Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Podczytuję was od jakiegoś czasu. Mam szczeniaka ok 3 miesięcznego. Suczka została zabrana dosłownie z chlewu dla świń była zapchlona, brudna na dodatek miała nużycę czy nużeńca( nie pamiętam) obecnie dostała ostatni zastrzyk i na razie jest ok. Pytanie oczywiście dotyczy karmy. Nie stać mnie na kupno karmy za 200-300 zł za worek. max. mogę przeznaczyć ok 120 zł za worek ok. 15 kg. Jaką karmę polecacie obecnie mamy brit premium puppies. Kupsztale są ładne tylko wcześniej strasznie śmierdziały odkąd nie robi w domu nie wiem czy nadal śmierdzą. Jednak nie zjada dziennej zalecanej porcji. Czytam czytam i nie wiem sama którą wybrać w tym przedziale cenowym żeby była w mirę dobra.

Posted

Widać niedokładnie czytasz :) A mix husky i owczarka niemieckiego to pies jak każdy inny więc możesz spokojnie czytać tematy typu "dobra a tania karma dla psa" :) Takich tematów było multum ;)

Co do tanich karm to ludzie chwalą sobie: Joserę, Brita, Ariona
Ale warto rozejrzeć się za lepszymi karmami, z większym udziałem mięsa, są minimalnie droższe ale dawkowanie też jest mniejsze, np. można na allegro znaleźć Acanę 200zł za 18kg

Posted

Myślałam o Acanie, ale w tej chwili nie stać mnie na jednorazowy wydatek rzędu 200 zł.
Czytam i to dużo poczytałam tylko nie rozumiem dlaczego np. jedni polecają ariona który w składzie na pierwszym miejscu ma zboża, znowu inni trąbią żeby nie kupować karm które mają w swoim składzie właśnie na pierwszym miejscu zboża.
Więc wg. chłopskiego rozumowania
Arion na pierwszy miejscu zboża
Brit premium junior 42% mięsa
bosch junior 20 % mięsa
nutra nuggets mączka z kurczaka
Na chłopski rozum najlepszy jest brit chyba że się mylę którą wybrać z tych wymienionych

Posted

plus ariona (jeżeli chcemy tanią karmę) jest to że jest od dawna na rynku, wiele psów jest na niej i właściciele nie narzekają. brit podaje ponad 40% mięsa ale w świeżej postaci czyli w suchej karmie mamy go ok 20% (tyle samo ile np bosch). mnie w boschu nie podoba się różnorodność zbóż, już wole kukurydzę w każdej postaci niż 4 rodzaje wypełniaczy jeden gorszy od drugiego. nie liczmy na super karmę w niskiej cenie. ale jest kilka chwalonych karm mimo znośnej ceny: wymienione przez ciebie, plus: fitmin, farmina cibau, bozita, mera dog, josera

testowałam wszystkie ww, zachwalam fitmina (rakotwórcze konserwanty dlatego zrezygnowałam), farmine, mera doga pure. nie pod pasowały mi: bosch, josera, bozita. opinia na podstawie 3 psów pod względem apetytu, wyglądu, kup. dodam, że te psy najlepiej wyglądały na barfie albo na choćby taste of the wild. psy jadły też lukullusa (z każdym dniem coraz gorsze bąki), acana-ok ale nie mój budżet, eukanuba-brak chęci do jedzenia itp itd.

a co do tego że pies nie zjada całej porcji to spokojnie-dawkowanie jest orientacyjne, psu może wystarcza mniej niż tobie się wydaje;)

Posted

michasja napisał(a):
Myślałam o Acanie, ale w tej chwili nie stać mnie na jednorazowy wydatek rzędu 200 zł.
Czytam i to dużo poczytałam tylko nie rozumiem dlaczego np. jedni polecają ariona który w składzie na pierwszym miejscu ma zboża, znowu inni trąbią żeby nie kupować karm które mają w swoim składzie właśnie na pierwszym miejscu zboża.
Więc wg. chłopskiego rozumowania
Arion na pierwszy miejscu zboża
Brit premium junior 42% mięsa
bosch junior 20 % mięsa
nutra nuggets mączka z kurczaka
Na chłopski rozum najlepszy jest brit chyba że się mylę którą wybrać z tych wymienionych

Po pierwsze ludzie często polecają coś na zasadzie " dobre-bo sam tak psa karmię"- "dobre-bo hodowca, weterynarz, sąsiad..." etc Więc opinie bywają różne :)
Sama idziesz w dobra stronę czytając "skład". Ważne oprócz składu są też obserwacje psa
Ja mogę powiedzieć Ci, że mój pierwszy pies karmiony był u hodowcy Brit junior, taką samą karmę przygotowaliśmy mu w domu, i bąki były straszne, łupież się też pojawił. Więc karmę zmieniliśmy. Od wielu osób słyszałam o podobnych "śmierdzących" sytuacjach po Bricie.
Potem była NutraGold, to kupy straszne, w ogóle pies tego nie trawił...potem była Acana- pies jej nie chciał jeść :) I głodówka wcale nie pomagała :D

Teraz psy są na BARFie ale wiadomo, od czasu do czasu jakieś próbki karm wpadną na wystawach, zawodach etc. No i są jeszcze wyjazdy, na które jedzie z nami worek suchej karmy.
Bardzo moim psom smakowała Josera- nie jest to jakiś "rarytas" jesli chodzi o skłąd, ale w porównaniu ceny do składu jest całkiem nieźle. Zawsze można dodać trochę kurzych łapek czy też mięsa :)

Karma Lukkullus wygląda całkiem nieźle, nie co droższy jest Taste of the Wild, ale u nas sprawdzał się na prawdę super. No i rewelacyjna była u nas karma FrommFamily (ale nie wiem jak tam cenowo teraz wygląda)

Posted

No właśnie, dobre karmy jak.np Fromm Family czy TOTW są droższe,trudno szukać dużo mięsa w karmie za 120zł/15kg. Niestety. Albo wóz albo przewóz.

Fajne jest też Gosbi, duży udział mięsa ale 15kg kosztuje 190zł, Lukullus, dobry skład, dobre opinie - wór 15kg za 160 zł, Markus Muhle również fajny skład, dobre opinie - wór 15kg za 130 zł.

Chyba ten Markus to dla Ciebie byłby na chwile obecną najlepszy wybór.

Posted

Natruszka gdzie znalazłas tego markusa za130 zł. Ja patrzylam i widziałam za ok.190 zł. Czy tak czy tak muszę jej coś kupić bo brit się kończy. Pojadę do sklepu i zobaczę co mają w 3 kg workach. Tego markusa napewno nie mają. A muszę zmienić bo zauważyłam lupiez nie wiem czy pozostałość po tym całym nuzencu czy od karmy

Posted

[quote name='michasja']Natruszka gdzie znalazłas tego markusa za130 zł. Ja patrzylam i widziałam za ok.190 zł. Czy tak czy tak muszę jej coś kupić bo brit się kończy. Pojadę do sklepu i zobaczę co mają w 3 kg workach. Tego markusa napewno nie mają. A muszę zmienić bo zauważyłam lupiez nie wiem czy pozostałość po tym całym nuzencu czy od karmy

W zooplusie, za dokładnie 129 zł, przesyłkę od 100zł mają darmową.
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/markus_muehle/markus_muhle/31582

Posted

michasja napisał(a):
Natruszka gdzie znalazłas tego markusa za130 zł. Ja patrzylam i widziałam za ok.190 zł. Czy tak czy tak muszę jej coś kupić bo brit się kończy. Pojadę do sklepu i zobaczę co mają w 3 kg workach. Tego markusa napewno nie mają. A muszę zmienić bo zauważyłam lupiez nie wiem czy pozostałość po tym całym nuzencu czy od karmy

łupież i baki to samo było u nas po Bricie, więc chyba ta karma po prostu tak ma.

Posted (edited)

markus dla sz

markus dla 3 miesięcznego szczeniaka? raczej nie bardzo a wersja black angus dla szczeniąt już tanią karmą nie jest.
ja próbowałabym farmine cibau, ewentualnie dzisiaj znalazłam coś takiego:

http://allegro.pl/farmina-team-breeder-basic-junior-szczenieta-grat-i4353418395.html

lub tą (worek 20kg):

http://allegro.pl/farmina-team-breeder-active-energy-20kg-karma-psow-i4363929665.html

jak brit sie nie sprawdza zrezygnowałabym z ariona i boscha, reszta proponowanych to kwestia przetestowania

Edited by 89ola
Posted

A jakie to ma znaczenie? Poziom białka w porządku, tłuszczu, popiołu również. 25% mięsa + mączka z żwaczy, za takie pieniądze wątpie, że znajdziesz lepszą karmę dla szczeniaka.

Posted

markus też jest zbożowy ;). nie rozumiesz co pisałam, każda ingerencja w karmę kończy się rozwaleniem jej na okruchy-nawet po zalaniu wodą. a to co zostaje na dnie worka.... ale karma jest obecnie w ciekawej promocji w zooplusie, za tą cene moze warto przetestować z tym że nie każdy pies dobrze trawi karmy zimnotłoczone ale jak przypasuje psu dziewczyny, ta ma problem z głowy.

znalazłam też fajną promocje na brit care (spełnia wymagania autorki tematu): http://zooexpress.pl/go/_info/?id=1676

z tym że nigdy tam nie kupowałam więc nie wiem jak z realizacjami zamówień u nich

Posted

Ja bym się jednak nie zastanawiała i brała Markusa, sama rozbijam mojemu szczeniakowi duże chrupki karm i nie miałam z tym większych problemów. Jak po zalaniu wodą mogą być okruchy??

Zooexpress jest jak najbardziej godny polecenia.

Posted

byłam w zoologu wzięłam na spróbowanie kg boscha junior lamm&reis powiedział, że jeżeli po brit premium jest łupież to i po care będzie bo mają te same zboża ile w tym jest prawdy nie wiem. Mieszam jej z britem, ale bosch lepiej jej smakuje bo całego wyjadła.

Posted

[quote name='natruszka']Jak po zalaniu wodą mogą być okruchy??

robi sie taka mazia (papka?) jakbyś normalną suchą karmę zalała wrzątkiem i zostawiła na kilka godzin, karma się rozpada, nie ma już żadnej formy, ciężko to psu sie ja jakby kto pytał ;)

jest jeszcze taka karma jak vollmers tylko co sklep to inny skład. sama jej nie testowałam
co do boscha mam uprzedzenie bo mają karmę z kolorowym granulatem (worki takie same więc to jest niższa linia)

michasja póki pies je mało a ty testujesz karmy to ok ale z czasem przeżuć się na sklepy internetowe (lub allegro) bo jednak w sklepach stacjonarnych jest dużo dużo drożej. nie wspominając o tym że zachwalają i wciskają tylko to co mają na stanie

Posted

[quote name='89ola']
michasja póki pies je mało a ty testujesz karmy to ok ale z czasem przeżuć się na sklepy internetowe (lub allegro) bo jednak w sklepach stacjonarnych jest dużo dużo drożej. nie wspominając o tym że zachwalają i wciskają tylko to co mają na stanie
dokładnie, zachwalają to co aktualnie mają na zbyciu ,by się nie przeterminowało. Mnie raz powiedzieli, że Sanabelle jest lepsza od Orijena, że w Orijenie są same zboża i skrawki mięsa a Sanabell super mięsny :D :D

To ten Markus to normalnie jak Pure, który ostatnio jest tak na forum reklamowany:D Tam też po zalaniu powstaje papka, tylko, że 2 kg tej karmy kosztuje 180 zł :D

Autorko a Lukullus za 160 zł jest za drogi dla Ciebie??

Posted

Wiem już miałam zamawiać, ale *******ca można dostać od tego wszystkiego 20 lat temu nie było problemu pies był na domowym jedzeniu co masz to dasz czasami od święta dostawał pedigree i pinczery miniaturowe żyły mi po 16 lat.
Co do kolorowego granulatu boscha ja w tej karmie tego nie zauważyłam.

Posted

michasja napisał(a):
byłam w zoologu wzięłam na spróbowanie kg boscha junior lamm&reis powiedział, że jeżeli po brit premium jest łupież to i po care będzie bo mają te same zboża ile w tym jest prawdy nie wiem. Mieszam jej z britem, ale bosch lepiej jej smakuje bo całego wyjadła.

Nie ma w tym prawdy :)
w wersji care jest sam ryż, a w normalnej wersji premium jest ryz, pszenica i kukurydza.

Ja ogólnie staram się kukurydzy i pszenicy unikać :)

Ja tam nie wiem o co chodzi z chrupkami, skoro szczeniaki 8 tygodniowe potrafią bez większych problemów szyje z kaczki wciągnąć :) Poza tym to dobrze dla psa jak nauczy się granulki gryźć. Niebezpieczne jest jak pies wciąga jedzenie jak odkurzacz.

Posted

owczarki niem jak i północniaki maja wrażliwy przewód pokarmowy,może powinnaś szukac w tym kierunku?
ja tam btita care polecam dla młodych ras duzych,nie ma takiego bączenia jak po marcusie i bricie premium,

Posted

w twoim przypadku poszłabym do sklepu zoologicznego i kupiła najmniejsze opakowanie( robią 1kg)np.brit care large breed puppy.zobaczysz czy pioes to wogóle je,czy nic sie nie dzieje.pamiętaj żeby szczeniakowi zmieniać karme powoli,początkowo mieszajac stara i nowa.nie od razu na nowa bo może sie skończyć biegunką