leepa Posted February 5, 2010 Posted February 5, 2010 Wolfsblut znikł na dobre? :l kto kupuje i się orientuje? a może gdzies się da sprowadzić niedrogo? Quote
leepa Posted February 8, 2010 Posted February 8, 2010 a skąd to wiesz? Bo pisałam do tych dwóch sklepów, które jako jedyne sprzedawały. Od jednego dostałam odpowiedź, ze nie ma i nic nie wiadomo, drugi się nie odezwał. Od dłuższego czasu tak jakoś dziwnie było, w jednym znikł, teraz w drugim. Nie wiesz czy powróci na dobre czy tak sobie będzie mykał? Bo nie wiem czy mam przestawiać psa na tę karmę czy sobie głowy nie zawracać.. Bo kupiłam już raz mniejszą.. teraz miałam kupić duży i nie ma... Musiałam wrócić do starej, a nie chciałabym tak psu ciągle zmieniać :l Quote
Chefrenek Posted February 8, 2010 Posted February 8, 2010 [quote name='leepa']a skąd to wiesz? Bo pisałam do tych dwóch sklepów, które jako jedyne sprzedawały. Od jednego dostałam odpowiedź, ze nie ma i nic nie wiadomo, drugi się nie odezwał. Od dłuższego czasu tak jakoś dziwnie było, w jednym znikł, teraz w drugim. Nie wiesz czy powróci na dobre czy tak sobie będzie mykał? Bo nie wiem czy mam przestawiać psa na tę karmę czy sobie głowy nie zawracać.. Bo kupiłam już raz mniejszą.. teraz miałam kupić duży i nie ma... Musiałam wrócić do starej, a nie chciałabym tak psu ciągle zmieniać :l[/QUOTE] Wiem od właściciela jednego ze sklepów. Napisał mi, że na 99% będą za 2-3 tygodnie. Nie wiem czy na stałe czy chwilowo. W ogóle to pytałam o coś innego a dostało info o wolfsblucie. ;) Quote
hulan Posted February 19, 2010 Posted February 19, 2010 wolfsblut to b. dobra karma taka jak Acana, w nNiemczech nawet czesciej kupowana niz acana ze wzgledu na roznorodnosc karm, na takie ktore maja mniejsza proteina jak np, ta: http://www.futterfreund.de/futterfreund-wolfsblut-wild-duck-getreidefrei-p-9370-1.html?sessID=1s5a9hfio9gm0p61ljpn3m0qt7vq0oom Quote
mam psa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 Mam pytania: 1) widze ze Wolfsblut nie ma zboz ale ma w ich miejscu ziemniaki - pytanie do Was czy jest jakaś różnica , bo moim zdaniem nie ma. Karma powinna zawierac jakieś węglowodany ta ma z ziemniaków inne z ryżu inne z owsa itd. O ziemniakach jeszcze niedawno wypowiadano sie że są SZCZEGÓLNIE ZŁE... ? teraz sa już OK ? 2) co oznacza 50% miesa w suchej masie? , czy to znaczy że na kilogram karmy użyto 0,5 kg świeżego mięsa? 3) która z karm zawiara glukozamine i chondroityne? Quote
Chefrenek Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 [quote name='mam psa']Mam pytania: 1) widze ze Wolfsblut nie ma zboz ale ma w ich miejscu ziemniaki - pytanie do Was czy jest jakaś różnica , bo moim zdaniem nie ma. Karma powinna zawierac jakieś węglowodany ta ma z ziemniaków inne z ryżu inne z owsa itd. O ziemniakach jeszcze niedawno wypowiadano sie że są SZCZEGÓLNIE ZŁE... ? teraz sa już OK ? 2) co oznacza 50% miesa w suchej masie? , czy to znaczy że na kilogram karmy użyto 0,5 kg świeżego mięsa? 3) która z karm zawiara glukozamine i chondroityne?[/QUOTE] 2) W suchej masie czyli po pozbyciu się wody. Quote
mam psa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 [quote name='Chefrenek']2) W suchej masie czyli po pozbyciu się wody.[/QUOTE] mozesz to jakoś jasniej wytlumaczyc? Quote
leepa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 1. Bierzemy mięso 2. Pozbawiamy wody 3. Ważymy i to stanowi 50% bo np. niektóre karmy podają, że zawartość mięsa to 50% (tylko że wiadomo, ze organizm składa się w zdecydowanej większości z wody), a więc jest to dużo wody i trochę tego co trzeba ;D a jak masz 50% suchej masy to wiesz ze tyle jest samego mięsa bez wody Quote
mam psa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 podaja to jakoś w składzie , bo nie znalazłem Quote
leepa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 http://zdrowypiesek.pl/karma-wolfsblut-blue-mountain-15-kg-dziczyzna-owoce-lesne-zen-szen.html SKŁAD: mączka z dziczyzny, ziemniaki, mączka z mięsa królika, skrobia ziemniaczana, tłuszcz jagnięcy, siemie lniane, wątroba jagnięca, tymianek, majeranek, pietruszka, szałwia, oregano, bio-miód, wyciąg z pestek winogron, groch, jabłka, marchewka, puree pomidorowe, algi morskie, żurawina, kozeriadka, ziarna anyżu, mniszek lekarski, spirulina, nagietek, banany, pokrzywa, głóg, żeń-szeń, jeżyny, maliny, borówki, porzeczki, owoce czarnego bzu, aronia, kiełki jęczmienia, sól morska, taurynam lyzina, minerały i witaminy (zawiera między innymi DL-metioninę, probiotyczne fruktooligosacharydy oraz mannanooligosacharydy), ektrakt z rośliny Yucca Schidigera. L-karnityna, beta-karoten. btw. Wolfsblut powrócił i mają nawet inne rodzaje być Quote
mam psa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 wszystko fajnie ale nic na ten temat nie ma w skladzie karmy na jej opakowaniu... dla mnie to pewien problem jesli tego nie moge sam przeczytac, wiele juz widzialem ulotek w których bylo cos innego niż na worku. Quote
Chefrenek Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 [quote name='mam psa']wszystko fajnie ale nic na ten temat nie ma w skladzie karmy na jej opakowaniu... dla mnie to pewien problem jesli tego nie moge sam przeczytac, wiele juz widzialem ulotek w których bylo cos innego niż na worku.[/QUOTE] Nie patrz na to co na ulotkach bo tam mogą być cuda nie widy. Producent ma obowiązek umieścić faktyczny skład na opakowaniu. Ulotki to inna bajka. Quote
mam psa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 Chefrenek napisał(a):Nie patrz na to co na ulotkach bo tam mogą być cuda nie widy. Producent ma obowiązek umieścić faktyczny skład na opakowaniu. Ulotki to inna bajka. Taka mam obawe bo zanim zamowie jakis produkt ( a niestety nie spotkalem z nim sie w zadnym realnym sklepie) to staram sie poszukac strony producenta a tu... NIE MA STRONY PRODUCENTA W NECIE !!:angryy: Dziwne to :crazyeye:, każda z karm jaka znam gdzies jest produkowana a ta nigdzie, poza tym na niemieckich stronach podaja sklady bez tej tajemniczej ilosci 50% miesa , ktorej to ilosci nie ma tam w opisach. Moze ktos z was wie wiecej faktów o tym tajemniczym produkcie? Quote
Chefrenek Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 mam psa napisał(a):Taka mam obawe bo zanim zamowie jakis produkt ( a niestety nie spotkalem z nim sie w zadnym realnym sklepie) to staram sie poszukac strony producenta a tu... NIE MA STRONY PRODUCENTA W NECIE !!:angryy: Dziwne to :crazyeye:, każda z karm jaka znam gdzies jest produkowana a ta nigdzie, poza tym na niemieckich stronach podaja sklady bez tej tajemniczej ilosci 50% miesa , ktorej to ilosci nie ma tam w opisach. Moze ktos z was wie wiecej faktów o tym tajemniczym produkcie? Eeee produkt nie jest taki tajemniczy. Najlepiej skontaktuj się ze sprzedawcą ;) http://www.zdrowypiesek.pl/ Quote
mam psa Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 pewnie tu zagląda ktos ze sklepu :lol: a tak na marginesie właśnie się zastanawiałem nad wyliczeniem koleżanek. które mi tłumaczyły ile to mamy mięska w karmie. czyli: z ich informacji wiem ze w karmie 50% to suche mięso, z tego wynika ze używają go az 2,5kg / na kilo karmy ?? licząc dalej, przyjmując ze to mięso jest średniej jakości , czyli zawiera jakieś 25% białka na kilogram (sprawdzilem sobie w wikipedii) to w karmie powinno być 2,5x25% białka czyli ponad 60% , a na stronce w specyfikacji składu widzę ze jest go 30% :-o cały czas mi się nie zgadzają informacje o tej karmie :mad: Quote
leepa Posted March 10, 2010 Posted March 10, 2010 Była jakaś polska strona wolfsblut, ale pamietam ze przez gogle cięzko było trafić. Nie znam adresu tez. W kazdym razie byla nieuaktualniana. Do tego sklepu warto pisać, szybko odpowiadają. Quote
leepa Posted March 10, 2010 Posted March 10, 2010 Była jakaś polska strona wolfsblut, ale pamietam ze przez gogle cięzko było trafić. Nie znam adresu tez. W kazdym razie byla nieuaktualniana. Do tego sklepu warto pisać, szybko odpowiadają. Quote
mam psa Posted March 10, 2010 Posted March 10, 2010 leepa napisał(a):Była jakaś polska strona wolfsblut, ale pamietam ze przez gogle cięzko było trafić. Nie znam adresu tez. W kazdym razie byla nieuaktualniana. Do tego sklepu warto pisać, szybko odpowiadają. dzieki za info, dlugo szukalem strony producenta ale chyba jej nie ma. przesle maila do sklepu Quote
Chefrenek Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Wolfsblut jest znów dostępny. Na dodatek w nowych wersjach smakowych. ;) Quote
hulan Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 [quote name='mam psa']Taka mam obawe bo zanim zamowie jakis produkt ( a niestety nie spotkalem z nim sie w zadnym realnym sklepie) to staram sie poszukac strony producenta a tu... NIE MA STRONY PRODUCENTA W NECIE !!:angryy: Dziwne to :crazyeye:, każda z karm jaka znam gdzies jest produkowana a ta nigdzie, poza tym na niemieckich stronach podaja sklady bez tej tajemniczej ilosci 50% miesa , ktorej to ilosci nie ma tam w opisach. tu jest podane Moze ktos z was wie wiecej faktów o tym tajemniczym produkcie? tu jest ze ma 50% http://www.futterfreund.de/futterfreund-wolfsblut-c-29_513-1.html?sessID=1s5a9hfio9gm0p61ljpn3m0qt7vq0oom Quote
hulan Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 [quote name='mam psa']pewnie tu zagląda ktos ze sklepu :lol: a tak na marginesie właśnie się zastanawiałem nad wyliczeniem koleżanek. które mi tłumaczyły ile to mamy mięska w karmie. czyli: z ich informacji wiem ze w karmie 50% to suche mięso, z tego wynika ze używają go az 2,5kg / na kilo karmy ?? licząc dalej, przyjmując ze to mięso jest średniej jakości , czyli zawiera jakieś 25% białka na kilogram (sprawdzilem sobie w wikipedii) to w karmie powinno być 2,5x25% białka czyli ponad 60% , a na stronce w specyfikacji składu widzę ze jest go 30% :-o cały czas mi się nie zgadzają informacje o tej karmie :mad:[/QUOTE] przeciez acana tez ma taka zawartosc miessa i wszyscy ach o chy i nikt sie az tak nie zastanawia i wylicza..czyli co wszystko to pic na wode? Quote
Delph Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 [quote name='mam psa'] z ich informacji wiem ze w karmie 50% to suche mięso, z tego wynika ze używają go az 2,5kg / na kilo karmy ?? licząc dalej, przyjmując ze to mięso jest średniej jakości , czyli zawiera jakieś 25% białka na kilogram (sprawdzilem sobie w wikipedii) to w karmie powinno być 2,5x25% białka czyli ponad 60% , a na stronce w specyfikacji składu widzę ze jest go 30% :-o cały czas mi się nie zgadzają informacje o tej karmie :mad:[/QUOTE] Coś Ci się pomyliło w wyliczeniach mocno :lol: W mięsie chudym jest jakieś 15-23% białka, a raczej nie takie jest używane do produkcji karm ;) (czyli trzeba liczyć z dolnej granicy, w podrobach jest np. 11-17%) Nawet jeżeli policzymy tak jak Ty to "wysokobiałkowe" mięso, to po połączeniu z resztą niskobiałkowych składników karmy w końcowej zawartości będzie tego białka dużo mniej (bo to zawartość procentowa, a nie ilościowa, więc się nie sumuje). W karmie nie tylko mięso jest źródłem białka, białko pochodzenia roślinnego też się liczy do składu, składniki nie zawierające białka również i to zaniża procentową zawartość w gotowym produkcie. W dużym uproszczeniu wg Twoich obliczeń 50% mięsa z 60% zawartością białka + drugie 50% składników ze znikomą zawartością białka daje jakieś 30% zawartości białka w karmie. Więc może się wszystko się zgadzać :lol:. Jak jest naprawdę raczej się nigdy nie dowiemy, ale piszę to sprostowanie, żeby było sprawiedliwie :p Quote
mam psa Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 [quote name='hulan']przeciez acana tez ma taka zawartosc miessa i wszyscy ach o chy i nikt sie az tak nie zastanawia i wylicza..czyli co wszystko to pic na wode?[/QUOTE] Acana ma 70% :) Quote
Recommended Posts