Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
rozpoczynam pod okiem behawiorysty i zarazem lekarza weterynarii szkolenie mojego psa dotyczące agresji wobec innych samców. Czy spotkał się ktoś w was z kimś z jakaś szkołą lub osobą prywatną która oferuje pomoc w takich sytuacjach wraz ze swoim psem? chodzi i to żeby ten pies nie ugryzł mojego psa kiedy ten jazgot mały (maltańczyk 4kg) będzie na niego ujadał i go prowokował. Słyszałam że istnieją takie usługi.Chciałabym skonfrontować mojego psa na luzie bez smyczy z takim "uległym" przyjaznym pieskiem żeby może zobaczył że nie wszystkich samców trzeba zagryźć z miejsca;/ jesteśmy z Warszawy

Posted

Czekaj, ja dobrze zrozumiałam? Twój pies puszczony luzem ma dolatywać, osaczać i oszczekiwać innego psa a ten ma być spokojny niczym Pacyfik? Kto Ci taką świetną poradkę zapodał, jeśli mogę spytać? Takie zachowania się koryguje a nie się puszcza psa luzem i "może się uda".

Posted

nika611 napisał(a):
Witam,
rozpoczynam pod okiem behawiorysty i zarazem lekarza weterynarii szkolenie mojego psa dotyczące agresji wobec innych samców. Czy spotkał się ktoś w was z kimś z jakaś szkołą lub osobą prywatną która oferuje pomoc w takich sytuacjach wraz ze swoim psem? chodzi i to żeby ten pies nie ugryzł mojego psa kiedy ten jazgot mały (maltańczyk 4kg) będzie na niego ujadał i go prowokował. Słyszałam że istnieją takie usługi.Chciałabym skonfrontować mojego psa na luzie bez smyczy z takim "uległym" przyjaznym pieskiem żeby może zobaczył że nie wszystkich samców trzeba zagryźć z miejsca;/ jesteśmy z Warszawy

pierwszy raz słyszę o takiej metodzie, ja również z psem wylądowałam u behawiorysty właśnie ze względu na agresję w stosunku do innych psów, ale nikt mi nie proponował takiego sposobu rozwiązania problemu.

Posted

Czy to nie spowoduje odwrotnej reakcji? Tzn. pies nauczy się, że może dominować a inny pies mu się podporządkuje, a jak nie to znów będzie chciał to na kolejnym wymusić zębami i szczekaniem.
Moim zdaniem, to może być trochę niebezpieczne, bo później podbiegnie na spacerze do podobnego psa, będzie chciał, żeby tamten mu się poddał i może zostać ugryziony a tak małego pieska łatwo "uszkodzić".