Erykowa Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 Jeszcze dodam,że wiem,że Er to nie prawdziwy/rasowy doberman a do tego może trafił mi się całkiem inny przypadek od wszystkich ale on-zaraz stuknie mu rok,jak na razie jeszcze nigdy nie pokazał ani nie próbował zdominiwac czy to mnie czy dzieci.A opócz niego znałam jeszcze 4 dobermany z czego 3 papierowe i żaden nie przejawiał agresji do ludzi.Wiem,że była włożona w nie praca i miały zawsze dużo ruchu.Dwa namiętnie mordowały koty :( ale gdy w obronie kociaka stanęłam np.ja-czyli obca osoba,którą znały ok 2 mieś.potrafiły odpuścić morderca z córką Quote
agutka Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 o matko ! i to jest ta ludzka polityka .... :lookarou: trzeba było iść tej babie nieco nawrzucać ! Mojego dziecka kierowca busa zaczął mi wywody prawić że taki biestialski pies w domu z niepełnosprawnym dzieckiem... oj równo poszło aż mnie gardło bolało :eviltong: (co prawda facet drażnił mnie już od dłuższego czasu :evil_lol: ) Quote
Erykowa Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 No właśnie u mnie do tej pory babka wydawała się całkiem fajna i sensowna.To wychowawczyni i już drugi rok uczy ją i jak na razie nie miałam żadnych "zastrzeżeń".W pierwszej chwili też miałam ochotę zawrócić i jej nagadać ale byłam z Erkiem i myślę,że panie woźne by mnie nie przepuściły ;) choć może uciekły by w popłochu ;) Temat na pewno poruszę.Zwłaszcza,ze połowa dzieci z córki klasy-i nie tylko jak wybiega ze szkoły to nie lecą przywitać się z rodzicami tylko najpierw do Eryka się przywitać :mdrmed: Quote
agutka Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 to po takiej rozmowie sprawdź jak teraz te dzieci będą podbiegać :megagrin: Quote
Leokadia Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 Oj na ludzi trzeba brać poprawkę i nie przejmować się głupią gadaniną...chociaż w stosunku do dzieci nauczycielka powinna być nieco bardziej delikatna :niedowia: Quote
Amber Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 Jari akurat nie jest wzorem cnót ;) ale ja ogólnie wychodzę z założenia, że to co mam w domu to jest moja sprawa. Jeżeli mój pies nikomu krzywdy nie robi, to też nikt nie ma prawa komentować jego rasy czy wyglądu. Ja akurat mało negatywnych komentarzy słyszałam, choć może raczej były tak bezdennie głupie, że bardziej mnie bawiły niż złościły. Kilka dni temu się dowiedziałam, że dobermany przed śmiercią zagryzają właścicieli :evil_lol: To chyba jakaś zmodyfikowana wersja o nierosnącej czaszce :eviltong: Moja bratowa za to się pytała mojej matki czy się nie boi mieszkać w domu z TAKIM psem, po tym jak amstaff na jej osiedlu pogryzł dziecko. Gdzie tu logika? Nie wiem. Na tej samej zasadzie mogłabym się zapytać jej dzieci czy się nie boją mieszkać w domu z nią, bo matka Madzi :chaos: A nauczycielce radziłabym się douczyć. Doberman nie jest na liście ras agresywnych ;) Co innego pogadanka do dzieci nt jak się zachowywać w stosunku do obcych psów lub w razie ataku, a co innego lincz osobistego psa jednej z uczennic. Dla mnie to jest niedopuszczalne i z wielką przyjemnością bym do tej pani poszła i jej to wytłumaczyła :diabloti: Quote
marta1624 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 Nie zazdroszczę akcji z nauczycielką, takie coś wygłaszać... A Er kłapciak wygląda super :loveu: Na zdjęciu wygląda jak z uszami nietoperza :D Quote
Onomato-Peja Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 http://i61.tinypic.com/qpqvq8.jpg - oczy mu się świecą ze wściekłości i agresji, nie chce nawet myśleć co stało się po zrobieniu zdjęcia! Stereotyp "ras agresywnych" się jeszcze długo długo nie zmieni. :) Quote
BlackDream Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 Ja muszę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy naturalne uszy u dobków nawet zaczęły mi się podobać. Uważam, że jedne i drugie mają swój urok :smile: Chociaż ogólnie wolę psy ze stojącymi uszami. A te dobki z króciutkimi uszami wyglądają według mnie koszmarnie. Mnie uszy obcięte prawie przy samej głowie odrzucają u wszystkich ras. Z tą nauczycielką masakra :shock: Przydałoby się parę słów jej powiedzieć. Quote
Erykowa Posted November 9, 2014 Author Posted November 9, 2014 Hej Pani stwierdziła,że może rzeczywiście dobki nie są na liście ale na pewno są agresywne :look3: U nas cały tydzień fatalna pogoda.Może nie zimno ale ciemno i mokro.Aż z domu nie chce się wychodzić.Ale mam kilka nowych zdjęć w tym też z wizyty u koni. przywitanie z daleka ;) buziak z Siwkiem i ze stadkiem w tle Quote
agutka Posted November 9, 2014 Posted November 9, 2014 a jednak Er potrafi kulturalnie przywitać z konikami ;) Quote
Onomato-Peja Posted November 9, 2014 Posted November 9, 2014 Coraz ładniejszy się robi jak z niego to szczeniactwo schodzi. :) Zazdroszczę koniolubnego psa! Quote
Leokadia Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 Właśnie się zastanawiam, co by mój pies zrobił na widok konia :megagrin: Kiedyś wpadniemmy i sprawdzimy :siara: Quote
Erykowa Posted November 12, 2014 Author Posted November 12, 2014 Dzięki dziewczyny. On najczęściej taki dzieciak i z wyglądu a tym bardziej z zachowania ale czasem ciut powagi i postawa robi się "poważniejsza" ;) .Za kilka dni roczek stuknie chłopakowi,pewnie jeszcze z 2-3 lata i spoważnieje bardziej,bo z tego co słyszałam to jako doberman chyba "całkiem" nie spoważnieje nigdy :siara: Leokadia zapraszam,konie mam bardzo cierpliwe i tolerancyjne,choć ostatnio Nałóg czai się na Erka :lmaa: ale Melka to oaza spokoju,choć to ją najczęściej psy męczą bo taki koń-nie koń ;) Czy to wygląda jak doberman? http://psiakrew.sklep.pl/product-pol-1152692518-Naklejka-na-auto-sciane-Pies-Doberman.html Szukam czegoś na auto jako,że Er często ze mną jeździ,tylko właśnie chciałam dobka z kłapciatymi uszami i ciężko.Znalazłam gdzieś takie zwykłe zdjęcie głowy ale mam czarne auto z przyciemnianymi szybami i wydaje mi się,że może być słabo widoczne. Quote
Amber Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 "Doberman" na naklejce ma niewzorcowe coś te uszy ;) Takie coś znalazłam: http://www.maksimoryc.pl/naklejka-owal-doberman-3-p1083.html http://www.czterylapki.pl/pies/akcesoria/naklejki/trixie_naklejka_pies_doberman,p707558032 http://allegro.pl/doberman-naklejki-na-samochod-naklejka-pies-i4793851244.html Quote
Erykowa Posted November 13, 2014 Author Posted November 13, 2014 Dzięki Amber !!! Pierwsza podoba mi się najbardziej,drugą właśnie widziałam ale bałam się,że się "zleje" z czarnym autem/szybą i zamówiłam z trzeciego linku bo jednak zawsze byłam zadowolona z zakupów na allegro :) Ale kusi mnie,żeby zamówić jeszcze tą z pierwszego ;) Quote
Oscar Patric Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 Dzięki Agutka .Oczywiście nie mam zamiaru teraz mu tego robić.A jeszcze patrząc na zdjęcia od Amber to już w ogóle :niedowia: .Wole takiego kłapciaka ;)Ja wiem,ze to kopiowanie to "kaleczenie" ale ciesze się,ze ogon krótki bo wiem jak boli oberwac takim długim a Er jak wspominałam 0 delikatnosci to oprócz siniorów od jego łba-ładnych okragłych miała bym pewnie jeszcze pręgi od ogona :evil_lol: a to tylko z radości i miłości Jeszcze w ramach ciekawostki,napiszę,że w moim miasteczku dużo ludzi boi się/respektuje bardzo Ermana(choć Ci co nas poznają bliżej zmieniają zdanie).Dla mnie dobek kłapciaty to taki misiek,cięty to rozumiem.Ale dowiedziałam się,że z 10-15 lat temu jak była moda na dobki-nie mieszkałam tu wtedy,to w miescie było ok 8 dobermanów i wszystkie takie,ze ludzie uciekali jak je spotykali nawet na smyczy :question: Do tego załamałam sie ostatnio i chyba wybiorę się do szkoły.W zesz.tyg.dzieci w klasie mojej córki ( II kl SP) miały narysowac swoje zwierzatka.Córka narysowała Erka i oczywiście podpisała "Erman-doberman'.Na co pani-którą do tej pory bardzo lubiłam i ceniłam,ponąć wygłosiła pogadankę jakie to dobermany straszne,mordercy,ze nigdy nie wiadomo kiedy zaatakują,nie wolno sie dzieciom zbliżać.Że trzeba mieć pozwolenie bo to bardzo agresywna rasa itp...moje dziecko jak wyszło ze szkoły i miało oczy jak spodki :question: Ja rozumiem,że jest to rasa na która trzeba uważać ale taka akcja mnie mocno zdziwiła.Rozumiem pogadankę ogólnie o psach i ,ze na każdego zwłaszcza obcego trzeba uważać itp .Teraz juz całkiem przestałam się dziwić,ze u nas to taki morderca skoro od podstawówki takie wieści im wpajają W pewnym sensie chciałam psa co wzbudza respekt więc się cieszę ale nie panikę Wiesz,Ja mam psa innej rasy,ale wiem o czym piszesz,nie raz spotkałam się z tym że mam morderce,że takiej rasy nie powinno być itd,mi się nie raz też po głowie dostawało za to jakiego psa mam(przezwiska obraźliwe).Najgorsi są Ci co wierzą w stereotypy i Ci,którzy wiedzą swoje i nie dają się przekonać jak jest naprawdę. Quote
Amber Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 Dzięki Amber !!! Pierwsza podoba mi się najbardziej,drugą właśnie widziałam ale bałam się,że się "zleje" z czarnym autem/szybą i zamówiłam z trzeciego linku bo jednak zawsze byłam zadowolona z zakupów na allegro :) Ale kusi mnie,żeby zamówić jeszcze tą z pierwszego ;) Przy tej z pierwszego linka jest napisane, że "chwilowo brak" więc i tak byś jej nie miała szybko. Ta to zamówiłaś będzie na pewno widoczna i ładna jest, będzie pasować do karoserii :) Pochwal się koniecznie fotką na samochodzie! Możesz sobie jeszcze kupić tabliczkę na posesję do kompletu :grins: http://allegro.pl/doberman-tabliczka-na-drzwi-i4703332591.html Ja swój samochodzik będę niedługo sprzedawać, więc nie będę go obklejać naklejkami tematycznymi ;) Kiedyś na FB sprzedawali ładne w takim styluhttp://cutepuppiesphotos.com/20861-details-about-cairn-terrier-car-window-sticker-dog-sign-ncollar , żałuje, że nie kupiłam. Miałabym na nowe auto ;) Quote
Erykowa Posted November 13, 2014 Author Posted November 13, 2014 Pochwale się ,pochwale :) Ta mi dodatkowo pasuje bo po poprzednim właścicielu mam już naklejone "motocykle są wszędzie"-na żółtym tle ;) Piękne te ostatnie.Niestety na bramę nie kupię -choć mi się podoba ale moja córka będą na zielonej szkole kupiła specjalne dla Eryka tabliczkę z dobkiem,niestety ze stojącymi uszami :) Hej Agnieszka.Patrząc na twój awatar przypuszczam,ze u Was jeszcze gorzej.Nas ratują kłapciate uszy,bo przy ciętych to by dopiero było ;) Tak Er wygląda jak sprawdza co słychać na ogródku-z balkonu.Ostatnio przyszli panowie odebrać kanalizację i koniecznie kazali mi go schować,bo bali się,że na nich skoczy :megagrin: (to wysoki parter z 2 m ) A tu śpiący królewicz-czy on może coś zrobić ? :). Na drugim widać jaki ma nochal przeorany,bo ma wąski i wsadził w szparę w płocie i znienawidzony beniek go dziabnął (krwi trochę było ale on nawet nie zapiszczał i myślę,że jakbym nie odciągnęła to by się nadal nie wycofał) niestety zdjęcia komórkowe więc jakość fatalna Quote
marta1624 Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 Słodziak :loveu: A naklejka super :) Do mnie jak przychodzą "obcy" to też każą psa zamknąć..... Jamnika :evil_lol: Owczarki jeszcze nikt się nie wystraszył z ludzi do nas przychodzących :evil_lol: Bo na mieście to babcie... One lubią pogadać... Quote
Amber Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 Taką masz może te tabliczkę? Rodzice mi ją kupili, ale została na mazurach ;) Ja u siebie mam takie: I zdają egzamin. Panowie z gazowni się nie odważyli wejść na posesję. Bartek widział z okna jak pokazują tabliczkę i tuptają nóżkami przed furtką :evil_lol: A kupiłam je po tym jak panowie z ochrony sobie weszli na posesje jak nigdy nic... Szczęść Boże zdążyłam złapać Jariego zanim ich zauważył :eviltong:http://i60.tinypic.com/qys9co.jpg W takich chwilach to tylko żałować, że jest niekopiowany :diabloti: W ogóle fajnie jest zbudowany, szczupły ale widać mięśnie. Widać, że ma dużo ruchu :) Quote
agutka Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 ja nie powiesiłam jeszcze konkretnej tabliczki ale na skrzynce mam naklejkę profilu bula i wstępnie to starcza :megagrin: Quote
Recommended Posts