się nim interesuję ;)