Jump to content
Dogomania

Potrzebuja nas i naszej pomocy. Ludzie i zwierzeta – powodzianie na Bałkanach.

Recommended Posts

Posted (edited)

Zajęci swoimi problemami, karmieni przedwyborczymi spotami mogliśmy nie zauważyć potopu na Bałkanach. Albo nie dotarło do nas, że to tragedia porównywalna z tym, co się u nas stało w 1997 roku. Albo nawet większa. Do zalania dołączyło zjawisko masowego usuwania się gruntu (w samej Bośni z powodu osuwisk -tzw. "KLIZIŠTA" zawaliło się 100 000 domów), a ponad milion ludzi zostało bez dachu nad głową:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kaos-u-bih-milijun-ljudi-pogodjeno-poplavama-unisteno-100000-kuca/748188.aspx

(niestety, nie mam czasu tłumaczyć dokładnie całości, dla orientacji polecam użycie google translatora). W dolnej części artykułu jest 4-minutowy filmik, na którym widać, jak wygląda uruchomienie się osuwiska i ile trwa rozpadanie się domu.

http://danas.net.hr/svijet/video-evakuirali-ga-taman-prije-nego-sto-mu-se-kuca-srusila-kao-kuca-od-karata

Lawiny błotne to niejedyny dodatkowy problem, są też miny, szacuje się, że na polach minowych zostało jeszcze 120 tys. min, które teraz ruszyła woda i które z tą wodą mogą się dowolnie przemieszczać stanowiąc dodatkowe zagrożenie.

http://www.kurir-info.rs/katastrofa-poplave-pokrenule-minska-polja-u-bih-clanak-1376777

http://danas.net.hr/hrvatska/nove-informacije-o-minama-u-poplavljenoj-slavoniji

Z wodą przemieściły się też niebezpieczne żmije, w normalnych warunkach bytujace pod ziemia, teraz zdezorientowane i przez to jeszcze bardziej niebezpieczne,bo nieprzewidywalne.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/122926-video-najstrasnija-poplava-u-povijesti-rh-bujice-nose-kuce-stoka-ugiba-u-mukama-doplivale-i-zmije.html

Inne przytłaczające fakty związane z powodzią: w Chorwacji ucierpiał jeden z najbiedniejszych regionów, tzw. Slavonija, gdzie toczyły się najstraszniejsze walki jeszcze 20 lat temu, gdzie większość ludzi żyła nad wyraz skromnie, zajmując się uprawami i hodowlą zwierząt. Po wylaniu rzeki Sava nie ma już czego ani czym uprawiać:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-najnovije-snimke-iz-zraka-slavonija-pod-vodom---336434.html

W Serbii wylała rzeka Kolubara i Obrenovac stał się miastem duchów, ewakuowano niemal wszystkich mieszkańców, miejscami woda sięgała 4 piętra:

http://www.kurir-info.rs/obrenovac-bez-ljudi-grad-duhova-praznih-ulica-i-jezive-tisine-clanak-1377951

Edited by egradska
  • Replies 192
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wszystko to jest przerażające, to wielka tragedia ludzi, ale także zwierząt.
Podczas ewakuacji helikopterami i pontonami nie można było zabierać zwierzaków. Wracały po nich potem różne służby, ale uratować się dało nieliczne. Niektóre w dramatyczny sposób żegnały swych właścicieli na zawsze:

http://www.kurir-info.rs/poslednji-oprostaj-kuce-iz-obrenovca-kad-ste-otisli-ubila-me-tisina-ali-vas-i-dalje-volim-clanak-1375351

Na szczęście wolontariuszom udało się uratować niektóre zwierzaki. Dziś rano koleżanka po fachu i (jesteśmy tłumaczkami) dodzwoniła się do Serbii i wie, gdzie jest część psów zabranych z miasta Obrenovac. W miejscowości Drazevac, pod dobrą opieką Osoby o Dobrym Sercu, która sama zmaga się z ciężką chorobą. Dowiedziała się też, że z samego Obrenovca uratowano 700 zwierząt (domowych i hodowlanych). Nie wiadomo, co z nimi będzie. W miejscach tymczasowego zakwaterowania ludzi jest problem z przechowywaniem psów i kotów, a powodzianie nie maja dokąd wracać, tym bardziej, że w kilku miejscach wielka woda nie tylko nie opadła, ale fala kulminacyjna jeszcze nie przeszła. Panuje chaos, ludzie są wykończeni i przygnębieni.

https://www.facebook.com/zivotinje.rs

Razem z koleżanką po fachu (p. Aniu- dziękuję) postanowiłyśmy pomóc, na ile to tylko możliwe. Od rana wisimy na telefonach, na chwilę obecną wiemy, gdzie można składać dary rzeczowe dla poszkodowanych w Serbii

Posted (edited)

Jeśli ktoś chciałby się włączyć do akcji niesienia pomocy ludziom i psom w Serbii, może to zrobić za pośrednictwem placówek dyplomatycznych.
(kopiuje ze strony konsulatu w Katowicach):
Na pomoc powodzianom

Trwa akcja zbierania darów i pieniędzy dla ofiar katastrofalnej powodzi w Serbii. Prosimy o wsparcie dla powodzian, których dotknęła największa od 120 lat klęska żywiołowa! Liczba ofiar śmiertelnych ciągle rośnie, tysiące osób straciło dorobek całego życia. Każdy może pomóc i tym samym wesprzeć potrzebujących z zalanych terenów dostarczając datki lub wpłacając środki pieniężne na konto.
Wpłaty dla ofiar powodzi w Serbii w ramach pomocy humanitarnej można przekazywać za pomocą serwisu PayPal na:
Informacje w sprawie zbiórki na rzecz pomocy ofiarom powodzi
[FONT=Arial]Według informacji Serbsko-Czerwonego Krzyża w tej chwili najbardziej potrzebne są:[/FONT]
[FONT=Arial]- materace[/FONT]
[FONT=Arial]- pościel[/FONT]
[FONT=Arial]- łóżka składane[/FONT]
[FONT=Arial]- pieluszki dla dzieci i dorosłych[/FONT]
[FONT=Arial]- skarpetki[/FONT]
[FONT=Arial]- bielizna[/FONT]
[FONT=Arial]- odzież dziecięca[/FONT]
[FONT=Arial]- latarki[/FONT]
[FONT=Arial]- baterie do latarek[/FONT]
[FONT=Arial]- środki higieniczne (mydło, papier toaletowy, ręczniki papierowe, podpaski, szczoteczki do zębów, pasty do zębów...)[/FONT]
[FONT=Arial]- Asepsol 5P (Benzalkoni chloridum 5%)[/FONT]
[FONT=Arial]- gumowe buty[/FONT]
[FONT=Arial]
[/FONT]

[FONT=Tahoma]Pomoc humanitarną można przekazać do Konsulatu Republiki Serbii w Katowicach [/FONT]
[FONT=Tahoma](ul. Borowa 85, 41-253 Czeladź, tel. 32 265 81 66) oraz bezpośrednio do Ambasady Republiki Serbii (Al. Róż 5, 00-556 Warszawa, tel. 22 628 51 61).[/FONT][FONT=Tahoma]
[/FONT]

Ważne:
[FONT=arial black]P. Ania osobiście rozmawiała z Konsulem i w ramach pomocy rzeczowej karma dla psów jak najbardziej mile widziana.[/FONT]

Edited by egradska
Posted

Musicie mi wybaczyć przydługi wstęp, ale chciałam jak najbardziej przybliżyć sytuację. A teraz do rzeczy:
Jako psiarze możemy sobie tylko wyobrazić, jak to jest musieć uciekać i nie móc zabrać ze sobą ukochanego czworonoga, wysyłać potem dane do stowarzyszeń, które próbują się dostać do zalanych miejsc i mieć nadzieję, że się uda... Że może jednak..Siedzieć ze swoją rozpaczą po stracie dobytku całego życia i wiedzieć, że piesek uratowany i siedzi w jednym miejscu z 700 innymi zwierzakami, wystraszonymi, zestresowanymi, być może głodnymi... Że nie można go zabrać, bo nie ma dokąd iść, bo na materacu w klasie przerobionej na noclegownię nie ma miejsca dla psów...
Słucham tych historii w chorwackiej telewizji i wiem, że musimy pomóc, że dla nas – psiarzy grupą docelową, której moglibyśmy dać nadzieję i wsparcie, są właśnie ludzie i ich psy. Wiemy, co jest potrzebne: przede wszystkim jedzenie!

http://www.kurir-info.rs/slika-koja-govori-vise-od-1000-reci-pomozite-zivotinjama-ne-ostavljajte-ih-same-clanak-1380073

Posted (edited)

W Chorwacji po zwierzaki udaj się wolontariusze, HGSS (taki chorwacki GOPR) i wojsko, wczoraj z zatopionej miejscowości GUNJA udało się wydostać 30 piesków

http://www.index.hr/ljubimci/clanak/popis-zivotinja-ostavljenih-u-gunji-spasavaju-ih-volonteri-hgss-i-vojska/748459.aspx

Jest też taki komunikat:
http://www.index.hr/ljubimci/clanak/kako-sve-mozete-pomoci-ljudima-i-zivotinjama-na-poplavljenim-podrucjima/748134.aspx
[FONT=arial]HITNO! PiLNE
[/FONT]

[FONT=arial]U Dvoru na Uni dom je izgubila Ivana Begović te 40 pasa i 11 štenaca koji su bili kod nje sklonjeni. Hitno joj treba pomoć, i to:
W miejscowości DVOR nad Uną dom straciła IVana Begoviś i 40 psów i 11 szczeniaków, które przechowywała. Pilnie potrzebuje pomocy w formie[/FONT]

[FONT=arial]-HRANA suha i konzervirana za 30 odraslih pasa i 11 štenaca
KARMA, sucha i puszkowana, dla psów dorosłych i szczeniaków
-Dekice ,stare,male,velike,sa pokojom rupom
Koce, stare, małe, duże, mogą mieć dziury
-Posteljine,isto stare koje možemo koristiti štencima za krevetiće
Pościel, też stara, która się nada na posłania dla szczeniaczków
-Ručnike
Ręczniki
-Jastuke
Poduszki
-Posude za hranu i vodu
Miski
-Ogrlice i vodilice
Obróżki i smycze
-Igračke za štence
zabawki dla szczeniaków
-Škarice za noktiće/četke za dlaku
obcinaczki do pazurków, szczotki
-Antibiotike/masti za rane/zavoji
antybiotyki, maści na rany, opatrunki
-Tablete protiv crijevnih nametnika
tablety na odrobaczenie
-Ampule i ogrlice protiv nametnika
spoty i obróżki przeciwkleszczowe
-Neopitroid/Biokill
-Izosan/Domestos,bilo koje sredstvo za čišćenje -dezinfekciju
środki do dezynfekcji

Podobne rzeczy plus węgiel na biegunki są zbierane w innych miejscach gromadzących pomoc. W sobotę wyjeżdżam do Chorwacji na tydzień i mam nadzieję na miejscu dowiedzieć się więcej.
Póki co, proszę Was i błagam o pomoc.
Chcemy kupić karmę dla tych bidusiów, przez sklep internetowy w Chorwacji (żeby uniknąć kosztów transportu).

edit:
[/FONT]
[FONT=arial]pieniadze na karme mozna wplacac na nasze Skarpetowe konto, koniecznie z dopiskiem psy- powodz
[/FONT]
Pełne dane do wpłat:
/ również dla przelewów z zagranicy/
SMON
ul. Chałubińskiego 22/83
80-807 Gdańsk
Numer konta w formacie IBAN :
PL 89 2490 0005 0000 4500 1264 5830
Kod SWIFT:
ALBPPLPW
[FONT=Helvetica]

[/FONT]

Stan wpłat na koncie SKARPETY OWCZARKOWEJ na dzień 27.05.2014r godz.13.00
Jeśli dobrze policzyłam, to mamy już 2749,93 zł

Bardzo dziękujemy za taki piękny odzew
Aneta M. - 50 zł
Anna G-R - 50 zł
Anna W. - 20 zł
Alla Ch. - 100 zł
Bernadeta P. - 15 zł
Anna Eugenia K. - 100 zł
Grażyna R-G - 30 zł
Mateusz W. - 20 zł
Anna D-B - 500 zł
Ewa N-Cz - 20 zł
Monika K. 100 zł
Ewa R. 150 zł
Anna Maria Sz. - 50 zł
Elżbieta Barbara Z-Ł - 100 zł
Agata K. - 15 zł
Małgorzata K. - 50 zł
Małgorzata G. - 50 zł
Beata Agnieszka Dz. - 100 zł
Paweł Leszek D. - 20 zł
Agnieszka B. - 500 zł
Katarzyna M-Sz - 30 zł
Marzena F. - 50 zł
Grażyna R-G - 30 zł
Maria T-F - 200 zł
Beata J. - 100 zł
Jolanta W. - 30 zł
Łukasz S. - 50 zł
Ewa Janina B. - 150 zł
Grażyna Maria L. - 39,93 zł
Agata S. - 30 zł

:loveu:
HVALA VAM NAJLJEPŠA!
[FONT=arial]
[/FONT]

Edited by egradska
Posted

[quote name='Marycha35']Ryczę i rozsyłam.....

[quote name='Alla Chrzanowska']Jestem. Jak mogę - wesprę.

[quote name='AnnaEwa']Ja też.............

[quote name='Gusiaczek']jestem i ja .....

[quote name='Magolek']I ja, tylko konta potrzebuję.

[quote name='Maryna']I ja jestem...............

[quote name='Ayame Nishijima']

Bardzo proszę, banerek gotowy do pobrania.

[quote name='maarit']Powódź to straszny żywioł :(

[quote name='bea100']jestem i ja, wspomogę...

[quote name='ania75']zapiszę sobie

DZIEKUJE WAM; KOCHANE:loveu:

[quote name='Rudzia-Bianca']Niewyobrażalne to wszytko :( zapisuję wątek .
Czy na fb jest jakaś akcja bo nie doczytałam ?

Mam wielka awersje do FB, ale jesli trzeba, oglosze to i tam.:p
Dzis rozmawialam ze studentami slawistyki i balkanistyki, w kilku miejscach Polski niesmiaŁo organizuje sie pomoc. Sprawdze szczegoly i dopisze, gdzie ewentualnie mozna cos zostawic dla powodzian.

Dziekuje raz jeszcze:loveu:

Posted

Zrobiłem wstawki na fb z odnośnikiem do tego wątku !!!! Jest podane konto i spis rzeczy oraz adresy.Zrobię jeszcze ogólny "baner" na fb do udostępniania z podstawowym przekazem i namiarami.

Posted

wolf122 napisał(a):
Zrobiłem wstawki na fb z odnośnikiem do tego wątku !!!! Jest podane konto i spis rzeczy oraz adresy.Zrobię jeszcze ogólny "baner" na fb do udostępniania z podstawowym przekazem i namiarami.

Dziekuje! Nienawidze szczerze fb, ale doceniam siłe przekazywania informacji, wiec z trudem i mozolem majstruje wydarzenie. Mam juz oczoplas od tego,co lata na tym fb, chce, zeby polubic, dodac i inne cuda. To jakis hardcord dla mnie:shake: