Maghda Posted May 25, 2014 Posted May 25, 2014 Czy ktoś z Was ma pomysł, co może być przyczyną takich zaczerwienionych i opuchniętych poduszek? Zauważyłam to dziś rano. Pies nie kuleje, nawet go to jakoś specjalnie nie boli, jedynie kiedy mocniej nacisnę. Przed chwilą zaczął sobie to miejsce wylizywać. Jutro idę do weterynarza, ale w międzyczasie może powinnam coś z tym zrobić? Czymś przemyć? Quote
maltanczyk89 Posted May 25, 2014 Posted May 25, 2014 Może go coś ugryzło np.mrówka jak ona ugryzie to właśnie tak puchnie . Quote
gryf80 Posted May 25, 2014 Posted May 25, 2014 MOglo go cos ugryzc jak napisala maltanczyk89,na skutek swiadu czy tez pieczenia pies zaczol to miejsce nagminnie wylizywac,skubac.stad takie lekkie opuchniecie.moze do jutra zniknie Quote
Maghda Posted May 26, 2014 Author Posted May 26, 2014 Dziś niestety łapa wygląda znacznie gorzej: opuchlizna powiększyła się, jest intensywnie różowa i miejscami widać krople ropy. Weterynarz przepisał Dexapolcort. Rzeczywiście możliwe, że coś go ugryzło albo wdepnął w jakąś chemię na spacerze. Mam nadzieję, ze stosowanie leku przyniesie szybką poprawę. Quote
gryf80 Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 bardzo utyka na tę łapę?ogladaliście czy cos się nie wbiło,jakis kolec np.? Quote
Maghda Posted May 27, 2014 Author Posted May 27, 2014 Na szczęście nie utyka w ogóle, chyba go nie boli bardzo. Nic tam nie ma wbitego, jedynie opuchnięte i intensywnie różowe (od wczoraj także przy dolnej opuszce). Jeden bąbel jest chyba z ropą, tak wygląda. Nie wiem po jakim czasie powinna być poprawa przy stosowaniu tego leku, najwyżej pójdę jutro znów do weterynarza jeśli nic się nie zmieni. Quote
gryf80 Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 zalecał moze czeste przemywanie łapki?bandażowanie?jeśli jest tam wysięk ropny to chyba powinien dostać leki p/bakteryjne. może pogadaj jutro z wetem na ten temat.dexapolcort to sam steryd bez antybiota,więc jeśli nie jest to ranka z infekcią wtórna to za 2-3 dni pownna być poprawa Quote
Maghda Posted May 27, 2014 Author Posted May 27, 2014 Tak, często myjemy łapę, ale nie bandażujemy, bo przy stosowaniu Dexapolcortu jest to niewskazane. Według ulotki ten lek zawiera deksametazon oraz neomycynę - antybiotyk aminoglikozydowy. Nie chcieliśmy psu dawać na razie leków żeby oszczędzać jego chore nerki. Także mam nadzieję, że ten spray pomoże, ale w razie czego weterynarza mam 10 metrów od domu więc wszystko jest pod kontrolą. Dzięki za zainteresowanie ;) Quote
Recommended Posts