Czaki Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 Jako że na Wszystko o psach mały odzew to,może tu mi pomożecie, bo sprawa ważna Mój stryj ma 2 psy - starszy ok 10l i teraz młodzika kończy rok . Psy typowo gospodarcze, do pilnowania , dzien spedzają w kojcu a nocą biagają po działce. Spacery są raczej sporadyczne , jak mają czas niemal codzienne w okresie po "żniwowym" i w wakacje kiedy przyjeżdżają do nich wnuki. Problem jest w tym że psy niekastrowane i zaczynają się walki, młody próbuje przejąć władzę. Oni tak twierdzą ja w sumie nie wiem, bo nie jestem znawcą w tych tematach Z tego co mi mówili "to" zdarza się kiedy na zewnątrz jest ich wnuczka (ta uwielbiona przez psy), przy jedzeniu i wychodzeniu na spacer (kiedy psy wychodza oddzielnie, starszego biora najpierw) Wuj poszedł za sugestią wnuczki i zastanawiają się nad kastracją tego młodszego (zwłaszcza ze ma problem z ucieczkami) tylko pytanie : czy kastacja pomoże w załagodzeniu konfliktu ?? I na ucieczki ?? I dodatkowe pytanie czy mają interweniować kiedy zaczyna się konflikt czy odejść i zostawić psy same jeśli krew się nie leje?? Z góry dzięki za odpowiedzi PS. Miałam okazję być przy jednej z walk , to o tyle dobrze że starszy 'często odpuszcza' w sensie że nie daje się łatwo sprowokować Quote
Madie Posted July 1, 2014 Posted July 1, 2014 Nie wypowiem się co do zachowania bezpośrednio, ale moim zdaniem jeśli niewykastrowany pies biega samopas:roll: (ucieczki) to kastracja zawsze jest dobry pomysłem. Quote
Czaki Posted July 1, 2014 Author Posted July 1, 2014 Madie napisał(a):Nie wypowiem się co do zachowania bezpośrednio, ale moim zdaniem jeśli niewykastrowany pies biega samopas:roll: (ucieczki) to kastracja zawsze jest dobry pomysłem. Wcześniej udało mu się uciekać, bo za domem mieli samą siatkę (bez podmurówki), a że psisko szczupłe to robiło podkop i jakoś się przepychało.Teraz stryj nie puszcza tam psów i robi przebudowę tego fragmentu ogrodzenia (będzie z podmurówką) ;) Quote
Recommended Posts