Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znajomi mówią na niego "Posążek" szczególnie jak sobie siądzie,łapy prawie w jednym miejscu i się patrzy ;)

Dziś zaliczylismy kolejny piękny wiosenny spacer

oto dowód

2jwsxy.jpg

j7dvz5.jpg

bijic6.jpg

33jqzxh.jpg

11gni8o.jpg

Posted

anc1fr.jpg

faqy6v.jpg

dlosp2.jpg

i dobrze,że Erman ma swoją wagę bo takie coś nad nami latało ;)

fp2nn6.jpg

Jak pogoda dopisze to pod koniec tyodnia wybieramy się z mikro maltanem na spacer :)

A jakoś rok temu zaczęłam przeglądać ogłoszenia i znalazłam takiego zbira 9zdj.z ogłoszenia) :)

n5oobs.jpg

Guest TyŚka
Posted

Alez u Was pięknie - oddajcie pogodę :)

Jali brzydal za papisia z niego był :p

Posted

Dzięki dziewczyny.

Bardzo Was przepraszam ale właśnie u nas pięknie i miedzy innymi przez to "zakrętu nie mogę złapać".Do tego dzieci co chwilę maja zaproszenia na jakies urodziny.Wczoraj bylismy w Krk i mi auto znów "padło",mąż powiedziała,ze czeka go tylko allegro.Ale mam nadzieje,że da sie podrobić.Do tego mam dużo więcej roboty przy koniach i 3 pogrzeby w ciagu tygodnia :( .Także to ostatnie motywuje mnie,żeby nie narzekać inni mają dużo gorzej :(

A dziś wieczorem żeby mi się całkiem nie nudziło przywoże 2 świnie.Mam nadzieję,że Er ich nie zje.A i jeszcze szwankuje mi internet ale najwazniejsze,że w najbliższej rodzinie wszyscy zdrowi !

Posted

Hej,hej !

Majkowska byłam w Krk ale na urodzinach także cięzko było by się wyrwać a z resztą Eryk został w domu :)

BlackDream to musisz uważać ;) nie wiem na ile to prawdziwe ale do tej pory pamietam scenę z filmu jak chyba orzeł coś w stylu maltańczyka porywa ;)

Agutka mam nadzieję.na razie świnie strasznie płochliwe,do tego młodziutkie więc spotkanie z Ermaniem zostawiam na później

Ty$ka chyba z wiosną nagle tyle roboty

Mam plan od poniedziałku mieć więcej czasu na Dogo ;) mam nadzieję,że się uda.teraz znów krótko ale chciałam wam przedstawic nasze nowe domowniczki

Tosia i Melka

161akua.jpg

oswajanie

13zsako.jpg

21jnd69.jpg

I żeby reszta naszych zwierzaków nie czuła sie pokrzywdzona ;)

Er mój pomocnik w karmieniach ( smycz i pas do biegania sprawdza nam sie super) zastanawia się czy też siana nie skosztować skoro oprócz Niego wszystkie nasze zwierzaki je dostają ;)

iq995g.jpg

Dzis wieczorem idziemy odrobaczać konie,może też się załapie ;)

Posted

O świneczki! <3 jakie słodziaszne! 
Zaraz zacznę się czepiać. W misce mają śmieci ;) świnki nie powinny jeść ziaren.
Trociny szybko zaczynają śmierdzieć, polecam żwirek drewniany (niezbrylający) i na górę matę łazienkową (do pralki raz w tygodniu, codziennie zmieść bobki i jest super czysto).
Ten żwirek drewniany to często kupowałam jako opałowy, pellet itp. Jest o wiele tańszy, a działanie to samo.

Posted

jakie pięknotki :)

skąd masz świniaki? 

dwie pierwsze moje szczurzyce też były przerażone , po dwóch dniach było już fajnie :) 

Naklejka ma racje , trociny szybko śmierdzą w dodatku jest ryzyko przeniesienia pcheł i innych pasożytów ukrytych w trocinach ;) My używamy żwirku kociego z naturalnych włókien roślinnych, smrodku nie czuć do 10 dni a moja 5 potrafi nasiurać :P

Naklejka- jak jest z zapachem uryny  przy takim rodzaju żwirku?

Posted

Naklejka czepiaj,sie czepiaj ;) Ja świnie miałam z 20 late temu i wtedy nie było takich wynalazków.Teraz kazda porada/podpowiedz się przyda :)

Do miski włażą i wnoszą trociny.Ogólnie na razie maja miskę z żarciem non stop.Dawac tylko na chwilę?One bardzo wypłoszone są-choć juz/dopiero 4ty dzień i rzadko jedzą i boje sie,ze jak zabiorę to nic nie zjedzą.

Nie powinny jeść ziaren??-to karma dla świnek-przynajmniej tak napisane.Polecasz jakąs konkretną?Czy po prostu szukać takiej bez.

O tym żwirku i macie słyszałam ale na szybko poszły trociny.Postaram sie przy sprzątaniu zmienić podłoże.

Agutka świnki z hodowli znalezionej na OLX. Będę kombinować z tym podłożem.Na razie to wpadają w panikę jak się zbliżę.Jako tako dzieci tolerują ale jak mają domek to przy człowieku z niego nie wyjdą i cały dzień.

Posted

Bo te karmy to syf, coś jak pedigree dla psów.
http://www.swiat4lap.pl/ 
Ja kupowałam versele laga  nature lub complete. I czasami zioła, suszki herbal petsu. 
Karmiłam dwa razy dziennie, Na każdą świnkę jedna miarka od kawy :P Nie zabierałam miski, zjadły kiedy chciały (zazwyczaj od razu ;) ). Siano musi być cały czas. 
Podawaj też owoce, warzywa, trawę. Tylko stopniowo, niedużo, by nie dostały biegunek. Spis dozwolonego jedzonka jest na stronie stowarzyszenia pomocy świnkom morskim. 

Daj im czas, podwaja jedzenie z ręki, nic na siłę. Moja pierwsza świnka bała się ruszyć przez pierwsze dwa dni. Po 3tyg było już super, a po jakimś czasie była jak piesek. Chodziła za mną, reagowała na imię :) 

Żwirek pod matą nie wydziela tak silnego zapachu. Czasami i 1,5 tygnodnia nie sprzątałam, szło przeżyć :P Ale ja miałam 5świnek, w klatce-samoróbce wielkości jednoosobowego łóżka. 

Jakiej wielkości masz akwa dla nich?

a i kiedyś miałam polarowe koce zamiast maty. Szybciej śmierdziało i trudniej się je utrzymywało w czystości. 
Trociny raz miałam, ale przy długowłosych świnkach się nie sprawdziły i ten smród po 2dniach... fu :P 

Posted

Marta hej.Chomiki też fajne ale zdecydowalismy się na świnie bo to mają być zwierzaki moich córek i one mają przy nich wszystko robić a bałam się,że chom może byc za delikatny ;)

Naklejka wielkie dzięki ! Nie miałam pojęcia o tych karmach a porównanie do pedigree bardzo do mnie przemawia ;)

Siano maja cały czas,trochę w domku a trochę w kuli.Owoce i warzywa dostają tzn jak na razie ogórek,marchewkę,pietruszkę,sałatę,jabłko.Na razie własnie tak nie duzo tzn plaster jabłka,2 plasterki ogórka z 2-3 talarki marchwi i pietruchy a jeszcze ciut buraka i to dostają w ciągu 1-2 dni.I własnie nie wiem czy przez to ale prawie wcale nie piją.Raz jedna piła z poidełka-więc potrafią ( i wg hodowczyni umieją) ale wody pawie nic nie upiły.Na stronę stowaryszenia wchodziłam i mam ją "zapisaną".

I dzieki za link do sklepu,nie miałam pojęcia,że taki jest

A jak możesz poradzisz jeszcze w sprawie wit c ? bo już sama nie wiem co mysleć raz czytam,ze codzennie po kropelce do pyska,raz,ze do poidełka raz,że 5 kropli a raz,ze jak jedza warzywa i owoce to nie trzeba??

Dzieki za pocieszenie,że może się przyzwyczają

Akwarium 120 cm na 60 cm.

Mate w pon.kupię.