Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zapowiadali u nas deszcz od popołudnia -i dzis i jutro więc postanowiłam wziąć psa i wybiegać porządnie bo potem to wiadomo,0 ochoty bedzie.Oczywiście jak tylko dotarliśmy do pól zaczęło lać..no ale jak już tam byliśmy ...zdjęc kilka bo bałam się o aparat potem

2552hyx.jpg

sdzfwh.jpg

a teraz jest tak

dgjtz4.jpg

wgsta1.jpg

2lxwo07.jpg

Kolejny raz doceniłam jego futerko.Przetarty ręcznikiem wyglada jak nowy :) a zapewniam Was ,ze po spacerze to jak świnka wygladał.

A dziś,korzystając z okazji w zooplusie zamówiłam Konga dla pana psa.Mam nadzieję,że będzie mu się podobać.Planuje używać jak bedzie zostawał sam i podczas jazdy autem-przez pierwsze 15-20 min,zanim uśnie bardzo kombinuje.

Byle do poniedziałku

Posted

Angina dziękuję.

Agutka łapki trzeba przewietrzyć po spacerze.

Dziś mieliśmy pierwsze "spięcie' z innym psem.Chyba rzeczywiście Er się zmienia i dojrzewa.Na wieczornym spacerze przyłączył się do nas lablador.Bawiły się pół drogi choć Er na smyczy a tamten luzem.I wszystko było ok dopóki kolega nie chciał wskoczyć na Eryka.Tzn wskoczył i chwile nic się niedziało ale jak mi się pies nagle "odwinął" i wyskoczył z zębami na labka to myślałam,że będzie krucho.Na szczęście atak skończył się szybko jak się zaczął i z powrotem wrócili do zabawy ale zobaczyłam inne oblicze Ermana ;)

Posted

wiesz Zuziu to nie musiała być tylko agresja ;) może Eryk się wkurzył że ktoś tu próbuje dokazywać a on okazał sprzeciw tak jak ty być wrzasnęła na dzieci prosząc o spokój (o ile czasem wrzaśniesz :p )

Dla mnie samce są nieco bardziej awanturnicze , suki zaś histeryczne w sumie nie wiem co gorsze ;)

Posted

Angina dziękuję.

Agutka łapki trzeba przewietrzyć po spacerze.

Dziś mieliśmy pierwsze "spięcie' z innym psem.Chyba rzeczywiście Er się zmienia i dojrzewa.Na wieczornym spacerze przyłączył się do nas lablador.Bawiły się pół drogi choć Er na smyczy a tamten luzem.I wszystko było ok dopóki kolega nie chciał wskoczyć na Eryka.Tzn wskoczył i chwile nic się niedziało ale jak mi się pies nagle "odwinął" i wyskoczył z zębami na labka to myślałam,że będzie krucho.Na szczęście atak skończył się szybko jak się zaczął i z powrotem wrócili do zabawy ale zobaczyłam inne oblicze Ermana ;)

większość samców tego nie lubi i przeważnie warczy na drugiego psa przy tym,nie wiem jak suczki reagują

Posted

suki zaczynają jazgot , niektóre atakują ... moja zaś jet w niebo wzięta jak samiec po niej skacze a przecież psy zjadłaby najchętniej ;) Mój Sagat za takie posunięcie samca rozkręciłby dym .

Posted

Agutka na pewno masz rację.Jemu to się nie spodobało.I to pokazał,bo zaraz potem znów był chętny do zabawy.Tyle,że pisałam to w tym kontekście,że się zmienia.Tzn do tej pory w takiej sytuacji albo stał albo próbował odsunąc się/uciec ale nigdy nie dał tak dobitnie do zrozumienia,ze to mu się nie podoba ;)

A dziś pies zniknął na prawie 1,5h .Nikt nie przynosił mi co 5 minut piłeczki/patyczka/szmatki/ziemniaka-lub cokolwiek innego co znalazł,żeby się bawić.Nie pchał mi mordy na blat,żeby sprawdzić co gotuję i nikt nie rył mi się na kolana jak tylko choć na sekundkę usiadłam :)

I pewnie taki spokój mogła bym mieć dłużej ale stwierdziłam,ze przyjemności trzeba dozować i zabrałam nową ukochaną zabawkę

2r4ipva.jpg

14c74sj.jpg

Posted

o, znam kilka suk ,które rzucają się i mordują na miejscu o byle co. Ale ataki to raczej domena samców, szczególnie dorastających gnojków. Dawniej jak nie znałam tego od strony jajek i nakręcenia hormonalnego to wydawało mi się że psa się da opanować w tych zapędach, ale im więcej obserwuję wszystko to odnoszę wrażenie że to nieco siła wyższa ;)

Powiem szczerze że jak Waldkowi się samczość pierwszy raz odezwała to byłam przerażona - napalony na suki, bez kontaktu ze światem, ze skrajności w skrajność. Potem też zaczął się stawiać do psów i to była dla mnie klęska całkowita. Ale nauczyliśmy się żyć z tym i mam nadzieję że jakoś będzie, Wald umie odejść od psa lub go złagodzić, więc nie kończy się niczym złym. Z tym że Wald jest ciotą i na dobrą sprawę jakby jakaś była zadyma to ryknie i szybko się wycofa, tak myslę że z Amorkiem by to nie przeszło, mogłoby być krwawo.

Choć wiem jak to pierwsze przerażenie na widok takiego czegoś wygląda - kiedyś na wsi doczepił nam się kundelek, podszedł za blisko wózka i jeszcze skoczył z zębami nam na Waldka. Do tej pory Wald dawał ścierać sobą glebę we wszystkich przypadkach i nigdy nie pokazał zębów, wtedy pierwszy raz huknął i szarpnął na smyczy to też zdębiałam bo nie wiedziałam że takiego agresora mam.

Posted

Mój też miał takie różne odchyły w okresie dojrzewania, teraz odpowie, kiedy pies sobie zasłużył. ;) Uważam akurat, że Er uczył pieska kultury ;)

KONG działa cuda, jest naszą ulubioną zabawką, więc nie dziwię się, że Eryk ją pokochał.

Posted

U Jariego się mniej więcej tak zaczęło, no a w końcowym efekcie oberwał młodszemu koledze ucho i to był koniec przyjaźni psio-psiej. Jari niby chciał się bawić, ale ekscytacja przechodziła momentalnie w agresję. Po kilku latach nieco się wyrównał, ale nadal uważam przy zabawach i nie puszczam go do obcych psów.

Posted

Hej

Kong jest ulubiony i na razie się nie znudził ani nie został rozszarpany ;) ale może dlatego,ze nie dostaje go często ;)

Wczoraj Er był przez pół spaceru prowadzony przez męża i po prostu inny pies ;) Równiutko przy nodze,nawet na znienawidzonego Beńka jak szczekał to bez szarpania smyczy ;)

Posted

Wczoraj Er był przez pół spaceru prowadzony przez męża i po prostu inny pies ;) Równiutko przy nodze,nawet na znienawidzonego Beńka jak szczekał to bez szarpania smyczy ;)

Bo psy z Naszymi facetami są "inne" niż z Nami kobietami