Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Figunia była w schronisku w Żarach, Maławaszka maleńką wypatrzyła, brokatce pękło serce i tadam mała jest w dt.
Za pomoc w transporcie małej przez pół Polski bardzo dziękujemy Pani Ani i Ninie!

Od 1 maja 2014 Figa jest pod opieką Sznaucerów w Potrzebie w domu tymczasowym.
W schronisku Figusia już by długo raczej nie wytrzymała bo to sama skóra i kości. Figunia jest starszą sunią około 9 letnią, ważącą zaledwie 3,4 kg i na dodatkowe nieszczęście posiadającą guzy na listwie mlecznej. Małą czeka diagnostyka i leczenie.

To jest cudowna, wdzięczna suczka, kocha cały świat, ze wszystkimi się wita, psy lubi, pcha się na kolanka, śpi w łóżku - cudeńko maluteńkie!

PROSIMY O POMOC DLA FIGI:
Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - VIVA
ul. Kawęczynska 16 lok 42a
03-772 Warszawa
68 2030 0045 1110 0000 0255 8420
w tytule wpłaty: "FIGA"

Zdjęcia małej ze schroniska:
" class="ipsImage" alt="">

Edited by ania0112
Posted

Fugunia podsikuje w domu i duzo też pije dlatego został pobrany mocz do badania i w poniedziałek powinny być wyniki - mamy nadzieję, że to tylko przeziębienie, które da się wyleczyć.
W poniedziałek będzie też pobrana krew na badania.
Figusia jest malusieńka, uszka jej sterczą na bok jak śmigiełka ale gdy biegnie to układają się za nią jakby były spięte gumką :) , broda wyszczypana bo dredy trzeba było jej wyciąć, kręgosłup sterczy a ona go tak wygina do głaskania jak kotka. Jest przesympatyczną sunią! Ciągle by się miziała i przytulała. Na dworze marznie więc maławaszka dała nam ubranka i teraz rózowa dresiara biega po parku :)
Zęby.... że co? kilka ma w pyszczku, generalnie spore braki z przodu, brakuje kłów i ma jeszcze kamień na nich.... eh.
Ze względu na to ,że jej przemiana materii jest kiepska mały skrzat je rc intestinal gastro, mamy nadzieje, że to jej pomoże i odbuduje to małe ciałko.

Posted

No nam też ale w międzyczasie Monika próbowała załatwić 2 inne tymczasy ale one znajdywały dom i w końcu trafiło na Figusię.... jest taka malizna, że jak ubierałam jej dres o bałam się, ze wyrwę lub złamię jej łapkę:huh:
no i to imię.... mieliśmy kiedyś Figę i ona była wielkości laba i była cała biała tak więc ta Figa jest kompletnym przeciwieństwem :)

to zdjęcie oddaje naszą figusie, taki mały skrzat ciemny :)

kolorystyka

Posted

Cudownie, że ta iskierka jest już bezpieczna. Po pobycie u Was rozbłyśnie pełnym blaskiem. :loveu:

..też mi siedziała w głowie i sercu gdy zobaczyłam ją na FB.

Posted

[quote name='AnkaG']Ufryzowana już laleczka :)
A jaka miała być wymianka?[/QUOTE]

Ona wygląda jak Furka tylko brzydsza za to fajniejszy charakter ale Monika nam chciała dać rude zuo ale ona nam też do wystroju wnętrz nie pasuje.... no i sąsiedzi to by nas zabili....

ufryzowana to chyba za duzo powiedziane... mama ją dredów wycieła i tyle, lekko nawet maszynka pojechała ale nie dało się mocnej bo ma 3 włosy na krzyż i kości sterczące.... broda tez taka obskubana no ale.... i mama zostawiła jej pędzel na ogonie by wyglądała śmieszniej :roll:

Pysia na 9 lat ocenił ją wet bo te zęby co jej zostały wyglądają całkiem nieźle... no ale prawdy się nie dowiesz...
zobaczymy jakie kuku wyskoczy po badaniach krwi.......

Posted

a w ogóle to teraz jak się przyjrzałam to się popłakałam - jak prawdziwa Księżniczka - legowisko, gruby koc, kocyczek i jeszcze podusia :loveu: TAK JEJ SIĘ NALEŻY!!!! :loveu:

Posted

Księżniczka tam rzadko bywa bo śpi na łóżku z nami ;) na moje łóżko wskakuje jak po schodach - na torbę a z torby myk myk na łóżko :)
tam są 2 cienkie koce i 2 poduszki w tym jedna ogromna :diabloti: a i tak mama była niezadowolona, że biedny Brokat spędził tam noc bo latał do kuchni zamiast spać na łóżku :evil_lol:
wrzuce później fotke ze spacerku w czerwonym sweterku :)

Posted

nie, ten bezowo, brazowy jej sie konczy w połowie kręgosłupa wiec jest za mały, dres jest idealny i czerwony sweterek ale ja z nią w dresie nie będę chodzić :vamp: zresztą dzisiaj już cieplej niż wczoraj więc sweterek jest oki :)

Posted

Figusia podsikuje więc dywany zwinięte i teraz jest tylko taka szmatka...
Czyż ona nie jest śmiesznym chochlikiem?

Sorry za jakość ale ona ciągle jest w ruchu...

Przypominam, że Brokat który na tym zdjęciu przypomina giganta ma zaledwie 34 cm...

Posted

Biegiem na wołanie :)

Na długosc jest w miarę ok, w klatce ma luz ale są szelki więc jest dobrze :)

Posted

[quote name='AnkaG']Jaki kurcok .... malizna.
A jak Inka z Brokasiem przyjęli ją?[/QUOTE]

dobrze. Brokat traktuje ją jak powietrze, no chyba ze jest rozdawanie smaczków to próbuje jej porcję ukraść :) Inka chciała ciutke szefowac ale Figa na nią nie zwraca uwagi więc odpuściła. na dworze Inka czasem ją ochrzani gdy ta nie reaguje na wołanie i jak zrobi to za mocno to skrzat odszczekuje się :) ciekawy fakt ze inka burczy na psy jak którys sie na niej polozy gdy ta spi pod kocem a na Figę nie zareagowała.... chyba nie poczuła jej głowy :roll:

Posted

Kurok to za duzo powiedziane, nawet postnego rosolu ugotowac by sie nie dalo :cool3:
No ale znajac dziewuszki, to szybko ja odkarmia i "mala nabierze ciala" - to tylko u mnie psy na diecie o chlebie i wodzie :evil_lol: