Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W poprzednią środę adoptowaliśmy nowego psiaka. Mieliśmy już 12 letnią suczkę dalmatyńczyka. Nowa suczka ma 1,5 roku i jest mnie j więcej wielkości samca owczarka niemieckiego. Na początku suki warczały na siebie, nie pozwalały aby głaskac to drugą bo od razu było warczenie. W pierwszym dniu zaczeły się siłować - poszło o mnie. Z godziny na godzinę było lepiej. Niestety nadal mam problem z zazdrością wobec mnie. Muszę zachowywać ostrożność przy głaskaniu psów. Ogólnie cały dzień są razem , nie rozdzielamy ich. Na spacery wychodzą osobno i razem . Nowa suka upodobała sobie legowisko starszej i zdarza się , że walnie sie na jej miejscu i nie pozwala jej sie położyć. Psy mają dwa tak samo wygodne legowiska . Teraz z racji tego że jest ciepło i latają w ogrodzie sa w dwóch kątach tarasu przed głównym wejściem do domu. Gdy zacznie kropić , albo padać idą sie położyć na swoje miejsca. Pierwsze noce jak było ciepło właśnie tak sobie spały. Na spacerach bez problemów. Oba psiaki sa po przejściach - obie były w takich warunkach , że musiały walczyć o jedzenie. Każda je gdzie indziej. Dzisiaj przypadkiem wysypałam parę kulek karmy- obie rzuciły się na nie i zaczeły się siłować . Rozdzieliłam je i był spokój. Dalmatyńczyk to łakomczuch i je całą porcję na raz. Kundelek je swoją porcję po trochu ( oczywiście miski nie stoją ciągle w ich zasiegu - po jedzeniu chowam je). Gdy kundelek ma dostac kolejną dzienną porcję to oczywiście muszę pilnować dalmata , aby nie było spięcia. W innych kwestiach nie ma problemu. Nowa suczka ,,przejmuję władzę " przy bramie. Co zrobić , aby nie było spięć , warczenie przy jedzeniu , o pieszczoty oraz legowisko ? Dodam , że najbardziej obawiam sie po prostu gdy będziemy jeść latem w ogrodzie i boję się że wtedy będą bardzo zaborcze o podchodzenie do stołu.

Posted

Najprościej byłoby usunąć wszystkie "kości niezgody", przyzwyczajać do różnych czynności wykonywanych równolegle i dać im trochę czasu. Dawać żarcie z ręki, żeby przyzwyczaić obie suki do obecności "tej drugiej", jeśli tak się da bez wyskoków. Wprowadzić zasadę, że nie ma nic za darmo, nagradzać dobre zachowanie, a jak zaczynają się tłuc o Ciebie to wstajesz i odchodzisz - jak jest dym to nie ma przyjemności, proste. A gdy będziecie latem jeść w ogrodzie to wyjścia są dwa - albo uczysz psy pozostawiania w jakimś określonym miejscu np. na dywaniku i nie ma żebrania przy stole albo zamykasz psy na czas posiłku i nie ma żebrania przy stole ;)

• 1 month later...
Posted

i dogadały się?
moje dwie suki uwielbiają się czasem kłócić; pokazują sobie zęby i warczą i w ogóle dyskutują
a potem idą razem spać na jednym legowisku -chociaz maja dwa legowiska
bardzo się lubią

• 1 year later...
Posted

Mam 2 letnią sunię yorka, do tej pory dość rozpieszczoną jedynaczkę. Od 3 dni w domu jest sunia, szczeniak - mieszaniec, przygarnięty ze schroniska. Niestety rezydentka nie przepada za nowym domownikiem, warczy, rzuca się, kiedy szczeniak podejmuje próbę zabawy. Zwykle, kiedy szczeniak jest w pobliżu już zaczyna krzywo patrzeć i warczeć. Wiem, że to dopiero początki i zapewne psy potrzebują czasu, ale ciągłe kłótnie są naprawdę trudne do ogarnięcia. Sporo czytałam o wprowadzeniu nowego psa do domu, staram się nie dawać yorkowi odczuć, że coś się zmieniło. Jako pierwsza dostaje jeść, pierwsza jest witana itp. Robię wszystko, aby nie czuła się odrzucona ani zazdrosna. Każdej suni poświęcam czas indywidualnie - na głaski, zabawy (oprócz spacerów, bo szczeniak jest w okresie kwarantanny) itp. Nie chcę skrzywdzić żadnej suni, bardzo chciałabym aby znalazły wspólny język. Nie muszą przecież spać w jednym łóżku.. Chciałabym, aby żyły razem lub obok siebie bez warczenia i agresji. Wiele słyszałam o ustalaniu hierarchii między psami, nie ingeruję w ich potyczki za bardzo, ale też nie chcę dopuścić do przysłowiowego rozlewu krwi. Tym bardziej, że yorczynka waży 3 kg, a szczeniak docelowo ma być psem +/- do kolan. Boję się, żeby w przyszłości, jak dorośnie nie odegrał się na małej rezydentce. Wśród znajomych mam wiele osób posiadających więcej niż 1 psa - wszyscy zgodnie mówią, że potrzeba tygodnia, tygodni lub miesięcy. Zdaję sobie z tego sprawę, ale poszukuję porad, różnych opinii, jak pomóc nam wszystkim w miarę najłagodniej przejść ten czas.. Może to mnie się wydaje, że nie jest dobrze...a wcale nie jest tak źle? Z jednej strony żal mi yorka, bo nagle świat jej się wywrócił do góry nogami i musi "walczyć" z nowym, młodym osobnikiem...z drugiej wiem, że szczeniak miał trudny start - wraz z rodzeństwem, zimą została wyrzucona pod bramę schroniska, tam spędziła trochę czasu, potem DT, a teraz jest w domu, który bardzo ją kocha, tylko sunia nie do końca akceptuje.. Jak to wszystko ogarnąć i nie zwariować, zapytam pół żartem, pół serio :)

Posted

Mam też kłopot z przygarniętymi suczkami Jaszczurka ma ok 5-6 lat mam ją w domu to rasowy kundel o wadze ok 20 kg ,jest po sterylizacji ,i druga Tosia mam ją miesiąc wzięta ze schroniska jest w typie bengale drobniejsza od Jaszczurki na spacerach jest ok ,tolerują się ,w domu stopniowo je przyzwyczajałam już były razem powiedzmy tolerowały się w dzień teraz nie ma opcji wprowadzenia Tosi do jednego pomieszczenia z Jaszczurką ,muszą być na smyczach obie bo Tośka atakuje ,zaczęło się banalnie wieczorem położyłam się weszła do mnie Tośka ,przyszła Jaszczurka Tosia się na nią rzuciła i od tamtej pory nie tolerują się ,i tak z Jaszczurki nie zrezygnuje nie ma takiej opcji,a Tosia jak nie dostosuje się będę musiała ją oddać ,czytałam i tak się zastanawiam czy założenie kagańców obu i wpuszczenie do jednego pomieszczenia żeby się po siłowały i ustaliły hierarchię czy co nie wiem co robić dzieci Tośkę kochają fajnie się bawi tuli jedyny problem to to że Jaszczury nie toleruje ,po atakach z jej strony to ze wzajemnością ,na dworze w porządku tyle że nie spuszczam ich żeby razem biegały