Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 467
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Vidge napisał(a):

coztego tyś Kresce od szczeniaka gotowała??

Oczywiście, zjadała trochę suchej karmy na śniadanie, ale zasadniczo jadła gotowane. A od dłuższego czasu je wyłącznie gotowane, bo suche jej nie służy... :roll:

Posted

Witam wszystkich, mam szczeniaczka dalmatyńczyka który ma 6,5 miesiąca. ostatnio też dostawał suchą karmę z jagnięcinką ale niestety pojawiły się rózne plamki odstawiłam suchą karmę i zaczełam mu gotować jeżeli możecie to powiedzcie jakie warzywa dodajecie oprócz oczywiście marchewki ( teraz dostaje ryż, marchewke no i kurczaczka ). Nazrazie wielkich efektów nie widać ale gotuje dopiero 2 tygodnie, jedynie nie pojawiają sie nowe plamki. Ale jak czytam wasze pieski jak dostały uczulenia to sie drapały a mój nie. Pozdrawiam

Posted

dalmatyńczyk napisał(a):
jeżeli możecie to powiedzcie jakie warzywa dodajecie oprócz oczywiście marchewki

Machewka, pietruszka, seler, burak, jabłko, szpinak, kalafior, pomidor... zależy co akurat mam w domu. Ale pierwsze 5, które wymieniłam, dostaje prawie zawsze (pietruszki niedużo- jest moczopędna).
Zasadniczo to psom chyba tylko cebuli nie wolno dawać .
Nazrazie wielkich efektów nie widać ale gotuje dopiero 2 tygodnie, jedynie nie pojawiają sie nowe plamki.

Jesteś pewna, ze to alergia pokarmowa? Robiłaś badania skóry? Wiesz, że uczulenie było na suchą karmę, a nie np. na kurczaka? 8)

Posted

coztego napisał(a):

I wszelkich strączkowych nie radzę :wink:

coztego napisał(a):
Wiesz, że uczulenie było na suchą karmę, a nie np. na kurczaka? 8)

raczej malo prawdopodobne, że na kurczaka, bo dawala karme z jagnięciną :lol:

Posted

Agnes napisał(a):
no wlasnie - pies jadl karme z jagniecina pojawily sie plamki - zalozmy ze to uczulenie pokarmowe. Po odstawieniu suchego i podawaniu kurczaka plamki sa nadal, bo psiak jest uczulony na drob ;)

Plamki są ale stare, ktore jeszcze nie poznikaly, nowe się nie pojawiają :wink:

A jagnięcina to chyba nie drób? :roll:
I spokojnie pies mógl tak reagować na jakis "utrwalacz" zawarty w karmie :roll:

Posted

PIKA napisał(a):

Ale niestety, ogromna część karm z jagnięciną zawiera także trochę kurczaka w sobie :-?
I spokojnie pies mógl tak reagować na jakis "utrwalacz" zawarty w karmie

Spokojnie ;) Wszystko się okaże za czas jakiś, kiedy plamki znikną lub nie... 8)

Posted

Agnes napisał(a):
ten post nie mial sensu ;) mod moze skasowac - dziekuje :)

Ale to mój post w tej sytuacji nie ma sensu :lol:

coztego napisał(a):
PIKA napisał(a):

Ale niestety, ogromna część karm z jagnięciną zawiera także trochę kurczaka w sobie :-?

:o :o przeciez karma z jagnięciną jest polecana dla alergików :o

Posted

Ale to mój post w tej sytuacji nie ma sensu

aaaaa to juz nie moja broszka :lol:

a ja jeszcze gdzies czytalam - tu albo na innej grupie dys. - ze nie powinno sie dawac przez dlugi czas i tylko jagnieciny bo cos tam (i nie wiem czy to tez sie nie tyczylo karm z jagniecina mozliwe ze nie, bo tego miesa jest moze nie duzo, nie wiem) - tylko wlasnie nie pamietam powodu :-? Ale cos takiego bylo :roll:

Posted

PIKA napisał(a):
:o :o przeciez karma z jagnięciną jest polecana dla alergików :o

Bo zawiera mniej kurczaka niż karmy z kurczakiem :lol:

Niektóre faktycznie są zupełnie bezkurczakowe, ale warto to dokładnie sprawdzić zanim wyda się kasę na karmę z jagnięciną dla psa uczulonego na kurczaka... :evilbat:

Posted

Hahaha, no własnie :lol: Na przykłąd taka Nutra Nuggets, jak przeczytałam ulotkę, to myślałam, że fiknę :lol: W opisie karmy z jagnięcina, piszą, że jest świetna dla psów nie tolerujących drobiu i kkurydzy, a dwie linijki niżej w składzie jak byk stoja drób i kukurydza :evilbat: :roflt:

Posted

"PIKA" napisał(a):
[quote name='coztego']

I wszelkich strączkowych nie radzę :wink: [quote/]

Ja daję czasem odrobinę gotowanego groszku lub fasolki szparagowej i wszysto jest ok. Natomiast nie wolno dawać surowego. Jak również surowej kapusty.

Posted

AG napisał(a):
. Jak również surowej kapusty.

Moja sucz czasem zjada trochę surowej kapusty (ona uwielbia kapustę zarówno surową jak i kiszoną) i nie zauważyłam, żeby jej szkodziła. Dlaczego nie wolno dawać surowej kapusty?

Posted

AG napisał(a):
PIKA napisał(a):
coztego napisał(a):

I wszelkich strączkowych nie radzę :wink:

Ja daję czasem odrobinę gotowanego groszku lub fasolki szparagowej i wszysto jest ok.

dajesz czasem, a nie często :wink: I nie dajesz p fasoli typu "Jaś ".
Strączkowe sa cięzkostrawne i to glownie o to chodzi, poza tym efekt koncowy moze byc rózny
Kto jadł grochówke,a ma slabsza wątrobę to wie :lol:

Posted

Psu można podawać wszystkie surowe warzywa i owoce poza cebulą, która powoduje anemię. Nie należy podawać dużo warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły, chrzan, rzodkiewka, kalafior) oraz ziemniaki, fasolę czy groch. Te pierwsze w nadmiarze upośledzają pracę tarczycy, przez zmniejszenie jej aktywności, te drugie powodują rozstrój żołądka.
:D

Posted

pytac wolno ale mysle, ze nie jestes jedyna osoba ktora nad tym sie zastanawia - ludzie po prostu panikuja, wszyscy nagle sie szczepia, szczepionek brakuje...a co bedzie jak naprawde bedzie zagrozenie ptasia grypa? jak do nas dotrze? ale to tak OT - nie chce zbaczac z tematu bo mnie mod pogoni ;)