Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam mam pytanie odnośnie mojego psa(średniego wzrostu, wiek 3 lata, waga 10kg), adoptowałem go ze schroniska w zeszłym tygodniu we wtorek(pies wykastrowany, zaczipowany, zaszczepiony na choroby zakaźne jak i wściekliznę) jedyne co pozostało to odrobaczyć go i kupić saszetkę na pchły do wcierania w kark i poszedłem do weterynarza w zeszłym tygodniu w czwartek ale przed pójściem dzień wcześniej pokupowałem mu smakołyki między innymi taką rapkę 1szt: http://animalia.pl/produkt,7988,159,maced-smako-kurze-lapki-suszone-naturalne-100-szt.html lecz jak ją zjadł miał czyszczenie nie wiedziałem po czym bo jeszcze dostał połowę małej puszki jedzenia i spytałem się weterynarza, to powiedział żeby mu takich smakołyków nie podawać bo żołądek może nie być przyzwyczajony gdyż nie wiadomo co jadł w schronisku, i żeby mu raczej gotować mięso i potrawy przygotowane przez siebie podawać( Więc gotowałem kości czy skrzydełka i obierałem mu mięso po czym podawałem z makaronem lub ryżem czy kaszą). Dzień po tabletce podanej na odrobaczenie nie robił kupy więc sądziłem że może to normalna reakcja po tabletce lecz na drugi dzień też nie robił kupy więc podałem mu połowę tej puszki co dostał między innymi w ten dzień co tą rapkę dopiero po podaniu tej puszki zrobił jedną kupę ale wpół normalną a wpół rzadką jak czyszczenie, później było okej robił raz normalne kupy drugi raz takie pół na pół, lecz cały czas je mięso gotowane z makaronem lub ryżem i od wczoraj kupy nie zrobił. I nie wiem co zrobić czy iść do weterynarza czy może poczekać? Czy jak pies nie robi dwa dni kupy to normalne czy coś ma z żołądkiem? Miałem poprzedniego psa też z azylu ale takich problemów nigdy z nim nie było więc nie orientuje się w tym temacie. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam karlik13.

Posted

Kaszę to sobie w ogóle daruj. Jesli juz wypełniacz to ryz albo makaron- kasza jest źle tolerowana przez większośc psów . I potrzbne jest tez choć trochę błonnika w karmie bo sam ryz z miesem działa zapierajaco więc dobrze dodac do jedzenia jarzynę -np marchewka, pietruszka, seler, buraki. I jesli ma skłonnosci do zaparc to mozna do jedzenia dodawac troche siemienia lnianego. Nie zapominaj tez o dodawaniu oleju .