Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

od kilku tygodni serwuję swojemu psiakowi (suka Dog de Bordeaux) nową karmę 1stchoice (www.1stchoice.com.pl ), która pojawiła sie w moim sklepie w Wwie.

Dla mnie rewelacja.

Miał ktoś w Was również doświadczenia z tymi karmami? Sprzedawca w sklepie jest hodowcą i sam karmi nią swoje psiaki - tym mnie przekonał.

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja chyba się nie skuszę. Adult large breed- skład:

Mączka z kurczaka, ryż warzelniczy, mielona żółta kukurydza, jęczmień mielony, kukurydziana mączka glutenowa, tłuszcz z kurczaka konserwowany naturalnie, z domieszką witaminy E, celuloza w proszku, miazga buraczana, siemię lniane pełnoziarniste, naturalne dodatki smakowe, wytłok z pomidorów suszonych na słońcu, lecytyna, olej rzepakowy, propion wapnia, chlorek choliny, fosforan sodu, manna – oligosacharydy, sól, siarczan glukozoaminowy, wyciąg z Yucca Schidigera, siarczan chondroityny, witaminy i minerały.

na początku, owszem, mączka z kurczaka (ile??), ale potem- strasznie dużo wypełniaczy :roll:

Posted

:crazyeye: tez sprawdzilem skład karmy gdy ją kupowałem i sadze ze mijasz sie z prawda :/ ??

moj pies je 1stchoice z apetytem, a przy okazji jesli podajesz sklad, na stronie (Też to widzieliście??) można przeczytać więcej, ja widze tam również:
- 410 kcal/100gr
- białko 24% (to jest mięsko)
- Omaga 3,
- Omega 6
- Omaga 9 ( ma to Wasza karma??)
- glikozamina (ważny dodatek )
- chondroityna (jw)

Przy okazji, liczę na info czym karmicie swoje zwierzaki ii co polecacie??

Posted

Ilość białka nie równa się ilości mięsa- dla przykładu moje psy jedzą karmę, w ktorej jest 28% białka i 40% ryby (głównego źródła białka). Glukozaminę i chondroitynę ma teraz wiele karm, to samo z kwasami omega 3/6, co do 9 to nie mam pojęcia, natomiast moje dwa psy na tej karmie któą dostają (oprocz tego jedzą inne rzeczy) nie mją problemów ze skórą i sierścią (kwasy omega 3/6).

Co do składu- wzięłam go ze strony którą pojdajesz- jak mogę mijać się z prawdą???

Jeśli chodzi o karmy- każdemu psu służy co innego i być może ta karma też wielu psom będzie bardzo służyła- ja po prostu uważam, że taka ilość zbóż i innych wypełniaczy jest psu po prostu niepotrzebna.

Posted

Dokładnie (% zawartość białka nie równa się "ilości mięsa") białko w tej karmie, jest w większości pochodzenia roślinnego, a więc gorzej przyswajalnego przez psy.

Posted

hmm, z tego co wiem zeby karma miala dwadzieścia kilka procent bialka musi miec sporo mięsa. w "dodatkach" o których tu piszecie (czyli np. siemię , pulpa buraczana, ryż itd..) zawartość białka jest znikoma i nie udaloby sie uzyskać tego poziomu, bo przecież że w np. szyneczce zawartość białka wynosi 25%

zamówiłem próbke na ich stronie internetowej i sprawdze tą karme osobiście zeby mieć własne zdanie i dam znać.

na razie karmię Royalem ale mam juz dosyć.

Posted

Mnie to zaintersowaly te kwasy omega. Wiem ze to nie jest panaceum na wszystko ale naprawde wierze w ich dzialania. A czy oprocz tego 1ST CHOICE jakies karmy maja kwasy omega 3-6-9?

Posted

Prawie wszystkie dobre karmy mają omegi.
Moim zdaniem karma na mączce nie jest najlepsza. Lepsze są te na suszonym mięsie.
Dla mnie 1st choice się nie sprawdzi- raz że mączki, dwa masa glutenu który staram się wykluczać u Su, trzy jest tylko jeden rodzaj karmy bez kurczaka więc długo bym i tak nie karmiła. :diabloti:
Zamiast 1st wybrałabym Best Choice'a moim zdaniem składowo lepszy, choć z tego co się ostatnio dowiedziałam (wbrew ulotce:mad: ) też jest na mączce.

Posted

Bo termin suszone mięso jest tylko zabiegiem marketingowym polskich dystrybutorów. jeśli poczytamy nazwy angielskie - wszędzie występuje termin meal, czyli mączka a nie suszone mięso.

Posted

ktrebor napisał(a):
Bo termin suszone mięso jest tylko zabiegiem marketingowym polskich dystrybutorów. jeśli poczytamy nazwy angielskie - wszędzie występuje termin meal, czyli mączka a nie suszone mięso.

Tak wlasnie slyszalam a teraz juz wiem ze tak jest na pewno :)

Ja sama zazywam kwasy omega 3-6-9 i szukam karmy ktore maja te wszystkie kwasy. Nie prawda jest ze maja je wszystkie lepsze karmy .

Posted

Nie liczy się sama obecność kwasów omega-3,6 i 9 w karmie a właściwie ich proporcje do siebie nawzajem, a dokładniej proporcje omega 3 do omega 6, bo jak wykazują na razie wszystkie badania kwasy omega-9 są zbędne (nie szkodzą, ani też nie pomagają).

• 5 weeks later...
Posted

Karmie jedną z moich suczek ta karmą już prawie miesiąc i jestem bardzo zadowolona.Przestawiłam ją z Hillsa który generalnie jej służył ale nie zjadała go z takim apetytem jak 1st Choice a i sierść nie była do końca taka jak być powinna, okresowo pojawiały sie też problemy ze skórą.Dodam że przetestowałam już bardzo wiele karm i jak na razie zostajemy przy tej.
---->WŁADCZYNI Best Choice ma faktycznie całkiem niezły skład ale niestety zawiera też BHT i BHA :shake:

Posted

Ja tez dostalam probki i smakowaly im wiec kupilam duzy worek. Cena 1st Choice za duzy worek wyszla ok, tym bardziej ze maja znizki :) Poza tym najwazniejsze ze im smakuje i juz zauwazylam ze sierc maja lepsza.

Posted

Zmiany wyglądzie psa wynikające ze zmiany karmienia, widoczne są najwcześniej po około 45 dniach.

Biorąc pod uwagę skład jak i cenę to karma ta jest jednym z wielu standardowych / przeciętnych produktów jakich wiele na polskim rynku.

Posted

Mi pasuje, psom smakuje to jest dla mnie najwazniejsze. Jestem otwarta na nowosci i bede ich probowac. To co Twoim zdaniem jest przecietne dla kogos innego jest super z wielu wzgledow i nie ma co sie tu spierac bo kazda karma ma swoich zwolenikow i przeciwnikow. Tak jak na temat kwasow omega w zywieniu ludzi sa podzielone opinie nawet wsrod naukowcow, lekarzy. Warto analizowac je, jednoczesnie brac pod uwage swoje obserwacje starac sie wyciagac wnioski co jest najlepsze dla nas :)

Posted

Ależ ja się zgadzam, bez sprawdzania nie wiemy co może być lepsze dla naszych zwierząt. Jednak twierdzę także, że nie ma potrzeby reklamowania przeciętnego produktu (jak w tym przypadku) jako czegoś super-premium-platinium-hiper-mega-cool.

To jedna z wielu standardowych karm o składzie 30% kurczak reszta zboża, jakich wiele na polskim rynku - fakt że lepiej nadaje się do długotrwałego karmienia niż Pedigree czy też Eukanuba, jednak nie oferuje naszym zwierzakom nic szczególnego.

• 3 weeks later...
Posted

ja kupilem mojej starej suce przez przypadek (na szybko potrzebowalem) 3 kg Seniora i jakos nie je tego z wielka checia (ale tojak ze wszystkim). No efektow po kilku dniach podawania nie ma ;)
Ale ze wzgledu na sklad nie zostaniemy przy tym na dluzej.

Posted

Ja ok 2 tyg temu przestawiłam moja drugą sunie na 1st Choice dla dużych dorosłych ras,wcześniej jadła Arden Grange i byłam zadowolona z efektów ale kulki karmy były dla niej za małe i łykała je w całości.
1st Choice bardzo jej smakuje. Druga sunia je wersje Lamb i jestem bardzo zadowolona,wygląda fajnie,kupy ok i sierść sie poprawiła.

• 4 months later...
Posted

Ja tez wlasnie widze poprawe sierci, zarowno u psow jak i u kotow. Teraz kupilam worek z lambem ale bardziej wcinaly ta z kurczakiem. Generalnie jestem caly czas zadowolona, tym bardziej ze znow jest promocja :cool3:

Posted

Jakiś czas temu pisalem ze spróbuje 1stchoice ze swoim psem i kilka miesięcy temu przejżalem ich stronke i wybrałem large breeda, który na początku kupiłem w 3kg opakowaniu na próbe.

Aktualnie pies je ją od kilku miesięcy i mam nastepujace wnioski:
- sklad, w ktorym głownym skladnikiem jest maczka z kurczaka , naturalnie konserwowany witaminą E (a np.royal, ktorym karmilem poprzednio mial sorbinian potasu, w innych karmach sa BHA BHT), jest dodatek glukosaminy i chondroityny moim zdaniem jest OK
- smakowitosc, podobnie jak u Starbuck i Frytela :lol: jest naprawdę znakomita. moj pies je 1stchoica bardzo chetnie
- pies wyglada naprawde dobrze, poprawila sie sierść, kupy są małe.

na koniec podsumowując muszę powiedziec w przeciwieństwie do ktrebor, ktory chyba nie zna tej karmy i jej nie próbował , że jest to moim zdaniem bardzo dobry produkt zdecydowanie odbiegajacy od przeciętnej, moj pies je ja z przyjemnością i wyglada dobrze.
Mysle też, co warto dodać a zauważyłem to na ich stronie że firma posiada również linię weterynaryjną, co nie jest chyba częste wśród producentów przeciętnych karm...

Posted

Od mojej ostatniej wiadomości w tym temacie minęło już kilka miesięcy i nadal z powodzeniem karmie moje potwory 1st Choice. Najbardziej zasmakowały w wersji Large Breed (jedza ją 4 z moich psów) i po dłuższym czasie karmienia mogę powiedzieć że zdecydowanie lepiej sprawdziła się niż Hills, Royal czy Eukanuba.Od ok miesiąca "testujemy" też wersję dla psów aktywnych i moja Jużaczka mieszkająca na dworze wygląda jak miś polarny hehhe i nawet przy ostatnich wysokich morzach nie była zainteresowana dodatkowymi porcjami karmy poza dawka wskazaną. Jedna z moich suczek(bardzo alergiczna :() jadła hypoallergenic z linii wet 1st choice z bardzo dobrym efektem a teraz je już bytową Lamb& Rice i nadal z sierścią ok :lol:.
Dodatkowo 1st choice ma ciekawą ofertę dla hodowców;)

• 5 months later...