Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może nic poważnego ale już nie wiem co robić...
Chico już od dłuższego czasu lekko kuleje na tylną łapę.
Nie zauważyłam wcześniej żadnego urazu, Chico po prostu co raz jak chodzi to dziwnie stawia tylne łapki.
Czasem podczas dłuższych spacerów zdarza mu się podnosić tą łapkę.
Jak biega po schodach to biegnie praktycznie na 3 łapkach, 4 ma w górze.
Dziewczyny zasugerowały że to może rzepki.
Weterynarz obmacał, stwierdził że rzepki są ok.
Kazał póki co dawać witaminy- arthrodol.
Miał dostawać to przez 3 miesiące, jeśli nie pomoże to wtedy prześwietlenie tylnych stawów (pod narkozą).
Dostaje to już 1,5 miesiąca (no dobra, zdarzały się kilku dniowe przerwy) ale nie widzę kompletnie żadnej różnicy.
Jest sens dalej się łudzić że witaminy pomogą czy jednak znowu odwiedzić weta i zrobić to prześwietlenie?
Na co dzień nie widać, żeby go to bolało bo skacze, jest wesoły, przy dotykaniu nic sobie z tego nie robi ale jak chodzi to mnie to bardzo zastanawia.
A może to ja przesadzam i skoro go nie boli to nie ma sensu panikować i wymyślać choroby?

Posted

gryf80 napisał(a):
JEsli kuleje to nie sadze ze ten problem psu nie doskwiera.czy twoj pies jest mlody?podawano w miedzy czasie jakies leki p.zapalne?

Pies ma lekko ponad 2 lata.
Do tej pory nic praktycznie nie dostawał, jedynie w wieku szczenięcym jakieś witaminy dla pupsów...

Posted

A co z więzadłem kolanowym? Może to ich naciągnięcie. Moja suka ma podobne objawy, na schodach unosi tylną łapę, widać drobną różnicę w stawianiu tej łapy, ale jest aktywna i radosna. U niej jest to wina naderwanego więzadła + rzepka. Jeżeli nie ma żadnej poprawy to dla pewności lepiej zrobić prześwietlenie.