Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiadomo,że temat raczej do właścicieli małych psów. Bardzo lubię weekendowe wyprawy rowerem. Moja jamniczka w tym roku pierwszy raz będzie zabierana na takie wyprawy.I mam prośbę do bikelubnych: podzielcie się swoimi opiniami na temat jazdy z psiakiem: jak reagują,w jakich koszach je wozicie,jak sobie radzicie z koszem na kierownicy,czy psiaki się wiercą czy raczej siedzą spokojnie. W jakim wieku po raz pierwszy psiak podróżował na rowerze? Jaki kosz byłby najodpowiedniejszy dla jamnika standardowego? No i na co trzeba uważać? Czy psiaka jakoś przypinacie czy wystarczy przywiązać smyczą? Ja planuję wyprawy głownie leśne,nie wiem czy nie lepiej będzie psiaka do lasu dowieźć a potem niech sobie pobiega bo wiadomo jak w lesie z nawierzchnią.

• 2 weeks later...
Posted

Z ogłoszeń, które widziałam dotyczących transporterków na rower to te montowane mają ograniczenia wagowe do 6 kg, nie wiem czy standardowy jamnik się zmieści w tej granicy. Są też takie montowane na bagażniku, w nich można przewozić cięższe psy. Większość takich transporterków/koszyków albo ma zamontowaną taką króciutką linkę z karabińczykiem albo są zamykane od góry. Przy moim najmniejszym psie koszyk na rower się nie sprawdził, bo pies się wyrywał i chciał biec. Jednak myślę, że spokojniejszy pies bez problemu się może przyzwyczaić, moja w domu chętnie do niego wchodziła, dopiero jak widziała, że rower się rusza to chciała biegać.

Posted

[quote name='gojka']Wiadomo,że temat raczej do właścicieli małych psów. Bardzo lubię weekendowe wyprawy rowerem. Moja jamniczka w tym roku pierwszy raz będzie zabierana na takie wyprawy.I mam prośbę do bikelubnych: podzielcie się swoimi opiniami na temat jazdy z psiakiem: jak reagują,w jakich koszach je wozicie,jak sobie radzicie z koszem na kierownicy,czy psiaki się wiercą czy raczej siedzą spokojnie. W jakim wieku po raz pierwszy psiak podróżował na rowerze? Jaki kosz byłby najodpowiedniejszy dla jamnika standardowego? No i na co trzeba uważać? Czy psiaka jakoś przypinacie czy wystarczy przywiązać smyczą? Ja planuję wyprawy głownie leśne,nie wiem czy nie lepiej będzie psiaka do lasu dowieźć a potem niech sobie pobiega bo wiadomo jak w lesie z nawierzchnią.

Przy każdym koszyku dostępnym w internecie masz zapisaną maksymalną wagę "rzeczy", które mogą być w nim wożone. Ja też mam zamiar kupić koszyk na dłuższe wyprawy i będę kupować najzwyklejszy zawieszany z przodu roweru. Darowałam sobie te wszystkie specjalistyczne ze sklepów zoologicznych, bo raz że są po prostu za drogie, dwa- na ogół do 6-7 kg i jak ludzie wrzucają zdjęcia to już taki west nie ma w nim praktycznie żadnej przestrzeni, a moja suka mimo, że jest wizualnie szczuplejsza od westa to jednak dłuższa. Mam w planach kupić koszyk tego typu:
http://www.activsport.eu/pol_pm_KOSZYK-DO-ROWERU-TYPU-KLICK-WYPINANY-5599_3.jpg

wypchać go w środku kocykiem i nauczyć psa, że ma siedzieć w nim spokojnie. Są też kosze na bagażnik- one wytrzymują większy ciężar.

Moja jest mniej więcej wielkości jamnika, tylko ma dłuższe łapki i spokojnie sama robi 15 km głównie po leśnych/polnych terenach.

Posted

Ejre- jamnik waży na razie 5 kilosów.Ale ponieważ jest mieszańcem standarta i miniaturki to pewnie będzie cięższy.Widziałam te kosze zamykane od góry.Niestety,wszystkie które widziałam są powyżej 200 zeta :( Klaki-też myślałam o zwykłym,wygodnym,dużym koszu.Wolałabym wiklinowy- ten ze zdjęcia jakoś mi się nie widzi.Ale oczywiście spróbuję czy sięspinie spodoba. Trochę dziwne,że kosze na bagażnik są dla cięższych psów skoro na kierownicy widziałam montowane krzesełka dla dzieci i żadne z tych dzieci nie ważyło poniżej siedmiu kilo:) Moja psina też ma kondycję i lubi biegać.Kwestia jest tylko taka,że aby dotrzeć do terenów polnych czy leśnych musimy pokonać kilka kilometrów dość ruchliwą drogą krajową.Dlatego też myślę by psiaka podczas pokonywania tej trasy przewozić w koszyku.

Posted

a co powiecie o plastikowych koszach na owoce?
na pewno wytrzymają więcej nić 7kg,można znaleźć spory,a sklepikarz pewnie odsprzeda za mniej niż 200zł;-)
wiem,że wizualna strona takiego rozwiązania kuleje i to bardzo.ale może warto?w Holandii widziałam bardzo dużo rowerów z takimi koszami z przodu.

Posted

Koszmaria napisał(a):
a co powiecie o plastikowych koszach na owoce?
na pewno wytrzymają więcej nić 7kg,można znaleźć spory,a sklepikarz pewnie odsprzeda za mniej niż 200zł;-)
wiem,że wizualna strona takiego rozwiązania kuleje i to bardzo.ale może warto?w Holandii widziałam bardzo dużo rowerów z takimi koszami z przodu.
Wrzuć linka bo zupełnie nie wiem jak te kosze wyglądają.

Posted

gojka napisał(a):
Ejre- jamnik waży na razie 5 kilosów.Ale ponieważ jest mieszańcem standarta i miniaturki to pewnie będzie cięższy.Widziałam te kosze zamykane od góry.Niestety,wszystkie które widziałam są powyżej 200 zeta :( Klaki-też myślałam o zwykłym,wygodnym,dużym koszu.Wolałabym wiklinowy- ten ze zdjęcia jakoś mi się nie widzi.Ale oczywiście spróbuję czy sięspinie spodoba. Trochę dziwne,że kosze na bagażnik są dla cięższych psów skoro na kierownicy widziałam montowane krzesełka dla dzieci i żadne z tych dzieci nie ważyło poniżej siedmiu kilo:) Moja psina też ma kondycję i lubi biegać.Kwestia jest tylko taka,że aby dotrzeć do terenów polnych czy leśnych musimy pokonać kilka kilometrów dość ruchliwą drogą krajową.Dlatego też myślę by psiaka podczas pokonywania tej trasy przewozić w koszyku.

Bierz zwykły kosz ;)

U mnie wiklina by siadła po pierwszej terenowej jeździe :diabloti: