ClarasHeart Posted May 10, 2014 Posted May 10, 2014 Witam-mam pytanie. Rok temu krylam sunie , za krycie zaplacilam w calosci z gory. Sunia niestety nie zaszla, tak wiec zostalo mi jeszcze jedno krycie (tak bylismy umowieni). Niestety, nie zdazylismy-pies wlasnie niespodziewanie zmarl. Hodowczyni nie posiada innego repa. Jak myslicie-czy moge w tej sytuacji prosic o zwrot polowy sumy zaplacinej przeze mnie za krycie? Jakie sa Wasze doswiadczenia? Z gory dziekuje! Quote
gryf80 Posted May 10, 2014 Posted May 10, 2014 Rozmawiała z hodowca na ten temat? Wydaje mi się że nie.ale nie mam doświadczenia w tej materii Quote
ClarasHeart Posted May 10, 2014 Author Posted May 10, 2014 Nie nie rozmawialam jeszcze. Chcialam najpierw poradzic sie na forum-moze ktos juz byl w takiej sytuacji.....Jest to delikatna sprawa, tym bardziej, ze hodowczyni to moja dobra znajoma i nie chcialabym, by niepotrzebnie poczula sie urazona. Z drugiej strony za krycie malo nie zaplacilam, i jesli bylaby taka mozliwosc, to chcialabym czesc tej sumy odzyskac, tym bardziej, ze na jesien chce kryc sunie, i teraz musze szukac na nowo odpowiedniego repa (co w mojej rasie nie jest proste), a odpowiedni znaczy tez drogi ;) Ale oczywiscie nic na sile, jesli sie okaze, ze nie praktykuje sie zwrotu kasy w przypadku smierci repa, to zostawie sprawe tak jak jest :) Quote
Elazar Posted July 7, 2014 Posted July 7, 2014 Zakładam, że krycie było legalne w ramach ZKWP i zgodnie z "Regulaminem hodowli psow rasowych". Według punktu IX. Ekwiwalent za krycie, § 18 Przed dokonaniem krycia, właściciel suki i właściciel reproduktora zobowiązani są ustalić na piśmie warunki rozliczenia należności za krycie. We wzorze umowy ZKwP jest mowa o tzw pełnym miocie czyli urodzeniu minimum 4 żywych szczeniąt - wtedy właściciel suki hodowlanej ma obowiązek zapłaty w stosunku do właściciela Reproduktora pełnej kwoty ustalonego ekwiwalentu za krycie. Jeżeli pomimo prawidłowego krycia nie doszło do zapłodnienia i ciąży właściciel suki ma prawo do bezpłatnego ponownego krycia w ustalonym terminie lub zwrotu całości ekwiwalentu za krycie zapłaconego właścicielowi Reproduktora jeśli ponowne krycie danym Reproduktorem nie jest z przyczyn obiektywnych możliwe oraz nie ma możliwości krycia innym Reproduktorem w ramach tej samej hodowli. Quote
Recommended Posts