NaTaLkA1 Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 Witam serdecznie i przepraszam, jeżeli był już pisany podobny wątek. Mam rocznego psa mieszańca yorka z kundlem. Piesek był bardzo spokojny do czasu... Od pewnej pory gdy brali go na ręce inni domownicy zaczął na nich warczeć. Wydawało mi się, że to z czasem przejdzie jednak od 2-3 dni zaczął również warczeć:placz: na mnie gdy go dotykam gdy śpi, albo jak go mam na kolanach i chce zejśc to warczy. czasami się go boje, że mnie ugryzie! Bardzo proszę o pomoc. Co ja mam zrobic w takiej sytuacji? Quote
dwbem Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 A ile on ma miesięcy? I mam jedną uwagę, jak pies śpi to mu się nie przeszkadza bo gwałtownie obudzony może nawet ugryźć, to jest reakcja obronna. Wiele psów nie lubi również brania na ręce, odrywania od podłoża, trzeba to uszanować i przyzwyczajać go do tego spokojnie i powoli, jak nabierze zaufania to może przestanie tak reagować. Jak długo go masz, w jakim jest wieku bo to ma również znaczenie. Jak bedę miała więcej informacji to postaram się pomóc. Quote
Czaki Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 Ja mam jeszcze taką uwagę, jeśli to stało się gwałtownie, to może być jakieś choróbsko, ja dodatkowo wybrałabym się do weta, tak na wszelki wypadek ;) Po za tym mam pytanie, czy ćwiczysz ze swoim psiakiem (zna jakieś komendy)? Jeśli nie to polecam zacząć, to zbuduje waszą relację i w pewien sposób pokaże mu że on tu nie rządzi ;) Może jakieś psie sporty itp. Musisz dać trochę więcej info, bo tak trudno cokolwiek powiedzieć ;) Quote
Aśka Belkowska Posted July 1, 2014 Posted July 1, 2014 Moim zdaniem pies dorósł i po psiemu pokazuje, że chce być traktowany jak pies a nie maskotka. Też pomyślałam o jakiejś chorobie, chociaż zwykle jest tak , że pies ma jakies swoje "tabu", czyli miejsce którego chroni przed dotykiem. Warto więc obejrzeć go u weta, a jeśli lekarz wykluczy jakies zmiany, warto dac psu trochę odpoczynku od siebie. Mój pies też zaczyna stawiać granice, czasem warczy kiedy np. na coś mu nie pozwalam, ale staram się nie okazywać wtedy lęku i nie zabieram np. gwałtownie rąk, żeby nie utrwalił sobie, że to sposób na nas. Czaki ma rację, ja też zauważyłam, że od kiedy ćwiczymy agility mam coraz posłuszniejszego psa. Quote
NaTaLkA1 Posted July 1, 2014 Author Posted July 1, 2014 Pies ma 12 miesięcy i umie komendy tj. Siad, łapa, leżeć i czołgaj się. Będe ćwiczyła z nim agility lub frisbee. Quote
Madie Posted July 1, 2014 Posted July 1, 2014 Weź psa do weterynarza, zrób mu podstawowe badania jeśli chcesz mieć czyste sumienie i wiedzieć na pewno, że to kwestia zachowania samego z siebie, a nie np. kłopot zdrowotny. Jeśli wyjdą OK, to może tak być jak mówiły dziewczyny. Poza tym warto by było pamiętać, że te psy nie sa pieskami do ozdoby (przynajmniej w yorkowej części) ale małymi myśliwymi, i może warto właśnie jak pisałaś zainwestować czas w ćwiczenia niż nosić psa na rękach. Quote
Maron86 Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Przestań psa traktować jak zabawkę to może przestanie warczeć. Pies warcząc ostrzega nas że coś mu się nie podoba, możliwe że zbyt mocno go męczyliście i zwyczajnie ma dość. Psy w wieku dorastania zaczynają przy złym wychowaniu pokazywać inne 'ja', same przesuwają granice które panują w domu, wywalczają sobie więcej przywilejów i przestrzeni. Jeśli pies zaczął warczeć (informować) że nie chce być brany na ręce, a mimo tego wciąż go męczą i traktują jak maskotkę (może mam skrzywiony pogląd przez posiadanie dużych psów) to dojdzie do takiego momentu że pies zacznie gryźć. Ja bym się nie doszukiwała tu choroby, chociaż dla świętego spokoju warto psu zrobić podstawowe badania. PS> Masz problem z jednym psem, zaczynasz się go bać i mimo tego chcesz brać 2giego psa? Serio o tym myślisz czy to tylko takie dziecięce wygłupy? Quote
michal-doberman Posted July 30, 2014 Posted July 30, 2014 widocznie to branie na ręce było dla niego nieprzyjemne i daje wam znać 'warczeniem' że mu się to nie podoba. Trzeba go spokojnie przyzwyczajać ponownie do dotykania, aby nabrał dobrych skojarzeń. Quote
Recommended Posts