Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytanie (mam nadzieję, że jeszcze nie problem). Wczoraj pierwszy raz z psem bawiłam się frisbee, po jakimś czasie zabawy pies zaczął się przewracać i zachowywał się jakby był pijany. Nie wiem czy powinnam z tym iść do weterynarza, miał tak pierwszy raz i po może dwóch minutach mu przeszło.

Dość często rzucam mu patyka co uwielbia ale frisbee bawił się po raz pierwszy. Czy jest możliwe, że to zmęczenie? Gdy szukam odpowiedzi w internecie to widzę długotrwałe schorzenia, u niego nigdy tak nie było i póki co jest w porządku - trwało może 2 minuty.

Proszę o pomoc/radę.

Pozdrawiam,

Posted

Podałaś o wiele za mało informacji, aby móc gdybać w jakimś bardziej konkretnym kierunku.
W jakim wieku jest pies? Czy na coś choruje? Czy jest w dobrej kondycji? - to są podstawy.

Jeśli pies bawił się frisbee w gorący dzień (u nas wczoraj było dobrze ponad 20 stopni, przy czym temperatura nie podnosiła się stopniowo, tylko przyszło nagłe uderzenie gorąca, więc zwierzaki nie miały czasu do tego przywyknąć) to zupełnie niewykluczone, że się przegrzał i nie jest to drobiazg, który można zlekceważyć, bo takie przegrzanie może w efekcie prowadzić do udaru. Jeśli mocno wzrasta temperatura ciała to mogą się pojawić zaburzenia w układzie krążenia, które w rezultacie dadzą takie właśnie objawy, jak opisane - słabnięcie, słanianie się na nogach, nawet omdlenie.
Podane objawy mogą też wskazywać na mikrowylew - w takim przypadku utracie równowagi z reguły towarzyszą inne, bardziej subtelne symptomy, jak np. zaburzenie równowagi "twarzy" (różnica w wielkości źrenic, brak symetrii skrzydełek nosa, uszu...)

Posted

Obserwuj psa, czy nie ma innych objawów. Jeśli sytuacja się powtórzy, bądź też wystąpią inne niepokojące symptomy, leć z psem do weterynarza.

I w taką pogodę, jaka panuje obecnie, nie wychodź z nim w godzinach, gdy jest najcieplej (11-14, czasem nawet dłużej słońce mocno operuje). Wysiłek w taki upał + brak ochłody mógł sprawić, że zwierzak gorzej się poczuł. Możesz wziąć butelkę z wodą, pójść na spacer nad zbiornik wodny (jeśli masz jakiś w pobliżu), zawsze to jakaś ochłoda...

Chociaż przyczyna może być też inna... Ale tak to jest z doradzaniem przez internet :oops: