Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Exa, wspomniałaś o osteoporozie u psów. Słyszałam już o tym, natomiast nikt nie jest w stanie podać żadnych wiarygodnych danych na ten temat. Żadnych opracowań, badań ani nic takiego. Masz może dostęp do jakichś źródeł na ten temat, a może Twój wet jest w stanie wskazać, gdzie można znaleźć takie informacje. Bardzo mnie ta sprawa interesuje i proszę o jakieś namiary.

Dołaczam do PROŚBY 8) :wink:

:lol:

• Replies 467
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
... daje surowe mieso i surowe zmiksowane jarzyny i dodatki jak olej itp. ...... bo kto slyszal zeby wilki jadly gotowane :wink: :wink:
Ciekawe... :hmmmm: już widzę jak wilki uganiają się po zagonie marchewki i wybierają co słodsze korzonki :lol:

Czy kto widział wilka w naturze wcinającego sałatę, albo kapustę ? Wątpię. :lol:

Mimo tego wilki jedzą jarzyny ! Jakim sposobem ?

Ofiary wilków nie z samego mięsa się składają.

Uczta z wnętrzności to dopiero jest wyżerka.

Tam właśnie znajdują się jarzyny.

Z całą pewnością nie w stanie surowym, a jeśli nawet, to w niewielkiej ilości.

Nie będę opisywać wyglądu wnętrzności i ich zawartości. Nie o to chodzi. :wink:

Okazuje się, ze gotowanie odrobinę przybliża jarzyny do postaci w jakiej nasz pies znalazłby je w naturze (trzewiach ofiar), gdyby musiał się sam wyżywić. :)

Zapewniam nie jestem fanatykiem, czy przeciwnikiem gotowania jarzyn.

:D

Myślę, że takie uzasadnienie konieczności gotowania jarzyn nie jest pozbawione racji. :D

Posted

isacz, Evelina ma rację :lol: poza tym z moich obserwacji "pozostałości" na trawniku :wink: wynika, że pies nie do końca trawi surowa marchewkę, zaś z gotowanej tam nie widziałam :wink:

co do mięsa to Ok - jestem za :lol:

kto slyszal zeby wilki jadly gotowane :wink: :wink:

Masz w domu WILKA?! :o

Gratuluję! 8)

a ty niby co masz? :roll:

Tyz wilka, tylko udomowionego 8)

I jedno i drugie do psowatych należy 8)

Posted

Absolutnie nie neguję Twojej kuchni. Czy to jednak znaczy, że nie dajesz zupełnie ziaren zbóż (pszenica, kukurydza, len, słonecznik ipt.) czy też po prostu wrzucasz do miksera surowe ziarna. Jeżeli tak to proszę o nazwę firmy, która produkuje takie miksery co potrafią zmiksować surowe mieso z surowymi jarzynami i ziarnem zbóż.

Posted

o Boze ale sie narobilo

:oops: :agrue: , jezeli chodzi o ziarna to moja tego nie dostaje ,ze wzgledu na chore stawy,moj lekarz odradzal stosowanie takich wypelniaczy,gdzies w tym forum opisalam jak wyglada tyg. menue dla psow z wszystkimi dodatkami. Co do gotowanych jarzyn,to kto chce wygotowywac wszystkie witaminy to prosze , :lol: ale uwazam tez ze pokarm lekko strawiony we wnetrzu upolowanej zwierzyny nie nalezy do ugotowanych , i no coz myslalam ze wszystkie psy pochodza od wilkow :Dog_run:

Pozdrawiam Isa

Posted
jobrowy]proszę o nazwę firmy, która produkuje takie miksery co potrafią zmiksować surowe mieso z surowymi jarzynami i ziarnem zbóż.

Nazwy firmy nie podam.

Można zemleć mieso w maszynce.

Warzywa zetrzeć na tarce.

Ziarna zmiksować w mikserze.

POŁĄCZYĆ i 'gotowe' :wink:

isacz]kto chce wygotowywac wszystkie witaminy to prosze , :lol:

Ja NIE chcę. 8)

:hmmmm:

Chyba NIKT nie chce. :o

Ale można,przeca, :wink: UMIEJĘTNIE gotować. :lol:

Mamy do dyspozycji kombiwary, szybkowary, garnki do gotowania na parze i :hmmmm: :wink: ... pewnie wszystkiego nie wymieniłem :wink:

:hand:

Posted
jobrowy]proszę o nazwę firmy, która produkuje takie miksery co potrafią zmiksować surowe mieso z surowymi jarzynami i ziarnem zbóż.

Nazwy firmy nie podam.

Można zemleć mieso w maszynce.

Warzywa zetrzeć na tarce.

POŁĄCZYĆ i 'gotowe' :wink:

isacz]kto chce wygotowywac wszystkie witaminy to prosze , :lol:

Ja NIE chcę. 8)

:hmmmm:

Chyba NIKT nie chce. :o

Ale można,przeca, :wink: UMIEJĘTNIE gotować. :lol:

Mamy do dyspozycji kombiwary, szybkowary, garnki do gotowania na parze i :hmmmm: :wink: ... pewnie wszystkiego nie wymieniłem :wink:

:hand:

Kurde, szybkowary,kombiwary...to ja dla siebie w takich garnkach nie gotuje :lol: Nie zrozumcie mnie zle bo ja dbam o psiaka (niektorzy twierdza ze przesadzam), ale przeciez ludzie jedza czasem wieksze swinstwa niz sucha psia karma.

Posted

albo zemleć w młynku do kawy :D

A poza tym, nie przesadzajmy, ziarna zbóż nie sa aż tak gigantycznych rozmiarów, żeby je trzeba było mielic. Mozna je normalnie z mielonym miesem zmieszać i po kłopocie :roll:

ale przeciez ludzie jedza czasem wieksze swinstwa niz sucha psia karma.

tak, tylko ale ludzie maja wybór tego co jedza, :roll: obiad w domu, czy zupkę Knorra.

Pies takiego wyboru nie ma, MUSI jeść to co mu da człowiek :-?

Posted
i no coz myslalam ze wszystkie psy pochodza od wilkow

isacz, ja żartowałam... :wink:

ale faktem jest, że pies z "wilczej drogi" zszedł tysiące lat temu i od tych zamierzchłych czasów żywi się głównie "ludzkim żarciem". Więc powoływanie się na wilcze pochodzenie odnośnie diety jest pewnym nadużyciem. Z pewnością zdolności trawienne i nawyki żywieniowe psów i wilków nieco się różnią. 8)

Posted

Coztego, pies "zostawiony sam sobie" szybko zdziczeje, odezwie sie w nim instynkt i szybko sie zacznie odzywiac jak wilk

Przeciez "zdziczałe" psy łaczą się w sfory i normalnie polują :roll:

Posted

albo zemleć w młynku do kawy :D

A poza tym, nie przesadzajmy, ziarna zbóż nie sa aż tak gigantycznych rozmiarów, żeby je trzeba było mielic. Mozna je normalnie z mielonym miesem zmieszać i po kłopocie :roll:

:D

wydaje mi sie ze tu nie chodzi o wielkosc ziaren ,ale oto, ze psy nie bardzo trawia w calosci takie rzeczy, mozna na drugi dzien zobaczyc :o

tak samo powinno sie wszystkie jarzyny i owoce zmiksowac lub pogniesc. :motz:

pozdrawiam isa

Posted

Isacz, według mnie jak pies czegos nie trawi to nie ma znaczenia, czy zmielisz, czy nie, tylko, że jak zmielisz to tego na drugi dzień nie zobaczysz bo za male bedzie :wink: :lol:

Posted

Ma znaczenie czy wypełniacze są zmielone czy nie. Pies jest zwierzem głównie mięsożernym i mięso, kości, ścięgna trawi bez problemów, nawt duże kawałki. Mój najmłodszy sierściuch Pepi małych kości wogóle nie gryzł, tylko łykał w całości. Byłem tym przerażony, ale nic mu się nie działo.

Co do zbóż i innych wypełniaczy to chyba nie jest tak, że pies tego wcale nie trawi, tylko trawi żle. Jeżeli podamy całe ziarno to ono przejdzie przez psa nietknięte. Natomiast zmielone zostanie częściowo strawione i wykorzystane.

Posted

Pieski nie są TYLKO miesożerne. "Roślinność" tez im jest do zycia potrzebna :wink: Zeby se życie ułatwić zacytuje to co Evelina powiedziała o wilkach, co spokojnie mozna pod psy podciągnąć

Mimo tego wilki jedzą jarzyny ! Jakim sposobem ?

Ofiary wilków nie z samego mięsa się składają...

Uczta z wnętrzności to dopiero jest wyżerka.

Tam właśnie znajdują się jarzynyZ całą pewnością nie w stanie surowym, a jeśli nawet, to w niewielkiej ilości

Okazuje się, ze gotowanie odrobinę przybliża jarzyny do postaci w jakiej nasz pies znalazłby je w naturze (trzewiach ofiar), gdyby musiał się sam wyżywić. :)

Myślę, że takie uzasadnienie konieczności gotowania jarzyn nie jest pozbawione racji. :D

Dodam od siebie, ze roslinożerne chcąc nie chcąc wsuwaja również nasiona, których z racji wielkości, raczej nie są za dobrze przeżute.

Posted
kości, ścięgna trawi bez problemów, nawt duże kawałki.

:o to ja mam jakiegoś dziwnego psa, bo kości nie trawi nawet w malutkich kawałkach - po prostu je zwraca, ale za to zmielone nie robią jej nic :roll:

Posted

Nie, bo po kościach dostaje biegunki i wymiotuje , teraz dostaje tylko te ze sklepu zoo, prasowane ze ścięgien czy czegoś tam.

Posted

Aga Twój psiak prawdopodobnie nie gryzie kości tylko je połyka w całości, dlatego je zwraca. Musisz mu dawać kości bardzo duże aby nie mogł ich połknąć tylko musiał skrobać zebami.

Posted

Moja potforka, nawet bardzo duże kości trochę poskrobie ale i tak je rozgryzie i połknie w większych kawałkach a potem i rzyga i albo ma biegunkę, albo wręcz przeciwnie :roll:

dla nie nie ma kości nie nadającej sie do rozgryzienia :-?