Vidge Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Jak tak patrzę na Twoją ślicznotę,to czuję się bardzo przekonana do tego gotowania :D Quote
Agnes Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 :D dziekujemy ;) ja tylko rano daje suche - ale nieduzo, na zasadzie, zeby pies cos zjadl i nie byl glodny do pory obiadowej ;) Quote
coztego Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Vidge napisał(a): coztego tyś Kresce od szczeniaka gotowała?? Oczywiście, zjadała trochę suchej karmy na śniadanie, ale zasadniczo jadła gotowane. A od dłuższego czasu je wyłącznie gotowane, bo suche jej nie służy... :roll: Quote
dalmatyńczyk Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Witam wszystkich, mam szczeniaczka dalmatyńczyka który ma 6,5 miesiąca. ostatnio też dostawał suchą karmę z jagnięcinką ale niestety pojawiły się rózne plamki odstawiłam suchą karmę i zaczełam mu gotować jeżeli możecie to powiedzcie jakie warzywa dodajecie oprócz oczywiście marchewki ( teraz dostaje ryż, marchewke no i kurczaczka ). Nazrazie wielkich efektów nie widać ale gotuje dopiero 2 tygodnie, jedynie nie pojawiają sie nowe plamki. Ale jak czytam wasze pieski jak dostały uczulenia to sie drapały a mój nie. Pozdrawiam Quote
ameliace Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Ja gotuję 2 razy w tygodniu Ryż i mięso. Dodaję do tego purinę i koniec 8) Quote
coztego Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 dalmatyńczyk napisał(a): jeżeli możecie to powiedzcie jakie warzywa dodajecie oprócz oczywiście marchewki Machewka, pietruszka, seler, burak, jabłko, szpinak, kalafior, pomidor... zależy co akurat mam w domu. Ale pierwsze 5, które wymieniłam, dostaje prawie zawsze (pietruszki niedużo- jest moczopędna). Zasadniczo to psom chyba tylko cebuli nie wolno dawać . Nazrazie wielkich efektów nie widać ale gotuje dopiero 2 tygodnie, jedynie nie pojawiają sie nowe plamki. Jesteś pewna, ze to alergia pokarmowa? Robiłaś badania skóry? Wiesz, że uczulenie było na suchą karmę, a nie np. na kurczaka? 8) Quote
PIKA Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 coztego napisał(a): Zasadniczo to psom chyba tylko cebuli nie wolno dawać . I wszelkich strączkowych nie radzę :wink: coztego napisał(a): Wiesz, że uczulenie było na suchą karmę, a nie np. na kurczaka? 8) raczej malo prawdopodobne, że na kurczaka, bo dawala karme z jagnięciną :lol: Quote
Agnes Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 ten post nie mial sensu ;) mod moze skasowac - dziekuje :) Quote
PIKA Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Agnes napisał(a):no wlasnie - pies jadl karme z jagniecina pojawily sie plamki - zalozmy ze to uczulenie pokarmowe. Po odstawieniu suchego i podawaniu kurczaka plamki sa nadal, bo psiak jest uczulony na drob ;) Plamki są ale stare, ktore jeszcze nie poznikaly, nowe się nie pojawiają :wink: A jagnięcina to chyba nie drób? :roll: I spokojnie pies mógl tak reagować na jakis "utrwalacz" zawarty w karmie :roll: Quote
Agnes Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 o rany goscia ale glupote palnelam :oops: ide poprawiac :wink: to przez to ze nad ksiazkami siedze, kuje a potem glupoty wypisuje :oops: Quote
coztego Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 PIKA napisał(a): raczej malo prawdopodobne, że na kurczaka, bo dawala karme z jagnięciną :lol: Ale niestety, ogromna część karm z jagnięciną zawiera także trochę kurczaka w sobie :-? I spokojnie pies mógl tak reagować na jakis "utrwalacz" zawarty w karmie Spokojnie ;) Wszystko się okaże za czas jakiś, kiedy plamki znikną lub nie... 8) Quote
PIKA Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Agnes napisał(a):ten post nie mial sensu ;) mod moze skasowac - dziekuje :) Ale to mój post w tej sytuacji nie ma sensu :lol: coztego napisał(a): PIKA napisał(a): raczej malo prawdopodobne, że na kurczaka, bo dawala karme z jagnięciną :lol: Ale niestety, ogromna część karm z jagnięciną zawiera także trochę kurczaka w sobie :-? :o :o przeciez karma z jagnięciną jest polecana dla alergików :o Quote
Agnes Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Ale to mój post w tej sytuacji nie ma sensu aaaaa to juz nie moja broszka :lol: a ja jeszcze gdzies czytalam - tu albo na innej grupie dys. - ze nie powinno sie dawac przez dlugi czas i tylko jagnieciny bo cos tam (i nie wiem czy to tez sie nie tyczylo karm z jagniecina mozliwe ze nie, bo tego miesa jest moze nie duzo, nie wiem) - tylko wlasnie nie pamietam powodu :-? Ale cos takiego bylo :roll: Quote
coztego Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 PIKA napisał(a): :o :o przeciez karma z jagnięciną jest polecana dla alergików :o Bo zawiera mniej kurczaka niż karmy z kurczakiem :lol: Niektóre faktycznie są zupełnie bezkurczakowe, ale warto to dokładnie sprawdzić zanim wyda się kasę na karmę z jagnięciną dla psa uczulonego na kurczaka... :evilbat: Quote
asher Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 Hahaha, no własnie :lol: Na przykłąd taka Nutra Nuggets, jak przeczytałam ulotkę, to myślałam, że fiknę :lol: W opisie karmy z jagnięcina, piszą, że jest świetna dla psów nie tolerujących drobiu i kkurydzy, a dwie linijki niżej w składzie jak byk stoja drób i kukurydza :evilbat: :roflt: Quote
AG Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 "PIKA" napisał(a):[quote name='coztego'] Zasadniczo to psom chyba tylko cebuli nie wolno dawać . I wszelkich strączkowych nie radzę :wink: [quote/] Ja daję czasem odrobinę gotowanego groszku lub fasolki szparagowej i wszysto jest ok. Natomiast nie wolno dawać surowego. Jak również surowej kapusty. Quote
Klaudia:-) Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 Ja osobiście karmie psa suchą karmą i od czasu do czasu coś jej dorzucam. Ale dla osób,które karmia domowym jedzeniem polecam diete BARF jest naprawde świetna. Quote
coztego Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 AG napisał(a):. Jak również surowej kapusty. Moja sucz czasem zjada trochę surowej kapusty (ona uwielbia kapustę zarówno surową jak i kiszoną) i nie zauważyłam, żeby jej szkodziła. Dlaczego nie wolno dawać surowej kapusty? Quote
PIKA Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 AG napisał(a):PIKA napisał(a):coztego napisał(a): Zasadniczo to psom chyba tylko cebuli nie wolno dawać . I wszelkich strączkowych nie radzę :wink: Ja daję czasem odrobinę gotowanego groszku lub fasolki szparagowej i wszysto jest ok. dajesz czasem, a nie często :wink: I nie dajesz p fasoli typu "Jaś ". Strączkowe sa cięzkostrawne i to glownie o to chodzi, poza tym efekt koncowy moze byc rózny Kto jadł grochówke,a ma slabsza wątrobę to wie :lol: Quote
an3czka Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 to, ze straczkowe sa zwdymajace to kazdy wie, ale rowniez sa bardzo zdrowe. mysle, ze jesli poda sie psu odrobinke, nic mu nie bedzie Quote
Marta Chmielewska Posted October 16, 2005 Posted October 16, 2005 Psu można podawać wszystkie surowe warzywa i owoce poza cebulą, która powoduje anemię. Nie należy podawać dużo warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły, chrzan, rzodkiewka, kalafior) oraz ziemniaki, fasolę czy groch. Te pierwsze w nadmiarze upośledzają pracę tarczycy, przez zmniejszenie jej aktywności, te drugie powodują rozstrój żołądka. :D Quote
basia Posted October 16, 2005 Posted October 16, 2005 A ja mam pytanie do BARFiarzy. Czy w sytuacji zagrożenia ptasią grypą, można nadal podawać surowy drób?? Quote
Agnes Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 u nas zagrozenia jeszcze nie ma to po co wprowadzac panike? No chyba, ze jestes z poza Polski i mieszkasz tam gdzie ptasia grypa wystepuje Quote
basia Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Ja nie wprowadzam paniki tylko pytam. Już pytań zadawać nie wolno.. :roll: Sądziłam, że BARFiarze może się tym interesują . Quote
Agnes Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 pytac wolno ale mysle, ze nie jestes jedyna osoba ktora nad tym sie zastanawia - ludzie po prostu panikuja, wszyscy nagle sie szczepia, szczepionek brakuje...a co bedzie jak naprawde bedzie zagrozenie ptasia grypa? jak do nas dotrze? ale to tak OT - nie chce zbaczac z tematu bo mnie mod pogoni ;) Quote
Recommended Posts