PIKA Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Labek, chciałabyś cały czas jeść zupe w proszku (oczywiście bez dodatku wody?:) marzeniem jest aby dla ludzi powstała taka karma - łykasz i jestes zdrowa i piekna a nie muszisz myslec o tym co dzis na obiad ;).....:o Labek a gdzie smak? :o Tylko mi nie mów, ze ludzie tez smaku nie maja :o Labek – SF uprawiasz :o Ech nie chce być skrajna, :roll: ale bedziem mieli : tabletki do jedzenia i dzieworództwo bo za przeproszeniem seks będziemy uprawiać zakładając se elektrody na głowę albo w podobny sposób :roll: Dobrze, że ja tego nie dożyje :-? Quote
coztego Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 marzeniem jest aby dla ludzi powstała taka karma - łykasz i jestes zdrowa i piekna a nie muszisz myslec o tym co dzis na obiad ;)..... Labek, tym to mnie naprawdę zastrzeliłeś! :lol: Nie wyobrażam sobie życia bez przyjemności wynikającej z jedzenia! 8) Cała frajda jest w tym, że trzeba pomyśleć, co dziś na obiad, włożyć trochę wysiłku w przygotowanie, a potem sę delektować...... :D Dobrze, że ja tego nie dożyje :-? Nie mów "hop" ;) Quote
labek Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 marzeniem jest aby dla ludzi powstała taka karma - łykasz i jestes zdrowa i piekna a nie muszisz myslec o tym co dzis na obiad ;)..... Labek, tym to mnie naprawdę zastrzeliłeś! :lol: Nie wyobrażam sobie życia bez przyjemności wynikającej z jedzenia! 8) Cała frajda jest w tym, że trzeba pomyśleć, co dziś na obiad, włożyć trochę wysiłku w przygotowanie, a potem sę delektować...... :D ;)I TO JEST WŁASNIE PUNKT WIDZENIA CZŁWIEKA KTÓREGO PSU BRAKUJE...A KTÓRY NAM SIE WYDAJE ŻE MAJA ;)...I DLATEGO IM GOTUJEMY SMAKOŁYKI ORAZ NABIERAMY SIE NA CIASTECZKA DLA PSÓW I INNE DUPERELE... Quote
jborowy Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Mineło parę miesięcy od ostatniego postu. Czy są jakieś nowe przemyslenia? Nowe teorie? U mnie po staremu: dorosłe psy karmię gotowanym i od czasu do czasu suchym. Suczkę w czasie karmienia i szczeniaczki karmiłem w odwrotnych proporcjach: suchym i od czasu do czasu gotowanym. Zmieniła się, niestety, jedynie cena ścinków wołowo-końskich, na których bazowałem, z 1 zł na 2,40 zł. Teraz bazę stanowią porcje rosołowe z kurczaka. Quote
adda Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 PIKA napisał(a):Ech nie chce być skrajna, :roll: ale bedziem mieli : tabletki do jedzenia i dzieworództwo bo za przeproszeniem seks będziemy uprawiać zakładając se elektrody na głowę albo w podobny sposób :roll: Seksmisja :o :evilbat: Ja karmię suchym, bo nie chce mi się bilansować. Quote
PIKA Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 adda napisał(a): Ja karmię suchym, bo nie chce mi się bilansować. Adda a ja nie bilansuje wcale :wink: Poczytaj cały temat :wink: Ja mam na temat bilansu własne zdanie :wink: Quote
PIKA Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Przecytuje tutaj rozmowę odbytą z Carr na zupełnie innym temacie Do przemyślenia :wink: [quote name='PIKA'][quote name='carragan'] przebialkowaniem,ktore nie jest wina wlasciciela,lecz faktu,ze zaufal markowej,polecanej karmie. acha, super zbilansowana, sucha karma, najlepsza dla psa :lol: Idź z tym na zywienie :lol: Car super argument mi dałas w dyskusji na temat "czym zywić psa" Czy moge tego cytata kiedyś wykorzystać? :lol: [quote name='carragan']Pika a uzywaj sobie gdzie chcesz..... W koncu to nie moja wina,ze zaufalam Royalowi,bo wszak "stworzona dla gigantow".Pomine milczeniem fakt,ze zdaje sie miala 36% bialka,zas po konsultacji ze swoimi i zagranicznymi wetami okazalo sie,ze giganty powinny miec max.24%bialka...Moze dodatkowo doszedl czynnik,ze np.MAlenstwo gorzej przyswaja bialko,co nie zmienia faktu,ze nasza wina byla tylko chec zapewnienia psu najlepszych warunkow zywieniowych,nie zas przekarmianie... :-? Dodam,ze po "gorszym"gatunkowo i o mniejszej zawartosci bialka Boschu wyroslo cos,co moglas ogladac w Lodzi 8) PS.Szkoda,ze czlowiek uczy sie na bledach no ale coz... PPS.Jak teraz czytam te ulotki RC i to co tam wypisuja to ogarnia mnie pusty smiech,bo pewnie jeszcze niejednego naiwniaka takiego jak ja zlapia,na zdanie "iz karma ta zapewnia doskonaly rozwoj u psa" czy jakos tak. PPPS.Jesli zas nasze nieprzyjemne doswiadczenia z ta karma uchronia jakiegos wlasciciela i psa od tego co mysmy przechodzili to bardzo bede sie z tego cieszyc.Szczegolnie,ze jakby miala takie doswiadczenia jakie mam teraz z RC nigdy bym sie nie zdecydowala wiecej na karmienie nia zadnego psa. pozdrawiam PPPPS.Swoja droga to madry polak po szkodzie,co nie ? :wink: [quote name='PIKA'] A mnie przeraża jedna rzecz – jedynym i głownym argumentem do żywienia karma suchą jest „bilans” Tylko nikt jakoś nie pomyśli, że ten sam „zbilansowany” worek karmy np. Pupy Giganta jakiejkolwiek by nie był firmy jest polecany młodemu mastifowi, młodemu dogowi, wilczarzowi i jeszcze paru innym nie małym psiakom. A mnie się jakos wydaje, że należałoby inaczej zbilansować ten pokarm dla mastifa a inaczej dla wilczarza na przykład :niewiem: Pomijam róznice osobnicze wystepujące w tej samej rasie bo tak naprawdę to każdemu psu indywidualnie należałoby zbilansować ten pokarm Quote
coztego Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 coztego się podpisuje pod tym co PIKA napisał(a): Adda a ja nie bilansuje wcale :wink: Poczytaj cały temat :wink: Ja mam na temat bilansu własne zdanie :wink: ;) jborowy napisał(a):Czy są jakieś nowe przemyslenia? Nowe teorie? U mnie bez zmian, brak nowych przemyśleń. Jeno lekko zaostrzam suce dietę, bo mi zaczęła nieco ostatnio, z braku ruchu, wszerz rosnąć. Więc mniej żarcia dostaje, a w tym żarciu mniej ryżu, i wracamy do suchych śniadanek, co by je zjadała z mniejszym apetytem 8) A tak swoją drogą, PIKA, bardzo ciekawy ten Twój cytat, mnie zawsze zastanawiała ta ilość białka we wszystkich RC? :roll: Gdzie się odbyła ta dyskusja z Carragan? Quote
PIKA Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 [quote name='coztego'] : Gdzie się odbyła ta dyskusja z Carragan? A Tutaj :) Na temacie kompletnie nie związanym z żywieniem, ale temat zarcia tak jakoś wyszedł :wink: Quote
Nor(a) Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 [quote name='dagaz']Tak naprawdę to nie wymaga dużo zachodu,wystarczy raz na dwa trzy dni i przechować jedzenie w lodówce + witaminy,siemie lniane,a pies nie będzie miał problemów z wątrobą, nerkami czy skórą. Dla mnie żywienie cały czas suchą karmą to tak, jakbym sama miała stale jesć w Mc Donaldzie. moje żarełko (a wlasciwie mojego psa) własnie się w tej chwili samo gotuje :wink: Wrzucam do gara kilka filetów z kurczaka (jest potem na 1.5-2 dni) zasypuje to ryzem i marchewka mrozona. Potem tylko odstawiam garnek :wink: . Oprocz tego w lodowce zawsze obecny bialy serek i jogurty naturalne (to ostatnie tez dla mnie :P). "Gotowca" Royala w zasadzie juz tylko sporadycznie (jak np. nie zdaze wystudzic garnka a pies glodny). Nie czytalam jeszcze calosci wątku :wink: , ale początkowo przyznam sie ze tez mnie przerazalo gotowanie (szczenię = 4 posilki dziennie), pracuję po 9h czasem wiecej jak są zlecenia..Czasami padam na przyslowiowy pysk, ale pies gotowane ma zawsze (w przeciwienstwie do nas, bo super obiadu zawsze nie ma :P ..ale my juz nie rosniemy :wink: ) Quote
adda Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 PIKA napisał(a):Adda a ja nie bilansuje wcale :wink: Poczytaj cały temat :wink: Ja mam na temat bilansu własne zdanie :wink: Nie czytałam całego :oops: Odpowiedziałam po prostu na pytanie zasadnicze topiku :roll: Quote
daga10011 Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 ja robie jak Nor(a) :lol: .Nie caly czas-psy jedza nutre pomieszana z galaretka z lapek kurzych,plus ryz z marchwia i..wariacje miesne-kura,cielecina lub watrobki i serduszka,czesto twarozek i oliwa z oliwek.Wtryniaja wszystko-i rosna.i chyba calkiem na gotowane przejde-tak wogole to na Barfa bym przeszla,ale moj starszy szczeniak na wiele rzeczy zle reaguje,mloda zje wszystko-i zero problemow.Nie daje im kurczaka i wieprzowiny,kury sa mniej nafaszerowane antybiotykami,kupuje na rynku-takie stare nioski :D Quote
AM Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 daga10011, jeśli to są nioski "wiejskie" to tak, są żywione tym co wygrzebią i ziarnem. Nioski fermowe są żywione gotowymi paszami lub robionymi przez hodowców mieszankami z dodatkiem premiksów - i jedno i drugie z reguły zawiera antybiotyk, żeby kury niosły a nie chorowały. Niestety nioska jest dłużej utrzymywana niż brojlery, które się ubija po 6-8 tygodniach. Quote
daga10011 Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Tak-sa wiejskie-od takich starszych babc na rynku :D .Z reguly maja tylko jedna,moze 2 kury-wiec to na pewno nie z fermy :P Quote
milem Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 witam, moja psina (9 tyg) dostaje na zmianę gotowane z suchą karmą. Nie ma przy tym żadnych rewolucji żołądkowych, wcina aż jej się uszy trzęsą. Quote
coztego Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 milem napisał(a): moja psina (9 tyg) (...) wcina aż jej się uszy trzęsą. Do czasu... Minie jej z wiekiem... :lol: Quote
PIKA Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 coztego napisał(a):milem napisał(a): moja psina (9 tyg) (...) wcina aż jej się uszy trzęsą. Do czasu... Minie jej z wiekiem... :lol: No nie wiem :roll: Moja ma 5 lat i nadal wcina aż jej się uszy trzesą :roll: Quote
olekg89 Posted March 6, 2005 Posted March 6, 2005 ja mojej gotuje wzucam 1 kg kurzych łapek 4 worki ryżu pół kg mrozonej włoszczyzny gotuje to długooo pote,m wyrywam z łapek długie kosci mieszkam i gotowe papu na 4 dni suche dostaje zadko bo nieprzepada Quote
coztego Posted March 6, 2005 Posted March 6, 2005 [quote name='PIKA']Moja ma 5 lat i nadal wcina aż jej się uszy trzesą :roll: Wszystko? Moja też wcina jak jej pańcia ugotuje, ale nad suchym wydziwia... 8) [quote name='olekg18']gotuje wzucam 1 kg kurzych łapek Pytanie do wszystkich, a zwłaszcza do AM: Czy same łapki to wystarczające źródło białka dla psa? Quote
PIKA Posted March 6, 2005 Posted March 6, 2005 coztego napisał(a):PIKA napisał(a):Moja ma 5 lat i nadal wcina aż jej się uszy trzesą :roll: Wszystko? Moja też wcina jak jej pańcia ugotuje, ale nad suchym wydziwia... 8) wszystko, jak odkurzacz :roll: a ostatnio to nawet dopada do michy gdzie jest suche, wsypie jej a ona juz przy misce, nawet nie daje mi szansy wlozyć jej coś na wabika :lol: Quote
maw Posted March 7, 2005 Posted March 7, 2005 PIKA- jak odkurzacz- bo zima i snieg po pachy :lol: A my sobie karmimy wg BARF - rewelacja! Quote
olekg89 Posted March 8, 2005 Posted March 8, 2005 coztego-tylko nie mysl ze kaji daje tylko kurze łapki łapki daje do gotowanego a surowe je serca i ozorki i inne surowizny czasem je tez suche zazwyczaj RC lub pro plana czasem dog chow a kaja tyła wkońcu na gotowanym cały 1 kg swieto a tak wogóle to syckiego naj dla wszystki baboszczaków (kobiet) odemnie i kaji z okazji dnia baboszczaka (kobiet) Quote
asher Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 ja sądze, że nie ma się co spierać, jaki sposób żywienia jest dla psa najlepszy :roll: po prostu trzeba psa obserwować i jeśli żarcie mu służy, to trzeba przy takim sposobie żywienia zostać - bez względu na to, czy jest to jedzenie domowe, czy suche. o tym, że mam do tej kwestii naprawdę "nieortodoksyjne" podejście, niech świadczy fakt, że jeden mój pies je BARF - czyli najnaturalniejsze żarcie, jakie jestem mu w stanie zapewnić, a drugi pies je suchą karmę - czyli żarcie najmniej naturalne :wink: oba są w podobnym wieku i podobnej "rasy". Boogie od zawsze był karmiony żarciem gotowanym. czasem mu smakowało, czasem nie. chrupek do pyska nie chce wziąć. a BARF wcina, aż miło, sierśc mu się poprawiła, trawienie super, kondycja też. Sabina początkowo również była na gotowanym. też jej średnio pasowało. zmieniłam dietę na BARF, a po kilku miesiącach prawie z dnia na dzien przestawiłam ją na chrupki, bo by mi sie psica wykończyła :( teraz je Acanę Lamb&Rice, jest ok, ale pewnie jeszcze z karmami pokombinuje. jednak ani do gotowanego, ani tym bardziej do BARFu nie wrócę. Quote
Magdula Posted March 22, 2005 Posted March 22, 2005 Nie gotuję bo po prostu nie mam na to czasu a podajac psu sucha karmę jestem pewna , że otrzymuje wszystko czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju Quote
Recommended Posts