Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Jestem nowa na tym forum:) Jestem właścicielką 4 miesięcznego Goldena. Odkąd go mam walczę z biegunkami.. Jadł najpierw Gilpę(w hodowli) później zmieniłam na Acanę Large.. Byliśmy już u paru wetów i Aston(tak się nazywa mój psiak) jest faszerowany Ditrivetem i kleikiem wymieszaną z karmą i marchewką(samego kleiku nie tknął) to mu się poprawiło. Wydaje mi się, że może ta karma mu nie pasować i zastanawiam się nad Wolfsblut. Tylko ,że nie ma wersji dla szczeniąt.. jak myślicie mogę podawać mu tą karmę.. z dodatkiem czegoś na stawy?

• Replies 196
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Martens napisał(a):
Moja staruszka z popsutą wątrobą dostaje od wczoraj Wolfsbluta. Sporo pije, fakt, ale to akurat korzystne na nerki :roll: a poza tym jak na razie świetnie, ładne kupy, zero bąków, apetyt jak ta lala.

Dodam jeszcze, że kupy małe i "zdrowe", prawie jak na barfie. Jestem pod wrażeniem ;)

agaxel, czy jest ustalona przyczyna biegunek? Na Gilpie też było źle? Czy Acana była wprowadzana stopniowo? Na gotowanym jest dobrze? Bo jeśli coś jest nie tak z florą bakteryjna przewodu pokarmowego albo w ogóle ze zdrowiem, to takie zmienianie karm co najwyżej pogorszy stan psa, a to nie przelewki, bo jest w bardzo ważnym okresie jeśli chodzi o wzrost.

Posted

Martens napisał(a):
Dodam jeszcze, że kupy małe i "zdrowe", prawie jak na barfie. Jestem pod wrażeniem ;)

agaxel, czy jest ustalona przyczyna biegunek? Na Gilpie też było źle? Czy Acana była wprowadzana stopniowo? Na gotowanym jest dobrze? Bo jeśli coś jest nie tak z florą bakteryjna przewodu pokarmowego albo w ogóle ze zdrowiem, to takie zmienianie karm co najwyżej pogorszy stan psa, a to nie przelewki, bo jest w bardzo ważnym okresie jeśli chodzi o wzrost.

Odkąd pies przyszedł do mnie przez 3 tygodnie były biegunki, potem było ok(raz na jakiś czas rzadka kupka ale ogólnie bylo dobrze) i teraz 3 tydzień były biegunki, byłam oczywiście u weterynarza, zrobiliśmy wszystkie badania, usg- wyniki są ok. Daje mu lek Ditrivet i się polepszyło. Od wczoraj nie ma biegunek, dzisiaj też miał dobrą kupę- czyli ditrivet musiał wybić wszystkie wirusy/bakterie - a karma jest niewinna. Acana była wprowadzona stopniowo- z tego co pamiętam to wprowadzałam ją 10 dni. Właśnie siedze na stronie internetowej sklepu zoologicznego i chcę kupić karmę, dlatego się pytam o tego Wolfsbluta. Zastanawiam się nad tym czy nie zostać nad Acaną (skoro się poprawiło) myślę też nad ANF, Blue Buffalo..

Posted

też właśnie o niej słyszałam, ale tam w ogóle mięsa nie ma, tylko ryby.. nie wyobrażam sobie trochę, żeby pies jadł same ryby.. wiem, że zdrowe-kwasy omega 3 itd.. ale jakoś to do mnie nie przemawia

• 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Tylko zdrowy piesek sprzedaje WB?
Poszukuje karmy z koniną i jest własnie na w/w stronie. Niestety nie mają dużego wyboru innych artykułów, zastanawiam się czy to jedyne miejsce sprzedaży?

• 2 weeks later...
Posted

Niestety chyba tak. Nie widziałam w innym sklepie. Ja mam szczęście, bo mam sklep stacjonarny z tą karmą pod nosem ;)
Jesteśmy super zadowoleni z WB.

Posted

Karmę miałam zacząć trochę później, ale podejrzewam, że TOTW uczulił mi psa więc zaczęłam podawać od wczoraj.
Kupiłam tą z koniną. Pierwszej porcji pies nie chciał ruszyć, polaną olejem arganowym wciągnęła nosem ;) A każda następna już pięknie wchodziła bez dodatków :)

Martens dzięki za podrzucenie strony! :)
Widzę, że mają Fish4Dogs, tak bardzo chciałam tą karmę kupić. Dostałam próbki na wystawie i suka tak się zajadała. Tylko teraz boję się zamawiać rybnych karm.

Posted

Nie bardzo wiem jak ocenić tolerowanie tej karmy przez układ pokarmowy mojego psa. Pierdzieć nie pierdzi (a ma do tego skłonności), kupa jest chyba idealnie twarda. Tylko, ze jest jej stosunkowo dużo. Po Nutrze robił 2 kupy na porannym spacerze. Po Wolfsblucie to minimum trzy duże kupska. Czy to znaczy, ze nienajlepiej ją przyswaja?

Posted

A którego masz Wolfsbluta? Bo są 2 linie, jedna jest niskobiałkowa, niskotłuszczowa i siłą rzeczy ma sporo ziemniaków i innych warzywek, stąd kupy po niej duże.
No i ile czasu ją je; myślę, że trzeba minimum 2 tygodni, żeby układ pokarmowy się przystosował i można było stwierdzić, czy kupa duża, bo karma psu nie pasuje i źle przyswaja, czy po prostu jeszcze "uczy się" ją trawić po zmianie.

Posted

Moja ma natomiast kupy mega śmierdzące.
Na początku były małe kupy, teraz powiększyły swoje rozmiary, natomiast "zapach" kupy potrafi człowieka otumanić :D

Następny worek jaki kupię to też będzie WB :)

Posted

Zastanawiam się nad tą karmą. Który rodzaj polecilibyście dla psów aktywnych, na co dzień żywionych karmami wysokoenergetycznymi dla psów pracujących? Dodatkowo jeden z psów jest uczulony na ryby a wolałabym karmić wszystkie jednym rodzajem i nie kupować oddzielnie innej dla tego jednego. Wg rozpiski pasuje mi Green Valley (jagnięcina/łosoś) ale ta rybka mi nie pasuje. Pozostaje Blue Mountain (dziczyzna/królik). Jakie jest Wasze zdanie?
Wyczytałam też o karmieniu szczeniąt WB. Którym rodzajem były karmione? Mam na myśli szczenięta, które zaczynam dokarmiać pokarmem innym niż mleko po ukończeniu 2 tyg. życia i w miarę szybko przestawiam na suchą karmę.
I pytanie do Donia11 - czy karma wpływa na kolor sierści Twoich psów? Pozostają czysto białe czy pojawiają się przebarwienia? U mnie na przykład (BOS) po Purina Pro Plan przebarwiają się szczenięta, natomiast dorosłe już nie.

Posted

No to z Wolfsbluta faktycznie zostaje Ci Blue Mountain - aczkolwiek i ta wyżej białkowa linia Wolfsbluta nie jest szczególnie energetyczna. Jeśli zależy Ci na karmie typu paliwo rakietowe to polecam bardziej Acany bezzbożowe.

Posted

[quote name='lilia1983']Ppróbki są tutaj: Witamy na stronach Wolfsblut | Wolfsblut - karmy super premium dla psów Po lewej stronie jest link: "chcę otrzymać próbki", jest tam podana cena, wielkość próbek i numer konta.
O próbki można też pytać w sklepach internetowych do których adresy są podane w linku "gdzie mogę kupić?"

Ja na temat karmy sie nie wypowiem, bo póki co nie podawałam jej psu, na razie je Royala

Przejrzałam stronę i próbek nie zobaczyłam :-( jedyne opakowania to te po 2 kg i po 15 kg.

Posted

Jara napisał(a):
Karmę miałam zacząć trochę później, ale podejrzewam, że TOTW uczulił mi psa więc zaczęłam podawać od wczoraj.
Kupiłam tą z koniną. Pierwszej porcji pies nie chciał ruszyć, polaną olejem arganowym wciągnęła nosem ;) A każda następna już pięknie wchodziła bez dodatków :)

Martens dzięki za podrzucenie strony! :)
Widzę, że mają Fish4Dogs, tak bardzo chciałam tą karmę kupić. Dostałam próbki na wystawie i suka tak się zajadała. Tylko teraz boję się zamawiać rybnych karm.

Polecam Fish4Dogs moje psy wciągają wprost tę karmę, na inne mają niestety alergię, nawet beagle. Teraz testujemy Husse na beagle sprawdza się jedzą już ponad tydzień i nie mają objawów alergii. Szczeniaki spaniela słabo na wadze przybierają nie są takie pulpety jak na Fish4Dogs

Posted

A którego masz Wolfsbluta? Bo są 2 linie, jedna jest niskobiałkowa, niskotłuszczowa i siłą rzeczy ma sporo ziemniaków i innych warzywek, stąd kupy po niej duże.
No i ile czasu ją je; myślę, że trzeba minimum 2 tygodni, żeby układ pokarmowy się przystosował i można było stwierdzić, czy kupa duża, bo karma psu nie pasuje i źle przyswaja, czy po prostu jeszcze "uczy się" ją trawić po zmianie.

Mam Green valley, wybrane pod kątem stosunkowo dużej ilości białka i tłuszczu. Jemy WF krótko, trafiło nam sie kilka kilo w bonusie gratis ;) Pewnie nie zostane przy tej karmie i tak, bo za droga dla mnie.

Posted

Czytam i czytam i czytam... i nadziwić się nie mogę ;) Jacy "oni", w "ich" sklepie, "mają"... ano mają mają :) free-dog, to sklep dogomaniacki, stworzony przez nas - dogomaniaków (nie żadnych potentatów) - dla innych dogomaniaków również (chociaż muszę przyznać, że gdyby był tylko dla nich, to już po miesiącu by padł ;)).
Nie będę się wypowiadała na temat Wolfsbluta (chociaż to jego wątek) - każdy ma prawo mieć swoją opinię i zdanie, gorzej jeśli nie ma o żywieniu psów zielonego pojęcia i tworzy wątki o dramatycznym tytule albo wypisuje inne bzdury :crazyeye:
Nie zamierzam uskuteczniać również żadnej reklamy na łamach dogomanii - nie do tego ta strona służy (przynajmniej dla mnie).
Dzięki Martens za klarowne wyjaśnienia odnośnie karm (również WB) na tym wątku :lol:

A propos próbek - są w woreczkach po 500g, jeśli ktoś ma ochotę spróbować, to zapraszam na sklepowego maila (nie przez dogo). Nasi stali klienci zawsze dostają próbki innych karm niż te, które kupują, a Ci którzy piszą "bo chcą darmowe" próbki i tak nigdy potem nie kupują więc nie ma to najmniejszego sensu :cool3:
"Wydębiaczy" jest mnóstwo, a faktycznie zainteresowanych (wśród tych piszących) zdrowym i prawidłowym żywieniem swoich psów - pozostaje garstka ;)

Dla nas najważniejsze żeby psiaki były odżywiane zgodnie ze swoją psią naturą i konkretnymi predyspozycjami osobniczymi, nieważne gdzie karma jest kupowana - jeśli u nas to super, a jeśli gdzie indziej tyz piknie - grunt żeby to była dobra i odpowiednia karma dla konkretnego psiaka - to tyle :lol:

Posted

Izoldas napisał(a):
Wyczytałam też o karmieniu szczeniąt WB. Którym rodzajem były karmione? Mam na myśli szczenięta, które zaczynam dokarmiać pokarmem innym niż mleko po ukończeniu 2 tyg. życia i w miarę szybko przestawiam na suchą karmę.
I pytanie do Donia11 - czy karma wpływa na kolor sierści Twoich psów? Pozostają czysto białe czy pojawiają się przebarwienia? U mnie na przykład (BOS) po Purina Pro Plan przebarwiają się szczenięta, natomiast dorosłe już nie.

Izoldas :) zgodnie z zaleceniami producenta, karmy Wolfsblut są przeznaczone dla psów w każdej fazie życia, czyli również dla szczeniąt. Ja mam jednak jedną uwagę...
Poziom wapnia w 2 z trzech karm wysokobiałkowych, które byłyby idealne dla szczeniąt jest dla dużych ras ciut za wysoki. Może to powodować zbyt szybki wzrost psa, co z kolei może nadmiernie obciążyć jego stawy. Dlatego przy stosowaniu tych karm, które niewątpliwie należą obecnie do jednych z lepszych na rynku w kategorii karm bezzbożowych z dużą ilością mięsa, należałoby dołączyć do diety psa suplement na stawy, którego przy dużych rasach nigdy za mało :)
W Blue Mountain poziom wapnia to 2,4, natomiast w Green Valley 2,5.
Tylko w Wild Pacific nie przekracza 2.

Posted

yamayka napisał(a):
Nie bardzo wiem jak ocenić tolerowanie tej karmy przez układ pokarmowy mojego psa. Pierdzieć nie pierdzi (a ma do tego skłonności), kupa jest chyba idealnie twarda. Tylko, ze jest jej stosunkowo dużo. Po Nutrze robił 2 kupy na porannym spacerze. Po Wolfsblucie to minimum trzy duże kupska. Czy to znaczy, ze nienajlepiej ją przyswaja?

Yamayka, z naszego doświadczenia z karmami Wolfslbut wynika jedna zależność. W przypadku niektórych psiaków ich zapotrzebowanie na białko jest niższe niż np 30% jakie akurat znajduje się w Green Valley. W takim przypadku kupy będą duże. Prawdopodobnie, gdybyś zmieniła karmę na jedną z linii niskobiałkowych lub na Range Lamb (wersja jagnięciny z ryżem), wtedy ilość powinna się zmniejszyć.

• 4 weeks later...
Posted

Witajcie,

Będę wdzięczna za odpowiedź osobom zorientowanym w temacie karm Wolfsblut. Moja sunia jadła kilka miesięcy karmę WB Wild Pacyfic i była to jedyna karma, a próbowałam wiele, po której się nie drapała. Ponieważ jednak psica ma już 8,5 roku zmieniłam jej karmę na połowę mniej energetyczną, ale też z tej wysokiej/naturalnej półki - Natural Dog Food z jagnięciną. Zeszło się to z przeprowadzką, więc nie jestem na 100% pewna, że to karma, ale pies mi się drapie niemiłosiernie....

Pytanie moje zatem czy ta karma tzn. WB nie jest zbyt wysokobiałkowa i energetyczna dla starszego psa, który w dodatku ma chore stawy i nie może wiele biegać?

Pies wygląda poza tym wspaniale, sierść błyszcząca, no ale chodzi biedaczka na 3 nogach, bo ciągle którąś się musi drapać :O

Posted

Wolfsblut Wild Pacific wcale nie jest jakiś wielce wysokobiałkowy; ma wręcz porównywalne parametry ze zwykłymi zbożowymi karmami, do Orijena mu daleko.
Możesz ewentualnie wypróbować WB Cold River, też jest rybna, ale z niską zawartością tłuszczu i białka, moim zdaniem za niską dla energicznego, 8-letniego psa... To już bardziej karma dla psów z nadwagą, z problemami zdrowotnymi.

Myślę, że to raczej zmiana karmy spowodowała drapanie, nie przeprowadzka...