Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 316
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

supergoga napisał(a):
Nie ma, ale Paweł ma przeczucie, że sunia wróci. Oby sie tym razem pomylił, chociaż...też się boję. Biedna mała.

Cholera... oby nie:shake: Biedny ten pies... Serio taki niszczyciel czy po prostu trafia na pedantów kochajacych nade wszystko porządek?

Posted

No, kochana psinko. Trzymam za ciebie kciuki. Czuję z Azją jakąś więź. Parę miesięcy temu Azja i Melba to były dwie sunie, z których jedna miała zamieszkać u nas w domu. Wygrała staruszka ( to słowo do niej nie pasuje ) Melba. Lecz Azja zawsze już pozostanie w mej pamięci. Kochani, nowi Państwo, miejcie dużo serca i cierpliwości dla tej młodziutkiej psiuty. O trudnych początkach wiem aż nadto, jeśli przeminą pozostaje już tylko jedno, wielkie futerkowe szczęście.

• 4 weeks later...
Posted

Ta cisza nic w zasadzie nie znaczy. Nic nie wiemy. Paweł na razie nie dzwonił - i dobrze. Może pokochaja Azje i nie pozwola jej spędzać życia w klatce.
I umierać potem w samotności...

• 1 month later...
Posted

Azja wczoraj wróciła po raz drugi z adopcji. Pan powiedział tylko, że oddaje bo sunia nie spełniła jego oczekiwań. Nic ponadto. A jak została przywieziona, Paweł nawet nie miał ochoty rozmawiać. Pani stwierdziła, że teraz to ona na pewno nie znajdzie domu - hmmm.
To młoda suka z temperamentem. Szuka domu i aktywnych ludzi, którzy poświęcą jej czas, może potrenuja i potresują.

Biedna Azja - to nie wpłynie na nią dobrze. Tak mi żal.
Dlaczego ludzie są tacy bezduszni.:-(

Posted

Podrzucam do góry...
Wiele problemów z ludźmi adoptującymi jakiekolwiek zwierzęta wynika z ich niewiedzy. Naoglądali się w TV serialowych cudnych zwierzaków, nasłuchali bajecznych opowieści i teraz szukają drugiego Szarika, Lessie, Cywila, itp. Nie znają podstawowych zasad opieki, pielęgnacji i socjalizacji zwierzaka. Ludziom się wydaje, że jakoś to będzie i wszystko ułoży się na różowo, a potem ciężki krach...
Kiedy czytam te wszystkie posty, dochodzę do wniosku, że potrzebne są szkolenia dla potencjalnych kandydatów na "rodziców" adopcyjnych. Należy zacząć dosłownie od przedszkola i potem na każdym szczeblu nauki wałkować do bólu - aż wzrośnie świadomość ludzi na temat braci mniejszych. Myślę, że duże pole do popisu mają tutaj fundacje i organizacje ds. zwierząt, które mogłyby nawiązać satysfakcjonujące kontakty z przedszkolami i szkołami, aby wychować sobie przyszłych świadomych opiekunów zwierzaków.
Goga, służę własną osobą w tej kwestii...

Posted

Z edukacją masz całkowitą rację, Margolka. Zgadzam się w stu procentach, że bez tego będziemy tylko w kółko leczyli skutki i ciągle nie będziemy się wyrabiać. Ale taka edukacyjna działalność to ogrom pracy...

A skąd jesteś, Margolka?

Posted

Margolka jest świetna - poczucie humoru obu Pań czułam w brzusznych partiach jeszcze długo po wizycie.
Mam nadzieję, że niebawem powtórzymy spotkanie - i może ustalimy jakies metody i zakres działań wspólnych na nowy rok.

Posted

Azja się nudziła - prawdopodobnie nikt się nią nie zajmował. Azja to młoda suka z temperamentem azjaty.
Kocha się bawić, ganiać. Z podwórka uciekała - więc pan oddał suke.
Zamknieta - była nieszczęśliwa. A zamknięta w mieszkaniu na...10 godzin zrobiła demolkę. Wcale się nie dziwię.
Jest za to odeałem łagodności. Pies dla aktywnych, którzy maja czas i ochotę poćwiczyć z psem, potrenować.
Ale w dobie wygodnictwa większości społeczeństwa - będzie ciężko.

• 2 weeks later...