Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wędkoholik napisał(a):
Na spacer ciągną tak mocno, że rękę mogą urwać. Rwą do przodu jak konie pociągowe. Od stąd nazwa kasztanki. Ciemno rude kucyki. :lol: Gdy są już na trawie przy krzakach drzewach, to spokojnieją. To jest efekt braku wybiegania się lub chociaż wychodzenia km na spacerach. Nie wolno puszczać ich luzem. Oba są na smyczy. Wymóg schronu. Próbowaliśmy sprawdzać i odsuwać ich od siebie. Starszy zaczyna kluczyć, a młodszy staje i czeka na niego. Gdy niewidomy usłyszy swojego druha, biegnie do niego jak tylko może. Gdy są razem znów jest wszystko w porządku. One między sobą pomrukują, powarkują i maszerują w pobliżu. To na prawdę zgrany duet. No ale to opisałem. Nie wiem co jeszcze móglbym dodać. Są niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju.

Wiesz pieknie to wszystko opisujesz jak sie dogaduja, jednak to ciagniecie na smyczy nie jest pocieszajace zwarzywszy ze to dwa psy (samce) ktore maja swoja sile... ciezko tak pojsc z dwoma psami ciagnacymi jak parowozy...czasem ciezko z jednym jak ciagnie... a tutaj sa dwa...i co tutaj w takiej sytuacji robic???? bo osoba nie chce orac w czasie spaceru ziemie....kiedy dojda na trawe...

Posted

"Wiesz pieknie to wszystko opisujesz jak sie dogaduja, jednak to ciagniecie na smyczy nie jest pocieszajace zwarzywszy ze to dwa psy (samce) ktore maja swoja sile... ciezko tak pojsc z dwoma psami ciagnacymi jak parowozy...czasem ciezko z jednym jak ciagnie... a tutaj sa dwa...i co tutaj w takiej sytuacji robic???? bo osoba nie chce orac w czasie spaceru ziemie....kiedy dojda na trawe..."

Przecież nikt tych psów nie wciska na siłę komuś mieszkającemu w bloku i nie mającemu siły :shake:
Idealnym rozwiązaniem byłby dom z ogrodem i właściciel, który może poświęcić dostatecznie dużo czasu na zapewnienie ruchu swoim podopiecznym, można to przecież zorganizować również na małej powierzchni, nie ryzykując urywania rąk:p

Posted

"Dobrze ale trzeba wziac pod uwage ze psy nie beda tylko i wylacznie w ogrodzie co nie?????? oczywiscie ogrod to rarytas dla psa...."

Odnoszę wrażenie, że szukasz problemu......................:roll:
Przede wszystkim psy nie będą wydane komuś, kto w jakikolwiek sposób nie będzie mógł sobie z nimi dać rady, po drugie w szukanie domu, tego najlepszego z najlepszych jest zaangażowanych wielu ludzi, w tym kierownik schroniska, poza tym psy nie muszą być całą dobę na dworze, żeby mieć odpowiednią dawkę ruchu, moim zdaniem powinny mieszkać w domu, ale z dostępem do ogrodu, a w takiej sytuacji wystarczy otworzyć drzwi i wyjść razem z psami, nie trzeba ryzykować wyrwania rąk prowadząc je na smyczy, psy (każde) jeśli są wybiegane, są też dużo spokojniejsze.
Jeśli miałyby mieszkać w bloku, to z osobą na tyle silną fizycznie, żeby sobie z tym problemem poradziła, zresztą chodzenia na smyczy można nauczyć KAŻDEGO psa, trzeba mu tylko poświęcić odpowiednio dużo czasu i cierpliwości, a jeśli chodzi o siłę, to wiesz, ludzie mieszkają czasem z kilkoma amstaffami albo innymi "byczkami" i też sobie z tym radzą (jeśli tylko chcą)

Posted

[quote name='Diana S']Wiesz pieknie to wszystko opisujesz jak sie dogaduja, jednak to ciagniecie na smyczy nie jest pocieszajace zwarzywszy ze to dwa psy (samce) ktore maja swoja sile... ciezko tak pojsc z dwoma psami ciagnacymi jak parowozy...czasem ciezko z jednym jak ciagnie... a tutaj sa dwa...i co tutaj w takiej sytuacji robic???? bo osoba nie chce orac w czasie spaceru ziemie....kiedy dojda na trawe...

[quote name='Diana S']Dobrze ale trzeba wziac pod uwage ze psy nie beda tylko i wylacznie w ogrodzie co nie?????? oczywiscie ogrod to rarytas dla psa....

[quote=agpol;6278796
Odnoszę wrażenie, że szukasz problemu......................:roll:

ponieważ ja też zaczynam odnosić wrażenie, że ktoś tu szuka problemu proszę o pohamowanie niepotrzebnych emocji ...

Posted

cudowne rudzielce
każdy kto zna naturę i urok setera bardzo szybko sie w nim zakocha...prawdziwym szczęśliwcem będzie ten kto adoptuje te dwa ogromne psie serca

wybiegany seter to szczęśliwy seter tego chyba nikomu nie trzeba mówić, moja angielka mieszka ze mną i moją rodziną w bloku ( 43m2) 3x dziennie ma krótkie spacerki ale wieczorem ( w lecie) i w południe( zimą) wie , że ma ze mna jeden dłuuugi spacer na pobliskie łąki, także nie jest aż tak nieodzowny dom z ogrodem jak widać

Posted

Problem???????????????? hmmmm...nie rozumiesz mnie i nie wiesz jakimi emocjami sie kieruje wiec nie mozesz powiedziec ze czujesz problem.... nie o to mi chodzilo sama szukasz, doszukujesz sie nie wiem czego.... zycze tym psiakom wszystkiego naj.... wiem jak pies ciagnie i to chcialam powiedziec nie napisalam ze nie da sie nad tym popracowac.... jak kazdy tu znas chce by te pieknosci znalazly dom...

Posted

panowie kawalerzy hop do góry....niech was wypatrzy ten jeden jedyny kochający domek

jakie szczęście, że mają chociaż siebie na wzajem w tych ciężkich chwilach

Posted

witam wszystkich miłośników seterów,

byłyśmy z koleżanką z kasztankami na spacerze w zeszłym tygodniu, w tym tygodniu też napewno je odwiedzimy...

tu możecie przeczytać moją relację:
http://www.psy.warszawa.pl/2007/html/paluch/akt27062007.htm

a jeżeli chodzi o ciągnięcie na smyczy to nie znam psa ze schroniska, który nie ciągnie na spacerze, przyjeżdżam do schroniska od roku, wyprowadzam te duże, ale małe także... one cały tydzien (czasem nawet dłużej) czekają na upragniony spacer, na początku ciągną niemiłosiernie, a potem jak już zobaczą trawkę i trochę odejdą od schroniskowego zgiełku, jest już OK. tak samo jest z kasztankami.

to są wspaniałe psy, młodszy to typowy przytulak, starszy jest mniej wylewny, ale myślę że to kwestia czasu, on poprostu potrzebuje więcej czasu żeby się zaprzyjaźnić z człowiekiem.

mam nadzieję że już długo nie będą czekać.

Posted

[quote name='luciolla']witam wszystkich miłośników seterów,

byłyśmy z koleżanką z kasztankami na spacerze w zeszłym tygodniu, w tym tygodniu też napewno je odwiedzimy...

tu możecie przeczytać moją relację:
http://www.psy.warszawa.pl/2007/html/paluch/akt27062007.htm

a jeżeli chodzi o ciągnięcie na smyczy to nie znam psa ze schroniska, który nie ciągnie na spacerze, przyjeżdżam do schroniska od roku, wyprowadzam te duże, ale małe także... one cały tydzien (czasem nawet dłużej) czekają na upragniony spacer, na początku ciągną niemiłosiernie, a potem jak już zobaczą trawkę i trochę odejdą od schroniskowego zgiełku, jest już OK. tak samo jest z kasztankami.

to są wspaniałe psy, młodszy to typowy przytulak, starszy jest mniej wylewny, ale myślę że to kwestia czasu, on poprostu potrzebuje więcej czasu żeby się zaprzyjaźnić z człowiekiem.

mam nadzieję że już długo nie będą czekać.

Racja a czy ktos tak w ogole sie o nie pytal ???? by chcial je wziac???

Posted

hop do góry rude pycholki ...dziś wyjeżdżam na tydzień i jak wrócę chcę was widzieć w nowym domku :loveu: (oby to było takie proste ) nie marnujcie czasu na siedzenie w schronie to nie wasze miejsce :placz:

Posted

Wędkoholik napisał(a):
Pytał i to nie jedna osoba. Tyle że decyzje są trudne i wymagają przemyślenia. Przeważnie pytałe osoby, które już mają jakieś zwierzęta w domu i ich decyzje są tym bardziej skomplikowane.

No kucyki w górę. :loveu:

Rozumiem...sloneczka do gory:loveu: :loveu: :loveu:

Posted

przeczytałam wątek- więź kasztanków jest niesamowita. Również dołączam się do trzymania kciuków za domek dla przystojniaków :thumbs:

Posted

Wędkoholik napisał(a):
Trzymać mocno kciuki. Miałem konkretny telefon i mail. Teraz faza spotkań i ... Oj żeby się ułożyło, ale wiadomo nic na siłę, tu chodzi o dobro kasztanków. :loveu:

Jasne Wedkoholik, trzymak kciuki i zdawaj relacje co i jak...