Erykowa Posted January 6, 2015 Author Posted January 6, 2015 nie paczcie na mój "kubraczek" ale to strój konnno-psowo spacerowy Quote
marta1624 Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Super zimowe fotki :loveu : A obróżek nigdy dość :D Ja nie liczne ile mam :) Quote
agutka Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 he,he na ten kubraczek zawsze mówiłam skorupa żółwia ;) Linka jest fajna do czasu kiedy pies się w drzewa nie wplecie albo w nasze nogi ;) Quote
Mała Nika Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Jejciu na niektórych zdjęciach Er wygląda jak dwa zupełnie inne psy ;) A ten pomysł żeby pies ciagnął sanki z dzieckiem też mi się plątał po głowie, niestety dziecka brakuje :P Quote
agutka Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Mala Nika maja suka ostatnio mnie ciągnęła ;) Quote
Mała Nika Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Haha i od razu mi się taki widok nasuwa http://thumbs.dreamstime.com/z/marchwiany-osio%C5%82-10227536.jpg Za osła wkleić psa, za marchewkę wołowinkę ;) Może to i sposób... Jedziemy po sanki i próbujemy ;] Quote
Amber Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Z tymi sankami to jednak bym jeszcze uważała. Za rok - czemu nie? Ale na razie niech ci chłopak rośnie spokojnie, nie przeciążaj go za bardzo. No i do ciągnięcia inne szelki. Nie mówię, że od razu sleedy, ale szersze powinny być i czymś podbite. A tak to fajne fotki i ten las <3 Quote
Majkowska Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Jak wy ogarniacie takie cienkie lineczki do dużych żywiołowych psów :O Ja bym miała poodcinane palce... :D Quote
agutka Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Mała Nika- ja mam ten rarytas że moja wariatka biegnie prosto drogą , gorzej z moim synem bo musiał nas dogonić ;) Co do obciążenia młodego psa także się zgodzę, ale na ubitym śniegu z dzieciakiem który warzy hmmm 25 kilo(strzelam;) ) to obciążenie jest nijakie jeżeli pomoże mu się przy starcie i samo ciągnięcie będzie chwilowe . Szelki tego typu jak ostatnio się dowiedziałam są najgorsze z możliwych dla psów ciągnących na smyczy ;) Sama mam takie i czasem ich używam tak więc Zuziu ... nie żebym się czepiała ;) Majkowska - dałabyś radę ogarnąć temat linki, ja dałam z Ledą ;) Gorzej w lato na gołych nogach.... oj potrafi piec ;) Quote
Erykowa Posted January 7, 2015 Author Posted January 7, 2015 No Nika Ty to masz maszynę do ciągnięcia ,choć tez jeszcze chyba za młody Dzięki dziewczyny,za ostrzeżenia co do ciagnięcia i szelek.Choć to tak na 'próbę" było.Pociągnął z 10 m jedną i potem tyle samo drugą córkę.I Agutka trafiłaś w wagę ;) (Jedna 23,druga 26kg a Er ostatnio 34 kg ;)).No i same sanki z 2 x pod górkę.To tak bardziej z ciekawości czy w ogóle "podejmie" się bo mój poprzedni pies -jak tylko poczuł obciążenie to natychmiast się kładł ;) .Szelko ubrałam jako lepsze rozwiązanie niż obroża,choć kupione z pół roku temu-bardziej do samochodu (choć jeździ w nich tylko tak profilaktycznie,bo ma tył w kombi do dyspozycji) tak na szybko. Ciągnąć raczej nie palnuję ani w tym roku ani w ogóle,może jako taka atrakcja kiedyś ale my do ciągnięcia sanek mamy Melkę ;) a i u nas kiepskie warunki na to bo bardzo pagórkowaty teren i albo pod górę albo w dól M@rta dzięki.A jesli chodzi o obróżki to wiem,ale ja go mam tylko ponad pół roku więc musze limit zakupów na rok ustalić ;) Agutka niestety w mojej końsko psiej kurtce padł zamek i musiałam się tą "skorupą" ratować ;) Amber dzięki,las fajny ale wczoraj bardzo tłoczno w nim było.Spotkaliśmy kilka kundli,2 haskie i chyba boksera tzn wygladał jak bokser ale chyba jeszcze nie wiedziałam tak wielkiego-nawet nie na wysokość bo niższy od Erka ale klatę miał taką szeroką ,że możne by mu między łapami spokojnie jakiegoś pit bulla wsadzić Majkowska nasz linka ma 15 m więc chyba nie taka strasznie długa ;) Jak na razie Er nie zaplątał mi sie o nogi a jeśli chodzi o palce to jak widzę,że się rozpędza a linka się kończy to go wołam i wtedy zwalnia.On nie ma tak,zeby nagle ruszyć.jedyne własnie kiedy nie słucha to za tymi sarnami ale wtedy widzę wcześniej ,że "tropi" i reaguje od razu.Do tego On nauczony,ze jak tylko poczuje szarpniecie (koniec linki) to przestaje ciagnąć. I przyszła nam nasz piękną pomarańczowa obróżka :).Na razie nie mogę się przyzwyczaić do takiej "szerokości" na jego szyji ,na szczęście jest miękka to jemu nie przeszkadza i kombinuję jak dobrze ją zapiąć.Na spacerku porobię zdjęcia to się pochwalę.Rano było -12 więc szkoda mi było aparatu brać ;) Quote
Majkowska Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Pokaż obróżkę :) No u nas z linką jest to że pointer w terenie szybko i zygzakiem.I w krzaki, bo tam ptaszki. Choć i tak widzę że na lince trochę inaczej, plus idealniej - doskonale zdaje sobie sprawę że jak się zawali i pójdzie na linkę to trzeba być idealnym żeby odzyskać wolność. Co nie znaczy że jak już ją ma to jest nadal idealny. I w sytuacjach awaryjnych staję na taśmie, w ręce się nie podejmuję złapać. Nasza ma 20 metrów i jest taśmowa. Te 2 dziewczynki to Twoje? Quote
agutka Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 No właśnie... masz koniki a psa wykorzystujesz :) macie sanie takie do kuligu? Quote
Erykowa Posted January 7, 2015 Author Posted January 7, 2015 ..... Te 2 dziewczynki to Twoje? Tak,moje i w związku z nimi 4 razy dziennie zasuwamy z Erykiem do szkoły i z powrotem na szczęści to tylko 2 km za każdym razem No właśnie... masz koniki a psa wykorzystujesz :) macie sanie takie do kuligu? Niestety sań nie mamy,ale kiedyś był plan,żeby kupić ew.mój mąż miał robić ale właśnie ostatnio zimy/śniegu prawie nie ma a do tego jak pisałam albo pod górę albo w dół mamy.Do tego po asfalcie,z kucykiem bym się bała a takich szutrowych/piaskowych dróg nie ma tylko polne,bardzo pozarastane.Więc jak nas "najdzie" i coś śniegu leży to wtedy jedziemy po łące przy stajni albo takiej osiedlowej drodze ale co to za przyjemność miedzy domami :( Quote
marta1624 Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 To czekam na fotki w nowej obróżce :) A Melka super wygląda :loveu : Quote
Amber Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 No słuchaj takiego masz zawodnika do ciągnięcia sań, a biednego Eryka wykorzystujesz? Haha ;) Psy z ciągnięciem mają różnie. Jari pierwszy raz sanki ciągnął chyba w zeszłą zimę. Źle mu nie poszło, nie zmęczył się też za bardzo, nie wiem czy on w ogóle ogarną co się dzieje :P . Pociągowe zwierzę z niego może i mogłoby być, ale to nie jest jego ulubiona rozrywka ;) W pomarańczu na pewno mu ładnie, no i w lesie będzie dobrze widoczny. 4 cm to akurat szerokość dla dobermana :) Quote
Erykowa Posted January 7, 2015 Author Posted January 7, 2015 Dlatego właśnie,mając Mel Eryk nie będzie wykorzystywany ;) Obroży mam kilka zdjęć ale takie kiepskie,bo z lampom-w domu ciemno a z pola na razie jedno-jak po wysikaniu się pędzi zmarzlak do domu :) zrobione z balkonu Bylismy w niej na jednym spacerze ale w derce i zasłaniała a do tego właśnie ciemność i kiepsko zdjęcia robić. Mam takie,liczę na słoneczko i ładniejsze w krótce,oddające prawdziwy kolor :) Jak nam będzie pasować ta grubośc to na pewno zamówię jeszcze jakąś tylko już z jakimś fajnym wzorkiem ;) Tu zaraz po założeniu-teraz ja trochę poszerzyłam I "z innej beczki". Natchnęło mnie w innym temacie (u Agutki). Mam pytanie do włąscicieli większych aktywnych psów.Czy dajecie jakieś suplementy zakładam,ze zdrowym psom?Głównie chodzi mi o stawy ale może ktoś daje tez jakieś inne?Er na pewno do 5go mies.nie dostawał nic.Jak go przywieźliśmy do 9-10 mies dostawał canivition forte,potem can vit.Mniej więcej jak skończył rok przeszłam na samą sucha karmę i nie dostaje nic.I tak sie zastanawiam dodawać mu jakieś witamini?Cały czas,okresowo,wcale? Mam w miasteczku dwóch wetów-jeden uważa,że nic nie trzeba psu dawać a drugi sprzeda wszystko co ma,byle by zarobić ;)W marcu pewnie wybiore się do takiego mojego "sprawdzonego" i wtedy mogę tez podpytać ale może Wy coś pomożecie/doradzicie? Quote
Amber Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Ładnie mu <3 Ty mając czarnego psa, możesz sobie kupować wszystkie kolorki świata i Eryk zawsze będzie dobrze wyglądał ;) To jakaś konkretna firma tej obroży? Co do supli to ogólna zasada jest taka, że jeżeli pies je dobrą suchą karmę (co je Eryk?), dobraną do wieku i wielkości, to nie podaje się suplementów. U ras szybko rosnących można stosować środki wspomagające pracę stawów, ale jeżeli już to trzeba celować w te droższe, gdyż tanie mają śladowy % przyswajalności. Tak samo gdy pies jest w treningu na zawody, dużo biega przy rowerze, ciągnie coś itp. wtedy też się suplementuje, ale taki kanapowy piesek co biega po polu i ma niewymuszony ruch bez obciążeń tego nie potrzebuje. Lepiej po prostu od czasu do czasu urozmaicić mu dietę, a to kawałkiem mięsa, ryby, sera, kości, warzywem, owocem jak lubi i nie ma sensacji żołądkowych. Quote
Erykowa Posted January 7, 2015 Author Posted January 7, 2015 Wiem,ze do czarnego łatwiej dobrać ale i tak zawsze ciężko się zdecydowac ;) To obroża kupiona na allegro firmy Jagul.Zdecydowałam się na nią bo jest duzy wybór rozmiarów tzn łatwo dopasować było długość i wybrać jaką się chce szerokość.W prawdzie trochę nie jestem pewna plastykowej klamry ale próbuję ;) to ta http://allegro.pl/obroza-jagul-sredni-i-duzy-pies-4-0cm-35-55cm-i4892347401.html a na innych aukcjach maja też dwu kolorowe Jesli chodzi o suplementy to on je od jakis 3 mieś. (3ci worek) Lukullusa.I bardzo go lubi ;) je najchętniej ze wszystkich wcześniej testowanych.Raz na tydzień-dwa (przez świeta zaniedbałam :( ) robię mu galaretę z kurzych nóżek z warzywami.Kostki wyrzucam.I nic innego/więcej. aaaaaaa zapomniałam o ulubionym przysmaku-suchy chleb ;) (staram się żeby duzo nie jadł ale podkrada z kaloryfera jak sie dla koni suszy) Quote
agutka Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Fajnie mu w nowej obróżce :) My chyba mały łatwo w doborze kolorów , do czarnego psuje wszystko tak jak i do białego ;) Masz konie to może masz dostęp do końskich sklepów? Tam można dużo lepsze produkty zakupić niż dla psów i taniej ;) Masz jeszcze stronkę z suplementami dla psów aktywnych GAME DOG Performance Nutrition Quote
Małgonia Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Ależ przystojniak w tej obroży! :D Erman zaprzęgowy :D::D: Quote
marta1624 Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Nie no w tej obroży mu do pyska! :) Ja mojej onkowej dawałam tabletki Arthrofos (czy jakoś tak ;)) póki nie skończyła 15 miesięcy. Teraz dostaje tylko olej z łososia, drożdże, algi, ale to do barfa, z tym że szykuje się kupić końską glutaminę i podawać pro-forma :) Bo onkowe to jednak mają duże problemy z dysplazją itd, a to onkowy kundel więc nie wiem co może z tego wyjść ;) Quote
Erykowa Posted January 7, 2015 Author Posted January 7, 2015 Fajnie mu w nowej obróżce :) My chyba mały łatwo w doborze kolorów , do czarnego psuje wszystko tak jak i do białego ;) Masz konie to może masz dostęp do końskich sklepów? Tam można dużo lepsze produkty zakupić niż dla psów i taniej ;) Masz jeszcze stronkę z suplementami dla psów aktywnych GAME DOG Performance Nutrition Wiesz co,nigdy nie sprawdzałam cen itp ale w końskim światku chodzi opinia,ze jak leki,suplementy itp to najlepiej kupowac dla psów i jak jest to w aptece bo zawsze taniej niż dla konia ;) Aczkolwiek końska dawka zawsze "hurtowa".Bo to przeważnie liczone na 600 kg ;) Jak się na coś zdecyduję to będę tak szukać,tylko własnie nie wiem co. Z tego co wiem to dobki chyba nie mają takiej skłonności do dyspalzji jak Onki ale to zawsze duże psy.Muszę szybko coś pomyśleć.Może do 18 m-c bym mu coś regularnie dosypywała ( głównie ze wzgl.na to,że jako szczeniak nic nie miał) a potem jakoś sezonowo/z przerwami?On dosyć lekki i mały jak na dobermana ale do 35 kg pewnie dobije. Dzięki za komplementy obrózki ale i tak postaram się o ładniejsze zdj ;) Małgonia Rico może sanek nie pociągnie ale zawsze może na nich jeździć :) M@rt@ u nas właśnie boję sie tego,ze on takie nie wiadomo co i wątpię czy matka w ciąży/karmiąca miała jakieś wit a jeszcze jak wczesniej zabrany od niej :( A drożdże to jakie??tzn takie zwykłe? Chyba muszę wejść na wątek o żywieniu Quote
Majkowska Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Ładna obróżka. Jak o wit chodzi to daję gluko+chondro, głównie na stawy, ale Wald wiadomo, w ruchu nie ma umiaru i przez to pointery dość szybko się zużywają. Kiedyś podawałam też cały zestaw witamin ale teraz sobie odpuściłam. Quote
marta1624 Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Drożdże browarnicze :) To daje jako suplementy, ale dlatego że polecane do barfa :) U mnie właśnie też nie wiadomo co, ale mam 100% pewności, że matka mojej nic nie dostawała :( Więc się szykuję na tą końską glutaminę, ale wiadomo- koszt... Quote
Recommended Posts